Zzp'ers in politiek om extra geld DE WERKPLEK 16 WERKEN W Zzp'ers die zich verkiesbaar stellen voor een plek in de gemeenteraad, doen dat vaak om een extra inkomstenbron aan te boren. Zo'n 60 pro cent wil de politiek in om in ieder geval een on kostenvergoeding te ontvangen, blijkt uit een enqüete van ZZP Netwerk Nederland onder 71 verkiesbare zelfstandigen zonder personeel. Van hen zegt iets meer dan de helft dat ze voor een partij hebben gekozen, die niet geheel over eenkomt met hun eigen politieke voorkeur. „Dit hoge percentage is nogal verontrustend, dit zal niet bijdragen aan verder vertrouwen in de poli tiek", zegt voorzitter Jerry Helmers van ZZP Net werk Nederland. „De beweegredenen om de po litiek in te gaan mogen niet zijn ingegeven door financiële nood." Volgens Helmers is de nood bij zzp'ers blijkbaar dusdanig hoog, 'dat men in een ultieme wan hoopspoging zichzelf dus kandidaat heeft ge steld voor een zetel in de gemeenteraad. Als men gekozen wordt, dan levert dat vier jaar lang maandelijks een onkostenvergoeding op.' Die vergoeding is afhankelijk van het aantal inwo ners van een gemeente. In middelgrote tot grote steden kan dit oplopen tot een bedrag van 1800 tot 2000 euro bruto per maand. Bij meer dan 80 procent van de ondervraagde zzp'ers was er wel al enige affiniteit met de poli tiek, maar niemand had politieke ervaring of een jaar geleden gedacht deze keuze te maken. Zij verwachten de komende maanden en jaren weinig eigen inkomen te genereren en een stap naar de lokale politiek is dan makkelijk gezet, is de redenering. De 71 ondervraagde zzp'ers zijn kandidaat in 58 verschillende gemeenten in Nederland. Zeeland mag best trots zijn op haar voedselindustrie. Met meerdere grote spelers op de internationale markt die stuk voor stuk kwaliteits producten afleveren is de sector een belangrijke pijler van de Zeeuwse economie. Een ervan is Lamb Weston/Meijer in Kruiningen. Voedsel is een product waar je zorg vuldig mee omgaat. Daar zijn ze zich bij Lamb Weston/Meijer in Kruiningen terdege van bewust. Het bedrijf streeft ernaar wereld wijd de beste te zijn met een pro duct dat het goed doet in de Zeeuwse klei: de aardappel. En met succes. Jaar lijks produceert Lamb Weston/Meijer met 1300 werknemers, waarvan 700 in Kruiningen, zo'n 650.000 ton aan diepgevroren aardappelproduc ten en gedroogde aardappelvlokken. Als consu ment zien we het terug in kwaliteitsfrietjes, aardappelspecialiteiten en snacks. De frietjes van bijvoorbeeld McDonalds komen van Lamb Weston/Meijer. In de vriesvakken van super markten als de Albert Heijn en de Jumbo verte genwoordigen de zwarte zakken van Lamb Weston de aardappelspecialiteiten. Het zijn af nemers die hoge eisen stellen aan kwaliteit, ser vice, innovatie en consistentie. Susan Holden (51) uit Middelburg is als Quality Assurance Specialist nauw betrokken bij de top prestatie die Lamb Weston/Meijer continu moet leveren om afnemers en consumenten te vreden te houden. Niet alleen voor de produc ten die worden verkocht onder het Lamb Westonmerk, maar ook voor private labels (huismerken) en voor producten specifiek voor de horeca liggen de eisen hoog. „Het leveren van een topprestatie zit ons allemaal in de ge nen. Kwaliteit, service en innovatie. Elke werk nemer is daar trots op. Het is een bedrijfspresta- tie. We doen het met z'n allen", ligt Susan toe. Susan Holden werkt al bijna 25 jaar in het kwali teitsvak bij Lamb Weston/Meijer, de laatste 14 jaar als Quality Assurance Specialist. Een specia list in kwaliteitsgarantie. Om een voortdurende kwaliteit van hoog niveau te kunnen leveren, traint Susan alle medewerkers en neemt ze twee keer per jaar een 'audit', oftewel een soort examen af. Van medewerkers in de productie, maar ook van mensen in andere functies wordt kennis van het product en de procedures verwacht. „Van begin tot eind is het productieproces in specificaties en procedures vastgelegd. Met elke klant hebben we specificaties afgesproken", zegt Susan. Ze ziet er voortdurend op toe dat de procedures strikt gevolgd worden. Elk half uur komt er een monster van alle drie de productielijnen om te zien of het product wel aan die specifieke eisen voldoet. In het labo ratorium worden de hele dag frietjes gebakken om de kwaliteit te testen. Hierbij is precies vast gelegd in welke frituur, op welke temperatuur en met welke afbaktijd gebakken wordt. Dat komt nauw. Susan: „Tien seconden te lang af bakken heeft al een impact op de kleur en tex tuur". Een extra controle is de zogenoemde 'cutting'. Elke morgen om 8.15 uur vraagt Susan de pro- ductiegegevens van de afgelopen 24 uur op en test ze samen met het management of het eind product op alle punten voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Die voortdurende kwaliteit wordt minder, als de afnemer ineens heel an ders met het product omgaat. Daarom verzorgt Susan ook trainingen voor klanten. Om de voedselveiligheid te waarborgen, wor den van elke productie steekproeven genomen. In een extern laboratorium wordt de voedselvei ligheid getest op microbiologisch niveau. Hygiëne? Om de werkplek van Susan te bezoe ken, moeten we een stukje door de fabriek in Kruiningen lopen, dat gaat niet door voordat we onszelf helemaal omgekleed hebben. Inclu sief haar- en baardnetje en pas na het wassen en ontsmetten van de handen. Het stadskantoor in Middelburg, waar de gemeenteraad verga dert. foto Willem Mieras Susan Holden in de krochten van Lamb Weston/ Meijer. Friet wordt vermalen als onderdeel van een kwaliteitstest. Grote passie voor door John de Kok De eisen voor de aardappelproducten liggen hoog.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 16