24 ZEELAND
ZEEUWS DINER
Zeeland zet vanavond
haar beste beentje
voor. Topkok Edwin
Vinke kookt in
Nieuwspoort met
Zeeuwse gerechten.
We koken alles in
zeewater. Als
smaakversterker
gebruiken we
zeewier
Op de plek waar premier Rutte el
ke vrijdag zijn persconferentie
geeft, steelt vandaag Edwin Vin
ke de show. De twee-sterren
kok van restaurant de Kromme
Watergang uit Hoofdplaat schotelt Tweede Ka
merleden een compleet Zeeuws menu voor.
Hij kookt in zeewater en gebruikt zeewier als
smaakmaker. Den Haag zal proeven wat
Zeeuwse identiteit is.
Bijna het hele restaurant gaat vandaag op
transport naar Den Haag. Een grote gekoelde
vrachtwagen brengt alle ingrediënten, inclu
sief het zeewater en zeewier, naar perscen
trum Nieuwspoort, in het hart van politiek
Den Haag.
Tijdens het Zeeuws diner krijgen Haagse poli
tici te horen wat er allemaal in Zeeland speelt.
En natuurlijk ook wat ze kunnen doen om de
provincie dat extra duwtje in de rug te geven
dat ze zo hard nodig heeft.
Maar die gortdroge boodschappen gedijen pas
echt bij een lekker diner en een goed glas
wijn. Daarvoor zorgen De Kromme Water
gang en de Kleine Schorre.
Al dagen zijn Vinke en zijn team bezig met de
voorbereidingen. „We gaan aan de slag met
duurzaam gevangen vis en met bijvangst", ver
telt Vinke. „Allemaal Zeeuwse producten. We
koken alles in zeewater. Als smaakversterker
gebruiken we bijvoorbeeld zeewier uit de Oos-
terschelde."
In zijn kielzog gaan tien koks en tien bedien
den mee. Zelfs het keukengerei gaat mee naar
de hofstad. „We gaan alles zelf verzorgen. Als
we iets doen dan doen we het goed."
Vinke maakt gebruik van de keuken in
Nieuwspoort, dat deze avond verandert in een
heus Zeeuws sterrenrestaurant. In totaal zul
len ongeveer tachtig man aan tafel aanschui
ven.
Hoewel het voor Vinke bepaald niet de eerste
keer is dat hij op locatie kookt, blijft het bij
zonder. „Het maakt voor ons niet uit of we ko
ken voor onze gasten in het restaurant of voor
leden van de Tweede Kamer. Maar het koken
op locatie is wel altijd spannend. In het restau
rant weet je precies waar alles staat en ligt.
Hier moet je een en ander organiseren. Maar
dat komt allemaal wel goed."
In de loop van de dag wordt Nieuwspoort al
'omgebouwd'. Het Zeeuws diner begint rond
de klok van zeven uur en duurt een uur of
twee. Ervoor en erna is er gelegenheid voor
een informele borrel.
Het Zeeuws diner staat al maanden gepland
en de uitnodigingen zijn vroeg de deur uitge
gaan. Toch zullen niet alle Kamerleden (de he
le avond) aanwezig kunnen zijn. Want als er
iets net zo veranderlijk is als het weer, is het
de agenda van de Tweede Kamer. Ineens wer
den vorige week twee debatten toegevoegd.
Daardoor zullen sommige Kamerleden pas hal
verwege de avond binnenvallen. De woord
voerders landbouw en visserij overleggen
eerst met staatssecretaris Sharon Dijksma
over een aantal Europese zaken, waaronder
het vissen met elektrisch vistuig. In de plenai
re zaal kruisen Kamerleden de degens met de
ministers Plasterk en Hennis Plasschaert over
de illegale telefoontaps.
Wie niet langskomt mist overigens wel wat.
Vinke: „We beginnen met zure haring en ge
rookte makreel. Daarna serveren we kokkels,
scheermessen en botvis. Dan worden zeekat
ten opgediend, die voor de Zeeuwse kust zijn
gevangen, en gulletjes. Het hoofdgerecht is
een scharrelvarken. En het dessert is met
Zeeuwse appeltjes."
De witte wijn die Vinke serveert komt van
De Kleine Schorre in Dreischor. Negentig fles
sen Brut de Zélande en Pinot gris heeft de
wijnhoeve voor dit evenement geleverd. „We
vinden het fijn dat voor het Zeeuwse diner is
gekozen voor lokale producten", reageert
Johan van der Velde van De Kleine Schorre.
De hoeve levert wijn aan de KLM en hoopt
dat het schenken in de Tweede Kamer de wijn
nog een beetje bekender maakt dan die al is.
„Het Zeeuws diner is een goede promotie van
Zeeland."
Den Haag proeft
Zeeuwse identiteit
Topkok Edwin Vinke en zijn vrouw Blanche van restaurant de Kromme Watergang toveren Nieuwspoort in de Tweede Kamer om in een sterrenrestaurant, foto Kromme Watergang
door Jeffrey Kutterink
Topkok Edwin Vinke