Special:
Horeca Nederland
Horeca
Levering aan Restaurants -Hotels
Pizzeria's, Bedrijfskantines, Scholen enz.
I fndernemer
Sterrenrestaurants
stftsfc
Horeca Groothandel Van Doorn vof
Voltaweg 22
4338PS Middelburg
Tel;0118-612437
e.Mail: info@vandoornhoreca.nl
ZATERDAG 15 MAART 2014
Een moderne horecazaak, waar je kan eten en drinken, rustig kan zitten en die voor elk wat wils heeft.
Ralf Flemm (links) en Peter Arkenbout.
ratuur, led verlichting en ga slim om
met afvalstromen."
En tip 3, niet geheel onbelangrijk:
"Zorg datje als zaak een verhaal te
vertellen hebt. Het is niet alleen de
prijs, waar je klant op afkomt. Zorg
dat ze een reden hebben om speciaal
naar jou toe te komen. Een mooi
voorbeeld las ik onlangs. Een onder
nemer was in zijn tuin aan het graven
en vond een hoefijzer. Nu lag zijn
tuin en café net op een route, die Na
poleon vroeger regelmatig bereed.
Hij heeft het hoefijzer ingemetseld en
erbij een verhaal bijgeschreven dat
het een hoefijzer van het paard van
Napoleon was. Of het nu waar is of
niet, doet er niet zo toe, de mensen
kwamen in ieder geval naar hem toe.
En dan is het verder aan hem om de
gast te plezieren", weet Arkenbout.
"Je moet de gast een reden geven
naar je toe te komen. Zorg voor een
thema, een verhaal en doe daar iets
mee."
Zeeland heeft zeven sterrenrestau
rants. "Dat is veel, zeker als je het af
zet tegen het aantal inwoners", zegt
Flemm.
Waar hebben we dat aan te danken?
Flemm: "We zitten hier dicht tegen
België aan. Bourgondisch, Belgen
houden van lekker eten en hebben
dus heel veel uitstekende restaurants.
'Vooral in Zeeuws- Vlaanderen zijn er
veel jonge koks, die daar hun oplei
ding hebben gevolgd. Maar het komt
ook omdat we in Zeeland meer ge
bruik maken van streekproducten.
Wat dat betreft is Zeeland dè ideale
provincie. Vis, mosselen, kreeft,
noem maar op. Zeeland, ook een pro
vincie waar landbouw (akkerbouw en
veeteelt) een niet onbelangrijke plaats
in neemt. We kunnen hier letterlijk
alles van eigen bodem presenteren."
De sterrenrestaurants, maar die niet al
leen, zorgen ervoor dat er bijvoor
beeld veel meer Belgen dan vroeger
Zeeland komen bezoeken. Duitsers
weten de provincie al heel lang te vin
den en dus is Zeeland toch een van
de belangrijkste toeristische trekpleis
ters van ons land. Maar de toerist doet
andere dingen dan alleen maar aan
het strand liggen. En daar moet de ho
reca op inspelen, vinden Flemm en
Arkenbout. "Mensen liggen niet
meer een hele dag aan het strand te
bakken. Je ziet ook langzamerhand
een verschuiving naar het achterland.
Mensen willen vermaakt worden. Als
ze op het strand zijn, willen ze een
leuke strandtent binnen handbereik.
Ze willen fietsen, wandelen en onder
weg ergens lekker koffie drinken of
een bijzonder biertje nemen. Ze wil
len iets leuks bezoeken, winkelen in
een leuke stad. Daar moetje als hore
ca van profiteren. Dat kan als je een
verhaal te vertellen hebt. Als dat de
moe'ite waard is, komt de gast van
zelf."
Het komt dus allemaal wel goed
met de horeca in Zeeland?
"Er zijn genoeg ondernemers die iets
origineels verzinnen, die iets groots
aanpakken. Zoals er ook onderne
mers zijn die niets veranderen en
wachten tot de oude klantenkring er
niet meer is. Maar over het algemeen
wordt de kwaliteit van de horeca in
Zeeland beter, stukken beter", consta
teert Flemm.
De afdeling Zeeland van Koninklij
ke Horeca Nederland telt 960 le
den.
De regio is opgedeeld in elf lokale
afdelingen, gekoppeld aan de ge
meentegrenzen. Iedere lokale afde
ling vaardigt twee mensen af voor
het regiobestuur. De regio op haar
beurt vaardigt weer twee leden af
naar het landelijk bestuur van Ho
reca Nederland, met het hoofdkan
toor in Woerden.
Koninklijke Horeca Nederland be
hartigt de belangen van al haar le
den in de meest brede zin van het
woord. "We hebben eigenlijk drie
hoofdtaken", legt Peter Arken
bout, regioadviseur van KHN uit.
"Informatie en advies aan onze le
den. Landelijke en regionale belan
genbehartiging van de leden. Daar
naast is het voor onze leden aan
trekkelijk om lid te worden vanwe
ge de vele commerciële voorde
len.'We hebben nogal wat aanbie
dingen omdat we collectief zaken
regelen. Om maar eens wat te noe
men, de SEPA, de regeling waarin
de vergoedingen van de artiesten
geregeld zijn als je muziek in de
zaak hebt, is bij ons een stuk goed
koper. Met andere woorden, door
al onze acties haal je je contributie
er al snel uit."
De afdeling Zeeland van Horeca
Nederland houdt bovendien voor
haar leden nog eens drie of vier
keer per jaar een themabijeen
komst. "Dat gaat dan over bijvoor
beeld agressie in de horeca, wat
doe je daaraan. We hebben eens
een cursus arbeidsrecht gehad. Het
zijn onderwerpen, die de hele ho
reca aangaat en waar de leden wat
van kunnen opsteken", zegt Ralf
Flemm, voorzitter van de afdeling
Zeeland van Koninklijke Horeca
Nederland.