I I 1 Beoordeling 4 UIT Kip, of liever hoen? M_ KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Kip! Je zou bijna vergeten dat het behalve 'veelzij dig' (lees: neutraal) en be taalbaar (lees: zielig goed koop) ook een heel lekker stukje vlees kan zijn. Gelukkig heb ik dan de Streekkrat boordevol eer lijke streekproducten, die me hieraan herinnert. Onlangs zaten er weer twee indrukwekkende kippenpoten in, of liever gezegd: biologische polderhoenpoten. Is er veel verschil tussen kip en hoen(der)? Taalkundig misschien niet, maar in beleving wel. Voor een kip die zich hoender mag noemen, is over het algemeen meer respect. Zij mag lekker scharrelen in een stal met stro, zandbadjes nemen en 's avonds met het collectief op stok. En, heel belangrijk zonder stress, in haar eigen tempo opgroeien. Deze kip doet er tot wel twee keer langer over om op slachtge- wicht te komen dan haar onfor tuinlijke zusters in de moderne kippenhouderij. Ze is letterlijk kostbaarder, doordat ze meer ruimte, meer tijd en daardoor meer voer en aandacht nodig heeft. Dat verklaart ook waarom biologische, diervriendelijk gefok te kip in de supermarkt zo veel duurder is dan die slappe, bleke plofkip. Die bewegingsruimte en het rustige groeitempo zorgen voor een heel andere vleesstruc tuur, want ze ontwikkelt echte spiervezels en daardoor een sappi ge bite. Naar de botten toe kleurt het vlees vaak wat donkerder op, richting grijsbruin. Kleurverschil len in het vlees zijn dus een te ken van kwaliteit. En dan die kip- smaak! Ouderwets noemen de ge lukkigen het, die zich de smaak van vroeger nog kunnen herinne ren. Zo'n mooie kip, pardon hoen, wil je graag de eer bewij zen van een goede bereiding waarbij ze optimaal tot haar recht komt. Mijn gedachten zwe ven onmiddellijk naar het Franse Lyon. Daar at ik, uitkijkend over de oude stad, ooit een van de lek kerste kipgerechten uit mijn le ven: Volaille a la crème van poule de Bresse, met een vleugje dra gon. Pure ontroering! Het zal me de aan het uitzicht, het gezel schap en de wijn gelegen hebben, maar toch. De wereldberoemde witte Bresse kip met zijn blauwe poten en felrode kam (kleuren van de Franse vlag!) komt uit de ze omgeving. Rij je ooit via Bourg-en-Bresse terug naar Ne derland, stop daar dan voor de aardigheid eens bij het tanksta tion langs de snelweg. Daar verko pen ze in de winkel behalve ijsjes en Twixen ook koelverse Bresse kippen. Vele honderden per dag vliegen er over de toonbank! Kop en poten moeten er nog aanzit ten, anders weet je niet zeker of het wel een echte is. Ja, die Fran sen weten hun streekspecialitei- ten te waarderen, ze rijden er zelfs met plezier kilometers voor om. Gelukkig komen ook in Ne derland steeds meer producenten die zich op kwaliteitskip toeleg gen, zoals de polderhoen uit mijn krat. Laten ze er nu een recept bij leveren, waarbij de poten worden aangebraden in boter en lang zaam gaar gesudderd in de witte wijn, die vervolgens met room wordt ingekookt tot een heerlijke saus. Ik voeg er nog wat dragon aan toe en waan me weer even in de zevende hemel boven Lyon. Als je dit een keer hebt geproefd, zou het zomaar kunnen dat je er een nieuw favoriet kiprecept bij hebt. Niet echt geschikt voor mensen die aan de lijn doen. Club Casco zit onder het appartementencomplex 'Re sidence de Weumelinghe', aan de voet van de dijk aan de Oosterschelde in Wemeldinge. We kwamen er op een drukke zaterdagavond. Dat nooit", zegt Rowan Hoon- dert met klem. „Na ons moet je niet meer naar McDonalds gaan, omdat je niet ge noeg gegeten hebt. Ik zou het erg vinden als dat zou gebeu ren." Rowan trekt deze avond aan de touwtjes bij Club Casco. Ze hoeft niet te vrezen dat we met honger van tafel gaan. De bor den zijn royaal gevuld op een no nonsense manier. Na een avond je Club Casco spreken we zelfs met elkaar af om de volgende dag maar met mate en calorie arm te eten. De zaak is modern ingericht en heeft twee eetzalen, een royale en een intiemere. Tegen de bar aan staan een paar hoge tafels. Wij kiezen voor een van deze prominente plekken. We hebben het gevoel op de eer ste rang te zitten. We kijken de zaak in en kunnen moeiteloos de gesprekken opvangen van het personeel. De bediening lijkt op elkaar, alsof de zwarte brigade fa milie van elkaar is. Dat klopt. „We zijn een familiebedrijf', zegt Rowan Hoondert. „Dat is mijn zusje en dat mijn nichtje. We werken haar net vandaag in. Onze ouders zijn op vakantie." Het nichtje kijkt af bij de zus sen, die in hoog tempo aanwij zingen geven. Ze spreken elkaar gemakkelijk aan op fouten. Ro wan bijvoorbeeld stuurt haar nichtje terug naar de keuken als ze merkt dat de voorgerechten van vier gasten niet tegelijk op tafel zijn gekomen. „Dat kan echt niet", zegt ze, en weg is het nichtje, om haar fout te herstel len. De sfeer blijft desondanks opti maal. Er moet aangepakt worden als het druk is, dat weten ze bij Club Casco en dan is er geen tijd voor een zachte hand. Deze avond wordt de ene na de andere bestelling opgenomen. Het is druk. Wij kiezen vooraf voor gamba's met Zeeuwse spek jes (6,75) en een taartje van ge rookte vissoorten (9,75 euro). Club Casco biedt ook een weke lijks wisselend driegangenmenu aan, met telkens de keuze uit vlees en vis als hoofdgerecht Voor 19,95 euro is het aardig ge prijsd. Net als we denken dat de wacht tijd van ruim driekwartier aan de lange kant is, worden de bor den op tafel gezet. De gamba's met spek worden geserveerd met een pikante chilisaus en stokbrood. De gamba's zijn knap pend, maar de bereidingswijze is niet overdonderend. Het taart je met ijsbergsla, makreel, pa ling, Hollandse garnaaltjes en zalm heeft de maat van een maal tijdsalade. De smaak is goed, maar geen culinair hoogstandje. Intussen wordt het nog drukker en komen ook gasten binnen voor alleen een drankje. Het zijn bekenden van familie Hoondert. Enkelen worden begroet met 'zelfde tafeltje weer'? Dan volgen onze hoofdgerech ten. Een gepaneerde naturel sch nitzel Casco (14,50 euro) en een kabeljauw au gratin met prei (15,50 euro). De bereiding van de schnitzel is een verrassing. Bo venop het vlees ligt een laag ge smolten kaas, met daartussen blokjes spek en stukken tomaat. Is een schnitzel naturel al mach tig, van deze bereidingswijze gaat een wielrenner na een lan ge, zware etappe mogelijk glimla chen. Wij vinden het te veel van het goede. De bijgerechten zijn kool met kerrie, friet, een aardap pelkroket je en een schaaltje ge raspte rauwe koolrabi. De kabel jauw au gratin, is ook een mach tige hap en jammer genoeg is de vis lang gegaard en heeft het vlees zijn sappigheid verloren. Rowan neemt de borden weer mee. Ze is het gewend, zegt ze, dat gasten hun borden niet leeg eten. „Maar nogmaals, we geven liever te veel dan te weinig." Club Casco serveert geen maaltij den voor mensen die van de ver fijnde keuken houden. Dat is hun bedoeling niet. Elke donder dag bijvoorbeeld kan er onbe perkt spareribs worden gegeten voor 14,95 euro. Het is de bistro- hap, waar je veel voor weinig krijgt. Club Casco is een ontmoetings plek waar de bediening aardig en attent is en waar je op een leuke locatie zit. Je moet niet te nauw kijken naar de bereidings wijze van het eten. „We houden van drukte. Dan moet je hier maar eens komen in de zomer. Dan is het hier helemaal een gek kenhuis, met een vol terras", zegt Rowan. We geloven haar. EP* Club Casco stilt elke honger In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Zeker het weekmenu is aardig geprijsd. Entourage: Een plek om vrienden te ontmoeten en gezellig iets te drinken en eten. Bediening: Attent en snel. Horen, zien en ruiken: Mooie plek, vlakbij het water. Conclusie: De prijs was bescheiden, maar de bereidingswijzen niet altijd even respectvol voor de mooie producten. Club Casco 't Scheld 22, Wemeldin ge. 06- 55333971 0113-620606, info@clubcasco.nl Maandag geslo ten. Bij Club Casco wordt liever te veel dan te weinig eten geserveerd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 44