Special:
'Jill
«:S
15
1
Ondernemer
'j
m
Horeca
Jong bloed
Behagen
-
mm
1 m.
Mn f
r' m 0
j.
f t
m
ZATERDAG 15 MAART 2014
Een van de juweeltjes: La Bonne Foi in Oud- Terneuzen.
Oud-Terneuzen lijkt
wel beetje op Patersho
Ondanks de economische dip is
de lokale horeca in Terneuzen in
rap tempo ververst. Een snelle op
telsom van de laatste twee, drie
jaar: tien nieuwe eethuisjes nog
eens bijna tien etablissementen
onder nieuwe leiding of eigenaar.
Achter de kachel staat een nieu
we en enthousiaste generatie on
dernemers. Het gaat om innova
tie en kwaliteit, maar vooral om
goed gastheerschap en ambiance.
Tekst: Peter Oggel
Foto's: Mark Neelemans
TERNEUZEN - Net Patershol.
Mooier compliment kun je de hore-
ca-ondernemers in Oud-Terneuzen
niet geven dan met een vergelijking
met het historische Patershol, het culi
naire hart van de stad Gent.
Oud-Terneuzen, dat is: negentien-
de-eeuwse, doorgaans petieterige
pandjes1 in een handvol smalle straatjes
en steegjes met beeldende namen. Vis-
steeg, Kandeelstraat, Tuinpad. Nog
niet zo heel lang geleden een haast
vergeten buurtje in het winkelcen
trum van Terneuzen, ingeklemd tus
sen Markt en Noordstraat. Maar in
een paar jaar gepromoveerd tot uit-
gaanscentrumpje-met-stip.
Alles in verhouding natuurlijk, maar
de gelijkenis met Patershol gaat om
meer dan een reden op. De Gentse
wijk kreeg enkele decennia terug een
fikse opwaardering dankzij de vesti
ging van kleine specialiteitenrestau
rantjes. Datzelfde geldt voor
Oud-Terneuzen. 'Een kleine revolu
tie', duidden de regionale kranten in
december vorig jaar bij de opening
van La Bonne Foi. De bistro telde op
dat moment de vierde horecagelegen
heid in Oud-Terneuzen. Inmiddels
zijn dat er met de start van hapjes- en
tapasbar Culineuze eind februari al
weer vijf. En een intieme Bed
Breakfast staat op punt van beginnen.
Nummer zes.
Sinds de familie Harte er enkele jaren
geleden het vestzaktheater en café De
Paerdestal begon, heeft het gros van
de historische pandjes in Oud-Ter
neuzen een nieuwe bestemming ge
kregen: horeca. De buurt is inmiddels
spreekwoordelijk place to be -overi
gens mede dankzij een reeks evene
menten waarop appetijtelijke etiket
ten kleven als Kersjesommetje en
Aontjesfeesten. Dat trekt volk.
Betaalbaar
Oud-Terneuzen illustreert de bloeipe
riode van de Terneuzense horeca, de
restaurants in het bijzonder. "Laag
drempelig vermaak, betaalbaar, een
goede prijs-kwaliteitverhouding", ver
klapt Jan Harte het succes. Verande
ring van spijs doet blijkbaar eten,
want niet alleen in Oud-Terneuzen
floreren de restaurantjes, maar in de
hele binnenstad.
Tel maar op: tussen restaurant West-
beer aan de voormalige Veerhaven en
wokrestaurant Marco Polo aan de
Axelsestraat biedt de menukaart maar
liefst tien nieuwe (eet)gelegenheden
en bijna twee handenvol etablissemen
ten onder een nieuwe
eigenaar/uitbater. De groei past in
het landelijke beeld. Volgens het Cen
traal Bureau voor de Statistiek (CBS)
leveren cafés onder het huidige kabi
netsbeleid omzet in, het restaurantaan
bod stijgt. In 2012 gaven Martijn de
Groot en Karlijn Niewets met hun
grand café De Graanbeurs de aanzet
voor de vernieuwing en verjonging
in de Terneuzense horeca. Hun for
mule 'Leef, lach, geniet' slaat direct
aan bij een groot publiek. "We zijn
in het diepe gesprongen", kijkt Mar
tijn terug. "Het feit dat er daarna veel
zijn gevolgd is het succes van nu. Jon
ge ondernemers hebben elkaar ver
sterkt." Inmiddels hebben Martijn en
Karlijn een tweede restaurant, Da Vin
ei, gevestigd in het historische Arse
naal.
Havenstad Terneuzen rest maar wei
nig overblijfselen uit het verleden.
Oud-Terneuzen aan de ene kant van
het centrum, aan de andere kant in
stapstraat Nieuwstraat het Arsenaal uit
1833 -daarmee is de erfenis van de
stad ongeveer wel geduid. Met de
Markt als centraal ontmoetingsplein
zijn dat precies de locaties waar de ho
reca gedijt. De Arsenaalkazerne -Bom
vrije in de volksmond- herbergt drie
restaurants.
Horeca-ondernemer Rein van Glans
beek is sinds 2007 eigenaar van het ge
bouw. Als zoon van 'Lange Frans'
-haast legendarische naam in Terneu
zen- is hij een kind van de horeca.
"Jong bloed, eigentijds", beant
woordt hij de vraag naar de groei van
het aantal restaurants. "Jonge onderne
mers die van aanpakken weten, in ver
schillende branches. De horeca zit in
een positieve flow. Dat komt ook
doordat Terneuzen zich de laatste ja
ren meer en beter profileert, regio
naal maar ook in Belgisch-Vlaande
ren. Er zijn veel evenementen in de
stad. Terneuzen is in beeld als gezelli
ge stad aan het water, de Westerschel-
de. De Belgen komen graag."
Volgens Van Glansbeek is er nog een
bepalende factor voor succes: samen
werking. "De horeca in Terneuzen
heeft de laatste jaren een kwaliteits
slag gemaakt. Mooie en aparte bedrij
ven, met goede keukens. Alle neuzen
wijzen in dezelfde richting, de horeca
is met elkaar verbonden, organiseert
gezamenlijk evenementen die een
groot publiek trekken. Terneuzena-
ren Zijn van oudsher helaas niet erg
trots op hun stad, maar je merkt dat
een groeiend aantal mensen ineens de
mogelijkheden ontdekt. Alles zit vol
en daar wordt over gepraat.
Jan Harte gebruikt een term die daar
bij aansluit: eensgezindheid. "Horeca
en detailhandel samen, als in een kruis
bestuiving. Terneuzen heeft potentie.
Stad aan het water, altijd wel wat te
doen. De Belgen hebben dat ook ont
dekt, die komen in toenemende ma
te. Er zitten nu jonge ondernemers
die stuk voor stuk hun vak verstaan.
Maar je moet scherp blijven. Als mijn
bezoek 's morgens wakker wordt met
een rotgevoel, dan heb ik het slécht
gedaan. Een tevreden gast is je beste
ambassadeur."
Harte heeft deze maand zijn baan als
centrummanager ingeruild voor de
horeca. Naast De Paerdestal runt hij
met schoonzus Monique ook eetcafé
De Vliegende Hollander. Als cen
trummanager had hij de opdracht Ter
neuzen bovenregionaal op de kaart te
zetten. "Toegankelijk en gastvrij, met
op z'n tijd een leuk evenement, daar
gaat het om. Je moet mensen beha
gen", doceert hij.
Niettemin zijn er ook wat zorgelijke
geluiden. Te veel van hetzelfde, vin
den criticasters, de nieuwkomers bege
ven zich in hetzelfde segment. En is
Terneuzen als verzorgingsgebied wel
groot genoeg voor zoveel gelegenhe
den; Zeeland is toch al de provincie
met de meeste restaurants per inwo
ner. Martijn de Groot maakt zich
geen zorgen. "Terneuzen heeft een
regiofunctie. En is het huidige aan
bod niet precies wat mensen zoe
ken?"
Van Glansbeek valt hem bij. "Kijk
eens naar Philippine. Acht mosselres
taurants, ze zitten allemaal vol. In Ter
neuzen heeft elk bedrijf toch een ei
gen karakter en identiteit. Er is boven
dien een trend om vaker betaalbaar
uit eten te gaan. Een hapje eten, dat
gaat ook om het gemak. Een actieve
en serieuze ondernemer redt het echt
wel." Harte beaamt dat. "Horeca
moetje in de genen zitten. Niettemin
moeten we zorgen dat we ons verzor
gingsgebied vergroten, in Vlaanderen
met name. Ik hoor steeds vaker: we
wisten niet dat het in Terneuzen zo
gezellig is. Dat moeten we hebben."
"Het gaat om ambiance", zegt Mar
tijn de Groot. In dat ene woord komt
alles samen, duidt hij. "Een goed stuk
je vlees of vis tegen een prettige prijs.
Gezelligheid, sfeer, beleving. Vroeger
gingen mensen naar Gent of Antwer
pen. Het is nu niet meer nodig de
stad uit te gaan. Daar gaat het mij
vooral om, dat mensen in Terneuzen
blijven."
i M' I t
-
i
"«self!»
Volop te stappen in de Nieuwstraat met links het Arsenaal.