Hop, hopscheuten 40 CONSUMENT de blote buik mmÊÊÊÊÊÊÊÊÊ^^^^m Üoed nieuws. De al lereerste groente komt alweer van de koude grond. Nee, ik heb het niet over supervroege asperges, maar over hopscheuten. Je moet er wel even voor naar Vlaanderen, naar Poperinge om precies te zijn. Ze lijken op hele grote knapperige taugé-spruiten, smaken lekker no- tig en kosten een vermogen. Want deze uitlopers van de hop- wortel moeten stuk voor stuk met de hand worden gesneden. Monnikenwerk. Ze zijn te koop tot half april. Daar na lopen hopwortels niet meer uit. De plant gebruikt al z'n groei kracht om de lucht in te schieten. Soms met wel 10 cm per dag. Ge leid langs palen en draden kun nen ze tot 6 meter hoog worden. Het gaat bij de hopteelt om de hopbellen; de zeer bittere groene bloemen die worden gebruikt bij het bierbrouwen. Hopscheuten zijn dus een luxe bijproduct. Hopteelt vindt, behalve in Vlaan deren, plaats in Zuid-Duitsland voor hopscheuten. Je moet zelf Hollandaise saus maken en eie ren pocheren. Technieken die niet iedereen in huis heeft, maar ze zijn wel leuk om te le ren! Het helpt als je op YouTu- be instructiefilmpjes opzoekt. Je zet wel echt iets unieks op tafel, en de exclusieve hop scheuten zijn het waard. Geen zin in waaghalzerij? Neem goede Hollandaisesaus uit een pakje en kook het ei zacht in plaats van pocheren. Mousselinesaus is niet meer dan Hollandaise, luchtig ge maakt met lichtgeklopte room. Geklaarde boter maak je door boter te smelten en het schuim af te scheppen. Ge bruik alleen het vette deel en gooi het melkachtige deel weg. Een alternatief voor hopscheu ten is er niet. Groene aar-asper ges op deze wijze bereid, zul len beslist lekker zijn maar dan heb je toch echt een ander gerecht. Ben benieuwd of het gaat luk ken. Veel kookplezier! KOKEN MET PUCK en Tsjechië. En sinds een paar jaar ook in ons eigen Limburg, waar de Gulp- ener brouwerij lokale hopteelt enthousiast sti muleert. Dus wie weet, over een paar jaar ook Nederland se hopscheu ten op de markt? Als je hop scheuten in hun volle glo rie wilt proe ven, moet je ze in het seizoen eigenlijk een keer gaan eten bij een van de gespecialiseer de restaurants in de omgeving van Poperinge. Restaurant 't Hommelhof in Wa- tou heeft op het gebied van hop scheuten een 'reputatie van eik' zoals ze dat zo lekker zeggen op z'n Vlaams. Wat eet je daar dan? Nou, kalfskop maison, met een ge pocheerd hoeve-eitje en hop scheuten. Of jonge duif in biersaus, met een puree van erwtjes en hopscheuten in room. Ik heb een kost baar maaltje hopscheu ten weten te bemachti gen. Tamelijk duur, bijna 10 euro voor 2 personen, maar voor een keer wel te beta len. Je zou ze wild kunnen oogsten, hopscheuten. In parken en tuinen zie je deze klimmers met hun decoratieve lichtgroene hopbellen steeds vaker. Je moet de uitlopers vroeg snij den bij de wortelvoet, op het moment dat ze boven de grond ko men. Ik durf het niet aan. Je weet maar nooit of op die plek niet net een hond zijn poot heeft opgetild. Aan de slag. Ik heb een uitda gend, origineel Vlaams recept WAT MOET IK MET GEROOKTE ZALM MET HOPSCHEUTEN perst tot een over de rand bloezende uitstulping. De meest verstandige op tie is natuurlijk een broek te kopen die gewoon om je achterste past. Maar zo gaan die dingen: comfort en esthetisch genoegen verliezen het vaak kansloos van de heersende trend. Inmiddels bevindt de gemiddelde broekband zich weer op een aanvaard bare hoogte, qua dameslijf. Nu is het de beurt aan het shirtje om een ver dwijntruc uit te voeren. Het hippe shirtje wordt ook wel de crop-top ge noemd. Denk hierbij aan Madonna in de jaren tachtig, maar dan zonder het pluizige permanentje. Je neemt een t-shirt, knipt er een flink stuk af en hup: helemaal de bom in 2014. Een kniesoor mompelt dat je eruit ziet als of je doormidden bent gezaagd, maar daar zou ik me niks van aantrekken. Mag ik wel een tip geven: het is na tuurlijk fijn voor de omstanders als de buik in kwestie, zeg maar, zijn plek weet. Een broek die de vrouwelijke vormen genereus omvat inplaats van ze te vervormen, helpt daarbij. Het uit voeren van ongeveer 1.000 sit-ups per dag (en daar zie ik Miley, Beyoncé en Selena heus wel voor aan) is ook heel goed om de zaak in toom te hou den. Om de buik verder te volmaken zou ik, als ik jullie was, nu wel zo onge veer ophouden met eten tot de zo mervakantie is aangebroken. Vergeet ook vooral de zelfbruiner niet, want al zit er een sixpack, een melkwitte blo te buik is voor niemand leuk. En o ja, mocht het allemaal te veel worden: de maxi-jurk is ook nog hele maal in, in 2014. door Lindy Jense Puck Kerkhoven We zijn in blijde afwachting. Want hij schijnt er echt aan te komen: de blote buik. Een geheide trend voor de zo mer van dit jaar, zeggen kenners. Op websites waar plaatjes worden ge toond van beroemdheden die feestjes bezoeken, komen de zichtbare navels van Miley, Beyoncé, Selena en noem ze maar op, al kwistig voorbij. Je kunt een blote buik op twee manie ren maken: door je broek te laten zak ken of door je shirt op te hijsen. Een jaar of wat geleden gebeurde het eer ste. Toen werden de broeken zo laag, dat ze dicht moesten precies ter hoog te van de zone waar bij veel volwas sen Hollandse vrouwen het spek zich ophoudt. Dat leverde de zogeheten muffin top op. Dat is wat er gebeurt als een nauwsluitende en veel te lage broekrand het aanwezige vet omhoog Raak niet de weg kwijt tussen trend en rage. Lindy ziet Pocheer eieren. Warm hopscheu ten op in laagje room met noot muskaat. Schik ze op voorverwarm de diepe borden, leg gerookte zalm erop. Plaats gepocheerd ei bo venop en overgiet met mousseline saus. Garneer met takjes kervel en serveer met stukjes geroosterd brood en mooi blond bier. Tip: hopscheuten zijn moeilijk te krijgen. Bestel ze bij een goede groenteman of laat iemand ze mee nemen van de horecagroothandel. Of toch even naar België! Bereidingswijze: maak hopscheuten één voor één schoon, kraak (breek) ze net af boven het houtige gedeelte, zo dat je hopscheuten van 5 tot 7 cm overhoudt. Was grondig (5 keer!) en blancheer 2 minuten in licht gezouten kokend water waaraan scheutje ci troensap is toegevoegd. Spoel koud, zo blijven ze knapperig. Klop Hollandaisesaus door eidooiers in steelpannetje goed te vermengen met sap van halve citroen en 4 a 5 eet lepels water. Dan steelpan in grotere pan met rustig borrelend water han gen (au bain Marie) en krachtig klop pen met garde in 8-vorm. Steeds scheutje gesmolten boter toevoegen en helemaal doorkloppen, tot soort warme mayonaise ontstaat. Breng op smaak met peper, zout, eventueel ci troensap. Roer daar enkele eetlepels lichtgeslagen room doorheen en je hebt mousselinesaus. Hou warm in thermobeker. Benodigdheden, hoofdgerecht voor 2 personen: 2 verse eieren; 150 gram hopscheuten; Vi citroen; 1,5 dl room; 2 mooie plakjes gerookte zalm; 2 stukjes brood, geroosterd; enkele takjes verse kervel. Mousselinesaus: 2 verse eidooiers; 80 gram gesmolten, geklaarde boter; sap van V2 citroen; peper en zout; nootmuskaat; 2 eetlepels room, lichtgeslagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 40