PZC
Inter Scaldes is misschien wel het
beste restaurant van Nederland.
Chef Jannis Brevet lijkt op het
eerste gezicht sober te koken,
maar schijn bedriegt. Achter de
minimalistisch vormgegeven
gerechten gaan wilde werelden
van smaak schuil.
lak voordat we naar Kruiningen rij
den, en we nog één keer controle
ren of ons haar wel goed zit en ik
geen ladder in mijn kous heb, kij
ken we elkaar aan: eigenlijk is het
niet normaal om zenuwachtig te
zijn als je ergens gaat eten. Maar we
zijn het. We gaan vanavond naar Inter Scaldes.
Volgens het tijdschrift Lekker het beste restau
rant van Nederland.
Als we over het grint van de oprit knerpen, zien
we binnen iemand haar jas aan trekken. We wor
den naar onze parkeerplaats begeleid 'heeft u
een goede reis gehad?'; bij de deur staat gast
vrouw Claudia Brevet te wachen; zij brengt ons
naar onze tafel - 'denk aan het afstapje' - en
schuift de stoel onder ons aan.
Wat volgt is een parade van zinneprikkelend ge
not, listig vermomd als voedsel. Chef Jannis Bre
vet lijkt op het eerste gezicht terughoudend te ko
ken, bijna sober zelfs. Zijn gerechten zien eruit
als minimalistische abstracte schilderijen; wat
op je bord ligt, lijkt vaak niet eens op eten. Die
terughoudendheid is schijn. Zo strak en sober als
Brevet is in de presentatie, zo uitbundig is hij in
de smaak. Diep, intens, verleidelijk, prikkelend,
uitdagend, fris en zoet, zilt en intens en combina
ties daarvan, met altijd een aardse ondertoon.
En ja. Het was duur. En is het dat waard?, vraagt
iedereen vervolgens. Ja, is het antwoord. Ja, ja, ja!
Voor de prijs van vijf matige etentjes kun je ook
één keer het walhalla betreden.
Pagina 4 en 5: Avond vol verbluffende smaak
Donderdag 27 februari tot en met woensdag 5 maart 2014
UitGids
Bram Stadhouders en het
Nederlands Kamerkoor
PAGINA 3
Fotograaf Martijn van de
Griendt 'Forever Young'
PAGINA 11
Eten dat
de zinnen
prikkelt
door Nadia Berkelder
Jannis Brevet van Inter Scaldes legt de basis voor een van zijn 'minimalistische abstracte schilderijen', foto Mechteld Jansen