m
m
16
Gezond
Ook vrouwen
moeten horeca
aantrekkelijk vinden
Hoge accijnzen, een crisis die nog steeds niet voorbij is, de wetgever
die de horeca beslist niet links laat liggen, is er nog een toekomst voor
de cafés, restaurants en andere horecagelegenheden in Zeeland? Jaze
ker wel. Volgens de allerlaatste cijfers is in den lande het aantal horeca
zaken weer gestegen. "Mits je maar een verhaal te vertellen hebt, een
goed thema kan presenteren en niet meer angstvallig vasthoudt aan
die vastgeroeste mannencultuur. Feminalisering in de horeca, top
item voor de komende jaren", zegt Ralf Flemm, voorzitter van de re
gio Zeeland van Koninklijke Horeca Nederland. Een interview met
hem en regioadviseur Peter Arkenbout.
Tekst: Ron Gregoor
Foto's: Mark Neelemans en VVV
GOES - De horeca is een van die be
drijfstakken, die het de laatste jaren be
hoorlijk voor haar kiezen heeft ge
had. Steeds maar weer weet de over
heid de sector te vinden als het gaat
om accijnsverhogingen. Het rookver
bod is nog maar amper gemeengoed
in het café, of de nieuwe Drankwet,
waarbij het aan jongeren van onder
de achttien jaar verboden is alcohol te
kopen, wordt erdoor gejaagd. En als
we dan een zomer hebben, waarbij
het vier van de vijf maanden regent,
dan heeft de horeca in Zeeland geen
prettige tijd.
Drankwet
Laten we eens met de nieuwe Drank
wet beginnen. Vanaf 1 januari krijgen
jeugdigen onder de achttien geen al
cohol meer. Voorheen was dat zes
tienjaar. Als ze betrapt worden, krij
gen ze een bekeuring en de boete van
degene die de drank verkoopt, is vele
malen hoger. Zorgt die nieuwe wet
voor problemen?
Peter Arkenbout, regioadviseur van
Koninklijke Horeca Nederland, is
daar heel genuanceerd over. "Laten
we voorop stellen, de wet is de wet,
daar heeft iedereen zich aan te hou-
Het Wcpen ver Rxei
www. hetwapenvanaxel. nl
Kanaalkade 3
4571 CD Axel
0115561396
den. Dus ook de horeca. De vraag is
alleen of de naleving daarvan wel
goed gecontroleerd wordt. Voor 1
juni moeten gemeenten een handha-
vings- en preventiebeleid hebben. Zo
ver is het nog niet. Wij zijn van me
ning dat als je iets niet kan handha
ven, kun je er geen wet van maken.
De controle van de gemeenten, ik
vraag me af of het allemaal wel goed
geregeld is."
Want het is niet eenvoudig. Probeer
maar eens in een kroeg waar een paar
honderd jongeren binnen zijn, de con
trole te houden. Ralf Flemm, voorzit
ter van de regio Zeeland van KHN:
"Het is bijna niet te doen. Zelfs als
een horecaondernemer voor honderd
procent zijn maatregelen heeft geno
men, dan nog zullen er jongeren door
heen glippen. Iemand anders die voor
hem een biertje haalt, iemand met
een vals identificatiebewijs. Moetje
daar altijd de horecaondernemer op
aanspreken? Leg de prioriteit bij de
jongere zelf. Die weet dat hij in over
treding is, verbaliseer de gebruiker."
Dat wil niet zeggen dat Flemm de ver
antwoordelijkheid van zijn mensen
wil verdoezelen. "Als een horecaon
dernemer willens en wetens drank
verstrekt aan jongeren, dan moet hij
aangepakt worden. Maar geef hem
dan eerst een officiële waarschuwing,
en verbaliseer hem dan bij de tweede
keer dat hij gepakt wordt. We heb
ben het hier om gigantisch hoge boe
tes."
Controle
En dan nog iets. "Het zal wel dat er
gecontroleerd wordt op de naleving
van de drankwet, daar zullen wij ons
niet tegen verzetten. Maar laat ge
meenten dan ook goed controleren
Vrouwen moeten zich thuisvoelen in de horeca.
naar de naleving bij kantines en dorps
huizen, de semi- commerciële bedrij
ven. Wij hebben het idee dat dit
soort controles in veel gevallen een
wassen neus is. Als ze bij ons controle
ren, dan daar ook."
Maar verder gaat het goed met de ho
reca in Zeeland, verzekeren Flemm
en Arkenbout. De Nederlandse dran
kensector heeft voor het eerst sinds
2007 weer tekenen van herstel laten
zien. In 2013 bedroeg de stijging van
het totale aanbod 0,8 procent, een toe
name van 145 bedrijven. Landelijk,
dat wel. Nederland telde in 2013
ruim 17.200 bedrijven in de natte ho
reca, dus cafés, bars, zalen- en party
centra, coffeecomers, strandpavil
joens, horeca bij sport- en recreatiebe-
drijven, discotheken en kiosken. De
toename in de recreatiesector, dus on
der andere strandpaviljoens, nam zelfs
toe met 2,9 procent. "Wij merken
dat in Zeeland. We hebben er op di
verse plaatsen heel moderne, goede
nieuwe strandpaviljoens bij. Dat is
een goed teken", zegt Flemm.
Hij en Arkenbout hebben er trou
wens veel vertrouwen in dat de hore
ca een gezonde sector blijft. Mits de
branche met haar tijd mee gaat. Er
zijn een paar dingen heel belangrijk,
vinden de horecamannen. "Feminari-
seer", zeggen ze in koor. Arkenbout
legt uit: "De tijd is voorbij dat alleen
mannen in de cafés komen. Zorg
voor een goed aanbod, dat de vrouw
aanspreekt. Zorg voor een zogeheten
she corner. Zorg datje goede kwali
teit koffie hebt, heel belangrijk. Doe
daar iets leuks mee. Zorg voor high-
tea arrangementen, schenk speciale
biertjes die vrouwen lekker vinden.
Rosébier, om maar eens iets te noe
men. En zorg datje als horecabedrijf
iets te eten hebt. Voor vrouwen klei
ne salades bijvoorbeeld. Je zult zien
dat de kans datje bedrijf een succes
wordt, vergroot."
Een tweede tip voor de
horecaondernemer:
Doe aan duurzaamheid. "Zorg datje
streekproducten hebt. Verbreed je sa
menwerking met diegenen die de pro
ducten kunnen leveren. Maar ook op
het gebied van duurzaamheid is nog
veel te winnen. Energiezuinige appa-