I PZC
In
Communiceren via reclamefolder
Let goed op als je ermee
44 Hersenen hebben
afwisseling tussen
actie en rust nodig.
Zonder rust ben je
minder productief
16 fit 17 MARKETING
18 fit 19 UITVAARTVERZEKERING
von it i nu iicvi v ia lvuaiiitiuiuci
half elf komt juffrouw Jannie met de koffie
en van half een tot half twee heb je pauze,
wat er ook gebeurt. Dat is weg. Je beant
woordt 's avonds mail of werkt 's morgens
nog even thuis. Vaste eetmomenten zijn
minder belangrijk. Maar wanneer laad je
de batterij dan op? Hersenen hebben afwis
seling tussen actie en rust nodig. Je bent
minder productief zonder pauzes. Een
boer zaait ook niet jaar na jaar hetzelfde ge
was, want dan raakt de grond uitput."
Het ziekteverzuim is gedaald door de crisis
omdat werknemers meer druk voelen te
presteren. Met vaker doorwerken in de pau
ze kan Visser dat verband niet leggen. „In
organisaties die aan het krimpen zijn en
waar even veel werk door minder mensen
moet worden gedaan, merk ik wel dat men
sen sneller geneigd zijn in de pauze door te
gaan. Het werk moet af en ze denken dat
ze anders niet op tijd naar huis kunnen."
Pauzeren heeft volgens haar ook te maken
met het niveau waarop iemand in de orga
nisatie zit. „Ik zag veel managers bij wie ik
de de FNV onlangs vast na onderzoek. Van
de werknemers vindt 40 procent dat ze on
voldoende pauzeren. Of dat aan de werk
druk of aan de baas ligt, is niet onderzocht.
„Aan beide, denk ik", zegt Renske Jurriëns,
beleidsadviseur bij de FNV. „We zien het
aantal burn-outgevallen elk jaar stijgen en
wilden weten hoe er met pauzes wordt om-
gegaan. De resultaten waren schrikbarend.
Als je onvoldoende pauzeert, kun je dat
merken doordat je 's avonds uitgeput bent;
80 procent blijkt thuis nergens meer toe te
komen omdat ze moe is. De meerderheid
pauzeert maar een of twee keer per werk
dag, dat is weinig." De FNV vindt dat werk
nemers pauzes moeten nemen waar ze wet
telijk recht op hebben. Als dat niet lukt,
kunnen leden campagnemateriaal krijgen
om het gesprek aan te gaan. „Mensen vin
den het een lastig onderwerp."
Ook werkgevers hebben baat bij personeel
dat pauzeert. Joost Christis van Ergo Opti- -*
ma, een adviesbureau voor belasting en vi
taliteit, ziet dat steeds meer organisaties
aandacht hebben voor herstelmomenten.
„Een pauze waarin je kunt herstellen, zorgt
voor fittere, vitalere medewerkers. Ze zijn
productiever, maken minder fouten en
kunnen langer blijven werken. Dat is be
langrijk omdat we langer moeten doorwer
ken en een oudere populatie werknemers
krijgen."
Ergo Optima hanteert een simpele stelre
gel: alles wat 180 graden anders is, is her
stel. „Dus als je de hele dag zit, moet je lo
pen. En als je de hele dag kopieert, moet je
iets moeilijkers doen." Karen Visser van
New Broom zegt dat het helemaal niets uit-
maakt wat je doet tijdens je pauze, zolang
je het zelf maar kunt kiezen. „Als je de pau-
ze zelf kunt invullen, heb je er veel meer
aan dan wanneer je door sociale druk
wordt gedwongen een ommetje te maken
met collega's. Ook al ga je op Nu.nl zitten
klikken terwijl je een boterham eet."
Doo
HOE LANG PAUZEREN?
de lunchpauze wordt steeds normaler.
Terwijl werkpemers met een goede lunchpauze
fitter de dag dóórkomen en meer
werk verzetten.
RECHT OP PAUZE
Er zijn van die collega's die stipt
om half een hun boterhammen
uit de tas pakken en een half
uur tot drie kwartier later met
een frisse buitenblos weer ach
ter hun beeldscherm kruipen.
Maar het worden er steeds min
der; de vaste lunchpauze is niet meer in
steen gehouwen. Eén op de drie werkne
mers neemt geen pauze tussen de middag.
„Pauze neem ik zoals het uitkomt", zegt se
cretaresse Yvonne Boer. „Meestal dus niet.
Even snel een boterham opeten achter het
bureau." Dat doet ze zodat ze eerder naar
huis kan. Omdat Boer geen strakomlijnde
pauzes neemt, komt het voor dat ze privé-
zaken op het werk regelt. Geen punt, want
thuis, is ze ook nog wel eens aan het werk.
De klassieke lunchpauze vervaagt. „Vroe
ger hadden je een overzichtelijke omge
ving", schetst Karen Visser, werkplektrai
ner bij adviesbureau New Broom. „Om
me afvroeg of het overslaan van pauzes
niet gewoon een statussymbool is. Je bent
te druk en te belangrijk om te pauzeren."
Lager in de hiërarchie is er minder terug
houdendheid, volgens Visser. „Als je de he
le dag facturen intikt, ben je sneller ge
neigd je pauze gewoon te nemen."
Toch begint het ook daar te wringen, stel-
Geld&wertó
reageren?
geld@depersdienst.nl
Arbeidsproductiviteit neemt gemiddeld
met een vijfde af in de loop van de ochtend.
Na de pauze herstelt dit, afhankelijk van
pauzeduur. Een lunchpauze van een
kwartier heeft amper effect, met een half
uur ben je weer terug op 85 procent, met
drie kwartier pauze op 92 procent. Na een
uur pauze is de productiviteit 98 procent,
bijna weer op het niveau van het begin van
de ochtend. (Bron: TU Eindhoven)
Wie langer dan 5,5 uur werkt, heeft recht
op minimaal een half uur pauze. Die mag
twee keer een kwartier zijn. Is de werkdag
langer dan tien uur, dan heeft een werkne
mer recht op drie kwartier pauze. Die mag
worden gesplitst in meer pauzes van mini
maal een kwartier. In een cao kunnen ande
re regels staan, maar een werknemer heeft
altijd het basisrecht van een half uur.
Karen Visser, werkplektrainer
foto Getty Images
door Eva Wassenburg