Special: Horeca Nederland Horeca Levering aan Restaurants -Hotels Pizzeria's, Bedrijfskantines, Scholen enz. I fndernemer Sterrenrestaurants stftsfc Horeca Groothandel Van Doorn vof Voltaweg 22 4338PS Middelburg Tel;0118-612437 e.Mail: info@vandoornhoreca.nl ZATERDAG 15 MAART 2014 Een moderne horecazaak, waar je kan eten en drinken, rustig kan zitten en die voor elk wat wils heeft. Ralf Flemm (links) en Peter Arkenbout. ratuur, led verlichting en ga slim om met afvalstromen." En tip 3, niet geheel onbelangrijk: "Zorg datje als zaak een verhaal te vertellen hebt. Het is niet alleen de prijs, waar je klant op afkomt. Zorg dat ze een reden hebben om speciaal naar jou toe te komen. Een mooi voorbeeld las ik onlangs. Een onder nemer was in zijn tuin aan het graven en vond een hoefijzer. Nu lag zijn tuin en café net op een route, die Na poleon vroeger regelmatig bereed. Hij heeft het hoefijzer ingemetseld en erbij een verhaal bijgeschreven dat het een hoefijzer van het paard van Napoleon was. Of het nu waar is of niet, doet er niet zo toe, de mensen kwamen in ieder geval naar hem toe. En dan is het verder aan hem om de gast te plezieren", weet Arkenbout. "Je moet de gast een reden geven naar je toe te komen. Zorg voor een thema, een verhaal en doe daar iets mee." Zeeland heeft zeven sterrenrestau rants. "Dat is veel, zeker als je het af zet tegen het aantal inwoners", zegt Flemm. Waar hebben we dat aan te danken? Flemm: "We zitten hier dicht tegen België aan. Bourgondisch, Belgen houden van lekker eten en hebben dus heel veel uitstekende restaurants. 'Vooral in Zeeuws- Vlaanderen zijn er veel jonge koks, die daar hun oplei ding hebben gevolgd. Maar het komt ook omdat we in Zeeland meer ge bruik maken van streekproducten. Wat dat betreft is Zeeland dè ideale provincie. Vis, mosselen, kreeft, noem maar op. Zeeland, ook een pro vincie waar landbouw (akkerbouw en veeteelt) een niet onbelangrijke plaats in neemt. We kunnen hier letterlijk alles van eigen bodem presenteren." De sterrenrestaurants, maar die niet al leen, zorgen ervoor dat er bijvoor beeld veel meer Belgen dan vroeger Zeeland komen bezoeken. Duitsers weten de provincie al heel lang te vin den en dus is Zeeland toch een van de belangrijkste toeristische trekpleis ters van ons land. Maar de toerist doet andere dingen dan alleen maar aan het strand liggen. En daar moet de ho reca op inspelen, vinden Flemm en Arkenbout. "Mensen liggen niet meer een hele dag aan het strand te bakken. Je ziet ook langzamerhand een verschuiving naar het achterland. Mensen willen vermaakt worden. Als ze op het strand zijn, willen ze een leuke strandtent binnen handbereik. Ze willen fietsen, wandelen en onder weg ergens lekker koffie drinken of een bijzonder biertje nemen. Ze wil len iets leuks bezoeken, winkelen in een leuke stad. Daar moetje als hore ca van profiteren. Dat kan als je een verhaal te vertellen hebt. Als dat de moe'ite waard is, komt de gast van zelf." Het komt dus allemaal wel goed met de horeca in Zeeland? "Er zijn genoeg ondernemers die iets origineels verzinnen, die iets groots aanpakken. Zoals er ook onderne mers zijn die niets veranderen en wachten tot de oude klantenkring er niet meer is. Maar over het algemeen wordt de kwaliteit van de horeca in Zeeland beter, stukken beter", consta teert Flemm. De afdeling Zeeland van Koninklij ke Horeca Nederland telt 960 le den. De regio is opgedeeld in elf lokale afdelingen, gekoppeld aan de ge meentegrenzen. Iedere lokale afde ling vaardigt twee mensen af voor het regiobestuur. De regio op haar beurt vaardigt weer twee leden af naar het landelijk bestuur van Ho reca Nederland, met het hoofdkan toor in Woerden. Koninklijke Horeca Nederland be hartigt de belangen van al haar le den in de meest brede zin van het woord. "We hebben eigenlijk drie hoofdtaken", legt Peter Arken bout, regioadviseur van KHN uit. "Informatie en advies aan onze le den. Landelijke en regionale belan genbehartiging van de leden. Daar naast is het voor onze leden aan trekkelijk om lid te worden vanwe ge de vele commerciële voorde len.'We hebben nogal wat aanbie dingen omdat we collectief zaken regelen. Om maar eens wat te noe men, de SEPA, de regeling waarin de vergoedingen van de artiesten geregeld zijn als je muziek in de zaak hebt, is bij ons een stuk goed koper. Met andere woorden, door al onze acties haal je je contributie er al snel uit." De afdeling Zeeland van Horeca Nederland houdt bovendien voor haar leden nog eens drie of vier keer per jaar een themabijeen komst. "Dat gaat dan over bijvoor beeld agressie in de horeca, wat doe je daaraan. We hebben eens een cursus arbeidsrecht gehad. Het zijn onderwerpen, die de hele ho reca aangaat en waar de leden wat van kunnen opsteken", zegt Ralf Flemm, voorzitter van de afdeling Zeeland van Koninklijke Horeca Nederland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 113