Sterrenrestaurants
Boekingsites
Ergernissen klanten
Ergernissen horecapersoneel
Horeca wil transparante
huurcontracten
Koninklijke Horeca Nederland
wil af van de vaak ondoorzichtige
contracten tussen horecaonderne
mers en eigenaren van panden en
bierbrouwerijen. Zaken als
(ver)huur, financiering en drank-
afname moeten losgekoppeld
worden, zodat de ondernemer
vrijer is in zijn keuze.
Tekst: Ron Gregoor
Foto's: Hollandse Hoogte en Mark
Neelemans
stelten zetten.
Een tip van Koninklijke Horeca
Nederland aan al die horecamen-
sen die daarmee te maken krijgen:
'Stop niet 80 procent van uw ener
gie in die ene klant die klaagt,
maar heb ook voor het geheel. En
blijf altijd vriendelijk. Als je ziet
dat iemand een hand opsteekt, ter
wijl je met een vol dienblad loopt,
laat merken datje hem gezien
hebt en knik even. En zeg nooit:
Mijn collega komt zo bij u.'
Toch vindt de hotelsector dat er met
goede afspraken prima valt samen te
werken. Een gelijk speelveld waarbij
het belang van de gasten, hoteliers en
bookingsagenten het uitgangspunt is.
Uiteindelijk betaalt de gast deze com
missieopslag.
Volle bak in sterrenrestaurtant De Kromme Watergang.
Zeeland heeft zeven sterrenres
taurants. Dat zijn:
De Kromme Watergang in
Hoofdplaat (2 sterren)
Restaurant Inter Scaldis in
Kruisingen (2 sterren)
Restaurant 't Vlasbloemeken
in Koewacht (1 ster)
RestaurantXa Trinité in Sluis
(1 ster)
Bistro Spetters in Breskens (1
ster)
Restaurant Katseveer (Wilhel-
minadorp (1 ster)
Resto-bar Lounge Pure C in
Cadzand (1 ster).
Typisch Zeeuws hoogstandje.
GOES - Onder leiding van het minis
terie van Economische Zaken vinden
gesprekken plaats tussen Koninklijke
Horeca Nederland en de brouwerijen
over de situatie op de horecabier-
markt.
Koninklijke Horeca Nederland wil
dat de contracten tussen horecaonder
nemers en de bierbrouwers veel trans
paranter worden. Nu is het vaak zo
dat de kastelein die in een pand van
een brouwerij zijn zaak exploiteert,
verplicht is dat ene biermerk te verko
pen.
"Er moet een knip komen in de con
tracten, die moeten veel transparanter
worden," zegt Peter Arkenbout, re
gioadviseur van KHN Zeeland. "Dat
wil zeggen: splits de financiering, de
bierafname en de huur van het pand.
Die zaken moeten losgekoppeld wor
den. Dat zijn aparte zaken, handel die
dan ook als zodanig af."
In de praktijk is het nu zo dat de
meeste cafés die in een pand van een
brouwerij zitten, voornamelijk bier
van dat merk tappen. "Ze hebben
meestal geen vrije tap."
En dan nog iets, zegt Arkenbout. „Be
langrijk is dat de verhuurder een realis
tische huur vraagt. Zodat de hore-
ca-exploitant mede daardoor zijn ren
dement kan behalen en continuïteit
in zijn onderneming kan waarborgen.
Dat is ook in het belang van de ver
huurder.
Koninklijke Horeca Nederland maakt
zich ook al jaren zorgen over de toe
nemende invloed van de boeking si-
Toppunt van genieten in Zeeland: in een strandpaviljoen in het zonnetje wat eten en drinken.
Het bedrijfschap Horeca en Cate
ring heeft onlangs onderzoek ge
daan naar de grootste ergernissen
van klanten in de horeca. En dan
vooral in restaurants. De top 5:
1Kwaliteit van bediening. Het per
soneel moet alert zijn, kennis van
de kaart hebben en gastvrij zijn.
2: Lang wachten. Iedereen heeft
een hekel aan wachten. Het perso
neel moet rondkijken en contact
zoeken met de klanten.
3: Kwaliteit van het eten en de pre-
tes van de grote OTA's (Online Tra
vel Agents) op het reserverings gedrag
van de consument. De hotels worden
contractueel verplicht om de kamer-
prijzen op hun eigen site hetzelfde te
laten zijn als op de sites van de online
agenten. De hoteliers kunnen de po-
sentatie daarvan. Een mooi opge
maakt bord met kwalitatief goede,
verse ingrediënten doet wonde
ren.
4:Toiletten die niet schoon zijn.
De gast hecht grote waarde aan de
toegankelijkheid van toiletten en
de hygiëne daar.
5: Overlast van andere gasten. De
klant wil tijdens het diner geen last
hebben van luidruchtige groepen,
asociale types en andere onruststo
kers.
tentiële gast dus geen voordeel bieden
op hun eigen reserveringssites..
De contracten van de diverse OTA's
wijken onderling nagenoeg niet af.
De hoogte van de commissie kan af
wijken, maar voor de basisvoorwaar-
De top 4 van klachten over klanten,
waaraan het horecapersoneel zich
stoort, volgens Horeca Nederland:
1Ongeduldig. Klanten die het
personeel opjagen.
2. Onbeschoft. Personeel heeft er
een hekel aan dat klanten onbe
schoft zijn, personeel wordt niet
zelden uitgescholden.
3. Veeleisend. U kent dat wel, het
is nooit goed.
4. Kinderen, die van alles mogen
van hun ouders en de hele zaak op
den zijn deze verschillen minimaal.
Commissies worden niet verlaagd om
dat de bookingsagenten zich zeer be
wust zijn dat de hoteliers niet om hen
heen kunnen. De gast boekt nu een
maal steeds vaker online, hetgeen na
tuurlijk van deze tijd is.