Een heel paard half
44 Mensen
CONSUMENT 23
KOOPWAAR
Wouter Klootwijk
Een koe en een kalf en een
heel paard half. Maar kijk
uit met je vingers. Op
mijn Maxima waarschuwt
een sticker voor ongelukken. Een
handje met een rode streep er
door. Weg vingers. Het lijkt on
mogelijk zelfs maar een halve vin
ger te verspelen in het ding, maar
toch goed om te weten dat het
menens is, stille kracht.
Maxima is het merk. Zo heet de
vleesmolen.
Zelf gehakt draaien, heeft voorde
len. Geen economische, denk dat
niet. Maar je weet wat je maalt en
je bepaalt helemaal zelf hoeveel
paard je door het rundergehakt
draait. Of schaap. Het gaat uitste
kend met een door de mens zelf
aangedreven molen met een slin
ger, maar langzaam. Ik heb er een
van het Tsjechische merk Por-
kert, gietijzer. Wordt niet meer
gemaakt, nog veel op rommel
markten. Er zijn er nog van de
merken Westmark en Tre Spade.
Goed voor de ontwikkeling van
de linkerarmspieren als men
rechts is. Men draait links de slin
ger en propt met rechts het vlees
de molen in. Om daarbij de onvol
komenheid te ontdekken aan het
ontwerp van de mens. Met drie
handen was beter geweest. En
het verlangen naar een motor
groeit ook, naarmate er meer be
richten verschijnen over gehan
nes met vlees. Je doet het liever
zelf. Ik kan dan ongestraft een
paar zoute ansjovisfïletjes door
het gehakt draaien. Nee, dan gaan
de ballen niet naar vis smaken,
maar geheimzinnig extra lekker.
Er zijn elektrische vleesmolen
tjes te koop voor vijf tientjes. Op-
zetstukken voor op een keuken
machine die ook ander werk
doet, moeten al bijna 100 euro
kosten en ik vind in een kookwin
kel een vleesmolentje dat profes
sioneel wordt genoemd. Hij kost
170 euro.
Laten we kijken waarmee de pro
fessionelen incourante delen van
vlees vee klein krijgen. Gehakt
molens zijn er, zo groot als een
stacaravan, maar in restaurantkeu
kens kom ik handzame machines
tegen die opvallen om hun ge
bruiksgemak en bescheiden
vorm. Het schoonmaken vraagt
een minuutje en een emmertje
heet water. De kunstacademie is
er niet aan te pas gekomen; ze
zien er niet interessanter uit dan
wat ze willen zijn. En juist daar
om zo mooi. Maar duur voor een
particulier huishouden. Toch
vond ik er een. Voor niet zo heel
veel meer dan amateurmachines
van de kookwinkel. Een klein for
maat beul van het merk Maxima,
het huismerk van Spangenberg
International Kitchen Professio
nals in Mijdrecht. Verzendhuis
van keukenmachines voor horeca
en industrie (zie de website Span- r
genberg.nl). Mijn Maxima kostte
195 euro met nog wat btw er bij.
En dan te bedenken dat een roest
vrijstalen vleesmolen met een
slinger eraan in een Rotterdamse
kookwinkel al 113 euro kost.
Voor een iets grotere investering
kan ik nu voor de hele straat ge
hakt maken van alle dieren waar
de buren een balletje van willen.
En uitlenen kan ik hem (of haar?)
ook, er kan niks aan kapot. Tenzij
men er bakstenen in vermorzelt.
Marks Spencer
lijkt back to stay na de
opening van de
4.800 vierkante meter
tellende flagshipstore
in Den Haag.
r mmn his feels like home to us",
meldt een Britse dame
glunderend aan de
caissière in de eind februa
ri geopende flagshipstore
van Marks Spencer
(M&S) in Den Haag. Haar
blijdschap lijkt geen uitzondering. In het
warenhuis krioelt het van het zichtbaar op
getogen, Engelssprekend publiek. Op zoek
naar hun geliefde scones of een made-
in-England trui. Hier en daar galmen opge
wekte kreten na de aanblik van crumpets -
een soort sponzige pannenkoekjes - of
shortcrust pastry: pasteien op basis van
kruimelig deeg. Ook niet-Engelse Marks
Sparks-fans hebben het klassieke, Britse as
sortiment (her)ontdekt, terwijl hier en
daar een minder geroutineerde klant de
schappen onderzoekend scant.
M&S zag het levenslicht in het Engelse
Leeds en bestaat inmiddels 129 jaar. Het wa
renhuis is uitgegroeid tot een instituut in
moederland Engeland. Te vergelijken met
de Hema op Nederlandse bodem, maar zo
als het de Britten betaamt chiquer, ietwat
stijf en - dan met name de kledingcollec
ties - prijziger. In 1991 probeerde het wa
renhuis door te breken in Nederland, wat
jammerlijk mislukte. Na tien jaar sloten in
december 2001 de deuren van de vestigin
gen in Amsterdam en Den Haag. Niet ge
heel onverwachts, op de liefhebber of de
expat met heimwee na leek het Nederland
se publiek niet klaar voor de tuttige dame
smode en relatief onbekende etenswaren
als Christmas pudding of double cream.
„Niets van waar", vertelt Fran^oise
Smeyers, regiodirecteur Europa van M&S.
„De winkels waren winstgevend. De keuze
om de winkel te sluiten, had te maken met
onze strategie. Er waren problemen met de
winkels in het Verenigd Koninkrijk en we
wilden ons daarop focussen."
Aan de Kalverstraat, dezelfde straat waar
M&S 13 jaar geleden de deuren sloot, werd
in april vorig jaar het eerste testfiliaal van
500 vierkante meter geopend. In ronde
nummer twee probeert het bedrijf het
door middel van de clicks bricks-strate-
gie, die in 2011 succesvol in Frankrijk werd
gelanceerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt
van de combinatie e-commerce en fysieke
winkels. Door QR-codes op kledingstuk-
ken in de e-boutique te scannen, word je
verbonden met de webshop. Hier is het mo
gelijk een bestelling te plaatsen die vervol
gens thuis of in de winkel wordt afgele
verd. Of je koopt de kleding via virtual
rails in de winkel. Deze digitale kledingrek
ken op enorme beeldschermen tonen
items uit de nieuwste collecties. Smeyers:
„Amsterdam was een teaser, we wilden
een betere kijk op de Nederlandse consu
ment om de flagshipstore in Den Haag op
timaal in te richten."
Trendwatcher Farid Tabarki vermoedt dat
M&S ditmaal meer succes zal hebben. „Er
zijn grofweg drie ontwikkelingen gaande
herinneren zich
de producten
van twaalf jaar
geleden
in retail. Of het moet zo goedkoop moge
lijk a la modeketen Primark of kwaliteit
speelt een grote rol. De derde ontwikke-
ling draait om niche: winkels die een speci
fieke doelgroep aanspreken. M&S verkoopt
producten van relatief goede kwaliteit én
spreekt een groep consumenten aan met
een voorkeur voor Britse producten."
Het jaartje proefdraaien in de hoofdstad re
sulteert in een licht en ruim hoekpand aan
de Haagse Wagenstraat. Hoewel het groot
ste deel van deze flagshipstore is gewijd
aan de kledingcollecties, lijkt de food hall
veruit favoriet. Behalve een herkenbaar su
permarktassortiment blinkt de afdeling uit
in voorheen onvindbare Britse producten.
Is in Amsterdam een miezerig hoekje ge
wijd aan mode, in Den Haag pronken de
frisse en up-to-date ontwerpen op elke ver
dieping. Suffe ruitjes hebben plaatsge
maakt voor moderne ontwerpen en pastel
tinten en prints, zoals je die op internatio
nale catwalks ziet. Zelfs de kindermode
speelt in op trends met onesies.
Tot nog toe lijkt M&S' wedergeboorte een
succes. Behalve de opening van de twee
winkels is het bedrijf een samenwerking
aangegaan met zes BP-tankstations. En on
danks het slechte weer namen 20.000 klan-
ten de eerste dag een kijkje in Den Haag.
Het Amsterdamse filiaal verkoopt wereld
wijd de meeste crumpets, zelfs meer dan
Engelse filialen. Smeyers snapt waar het
succes vandaan komt: „Mensen herinneren
zich de producten van twaalf jaar geleden.
Het is een kwestie van nostalgie."
Buiten Amsterdam en Den Haag is er nog
even geen sprake van een Britse invasie. In
2016 opent een tweede flagshipstore aanr
het Amsterdamse Rokin. Met de verwachte
6.100 vierkante meters vol British finest
lijkt dat het wachten waard. Farid Tabarki:
„Of ze het nu wel redden? M&S heeft de za
ken op orde, zeker wat betreft de on- en off
line strategie. De vraag is alleen hoe we
over vijftien jaar winkelen. Mensen zijn so
ciale dieren en willen een winkel ervaren.
Als M&S daaraan voldoet, zie ik wel een
toekomst op Nederlandse bodem."
MAANDAG 10 MAART 2014
door Cintha Rood
Britse
wedergeboorte
Vers en lekker
eten is belangrijk
in het Marks I
Het Marks Spencer-pand in
Den Haag. foto Philip Panting
Fran^oise Smeyers (M&S)
www.marksandspencer.nl
www.studiozeitgeist.eu
©reageren? y.
consument@depersdienst.nl