Hop, hopscheuten
40 CONSUMENT
de blote
buik
mmÊÊÊÊÊÊÊÊÊ^^^^m
Üoed nieuws. De al
lereerste groente
komt alweer van
de koude grond.
Nee, ik heb het niet
over supervroege asperges, maar
over hopscheuten. Je moet er wel
even voor naar Vlaanderen, naar
Poperinge om precies te zijn. Ze
lijken op hele grote knapperige
taugé-spruiten, smaken lekker no-
tig en kosten een vermogen.
Want deze uitlopers van de hop-
wortel moeten stuk voor stuk
met de hand worden gesneden.
Monnikenwerk.
Ze zijn te koop tot half april. Daar
na lopen hopwortels niet meer
uit. De plant gebruikt al z'n groei
kracht om de lucht in te schieten.
Soms met wel 10 cm per dag. Ge
leid langs palen en draden kun
nen ze tot 6 meter hoog worden.
Het gaat bij de hopteelt om de
hopbellen; de zeer bittere groene
bloemen die worden gebruikt bij
het bierbrouwen. Hopscheuten
zijn dus een luxe bijproduct.
Hopteelt vindt, behalve in Vlaan
deren, plaats in Zuid-Duitsland
voor hopscheuten. Je moet zelf
Hollandaise saus maken en eie
ren pocheren. Technieken die
niet iedereen in huis heeft,
maar ze zijn wel leuk om te le
ren! Het helpt als je op YouTu-
be instructiefilmpjes opzoekt.
Je zet wel echt iets unieks op
tafel, en de exclusieve hop
scheuten zijn het waard.
Geen zin in waaghalzerij?
Neem goede Hollandaisesaus
uit een pakje en kook het ei
zacht in plaats van pocheren.
Mousselinesaus is niet meer
dan Hollandaise, luchtig ge
maakt met lichtgeklopte room.
Geklaarde boter maak je door
boter te smelten en het
schuim af te scheppen. Ge
bruik alleen het vette deel en
gooi het melkachtige deel weg.
Een alternatief voor hopscheu
ten is er niet. Groene aar-asper
ges op deze wijze bereid, zul
len beslist lekker zijn maar
dan heb je toch echt een ander
gerecht.
Ben benieuwd of het gaat luk
ken. Veel kookplezier!
KOKEN MET PUCK
en Tsjechië. En
sinds een paar
jaar ook in ons
eigen Limburg,
waar de Gulp-
ener brouwerij
lokale hopteelt
enthousiast sti
muleert. Dus
wie weet, over
een paar jaar
ook Nederland
se hopscheu
ten op de
markt?
Als je hop
scheuten in
hun volle glo
rie wilt proe
ven, moet je ze
in het seizoen
eigenlijk een
keer gaan eten
bij een van de
gespecialiseer
de restaurants
in de omgeving van Poperinge.
Restaurant 't Hommelhof in Wa-
tou heeft op het gebied van hop
scheuten een 'reputatie van eik'
zoals ze dat zo lekker zeggen op
z'n Vlaams. Wat eet je daar dan?
Nou, kalfskop maison, met een ge
pocheerd hoeve-eitje en hop
scheuten. Of jonge
duif in biersaus, met
een puree van erwtjes
en hopscheuten in
room. Ik heb een kost
baar maaltje hopscheu
ten weten te bemachti
gen. Tamelijk duur,
bijna 10 euro voor 2
personen, maar voor
een keer wel te beta
len.
Je zou ze wild kunnen
oogsten, hopscheuten.
In parken en tuinen
zie je deze klimmers
met hun decoratieve
lichtgroene hopbellen
steeds vaker. Je moet
de uitlopers vroeg snij
den bij de wortelvoet,
op het moment dat ze
boven de grond ko
men. Ik durf het niet
aan. Je weet maar
nooit of op die plek
niet net een hond zijn poot heeft
opgetild.
Aan de slag. Ik heb een uitda
gend, origineel Vlaams recept
WAT MOET IK MET
GEROOKTE ZALM MET HOPSCHEUTEN
perst tot een over de rand bloezende
uitstulping. De meest verstandige op
tie is natuurlijk een broek te kopen
die gewoon om je achterste past.
Maar zo gaan die dingen: comfort en
esthetisch genoegen verliezen het
vaak kansloos van de heersende
trend.
Inmiddels bevindt de gemiddelde
broekband zich weer op een aanvaard
bare hoogte, qua dameslijf. Nu is het
de beurt aan het shirtje om een ver
dwijntruc uit te voeren. Het hippe
shirtje wordt ook wel de crop-top ge
noemd. Denk hierbij aan Madonna in
de jaren tachtig, maar dan zonder het
pluizige permanentje. Je neemt een
t-shirt, knipt er een flink stuk af en
hup: helemaal de bom in 2014. Een
kniesoor mompelt dat je eruit ziet als
of je doormidden bent gezaagd, maar
daar zou ik me niks van aantrekken.
Mag ik wel een tip geven: het is na
tuurlijk fijn voor de omstanders als de
buik in kwestie, zeg maar, zijn plek
weet. Een broek die de vrouwelijke
vormen genereus omvat inplaats van
ze te vervormen, helpt daarbij. Het uit
voeren van ongeveer 1.000 sit-ups
per dag (en daar zie ik Miley, Beyoncé
en Selena heus wel voor aan) is ook
heel goed om de zaak in toom te hou
den. Om de buik verder te volmaken
zou ik, als ik jullie was, nu wel zo onge
veer ophouden met eten tot de zo
mervakantie is aangebroken. Vergeet
ook vooral de zelfbruiner niet, want al
zit er een sixpack, een melkwitte blo
te buik is voor niemand leuk.
En o ja, mocht het allemaal te veel
worden: de maxi-jurk is ook nog hele
maal in, in 2014.
door Lindy Jense
Puck Kerkhoven
We zijn in blijde afwachting. Want hij
schijnt er echt aan te komen: de blote
buik. Een geheide trend voor de zo
mer van dit jaar, zeggen kenners. Op
websites waar plaatjes worden ge
toond van beroemdheden die feestjes
bezoeken, komen de zichtbare navels
van Miley, Beyoncé, Selena en noem
ze maar op, al kwistig voorbij.
Je kunt een blote buik op twee manie
ren maken: door je broek te laten zak
ken of door je shirt op te hijsen. Een
jaar of wat geleden gebeurde het eer
ste. Toen werden de broeken zo laag,
dat ze dicht moesten precies ter hoog
te van de zone waar bij veel volwas
sen Hollandse vrouwen het spek zich
ophoudt. Dat leverde de zogeheten
muffin top op. Dat is wat er gebeurt
als een nauwsluitende en veel te lage
broekrand het aanwezige vet omhoog
Raak niet de weg kwijt tussen trend
en rage. Lindy ziet
Pocheer eieren. Warm hopscheu
ten op in laagje room met noot
muskaat. Schik ze op voorverwarm
de diepe borden, leg gerookte
zalm erop. Plaats gepocheerd ei bo
venop en overgiet met mousseline
saus. Garneer met takjes kervel en
serveer met stukjes geroosterd
brood en mooi blond bier.
Tip: hopscheuten zijn moeilijk te
krijgen. Bestel ze bij een goede
groenteman of laat iemand ze mee
nemen van de horecagroothandel.
Of toch even naar België!
Bereidingswijze: maak hopscheuten
één voor één schoon, kraak (breek) ze
net af boven het houtige gedeelte, zo
dat je hopscheuten van 5 tot 7 cm
overhoudt. Was grondig (5 keer!) en
blancheer 2 minuten in licht gezouten
kokend water waaraan scheutje ci
troensap is toegevoegd. Spoel koud,
zo blijven ze knapperig.
Klop Hollandaisesaus door eidooiers
in steelpannetje goed te vermengen
met sap van halve citroen en 4 a 5 eet
lepels water. Dan steelpan in grotere
pan met rustig borrelend water han
gen (au bain Marie) en krachtig klop
pen met garde in 8-vorm. Steeds
scheutje gesmolten boter toevoegen
en helemaal doorkloppen, tot soort
warme mayonaise ontstaat. Breng op
smaak met peper, zout, eventueel ci
troensap. Roer daar enkele eetlepels
lichtgeslagen room doorheen en je
hebt mousselinesaus. Hou warm in
thermobeker.
Benodigdheden,
hoofdgerecht voor 2 personen:
2 verse eieren;
150 gram hopscheuten;
Vi citroen;
1,5 dl room;
2 mooie plakjes gerookte zalm;
2 stukjes brood, geroosterd;
enkele takjes verse kervel.
Mousselinesaus:
2 verse eidooiers;
80 gram gesmolten,
geklaarde boter;
sap van V2 citroen;
peper en zout;
nootmuskaat;
2 eetlepels room, lichtgeslagen