UIT 5
ZONNEMA1RE
Valentijnsdag het recept van on
weerstaanbare, boterzachte suka-
delapjes in rijke jus. Wie niet
houdt van dat geleiachtige van su
kade, gebruikt gewone (doorre
gen) runderlappen.
Wil je op de romantische toer,
maak er dan een rozerood stamp
potje van rode biet bij en drapeer
dat met behulp van een hartvor
mige steker verleidelijk op het
bord, garneer met een takje tijm.
Ook lekker: hete bliksem, een
ovenschoteltje van aardappelpu
ree, appel, gebakken uienringen
en veel peper. En terwijl het
vlees in de oven langzaam gaar
suddert, heb je alle tijd om sa
men iets leuks te doen. Geen om
kijken naar.
SUKADELAPJES IN RIJKE JUS
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 6 FEBRUARI 2014
Benodigdheden,
hoofdgerecht, voor 4 personen:
4 sukadelapjes (ca. 750 gram); peper
en zout; 4 eetlepels olijfolie; 20 gram
roomboter; 2 witte uien, in partjes; 1
teen knoflook, grof gehakt; 1 rode
puntpaprika, in reepjes; 2 eetlepels
wijnazijn; 1 rijpe tomaat, in parten;
0,5 liter warme runderbouillon (van
blokje); 2 eetlepels ketjap manis; 2
laurierbladen; 4 jeneverbessen, 2 tak
jes verse tijm
Bereidingswijze: laat sukadelapjes op
kamertemperatuur komen. Kruid
met peper en zout. Verwarm oven
voor op 160 graden. Verhit olie in
braadpan op hoog vuur. Voeg boter
toe en bak, zodra boter bruin kleurt,
vlees in ca. 5 minuten rondom bruin.
Draai vuur naar half hoog, voeg uien
toe en bak mee tot ze glazig worden.
Voeg dan paprikareepjes en knoflook
toe. Laat al roerend even meebakken,
voeg azijn, tomaat, warme bouillon,
ketjap, laurierbladen, jeneverbessen
en tijm toe. Vlees moet net onder
staan, voeg zo nodig nog wat bouil
lon toe. Laat langzaam aan de pruttel
komen.
Zet braadpan met gesloten deksel in
voorverwarmde oven en laat 2 Vi uur
zacht pruttelen, met regelmatig een
blub. Af en toe controleren, oven zo
nodig wat hoger of lager zetten.
Vlees voorzichtig omdraaien, het
wordt boterzacht. Laatste 10 minu
ten zonder deksel, om jus in te laten
koken. Laurierblad en tijm verwijde
ren. Proef, jus indien nodig nakruiden
met peper en zout.
Serveer vlees met jus in kom ernaast.
Schenk er een volle rode wijn bij,
Chianti Classico bijvoorbeeld.
Tip: een stukje cassata-ijs (met suka
de) als dessert, maakt de cirkel rond.
D'Ouwe Smisse
Breedveld 3
Dijk van
f <Mfg i
ijsbaan
D'Ouwe Smisse ziet er uit als een
oude Engelse pub: een houten
vloer, een rustiek balkenplafond,
gezellige bar, open haard, een
piano, bloedrode wanden, de
muren behangen met lijstjes en
oude ambachtelijke
gereedschappen,
foto's Dirk-Jan Gjeltema