24 ZEELAND ZEEUWS DINER Zeeland zet vanavond -y- -y f* Vinke kookt in Nieuwspoort met Zeeuwse gerechten. We koken alles in zeewater. Als smaakversterker gebruiken we zeewier Op de plek waar premier Rutte el ke vrijdag zijn persconferentie geeft, steelt vandaag Edwin Vin ke de show. De twee-sterren- kok van restaurant de Kromme Watergang uit Hoofdplaat schotelt Tweede Ka merleden een compleet Zeeuws menu voor. Hij kookt in zeewater en gebruikt zeewier als smaakmaker. Den Haag zal proeven wat Zeeuwse identiteit is. Bijna het hele restaurant gaat vandaag op transport naar Den Haag. Een grote gekoelde vrachtwagen brengt alle ingrediënten, inclu sief het zeewater en zeewier, naar perscen trum Nieuwspoort, in het hart van politiek Den Haag. Tijdens het Zeeuws diner krijgen Haagse poli tici te horen wat er allemaal in Zeeland speelt. En natuurlijk ook wat ze kunnen doen om de provincie dat extra duwtje in de rug te geven dat ze zo hard nodig heeft. Maar die gortdroge boodschappen gedijen pas echt bij een lekker diner en een goed glas wijn. Daarvoor zorgen De Kromme Water gang en de Kleine Schorre. Al dagen zijn Vinke en zijn team bezig met de voorbereidingen. „We gaan aan de slag met duurzaam gevangen vis en met bijvangst", ver telt Vinke. „Allemaal Zeeuwse producten. We koken alles in zeewater. Als smaakversterker gebruiken we bijvoorbeeld zeewier uit de Oos- terschelde." In zijn kielzog gaan tien koks en tien bedien den mee. Zelfs het keukengerei gaat mee naar de hofstad. „We gaan alles zelf verzorgen. Als we iets doen dan doen we het goed." Vinke maakt gebruik van de keuken in Nieuwspoort, dat deze avond verandert in een heus Zeeuws sterrenrestaurant. In totaal zul len ongeveer tachtig man aan tafel aanschui ven. Hoewel het voor Vinke bepaald niet de eerste keer is dat hij op locatie kookt, blijft het bij zonder. „Het maakt voor ons niet uit of we ko ken voor onze gasten in het restaurant of voor leden van de Tweede Kamer. Maar het koken op locatie is wel altijd spannend. In het restau rant weet je precies waar alles staat en ligt. Hier moet je een en ander organiseren. Maar dat komt allemaal wel goed." In de loop van de dag wordt Nieuwspoort al 'omgebouwd'. Het Zeeuws diner begint rond de klok van zeven uur en duurt een uur of twee. Ervoor en erna is er gelegenheid voor een informele borrel. Het Zeeuws diner staat al maanden gepland en de uitnodigingen zijn vroeg de deur uitge gaan. Toch zullen niet alle Kamerleden (de he le avond) aanwezig kunnen zijn. Want als er iets net zo veranderlijk is als het weer, is het de agenda van de Tweede Kamer. Ineens wer den vorige week twee debatten toegevoegd. Daardoor zullen sommige Kamerleden pas hal verwege de avond binnenvallen. De woord voerders landbouw en visserij overleggen eerst met staatssecretaris Sharon Dijksma over een aantal Europese zaken, waaronder het vissen met elektrisch vistuig. In de plenai re zaal kruisen Kamerleden de degens met de ministers Plasterk en Hennis Plasschaert over de illegale telefoontaps. Wie niet langskomt mist overigens wel wat. Vinke: „We beginnen met zure haring en ge rookte makreel. Daarna serveren we kokkels, scheermessen en botvis. Dan worden zeekat ten opgediend, die voor de Zeeuwse kust zijn gevangen, en gulletjes. Het hoofdgerecht is een scharrelvarken. En het dessert is met Zeeuwse appeltjes." De witte wijn die Vinke serveert komt van De Kleine Schorre in Dreischor. Negentig fles sen Brut de Zélande en Pinot gris heeft de wijnhoeve voor dit evenement geleverd. „We vinden het fijn dat voor het Zeeuwse diner is gekozen voor lokale producten", reageert lohan van der Velde van De Kleine Schorre. De hoeve levert wijn aan de KLM en hoopt dat het schenken in de Tweede Kamer de wijn nog een beetje bekender maakt dan die al is. „Het Zeeuws diner is een goede promotie van Zeeland." Den Haag proeft Zeeuwse identiteit Topkok Edwin Vinke en zijn vrouw Blanche van restaurant de Kromme Watergang toveren Nieuwspoort in de Tweede Kamer om in een sterrenrestaurant, foto Kromme Watergang door Jeffrey Kutterink Topkok Edwin Vinke

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 66