I PZC In Communiceren via reclamefolder Let goed op als je ermee 44 Hersenen hebben afwisseling tussen actie en rust nodig. Zonder rust ben je minder productief 16 fit 17 MARKETING 18 fit 19 UITVAARTVERZEKERING von it i nu iicvi v ia lvuaiiitiuiuci half elf komt juffrouw Jannie met de koffie en van half een tot half twee heb je pauze, wat er ook gebeurt. Dat is weg. Je beant woordt 's avonds mail of werkt 's morgens nog even thuis. Vaste eetmomenten zijn minder belangrijk. Maar wanneer laad je de batterij dan op? Hersenen hebben afwis seling tussen actie en rust nodig. Je bent minder productief zonder pauzes. Een boer zaait ook niet jaar na jaar hetzelfde ge was, want dan raakt de grond uitput." Het ziekteverzuim is gedaald door de crisis omdat werknemers meer druk voelen te presteren. Met vaker doorwerken in de pau ze kan Visser dat verband niet leggen. „In organisaties die aan het krimpen zijn en waar even veel werk door minder mensen moet worden gedaan, merk ik wel dat men sen sneller geneigd zijn in de pauze door te gaan. Het werk moet af en ze denken dat ze anders niet op tijd naar huis kunnen." Pauzeren heeft volgens haar ook te maken met het niveau waarop iemand in de orga nisatie zit. „Ik zag veel managers bij wie ik de de FNV onlangs vast na onderzoek. Van de werknemers vindt 40 procent dat ze on voldoende pauzeren. Of dat aan de werk druk of aan de baas ligt, is niet onderzocht. „Aan beide, denk ik", zegt Renske Jurriëns, beleidsadviseur bij de FNV. „We zien het aantal burn-outgevallen elk jaar stijgen en wilden weten hoe er met pauzes wordt om- gegaan. De resultaten waren schrikbarend. Als je onvoldoende pauzeert, kun je dat merken doordat je 's avonds uitgeput bent; 80 procent blijkt thuis nergens meer toe te komen omdat ze moe is. De meerderheid pauzeert maar een of twee keer per werk dag, dat is weinig." De FNV vindt dat werk nemers pauzes moeten nemen waar ze wet telijk recht op hebben. Als dat niet lukt, kunnen leden campagnemateriaal krijgen om het gesprek aan te gaan. „Mensen vin den het een lastig onderwerp." Ook werkgevers hebben baat bij personeel dat pauzeert. Joost Christis van Ergo Opti- -* ma, een adviesbureau voor belasting en vi taliteit, ziet dat steeds meer organisaties aandacht hebben voor herstelmomenten. „Een pauze waarin je kunt herstellen, zorgt voor fittere, vitalere medewerkers. Ze zijn productiever, maken minder fouten en kunnen langer blijven werken. Dat is be langrijk omdat we langer moeten doorwer ken en een oudere populatie werknemers krijgen." Ergo Optima hanteert een simpele stelre gel: alles wat 180 graden anders is, is her stel. „Dus als je de hele dag zit, moet je lo pen. En als je de hele dag kopieert, moet je iets moeilijkers doen." Karen Visser van New Broom zegt dat het helemaal niets uit- maakt wat je doet tijdens je pauze, zolang je het zelf maar kunt kiezen. „Als je de pau- ze zelf kunt invullen, heb je er veel meer aan dan wanneer je door sociale druk wordt gedwongen een ommetje te maken met collega's. Ook al ga je op Nu.nl zitten klikken terwijl je een boterham eet." Doo HOE LANG PAUZEREN? de lunchpauze wordt steeds normaler. Terwijl werkpemers met een goede lunchpauze fitter de dag dóórkomen en meer werk verzetten. RECHT OP PAUZE Er zijn van die collega's die stipt om half een hun boterhammen uit de tas pakken en een half uur tot drie kwartier later met een frisse buitenblos weer ach ter hun beeldscherm kruipen. Maar het worden er steeds min der; de vaste lunchpauze is niet meer in steen gehouwen. Eén op de drie werkne mers neemt geen pauze tussen de middag. „Pauze neem ik zoals het uitkomt", zegt se cretaresse Yvonne Boer. „Meestal dus niet. Even snel een boterham opeten achter het bureau." Dat doet ze zodat ze eerder naar huis kan. Omdat Boer geen strakomlijnde pauzes neemt, komt het voor dat ze privé- zaken op het werk regelt. Geen punt, want thuis, is ze ook nog wel eens aan het werk. De klassieke lunchpauze vervaagt. „Vroe ger hadden je een overzichtelijke omge ving", schetst Karen Visser, werkplektrai ner bij adviesbureau New Broom. „Om me afvroeg of het overslaan van pauzes niet gewoon een statussymbool is. Je bent te druk en te belangrijk om te pauzeren." Lager in de hiërarchie is er minder terug houdendheid, volgens Visser. „Als je de he le dag facturen intikt, ben je sneller ge neigd je pauze gewoon te nemen." Toch begint het ook daar te wringen, stel- Geld&wertó reageren? geld@depersdienst.nl Arbeidsproductiviteit neemt gemiddeld met een vijfde af in de loop van de ochtend. Na de pauze herstelt dit, afhankelijk van pauzeduur. Een lunchpauze van een kwartier heeft amper effect, met een half uur ben je weer terug op 85 procent, met drie kwartier pauze op 92 procent. Na een uur pauze is de productiviteit 98 procent, bijna weer op het niveau van het begin van de ochtend. (Bron: TU Eindhoven) Wie langer dan 5,5 uur werkt, heeft recht op minimaal een half uur pauze. Die mag twee keer een kwartier zijn. Is de werkdag langer dan tien uur, dan heeft een werkne mer recht op drie kwartier pauze. Die mag worden gesplitst in meer pauzes van mini maal een kwartier. In een cao kunnen ande re regels staan, maar een werknemer heeft altijd het basisrecht van een half uur. Karen Visser, werkplektrainer foto Getty Images door Eva Wassenburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 15