REIZEN 19
De geothermische activiteiten bi] de Furrias hotsprir
op Sao Miguel maken indruk, foto's Jaap van Splunter
1119
king over gemaakt. Meestal een afkeuren
de. Ik eet namelijk te snel. Dat schijnt on
der nette mensen not done te zijn. Met
mijn mond vol probeer ik uit te leggen dat
ik het warme eten nu eenmaal graag nut
tig als het nog warm is, maar dat maakt
weinig indruk. Vooral wanneer ik het kou
de toetje ook in no time naar binnen werk.
Misschien zit er ook iets anders achter.
Een gebeurtenis uit mijn kindertijd. Het
speelt zich afin de diepe binnenlanden
van de provincie Groningen. Ik zal een jaar
of 8 zijn geweest en we gebruikten de war
me maaltijd op de boerderij van een oom
en tante.
Oom was de baas aan tafel. Hij bepaalde
het tempo waarin werd gegeten. Had oom
de soep op, dan kwamen de aardappels.
Waren die in zijn maag verdwenen, dan
volgde de yoghurt De tafelgenoten moes
ten meedoen. Dat zou allemaal nog geen
probleem zijn, ware het niet dat alle ge
rechten op hetzelfde bord werden ge-
Hoewel ik weet
dat geen enkel
restaurant er zo'n
serveerstijl op
nahoudt, maak ik
een beetje voort
kwakt. Dus, wie zijn soep niet op had, die
kreeg er aardappels met gehaktbal in. En
als dat niet op tijd was verdwenen, volgde
daar zonder pardon een scheut yoghurt
overheen. En het eten móést op!
Voor een kind is dat een traumatische er
varing. Of overdrijf ik nu? In elk geval is
het mij altijd bijgebleven. En hoewel ik
weet dat men in geen enkel restaurant er
een dergelijke serveerstijl op nahoudt,
maak ik toch maar een beetje voort Met
alle gevolgen van dien.
Op weg naar Wenen ontdek ik dat het
blauwe truitje nu nog goedkoper ligt te
pronken in het schap van de kledingwin
kel op Schiphol. Ik doorloop opnieuw het
proces van twijfel en excuses, dus na een
kwartiertje heb ik hem weer. Zonder vlek
ken.
Ook in Wenen is het fris. We dineren in
het walhalla van de wienerschnitzel. Ik
ben gewaarschuwd, heb daarom het gehe
le bovenlijf in servetten gehuld. Mij kan
niks meer gebeuren. Uiteindelijk wordt
het hoofdgerecht op ons veel te kleine ta
feltje gezet. Een schnitzel met een forse la
ding dieprode arrabiatasaus.
Uiteraard laat ik er geen gras over groeien.
Met enige kracht probeer ik een stuk vlees
af te snijden. In mijn haast heb ik niet in
de gaten dat het bord maar half op tafel
rust. Ik druk de overstekende helft naar be
neden, waardoor het bord kiepert en ook
dit spectaculair gekleurde gerecht in mijn
kruis druipt Daar ligt dus geen servet.
Heb ik ook nog een lichtblauwe broek aan!
Op weg naar München kan ik het weer
niet laten. Lopend naar de gate zie ik een
mooie pantalon in de aanbieding. Net zo
een als die verpest werd door de saus.
Maar nog voor ik de winkel binnenloop,
kom ik bij zinnen. Want hoeveel waarschu
wingen moet ik nog hebben? Precies, mis
schien ben ik het wel gewoon niet waard.
8 dagen
v.a.
15 dagen
v.a.
ZATERDAG 22 MAART 2014
Atlantisch knooppunt
Azoren
Ontdek deze prachtige Portugese eilanden in de Atlantische
Oceaan, rijk aan natuurschoon en authentieke dorpen.
Inclusief (binnenlandse) vluchten, hotel(s) of appartement én
huurauto.
Fly-drive Sao Miguel
Verblijf in 4-sterren appartementen Agorsonho.
Tip: Furnasvallei, wandelen en walvisspotten
Klantbeoordeling 8,1
Zie: Kras.nl/38601
Fly-drive Grand Tour Azoren
Heel compleet: vijf eilanden in één reis!
Sao Miguel, Terceira, Pico, Faial en Flores
Klantbeoordeling 8,5
Zie: Kras.nl/38441