UIT 5
PAELLA MET CHORIZO EN KIP
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 13 MAART 2014
Benodigdheden,
hoofdgerecht voor 3 4 personen:
300 gram rondkorrelige paellarijst (of
risottorijst); 400 gram kippendij, in
blokken (of restjes kip); versgemalen
peper en zout; 150 gram chorizo, in
stukjes; 2 eetlepels olijfolie; Vi rode en
VS groene paprika, kleine blokjes; Vi
courgette in blokjes;
2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 dl dro
ge witte wijn; 7,5 dl kippenbouillon
(van blokje); plukje saffraan (te duur?
gewoon weglaten); 1 theelepel papri
kapoeder, mild; 100 gram doperwten
(diepvries); 3 grote tomaten, ontveld,
zaad verwijderd; naar smaak grote gar
nalen, gekookte mosselen; 2 eetlepels
peterselieblad, grof gehakt; 1 citroen,
in 8 partjes.
Bereidingswijze: spoel rijst goed met
koud water in zeef, laat uitlekken.
Kruid stukken kip met peper en zout.
Verhit olie in paellapan, hapjespan of
grote koekenpan.
Bak kipstukjes rondom aan, schep uit
pan, hou apart.
Bak chorizo aan, voeg dan paprika,
courgette en knoflook toe, roerbak
tot groenten zacht zijn. Voeg rijst toe,
bak korrels goed aan. Voeg witte wijn
toe, laat inkoken. Voeg kippenbouil
lon, saffraan en paprikapoeder toe,
breng aan kook, doe kip terug in pan.
Zet vuur lager, laat rijst rustig in ca. 15
minuten alle vocht opnemen, regelma
tig roeren, zo nodig extra vocht toe
voegen. Laat doperwten ontdooien,
snij ontvelde tomaten in blokjes. Voeg
toe aan paella, schep goed door. Proef,
breng op smaak met peper en zout.
Leg er naar keuze grote garnalen, stuk
jes vis of mosselen op (niet nodig).
Laat nog 10 minuten zacht doorwar
men tot de rijst gaar is en nog net
beet heeft. Aan de onderkant mag rijst
tot gouden korstje bakken. Bestrooi
met versgehakte peterselie. Leg ci
troenpartjes rondom op paella, zet
pan op tafel en schep uit. Gouden rijst-
korstje van bodem schrapen en mee-
scheppen! Besprenkel op bord met ci
troensap.
Drink er fruitige rode Spaanse wijn bij.
Tip: kliekje paella over? Lekker opbak
ken met wat olijfolie en een scheutje
bouillon. Aankoeken mag!
Westerschelde Restaurant Rosaura
Tapas op de wijze van het Churchill Hotel
eten
Uitzicht op de Westerschelde
foto's Peter Nicolai