REIZEN 19 De geothermische activiteiten bi] de Furrias hotsprir op Sao Miguel maken indruk, foto's Jaap van Splunter 1119 king over gemaakt. Meestal een afkeuren de. Ik eet namelijk te snel. Dat schijnt on der nette mensen not done te zijn. Met mijn mond vol probeer ik uit te leggen dat ik het warme eten nu eenmaal graag nut tig als het nog warm is, maar dat maakt weinig indruk. Vooral wanneer ik het kou de toetje ook in no time naar binnen werk. Misschien zit er ook iets anders achter. Een gebeurtenis uit mijn kindertijd. Het speelt zich afin de diepe binnenlanden van de provincie Groningen. Ik zal een jaar of 8 zijn geweest en we gebruikten de war me maaltijd op de boerderij van een oom en tante. Oom was de baas aan tafel. Hij bepaalde het tempo waarin werd gegeten. Had oom de soep op, dan kwamen de aardappels. Waren die in zijn maag verdwenen, dan volgde de yoghurt De tafelgenoten moes ten meedoen. Dat zou allemaal nog geen probleem zijn, ware het niet dat alle ge rechten op hetzelfde bord werden ge- Hoewel ik weet dat geen enkel restaurant er zo'n serveerstijl op nahoudt, maak ik een beetje voort kwakt. Dus, wie zijn soep niet op had, die kreeg er aardappels met gehaktbal in. En als dat niet op tijd was verdwenen, volgde daar zonder pardon een scheut yoghurt overheen. En het eten móést op! Voor een kind is dat een traumatische er varing. Of overdrijf ik nu? In elk geval is het mij altijd bijgebleven. En hoewel ik weet dat men in geen enkel restaurant er een dergelijke serveerstijl op nahoudt, maak ik toch maar een beetje voort Met alle gevolgen van dien. Op weg naar Wenen ontdek ik dat het blauwe truitje nu nog goedkoper ligt te pronken in het schap van de kledingwin kel op Schiphol. Ik doorloop opnieuw het proces van twijfel en excuses, dus na een kwartiertje heb ik hem weer. Zonder vlek ken. Ook in Wenen is het fris. We dineren in het walhalla van de wienerschnitzel. Ik ben gewaarschuwd, heb daarom het gehe le bovenlijf in servetten gehuld. Mij kan niks meer gebeuren. Uiteindelijk wordt het hoofdgerecht op ons veel te kleine ta feltje gezet. Een schnitzel met een forse la ding dieprode arrabiatasaus. Uiteraard laat ik er geen gras over groeien. Met enige kracht probeer ik een stuk vlees af te snijden. In mijn haast heb ik niet in de gaten dat het bord maar half op tafel rust. Ik druk de overstekende helft naar be neden, waardoor het bord kiepert en ook dit spectaculair gekleurde gerecht in mijn kruis druipt Daar ligt dus geen servet. Heb ik ook nog een lichtblauwe broek aan! Op weg naar München kan ik het weer niet laten. Lopend naar de gate zie ik een mooie pantalon in de aanbieding. Net zo een als die verpest werd door de saus. Maar nog voor ik de winkel binnenloop, kom ik bij zinnen. Want hoeveel waarschu wingen moet ik nog hebben? Precies, mis schien ben ik het wel gewoon niet waard. 8 dagen v.a. 15 dagen v.a. ZATERDAG 22 MAART 2014 Atlantisch knooppunt Azoren Ontdek deze prachtige Portugese eilanden in de Atlantische Oceaan, rijk aan natuurschoon en authentieke dorpen. Inclusief (binnenlandse) vluchten, hotel(s) of appartement én huurauto. Fly-drive Sao Miguel Verblijf in 4-sterren appartementen Agorsonho. Tip: Furnasvallei, wandelen en walvisspotten Klantbeoordeling 8,1 Zie: Kras.nl/38601 Fly-drive Grand Tour Azoren Heel compleet: vijf eilanden in één reis! Sao Miguel, Terceira, Pico, Faial en Flores Klantbeoordeling 8,5 Zie: Kras.nl/38441

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 75