Koken, bakken en eten als slot van de foodwalk Stamppot van wereldkampioen bij Agrimarkt SCHOUWEN-DUIVELAND 25 GOES - Je trekt met een groepje de natuur in en plukt en knipt daar wat. Vervolgens bereid je die no ten, bessen, knollen en kruiden en eet ze gezellig samen op. Dat heet een 'foodwalk' en dat is een tamelijk nieuw fenomeen in Ne derland. Tijdens de Dag van het Veelzijdig Landschap in Burgh-Haamstede worden een foodwalk en een foodride gehouden. Arjan den Hulster van de stichting Land schapsbeheer Zeeland (SLZ) ver telt: „Jos Catsman van het NME Schouwen-Duiveland gaat met groepjes mensen wandelen en producten verzamelen. Op het cu linair plein maken ze de daar een soepje van. Jos is al langer bezig met voedsel uit de natuur en de tuin." „Een collega van het SLZ en ik gaan die zaterdag met enkele groe pen op de fiets wat verder. Langs de Oosterscheldekust verzamelen we schelpdieren en bijvoorbeeld wat zeekraal. Dat bereiden we dan ook." De hongerige wande laars en fietsers houden zich aan de wet, benadrukt Den Hulster. Bedreigde organismen worden ontzien. Stropen is uit den boze. De foodwalk van paaszaterdag is een incidentele, maar de SLZ opent binnenkort ook een perma nente foodwalk in Dreischor. Den Hulster: „Een wandeling langs de wijnhoeve, de kaasboer derij en de theetuin. Overal wordt wat gegeten of gedronken. Dat wordt een vaste wandeling, waar nog een foldertje van komt." Landschapsbeheer Zeeland laat op de Molenberg twee nieuwe projecten zien. „Binnenkort be gint het werk aan de voormalige transformatortoren in Ooster- land. Die wordt opgeknapt en in gericht als natuurtoren. Verder gaan we in de Kop van Schouwen weer aan de slag met het herstel van houtwallen en elzemeten", al dus Den Hulster. Op het doe-plein van de Molen berg organiseert de stichting Landschapsbeheer Zeeland activi teiten voor kinderen. Agrimarkt verkoopt twee soepen en twee stamppotten van de We reldkampioen 2013. Onder de pro ductnaam 'Hans' Zilte Smaaksen- saties' verschijnt uiteraard zijn snert met Oosterscheldewater, een prei-mosterdsoep met ho ning en bieslook, stamppot boe renkool met Zeeuws spek („Veel groener dan de rest") en stamp pot spruitjes-ui met crème-frai- che. „Ik verander elk seizoen de gerechten. Steeds zijn twee ge rechten vegetarisch, met tips voor de vleeseter over wat er bij kan." De gerechten zijn gezouten met Oosterscheldewater en volgens Everse bijna helemaal zonder e-nummers. „Het is niet het goed koopste maar het is écht eten. Met eerlijke ingrediënten en kauwbaar", vindt de chefkok. Everse verdedigt zijn WK-titel vrijdag in Groningen. Zijn erwten soep is ditmaal weer wat Zeeuw- ser dan vorig jaar: al het zout komt van Aqua Divina, het gezui verde Oosterscheldwater, waar mee dit keer ook de harst, de pro cureur en de rookworst van slager Van Velzen uit Krabbendijke is ge maakt. De prei komt uit Kamper land, van de experimentele teelt op water van Sandee en naast spli- terwten gebruikt Everse nu de hèlft gedroogde erwten uit Zeeuws-Vlaanderen. „Dat geeft hier en daar een vliesje in de soep, maar veel mensen vinden dat wel lekker." Zijn stamppotinzending is dit maal een variant op blote-bille- tjes-in-het-gras die Everse een paar jaar geleden verzon: Hans Everse verdedigt zijn wereldtitels stamppot en snert aanstaande vrijdag in Groningen. blote-billetjes-in-de-zeekraal. Met witte bonen en zeekraal die gezien het seizoen geoogst moest worden in Frankrijk, maar die daar groeide uit zaad van zeekraal teler Hubrecht Janse van de Heer lijkheid van Wolphaartsdijk. „Jan- se probeert op die manier zijn le verseizoen te verlengen." Everse verwacht vrijdag in Gro ningen weer een sterker deelne mersveld dan in voorgaande ja ren/met meer professionele koks. Als hij wint, mag de stamppotbe ker in Colijnsplaat blijven wegens drie opeenvolgende titels. De snerttitel won Everse vorig jaar voor het eerst. Het was de eerste maal in de twaalf bestaansjaren van de wedstrijd dat een winnaar beide titels pakte. Oliebollen voor het hele eiland Streekkoor Ruach bakt op vrijdag 28 februari oliebol len voor heel Schouwen- Duiveland. Met de op brengst wil men een deel be kostigen van een concert op 28 juni. Op heel het eiland wordt thuis bezorgd. Belangstellenden kunnen vanaf nu bestellen via tele foonnummer 06-51643474. Lezing in aula over rouwverwerking Rouwdeskundige Arthur Polspoel geeft komende zon dag een lezing in het Vlin derhuis, de aula van Monuta op de begraafplaats in Goes. Hij schreef diverse boeken over verwerking van verlies en doceert aan de HGU in Utrecht. Toegang: 7,50 euro. Aanwe zig ontvangen daarvoor ook twee consumpties. Vrouwen krijgen info over ogen Dinsdag 25 februari houden de Vrouwen\van Nu afde ling Noordwelle hun jaarver gadering. Voorafgaand geeft Coen Honig informatie over het functioneren van de ogen, en wat zoals gedaan kan worden als correcties nodig zijn bij het ouder wor den. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, en is in het dorpshuis te Noordwelle. Urker koor bij jubileum Lofzang Mannenkoor De Lofzang uit Goes geeft zaterdag 1 maart een jubileumconcert in de Sionkerk. Ook het Urker vis serskoor Crescendo treedt dan op. Belangstellenden kunnen meezingen tijdens samenzang. Er is een collec te voor de stichting Helpen de Handen. Aanvang 19.00 uur. Info: www.mannen- koordelofzang.nl Bijeenkomst HCC over fotobewerking De Hobby Computer Club Zeeland houdt 25 februari een inloopavond in het MFC De Huijbertstraat 35 te Zie- rikzee. Er is dan aandacht voor fotografie, met name ook het bewerken van eigen foto's. De zaal is open om 19.30 uur. Er is elke vierde dinsdag van de maand een bijeenkomst. Niet-leden zijn daarbij ook steeds welkom. WOENSDAG 19 FEBRUARI 2014 door Ton van den Nouweland door Claudia Sondervan COLIJNSPLAAT - Een tweede Beken de Noord-Bevelander prijkt volgen de week op een etiket in de schap pen van Agrimarkt: na prei-op-wa terteler Robert Sandee uit Kamper land is dat chefkok Hans Everse van CBCulinair en zorgcentrum Cle- ijenborch in Colijnsplaat. OOSTERLAND GOES NOORDWELLE GOES ZIERIKZEE Kerkweg 13, Kerkwerve - tel. 0111 - 40 79 26 www.keukenrenovatiezeeland.com Schoolkinderen uit Brielle op puzzeltocht in het landschap tussen Zierikzee en Ouwerkerk. archieffoto Ronald den Dekker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 51