Zzp'ers in politiek om extra geld
DE WERKPLEK
16
WERKEN
W
Zzp'ers die zich verkiesbaar stellen voor een
plek in de gemeenteraad, doen dat vaak om een
extra inkomstenbron aan te boren. Zo'n 60 pro
cent wil de politiek in om in ieder geval een on
kostenvergoeding te ontvangen, blijkt uit een
enqüete van ZZP Netwerk Nederland onder 71
verkiesbare zelfstandigen zonder personeel.
Van hen zegt iets meer dan de helft dat ze voor
een partij hebben gekozen, die niet geheel over
eenkomt met hun eigen politieke voorkeur. „Dit
hoge percentage is nogal verontrustend, dit zal
niet bijdragen aan verder vertrouwen in de poli
tiek", zegt voorzitter Jerry Helmers van ZZP Net
werk Nederland. „De beweegredenen om de po
litiek in te gaan mogen niet zijn ingegeven door
financiële nood."
Volgens Helmers is de nood bij zzp'ers blijkbaar
dusdanig hoog, 'dat men in een ultieme wan
hoopspoging zichzelf dus kandidaat heeft ge
steld voor een zetel in de gemeenteraad. Als
men gekozen wordt, dan levert dat vier jaar lang
maandelijks een onkostenvergoeding op.' Die
vergoeding is afhankelijk van het aantal inwo
ners van een gemeente. In middelgrote tot grote
steden kan dit oplopen tot een bedrag van 1800
tot 2000 euro bruto per maand.
Bij meer dan 80 procent van de ondervraagde
zzp'ers was er wel al enige affiniteit met de poli
tiek, maar niemand had politieke ervaring of
een jaar geleden gedacht deze keuze te maken.
Zij verwachten de komende maanden en jaren
weinig eigen inkomen te genereren en een stap
naar de lokale politiek is dan makkelijk gezet, is
de redenering.
De 71 ondervraagde zzp'ers zijn kandidaat in 58
verschillende gemeenten in Nederland.
Zeeland mag best trots zijn op haar voedselindustrie. Met meerdere
grote spelers op de internationale markt die stuk voor stuk kwaliteits
producten afleveren is de sector een belangrijke pijler van de Zeeuwse
economie. Een ervan is Lamb Weston/Meijer in Kruiningen.
Voedsel is een product waar je zorg
vuldig mee omgaat. Daar zijn ze
zich bij Lamb Weston/Meijer in
Kruiningen terdege van bewust.
Het bedrijf streeft ernaar wereld
wijd de beste te zijn met een pro
duct dat het goed doet in de
Zeeuwse klei: de aardappel. En met succes. Jaar
lijks produceert Lamb Weston/Meijer met 1300
werknemers, waarvan 700 in Kruiningen, zo'n
650.000 ton aan diepgevroren aardappelproduc
ten en gedroogde aardappelvlokken. Als consu
ment zien we het terug in kwaliteitsfrietjes,
aardappelspecialiteiten en snacks. De frietjes
van bijvoorbeeld McDonalds komen van Lamb
Weston/Meijer. In de vriesvakken van super
markten als de Albert Heijn en de Jumbo verte
genwoordigen de zwarte zakken van Lamb
Weston de aardappelspecialiteiten. Het zijn af
nemers die hoge eisen stellen aan kwaliteit, ser
vice, innovatie en consistentie.
Susan Holden (51) uit Middelburg is als Quality
Assurance Specialist nauw betrokken bij de top
prestatie die Lamb Weston/Meijer continu
moet leveren om afnemers en consumenten te
vreden te houden. Niet alleen voor de produc
ten die worden verkocht onder het Lamb
Westonmerk, maar ook voor private labels
(huismerken) en voor producten specifiek voor
de horeca liggen de eisen hoog. „Het leveren
van een topprestatie zit ons allemaal in de ge
nen. Kwaliteit, service en innovatie. Elke werk
nemer is daar trots op. Het is een bedrijfspresta-
tie. We doen het met z'n allen", ligt Susan toe.
Susan Holden werkt al bijna 25 jaar in het kwali
teitsvak bij Lamb Weston/Meijer, de laatste 14
jaar als Quality Assurance Specialist. Een specia
list in kwaliteitsgarantie. Om een voortdurende
kwaliteit van hoog niveau te kunnen leveren,
traint Susan alle medewerkers en neemt ze
twee keer per jaar een 'audit', oftewel een soort
examen af.
Van medewerkers in de productie, maar ook
van mensen in andere functies wordt kennis
van het product en de procedures verwacht.
„Van begin tot eind is het productieproces in
specificaties en procedures vastgelegd. Met elke
klant hebben we specificaties afgesproken",
zegt Susan. Ze ziet er voortdurend op toe dat
de procedures strikt gevolgd worden.
Elk half uur komt er een monster van alle drie
de productielijnen om te zien of het product
wel aan die specifieke eisen voldoet. In het labo
ratorium worden de hele dag frietjes gebakken
om de kwaliteit te testen. Hierbij is precies vast
gelegd in welke frituur, op welke temperatuur
en met welke afbaktijd gebakken wordt. Dat
komt nauw. Susan: „Tien seconden te lang af
bakken heeft al een impact op de kleur en tex
tuur".
Een extra controle is de zogenoemde 'cutting'.
Elke morgen om 8.15 uur vraagt Susan de pro-
ductiegegevens van de afgelopen 24 uur op en
test ze samen met het management of het eind
product op alle punten voldoet aan de gestelde
kwaliteitseisen. Die voortdurende kwaliteit
wordt minder, als de afnemer ineens heel an
ders met het product omgaat. Daarom verzorgt
Susan ook trainingen voor klanten.
Om de voedselveiligheid te waarborgen, wor
den van elke productie steekproeven genomen.
In een extern laboratorium wordt de voedselvei
ligheid getest op microbiologisch niveau.
Hygiëne? Om de werkplek van Susan te bezoe
ken, moeten we een stukje door de fabriek in
Kruiningen lopen, dat gaat niet door voordat
we onszelf helemaal omgekleed hebben. Inclu
sief haar- en baardnetje en pas na het wassen
en ontsmetten van de handen.
Het stadskantoor in Middelburg, waar de gemeenteraad verga
dert. foto Willem Mieras
Susan Holden in de krochten van Lamb Weston/ Meijer.
Friet wordt vermalen als onderdeel van een kwaliteitstest.
Grote passie voor
door John de Kok
De eisen voor de aardappelproducten liggen hoog.