UIT 5 ZONNEMA1RE Valentijnsdag het recept van on weerstaanbare, boterzachte suka- delapjes in rijke jus. Wie niet houdt van dat geleiachtige van su kade, gebruikt gewone (doorre gen) runderlappen. Wil je op de romantische toer, maak er dan een rozerood stamp potje van rode biet bij en drapeer dat met behulp van een hartvor mige steker verleidelijk op het bord, garneer met een takje tijm. Ook lekker: hete bliksem, een ovenschoteltje van aardappelpu ree, appel, gebakken uienringen en veel peper. En terwijl het vlees in de oven langzaam gaar suddert, heb je alle tijd om sa men iets leuks te doen. Geen om kijken naar. SUKADELAPJES IN RIJKE JUS www.pzc.nl/uit DONDERDAG 6 FEBRUARI 2014 Benodigdheden, hoofdgerecht, voor 4 personen: 4 sukadelapjes (ca. 750 gram); peper en zout; 4 eetlepels olijfolie; 20 gram roomboter; 2 witte uien, in partjes; 1 teen knoflook, grof gehakt; 1 rode puntpaprika, in reepjes; 2 eetlepels wijnazijn; 1 rijpe tomaat, in parten; 0,5 liter warme runderbouillon (van blokje); 2 eetlepels ketjap manis; 2 laurierbladen; 4 jeneverbessen, 2 tak jes verse tijm Bereidingswijze: laat sukadelapjes op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en zout. Verwarm oven voor op 160 graden. Verhit olie in braadpan op hoog vuur. Voeg boter toe en bak, zodra boter bruin kleurt, vlees in ca. 5 minuten rondom bruin. Draai vuur naar half hoog, voeg uien toe en bak mee tot ze glazig worden. Voeg dan paprikareepjes en knoflook toe. Laat al roerend even meebakken, voeg azijn, tomaat, warme bouillon, ketjap, laurierbladen, jeneverbessen en tijm toe. Vlees moet net onder staan, voeg zo nodig nog wat bouil lon toe. Laat langzaam aan de pruttel komen. Zet braadpan met gesloten deksel in voorverwarmde oven en laat 2 Vi uur zacht pruttelen, met regelmatig een blub. Af en toe controleren, oven zo nodig wat hoger of lager zetten. Vlees voorzichtig omdraaien, het wordt boterzacht. Laatste 10 minu ten zonder deksel, om jus in te laten koken. Laurierblad en tijm verwijde ren. Proef, jus indien nodig nakruiden met peper en zout. Serveer vlees met jus in kom ernaast. Schenk er een volle rode wijn bij, Chianti Classico bijvoorbeeld. Tip: een stukje cassata-ijs (met suka de) als dessert, maakt de cirkel rond. D'Ouwe Smisse Breedveld 3 Dijk van f <Mfg i ijsbaan D'Ouwe Smisse ziet er uit als een oude Engelse pub: een houten vloer, een rustiek balkenplafond, gezellige bar, open haard, een piano, bloedrode wanden, de muren behangen met lijstjes en oude ambachtelijke gereedschappen, foto's Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45