Koken, bakken en eten als slot van de foodwalk
Stamppot van wereldkampioen bij Agrimarkt
SCHOUWEN-DUIVELAND 25
GOES - Je trekt met een groepje de
natuur in en plukt en knipt daar
wat. Vervolgens bereid je die no
ten, bessen, knollen en kruiden
en eet ze gezellig samen op. Dat
heet een 'foodwalk' en dat is een
tamelijk nieuw fenomeen in Ne
derland.
Tijdens de Dag van het Veelzijdig
Landschap in Burgh-Haamstede
worden een foodwalk en een
foodride gehouden. Arjan den
Hulster van de stichting Land
schapsbeheer Zeeland (SLZ) ver
telt: „Jos Catsman van het NME
Schouwen-Duiveland gaat met
groepjes mensen wandelen en
producten verzamelen. Op het cu
linair plein maken ze de daar een
soepje van. Jos is al langer bezig
met voedsel uit de natuur en de
tuin."
„Een collega van het SLZ en ik
gaan die zaterdag met enkele groe
pen op de fiets wat verder. Langs
de Oosterscheldekust verzamelen
we schelpdieren en bijvoorbeeld
wat zeekraal. Dat bereiden we
dan ook." De hongerige wande
laars en fietsers houden zich aan
de wet, benadrukt Den Hulster.
Bedreigde organismen worden
ontzien. Stropen is uit den boze.
De foodwalk van paaszaterdag is
een incidentele, maar de SLZ
opent binnenkort ook een perma
nente foodwalk in Dreischor.
Den Hulster: „Een wandeling
langs de wijnhoeve, de kaasboer
derij en de theetuin. Overal
wordt wat gegeten of gedronken.
Dat wordt een vaste wandeling,
waar nog een foldertje van komt."
Landschapsbeheer Zeeland laat
op de Molenberg twee nieuwe
projecten zien. „Binnenkort be
gint het werk aan de voormalige
transformatortoren in Ooster-
land. Die wordt opgeknapt en in
gericht als natuurtoren. Verder
gaan we in de Kop van Schouwen
weer aan de slag met het herstel
van houtwallen en elzemeten", al
dus Den Hulster.
Op het doe-plein van de Molen
berg organiseert de stichting
Landschapsbeheer Zeeland activi
teiten voor kinderen.
Agrimarkt verkoopt twee soepen
en twee stamppotten van de We
reldkampioen 2013. Onder de pro
ductnaam 'Hans' Zilte Smaaksen-
saties' verschijnt uiteraard zijn
snert met Oosterscheldewater,
een prei-mosterdsoep met ho
ning en bieslook, stamppot boe
renkool met Zeeuws spek („Veel
groener dan de rest") en stamp
pot spruitjes-ui met crème-frai-
che. „Ik verander elk seizoen de
gerechten. Steeds zijn twee ge
rechten vegetarisch, met tips voor
de vleeseter over wat er bij kan."
De gerechten zijn gezouten met
Oosterscheldewater en volgens
Everse bijna helemaal zonder
e-nummers. „Het is niet het goed
koopste maar het is écht eten.
Met eerlijke ingrediënten en
kauwbaar", vindt de chefkok.
Everse verdedigt zijn WK-titel
vrijdag in Groningen. Zijn erwten
soep is ditmaal weer wat Zeeuw-
ser dan vorig jaar: al het zout
komt van Aqua Divina, het gezui
verde Oosterscheldwater, waar
mee dit keer ook de harst, de pro
cureur en de rookworst van slager
Van Velzen uit Krabbendijke is ge
maakt. De prei komt uit Kamper
land, van de experimentele teelt
op water van Sandee en naast spli-
terwten gebruikt Everse nu de
hèlft gedroogde erwten uit
Zeeuws-Vlaanderen. „Dat geeft
hier en daar een vliesje in de
soep, maar veel mensen vinden
dat wel lekker."
Zijn stamppotinzending is dit
maal een variant op blote-bille-
tjes-in-het-gras die Everse een
paar jaar geleden verzon:
Hans Everse verdedigt
zijn wereldtitels stamppot
en snert aanstaande vrijdag
in Groningen.
blote-billetjes-in-de-zeekraal.
Met witte bonen en zeekraal die
gezien het seizoen geoogst moest
worden in Frankrijk, maar die
daar groeide uit zaad van zeekraal
teler Hubrecht Janse van de Heer
lijkheid van Wolphaartsdijk. „Jan-
se probeert op die manier zijn le
verseizoen te verlengen."
Everse verwacht vrijdag in Gro
ningen weer een sterker deelne
mersveld dan in voorgaande ja
ren/met meer professionele koks.
Als hij wint, mag de stamppotbe
ker in Colijnsplaat blijven wegens
drie opeenvolgende titels. De
snerttitel won Everse vorig jaar
voor het eerst. Het was de eerste
maal in de twaalf bestaansjaren
van de wedstrijd dat een winnaar
beide titels pakte.
Oliebollen voor
het hele eiland
Streekkoor Ruach bakt op
vrijdag 28 februari oliebol
len voor heel Schouwen-
Duiveland. Met de op
brengst wil men een deel be
kostigen van een concert op
28 juni. Op heel het eiland
wordt thuis bezorgd.
Belangstellenden kunnen
vanaf nu bestellen via tele
foonnummer 06-51643474.
Lezing in aula over
rouwverwerking
Rouwdeskundige Arthur
Polspoel geeft komende zon
dag een lezing in het Vlin
derhuis, de aula van Monuta
op de begraafplaats in Goes.
Hij schreef diverse boeken
over verwerking van verlies
en doceert aan de HGU in
Utrecht.
Toegang: 7,50 euro. Aanwe
zig ontvangen daarvoor ook
twee consumpties.
Vrouwen krijgen
info over ogen
Dinsdag 25 februari houden
de Vrouwen\van Nu afde
ling Noordwelle hun jaarver
gadering. Voorafgaand geeft
Coen Honig informatie over
het functioneren van de
ogen, en wat zoals gedaan
kan worden als correcties
nodig zijn bij het ouder wor
den. De bijeenkomst begint
om 19.30 uur, en is in het
dorpshuis te Noordwelle.
Urker koor bij
jubileum Lofzang
Mannenkoor De Lofzang uit
Goes geeft zaterdag 1 maart
een jubileumconcert in de
Sionkerk. Ook het Urker vis
serskoor Crescendo treedt
dan op. Belangstellenden
kunnen meezingen tijdens
samenzang. Er is een collec
te voor de stichting Helpen
de Handen. Aanvang 19.00
uur. Info: www.mannen-
koordelofzang.nl
Bijeenkomst HCC
over fotobewerking
De Hobby Computer Club
Zeeland houdt 25 februari
een inloopavond in het MFC
De Huijbertstraat 35 te Zie-
rikzee. Er is dan aandacht
voor fotografie, met name
ook het bewerken van eigen
foto's. De zaal is open om
19.30 uur. Er is elke vierde
dinsdag van de maand een
bijeenkomst. Niet-leden zijn
daarbij ook steeds welkom.
WOENSDAG 19 FEBRUARI 2014
door Ton van den Nouweland
door Claudia Sondervan
COLIJNSPLAAT - Een tweede Beken
de Noord-Bevelander prijkt volgen
de week op een etiket in de schap
pen van Agrimarkt: na prei-op-wa
terteler Robert Sandee uit Kamper
land is dat chefkok Hans Everse
van CBCulinair en zorgcentrum Cle-
ijenborch in Colijnsplaat.
OOSTERLAND
GOES
NOORDWELLE
GOES
ZIERIKZEE
Kerkweg 13, Kerkwerve - tel. 0111 - 40 79 26
www.keukenrenovatiezeeland.com
Schoolkinderen uit Brielle op puzzeltocht in het landschap tussen Zierikzee en Ouwerkerk. archieffoto Ronald den Dekker