PZC vitaal 1 'Meer energie' Diabetes type 2 kan genezen worden. Niet door minder maar anders te eten. Dat maakt de bloedsuikerspiegel beheersbaar, kan het medicijngebruik omlaag en dalen de risico's op bijwerkingen als blindheid en hart- en vaatziekten. In de pilot 'Voeding voor diabetes' bundelen de patiënt, arts, diëtist en een kok hun krachten. Diabetes type 2 is vaak gerela teerd aan overgewicht en ontstaat grotendeels vanuit een ongezonde leefstijl. Daarom kan de ziekte door een andere leefstijl worden omgekeerd." Dat is de over tuiging van Martijn van Beek van Stichting Voeding Leeft, een netwerk van artsen en wetenschappers met een nieuwe visie op voeding. Samen met InnovatieNetwerk ontwikkelt hij een groepsprogramma om te laten zien dat het kan. Elf deelnemers gaan vanaf de ze week een traject in van een half jaar. Ze worden begeleid in het veranderen van hun eetpatroon tijdens een startweekend in restaurant De Echoput in Apeldoorn en de drie terugkomdagen na één, drie en zes maanden. Van het proces wordt een docu mentaire gemaakt. In Nederland heeft het overgrote deel van de ruim één miljoen suikerpatiënten het type 2. Bij slechts een tiende is de ziekte aangeboren (type 1). „Diabetes 2 heette vroeger ouderdomsdiabetes. De gemiddel de leeftijd ligt nu rond 60 jaar, maar wordt heel snel steeds lager", zegt Van Beek. Patiënten krijgen medicijnen om de bloed- glucosewaarden onder controle te houden. Na acht tot vijftien jaar wordt dat meestal gevolgd door spuiten met insuline. „Er is een groot verschil tussen iemand die net is gediagnosticeerd of iemand die al tien jaar ziek is. Hoe langer je patiënt bent, hoe moeilijker het wordt de ziekte om te keren. Als je net diabetes hebt, is de kans op gene zing zelfs zeer groot. De schade aan de bèta cellen (cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken, red.) is dan nog te herstellen, blijkt uit Engels onderzoek", zegt Van Beek. Daarom is gekozen voor mensen die orale medicatie gebruiken en nog niet spuiten. Van Beek: „De meest gemotiveerde mensen zijn zij die al jarenlang steeds meer pillen moeten slik ken en tegen het moment aanzitten waarop de dok ter zegt dat ze aan insu line moeten gaan denken. De pa tiënten willen liever niet gaan spuiten' Suikerpatiënten krijgen vaak het advies af te vallen. Een vetarm dieet is moeilijk vol te houden. Op basis van ervaringen met pa tiënten stellen enkele artsen en diëtisten dat het niet nodig is minder te eten en calo rieën te tellen. Volgens hen gaat het juist om anders te eten: veel verse producten, zo als groenten en fruit, meer vetten en min der snel opneembare koolhydraten als brood en pasta. „Met hetzelfde aantal calo rieën kun je toch afvallen, omdat je licha melijk actiever wordt als je je beter voelt. Niet praten over minder eten maar anders eten, is een belangrijke motivatie." Vet is geen taboe in de nieuwe aanpak. „Vet geeft juist smaak, waardoor anders eten lekkerder wordt en makkelijker is vol te houden. Goede vetten verzadigen veel meer en langer, terwijl door koolhydraten de suikerspiegel steeds schommelt en maakt dat je sneller opnieuw trek krijgt." De patiënten die meedoen, worden niet al leen intensief begeleid door een arts en dië tist maar ook door een kok. „Mensen zijn verleerd lekker te koken met verse produc ten", verklaart Van Beek de kookwork- shops. „De voedingsmiddelenindustrie stopt voor het gemak alles in een pakje of een zakje. De consument wil snel, gemak kelijk en goedkoop. Bewerkte produc ten zijn geen voeding, maar eten, zeg ik altijd. In plaats van marga rine met omega 3-vetzuren op je boterham te smeren, kun je een lekkere plak zalm bereiden. Maar wie kookt er nog? Slechts 11 pro cent van ons inkomen besteden we aan wat op ons bord ligt. We moeten uit dat dal en voeding weer meer gaan zien als belang rijk onderdeel van ons welzijn". De patiëntenvereniging van de Diabetes Vereniging Nederland staat achter het ini tiatief. Meedoen met deze pilot kost 675 eu ro. Er zijn intussen goedkopere begelei dingstrajecten in ontwikkeling. Er lopen ge sprekken met zorgverzekeraars om de aan pak op te nemen in de zorgverzekering. „Maar innovatie in de zorg gaat heel, heel moeizaam", zegt Van Beek. „Verzekeraars willen harde bewijzen voor ze iets nieuws vergoeden. Bij medicijnen kan dat goed, dankzij controlegroepen, maar bij voeding is dat buitengewoon lastig. Er is geen place bo voor een krop sla. De pilot is daarom vooral ook een test om te laten zien dat mensen bereid zijn het heft in eigen han den te nemen en zelf te betalen voor de omkering." „Al na vijf weken ben ik gestopt met spuiten en slik ik nog maar de helft van de medicijnen", zegt kraanmachinist Jos Berns uit Nieuw- veen. Hij is een van de vijftig suikerpa tiënten die ervaring heeft met de nieuwe aanpak. Medio vorig jaar begon hij anders te eten op advies van zijn diëtist. Hij viel 15 kilo af en zijn buik- omvang kromp 5 cen timeter. Zijn sterk schommelende sui kerspiegel is nu de hele dag constant. „Zelfs als ik een keer zondig", vertelt Berns. Zijn warme maaltijd ziet er an ders uit: geen aardap pelen en pasta meer. Wel bijvoorbeeld een 'eierpannen- koek' met daarop roerbakgroente, shoarmareepjes en zelfgemaakte knof looksaus. Zo min mo gelijk koolhydraten en wat meer vet, vat hij samen. „Aller grootste probleem was dat ik 34 jaar lang een trommeltje brood meenam naar mijn werk. Nu neem ik crackers mee die ik 's middags smeer met filet, brie, paté of ham. Dat is even wennen." Berns snapt niet dat niet meer mensen kiezen voor dit 'dieet zon der honger'. „Het is lekkerder en zeker niet duurder. Je krijgt meer energie." Dinsdag 18 maart 2014 Gezond Weerloos achter gesloten vitrages PAGINA 19 door Peter de Jaeger foto Getty Images www.voedingleeft.nl reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 15