■:n De Zeeuwse bo dem wordt droger en zouter. Driftig wordt gezocht naar manieren om zoet water op te slaan. tt Zeeland is voor ons een proeftuin. Hier testen we en die maatregelen kunnen we exporteren 24 ZEELAND ZOET WATER i: r%* »§ïfA 9F jsmu* ►V»/> 4,4 *>*^i s* v r*/ VV M- V -h e uien, aardappels en perenbomen moeten steeds meer moeite doen om aan zoet water te komen. Niet al leen is er vaker een tekort aan, ook het zoute water in de bodem rukt op. Gebeurt er niets, dan kan dat wel eens funest zijn voor de landbouw in Zeeland. Kennisinstituut Deltares, boeren en andere organisaties werken samen aan oplossingen. Onder de naam Go-Fresh vinden nu drie proeven plaats met technieken om de hoeveelheid zoet water in de bodem te vergroten. Eigenlijk is lang gedacht dat Zeeland moet leren leven met het steeds zou ter worden van de bodem, steekt on derzoeker Esther van Baaren van Delta res van wal. „Maar door nieuwe inzich ten zijn we erachter gekomen dat dat niet hoeft. Er bestaan technieken om de schade aan gewassen door droogte en verzilting te verminderen." Computermodellen voorspellen dat als het klimaat verandert er minder zoet water in de bodem blijft. Hoeveel hangt af van het gekozen scenario. „Veel is daar nog niet over te zeggen, weet geohydroloog Gualbert Oude Es sink van Deltares. „Maar we weten wel zeker dat de weersextremen toe nemen." Nu wordt bij grote buien al het over tollige regenwater de polder uitgema- len, terwijl de gewassen in periodes van droogte snakken naar water. „Zon der maatregelen wordt het moeilijker om in Zeeland te boeren. Er moet wat gebeuren." Deltares is een jaar of tien geleden be gonnen met het bedenken van oplos singen voor verdroging en verzilting. Gewapend met die kennis onderzoekt een consortium van Deltares (leiding), Alterra, KWR, HZ University of Ap plied Sciences en Acacia welke maatre gelen ervoor kunnen zorgen dat lokaal meer zoet water beschikbaar is. Van Baaren: „Je zou ook kunnen den ken aan de bouw van grote bassins op percelen om water op te slaan. Maar dat kost veel hectares. Daarom kijken we naar de derde dimensie: we gaan de diepte in." Sinds een jaar vinden op Walcheren, Zuid-Beveland en Schouwen-Duive- land proeven met verschillende tech nieken plaats. Bij alle projecten wordt op verschillende manieren in perio den van veel regenval water opgesla gen voor gebruik in droge perioden. Go-Fresh bestaat uit drie projecten: de Kreekrug infiltratieproef (Serooskerke, Walcheren), Freshmaker (Ovezande) en Drains2buffer (Kerkwerve). Het duurt nog zeker vier jaar voordat Deltares kan zeggen of de technieken technisch en economisch haalbaar zijn. Momenteel liggen nog veel vra gen open. Zowel op technisch vlak, als op het gebied van wet- en regelgeving. Zo zijn er nu te strenge eisen aan het infiltreren van water. Van Baaren: „Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het initiatief genomen om voor deze proeven te kijken wat er aan de wet- en regelgeving verandert moet worden." De eerste resultaten zijn veelbelovend. Maar de wetenschappers blijven voor zichtig. „We hebben meer tijd nodig om te meten of dat wat we hebben be dacht in de praktijk ook gebeurt. Die tijd is nodig om de invloed van het weer uit te kunnen sluiten." Duidelijk is wel dat de eerste resulta ten zo veelbelovend zijn, dat de kennis al wordt geëxporteerd. Oude Essink: „Zeeland is voor ons een proeftuin. Hier testen we het en die maatregelen kunnen we exporteren." Inmiddels wordt de kennis toegepast in onder andere Singapore, de Mekong Delta en Bangladesh. „We ontwikke len als kennisinstituut samen met on dernemers, overheden en andere part ners een systeem. Zeg maar een koffer tje vol met modellen, concepten en technieken", zegt Oude Essink. „We schrijven wereldwijd in op projecten. De Zeeuwse kennis kunnen we niet één op één toepassen. In het land waar we aan de slag gaan is de grond en de waterkwaliteit anders. Maar we ma ken gebruik van de kennis die we in Zeeland hebben opgedaan en kijken wat we kunnen toepassen." 1 v?i f' 'js f? Hoe bloemkool nog jaren kan groeien door Jeffrey Kutterink Geohydroloog Gualbert Oude Essink van Deltares Gualbert Oude Essink van Deltares Onderzoeker Esther van Baaren van Deltares Meer info: www.go-fresh.info

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 54