i I ar UIT 5 Thuis in uw situatie kookte aardappel, of met geweekt brood en amandelen. Die laatste vind ik het lekkerst. Griekse ma ma's bereiden hun skordalia al eeuwen (letterlijk) in een houten vijzel, waarin de knoflook met zout wordt gekneusd. Tegenwoor dig biedt de keukenmachine of staafmixer uitkomst. Kneus de knoflooktenen vooraf met een beetje zout, onder een plat gehou den keukenmes. Goeie klap erop en even lekker door het zout draaien, zodat alle sappen vrijko men. Heerlijk als pittige dipsaus bij pi tabrood en rauwkost; blaadjes witlof, repen paprika, stengels bleekselderij, broccoliroosjes. Of bij gebakken vis of lamskoteletjes met citroen. Je weet niet wat je proeft, maar wees gewaar schuwd: machtig! SKORDALIA, GRIEKSE KNOFLOOK/AMANDELCRÈME Benodigdheden, bijgerecht voor 4 personen: 100 gram blanke amandelen; 120 gram oud witbrood of Turks brood; 2 stevige tenen knof look, geplet; 1 eetlepel ci troensap; zout en peper; 1,5 dl milde olijfolie, extra vergi- ne; warm water. Bereidingswijze: snij brood in blokjes, doe in kom. Week in lauw water en knijp vervol gens zoveel mogelijk water eruit. Plet knoflook tenen on der plat keukenmes en verwij der velletjes. Maal amande len heel fijn in keukenmachi ne. Voeg geweekt brood, knoflook, citroensap, peper en zout toe en draai goed door elkaar. Schenk, terwijl machine draait, olijfolie in kleine scheutjes erbij en meng tot alle olie is opgeno men en stevige mousse ont staat. Te dik? Voeg nog wat warm water toe en meng goed. Doe skordaliè over in schaaltje en zet afgedekt met plasticfolie minimaal 2 uur in koelkast, zodat alle smaken goed door kunnen trekken. Serveer met warm pitabrood en frisse salade. Lekker bij knapperig gebakken schou derkarbonades met citroen. Drink er fruitige rode wijn bij. Tip: Besmeer lange gegrilde courgetteplakken met skordalia, rol op en steek vast met cocktailprikker voor een verrassend borrelhapje. Grand Café Willem, een geslaagd werkproject van zorgorganisatie Philadelphia, foto's Lex de Meester VAN DONGEN uw notaris voor wonen en familie Dam 37, Middtltwrg 0118 6291S5 www, notaris-vandongennl DONDERDAG 20 FEBRUARI 2014 ÜHI Grand Café Willem Oranjelaan 17 N OT A H l f» H AKt l J K De zwarte brigade van Grand Café Willem.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45