Lekker! Salade met meelwormen en krekels effeweg.nl supervoordelige busreizen IZT i::r effeweg.nl BINNENLAND 5 Krekels Caramel Boek nu:www.effeweg.nl of bel 0529 46 96 67 Schitterende rondreizen! Diverse vertrekdata in prijs verlaagd! Prachtige bestemmingen! De mooiste busreizen voor de beste prijs! rfiiTirrriT „Een mix van citroengras en gem ber. Het was voor mij een wauw-moment. Dit kleine wezen tje had zoveel smaak, ik kon het niet geloven." In Wageningen weten ze het al veel langer: insecten zijn een on misbare voedingsbron voor de toe komst. Voedzaam, milieuvriende lijk en nog lekker ook. Met The In sect Cookbook - Food for a Sustaina ble Planet moet die boodschap worden overgebracht naar de rest van de wereld. Het kookboek be vat recepten voor bijvoorbeeld bit terballen van meelwormen Bitter- bug Bites), burito's en baklava met krekels Bugitos en Buglavaen Crunchy Tarantula's - jawel: gefri tuurde vogelspinnen. Dat het boek nu verschijnt bij de gerenommeerde Amerikaanse uit gever Columbia University Press, is voor de auteurs een belangrijke mijlpaal. „Insecten verdienen veel meer waardering. Als we in de toekomst op 2014 terugkijken, zul len we ons afvragen waarom we niet veel meer insecten aten. Dat weet ik zeker", zegt de Wagening se entymoloog (insectenweten schapper) Marcel Dicke. Samen met zijn collegaweten schapper Arnold van Huis en in sectenkok Henk van Gurp publi ceerde Dicke twee jaar geleden al een Nederlandstalige versie van het kookboek. Die hebben ze nu uitgebreid met interviews met in ternationaal bekende politici (Ko fi Annan) en chefkoks, maar ook insectentelers en food designers. Het boek beantwoordt ook de vraag waarom we meer insecten moeten eten. Het antwoord is sim pel: er is niet genoeg landbouw grond om de groeiende wereldbe volking van vlees, melk en andere dierlijke eiwitten te voorzien. „In secten zijn een voedzaam en veel efficiënter alternatief. Voor een ki lo biefstuk is 25 kilo plantaardig koeienvoer nodig; voor een kilo krekels is maar 2,1 kilo voer no dig", verklaart Van Huis. „En het mooiste is dat insecten kunnen le ven van ons afval. De etensresten van restaurants, de reststromen van suikerfabrieken of zelfs mest. Ook stoten ze veel minder broei kasgassen uit dan koeien, varkens en kippen. Terwijl ze als bron van eiwitten een uitstekende vervan ger zijn. Voor mensen, maar ook als vis- en veevoer." Dat mag nieuws zijn voor de wes terse wereld; in grote delen van Azië, Afrika en Midden-Amerika hebben mensen altijd insecten ge geten. Het wrange is dat die men sen overstappen op hamburgers zodra ze meer te besteden heb ben, terwijl duurzaamheidsgoe- roe's in het Westen al jaren met man en macht insecten op het menu proberen te krijgen. Zij lijken nu voorzichtig succes te oogsten. In Nederland zijn al meer dan tien bedrijven die insec ten telen voor consumptie of voer, in Amsterdam opent binnen kort een Insectenbar. Problemen zijn er ook: vooral de hoge kostprijs en het imago. Niet iedereen watertandt bij het idee van een gecarameliseerde krekel. Van Huis ziet daarom toekomst in insecten als onzichtbaar ingre diënt, bijvoorbeeld verwerkt in ra- Ingrediënten: Zestien krekels (zonder vleugels en pootjes), twee eetlepels suiker en twee eetlepels notenolie Bereiden: Verhit de olie en roerbak de kre kels een paar minuten tot ze goud bruin zijn. Voeg de suiker toe en roerbak in circa vier minuten tot ook deze goudbruin is. Let op: dit gaat snel. Laat ze niet te bruin worden. De zoete snack is lekker bij een dessert of een kop thee. Bron: The Insect Cookbook gout. „Mensen die niet weten dat ze insecten eten, waarderen de smaak. In blinde testen werd de helft van het vlees in gehaktbal len vervangen door meelwormen. Negen van de tien proefpersonen vonden de meelwormballen lek kerder dan het pure gehakt." Duurzaamheidsprofessor Louise Fresco, die het eerste exemplaar van The Insect Cookbook gisteren in ontvangst nam, pleit juist voor het bewust eten van insecten. „Het verandert je kijk op je eigen eetgewoontes en keuzes. Dat maakt de weg vrij om andere dier soorten te eten, zoals algen, die de wereldwijde voedselvoorzie ning een boost kunnen geven." €699,. ui €599, Supervoordelige busreizen DINSDAG 18 MAART 2014 door Annemieke van Dongen WACENINCEN - Het eerste insect dat de beroemde Deense sterren chefkok René Redzepi at, een vette Amazonemier, was een onvergete lijke ervaring. „Ik kauwde een keer en de smaak explodeerde", vertelt hij in het Wageningse insecten kookboek dat gisteren verscheen. Het mooiste is dat insecten kunnen leven van afval, zelfs van mest Arnold van Huis, wetenschapper I De krekels die gisteren in Wageningen werden geserveerd, zijn een voed zaam en milieuvriendelijk alternatief voor vlees, foto Ger Loeffen/HH Sorrento Napels Capri Vesuvius Vertrekgarantie o.a.: 7,28 april Inclusief: Verblijf in verschillende hotels o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class touringcar en met begeleiding chauffeur/reis leider, dagelijks excursieprogramma en diverse rondleidingen o.l.v. Nederlandse sprekende gidsen Andalusië: Granada, Sevilla en Córdoba al "ana# Vertrekgarantie o.a.: 7, 28 april Inclusief: Verblijf in verschillende hotels o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class touringcar en met begeleiding chauffeur/reis leider, dagelijks excursieprogramma en diverse rondleidingen o.l.v. Nederlandse sprekende gidsen Devon en Cornwall 10 dagen Vertrekgarantie o.a.: 11 april Inclusief: Verblijf in verschillende hotels o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class touringcar en met begeleiding chauffeur/reis leider, dagelijks excursieprogramma Wenen Boedapest en Praag al wanaf 4 daagse busreis Andorra en Barcelona Vertrekgarantie o.a.: 25 april, 23 mei Inclusief: Verblijf in verschillende hotels o.b.v. halfpension, vervoer per Comfort Class touringcar en met begeleiding chauffeur/reis leider, dagelijks excursieprogramma en diverse rondleidingen o.l.v. gidsen 10 daagse busreis Veelzijdig Polen 10 daagse busreis Alle fouten voorbehouden Prijzen zi|n vanaf en per persoon Exclusief excursie en entreegelden en €18,- reserveringskosten per boeking. Deze pakketreizen zijn inclusief vervoer, overnachtingen, (bootjovertochten en met begeleiding door de chauffeur, tevens reisleider Verzorging is per reis verschillend Reizen tot en met 5 dagen worden uitgevoerd met Tourist Class touringcars, reizen van 8 dagen en langer worden gereden met Comfort Class touringcars. Tijdelijke kortingen of blijvende prijsverlagingen zijn niet geldig op bestaande boekingen gemaakt buiten de kortingspenode Enkele prijsverlagingen op bovenstaande zi|n vanaf 4 maart 2014 doorgevoerd Thüringen en Erfurt Weimar, Leipzig en Dresden 5 daagse busreis Kroatië; Opatija en Lovran 10 daagse busreis "mnaf 10 daagse *ana' husrJ €469,. Spanje en Portugal Noorwegen 15 daagse busreis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 5