Lekker! Salade met meelwormen en krekels
effeweg.nl supervoordelige busreizen
IZT
i::r
effeweg.nl
BINNENLAND 5
Krekels Caramel
Boek nu:www.effeweg.nl of bel 0529 46 96 67
Schitterende rondreizen! Diverse vertrekdata in prijs verlaagd!
Prachtige bestemmingen!
De mooiste busreizen voor de beste prijs!
rfiiTirrriT
„Een mix van citroengras en gem
ber. Het was voor mij een
wauw-moment. Dit kleine wezen
tje had zoveel smaak, ik kon het
niet geloven."
In Wageningen weten ze het al
veel langer: insecten zijn een on
misbare voedingsbron voor de toe
komst. Voedzaam, milieuvriende
lijk en nog lekker ook. Met The In
sect Cookbook - Food for a Sustaina
ble Planet moet die boodschap
worden overgebracht naar de rest
van de wereld. Het kookboek be
vat recepten voor bijvoorbeeld bit
terballen van meelwormen Bitter-
bug Bites), burito's en baklava met
krekels Bugitos en Buglavaen
Crunchy Tarantula's - jawel: gefri
tuurde vogelspinnen.
Dat het boek nu verschijnt bij de
gerenommeerde Amerikaanse uit
gever Columbia University Press,
is voor de auteurs een belangrijke
mijlpaal. „Insecten verdienen veel
meer waardering. Als we in de
toekomst op 2014 terugkijken, zul
len we ons afvragen waarom we
niet veel meer insecten aten. Dat
weet ik zeker", zegt de Wagening
se entymoloog (insectenweten
schapper) Marcel Dicke.
Samen met zijn collegaweten
schapper Arnold van Huis en in
sectenkok Henk van Gurp publi
ceerde Dicke twee jaar geleden al
een Nederlandstalige versie van
het kookboek. Die hebben ze nu
uitgebreid met interviews met in
ternationaal bekende politici (Ko
fi Annan) en chefkoks, maar ook
insectentelers en food designers.
Het boek beantwoordt ook de
vraag waarom we meer insecten
moeten eten. Het antwoord is sim
pel: er is niet genoeg landbouw
grond om de groeiende wereldbe
volking van vlees, melk en andere
dierlijke eiwitten te voorzien. „In
secten zijn een voedzaam en veel
efficiënter alternatief. Voor een ki
lo biefstuk is 25 kilo plantaardig
koeienvoer nodig; voor een kilo
krekels is maar 2,1 kilo voer no
dig", verklaart Van Huis. „En het
mooiste is dat insecten kunnen le
ven van ons afval. De etensresten
van restaurants, de reststromen
van suikerfabrieken of zelfs mest.
Ook stoten ze veel minder broei
kasgassen uit dan koeien, varkens
en kippen. Terwijl ze als bron van
eiwitten een uitstekende vervan
ger zijn. Voor mensen, maar ook
als vis- en veevoer."
Dat mag nieuws zijn voor de wes
terse wereld; in grote delen van
Azië, Afrika en Midden-Amerika
hebben mensen altijd insecten ge
geten. Het wrange is dat die men
sen overstappen op hamburgers
zodra ze meer te besteden heb
ben, terwijl duurzaamheidsgoe-
roe's in het Westen al jaren met
man en macht insecten op het
menu proberen te krijgen.
Zij lijken nu voorzichtig succes te
oogsten. In Nederland zijn al
meer dan tien bedrijven die insec
ten telen voor consumptie of
voer, in Amsterdam opent binnen
kort een Insectenbar.
Problemen zijn er ook: vooral de
hoge kostprijs en het imago. Niet
iedereen watertandt bij het idee
van een gecarameliseerde krekel.
Van Huis ziet daarom toekomst
in insecten als onzichtbaar ingre
diënt, bijvoorbeeld verwerkt in ra-
Ingrediënten:
Zestien krekels (zonder vleugels
en pootjes), twee eetlepels suiker
en twee eetlepels notenolie
Bereiden:
Verhit de olie en roerbak de kre
kels een paar minuten tot ze goud
bruin zijn. Voeg de suiker toe en
roerbak in circa vier minuten tot
ook deze goudbruin is. Let op: dit
gaat snel. Laat ze niet te bruin
worden. De zoete snack is lekker
bij een dessert of een kop thee.
Bron: The Insect Cookbook
gout. „Mensen die niet weten dat
ze insecten eten, waarderen de
smaak. In blinde testen werd de
helft van het vlees in gehaktbal
len vervangen door meelwormen.
Negen van de tien proefpersonen
vonden de meelwormballen lek
kerder dan het pure gehakt."
Duurzaamheidsprofessor Louise
Fresco, die het eerste exemplaar
van The Insect Cookbook gisteren
in ontvangst nam, pleit juist voor
het bewust eten van insecten.
„Het verandert je kijk op je eigen
eetgewoontes en keuzes. Dat
maakt de weg vrij om andere dier
soorten te eten, zoals algen, die
de wereldwijde voedselvoorzie
ning een boost kunnen geven."
€699,.
ui €599,
Supervoordelige busreizen
DINSDAG 18 MAART 2014
door Annemieke van Dongen
WACENINCEN - Het eerste insect
dat de beroemde Deense sterren
chefkok René Redzepi at, een vette
Amazonemier, was een onvergete
lijke ervaring. „Ik kauwde een keer
en de smaak explodeerde", vertelt
hij in het Wageningse insecten
kookboek dat gisteren verscheen.
Het mooiste is dat
insecten kunnen leven
van afval, zelfs van mest
Arnold van Huis, wetenschapper
I De krekels die gisteren in Wageningen werden geserveerd, zijn een voed
zaam en milieuvriendelijk alternatief voor vlees, foto Ger Loeffen/HH
Sorrento Napels Capri Vesuvius
Vertrekgarantie o.a.: 7,28 april
Inclusief: Verblijf in verschillende hotels
o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class
touringcar en met begeleiding chauffeur/reis
leider, dagelijks excursieprogramma en diverse
rondleidingen o.l.v. Nederlandse sprekende
gidsen
Andalusië: Granada, Sevilla
en Córdoba
al "ana#
Vertrekgarantie o.a.: 7, 28 april
Inclusief: Verblijf in verschillende hotels
o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class
touringcar en met begeleiding chauffeur/reis
leider, dagelijks excursieprogramma en diverse
rondleidingen o.l.v. Nederlandse sprekende
gidsen
Devon en Cornwall
10 dagen
Vertrekgarantie o.a.: 11 april
Inclusief: Verblijf in verschillende hotels
o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class
touringcar en met begeleiding chauffeur/reis
leider, dagelijks excursieprogramma
Wenen Boedapest en Praag
al wanaf
4 daagse
busreis
Andorra en
Barcelona
Vertrekgarantie o.a.: 25 april, 23 mei
Inclusief: Verblijf in verschillende hotels
o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class
touringcar en met begeleiding chauffeur/reis
leider, dagelijks excursieprogramma en diverse
rondleidingen o.l.v. gidsen
10 daagse
busreis
Veelzijdig Polen
10 daagse
busreis
Alle fouten voorbehouden Prijzen zi|n vanaf en per persoon Exclusief excursie en entreegelden en €18,- reserveringskosten per boeking. Deze pakketreizen zijn inclusief vervoer, overnachtingen, (bootjovertochten en met begeleiding
door de chauffeur, tevens reisleider Verzorging is per reis verschillend Reizen tot en met 5 dagen worden uitgevoerd met Tourist Class touringcars, reizen van 8 dagen en langer worden gereden met Comfort Class touringcars.
Tijdelijke kortingen of blijvende prijsverlagingen zijn niet geldig op bestaande boekingen gemaakt buiten de kortingspenode Enkele prijsverlagingen op bovenstaande zi|n vanaf 4 maart 2014 doorgevoerd
Thüringen en Erfurt
Weimar,
Leipzig en Dresden
5 daagse
busreis
Kroatië;
Opatija en Lovran
10 daagse
busreis
"mnaf 10 daagse *ana'
husrJ €469,.
Spanje en Portugal
Noorwegen
15 daagse
busreis