'Welstandscommissie nuttig én hard nodig' Kustwerk en haven één project 23 De Belgische Frietkotcultuur is toegevoegd aan de Inventa ris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. De frietkoten zijn immers uniek, net als de Biercultuur. ZELZATE - De Axelaar had lekkere trek. Hij had net een rondje ge daan door Temse en op de kade aan de Schelde de nieuwbouw be keken op de plek waar vroeger de vermaarde scheepswerf was geves tigd. Nu was hij toe aan een war me hap, dus stapte hij het frietkot net achter de kaaien in en bestel de een grote friet met dubbele mayonaise. Op de thuisbasis was hij immers gewend aan veel te zuinige porties mayo, dat zou hem nu niet overkomen. De frietbakker overviel hem met een grote puntzak friet met een enorme klodder saus. En voor de zekerheid een paar servetten. Meteen al bleken die zéér van pas te komen, want de helft van zijn frietzak viel, met mayonaise en al, met een plets op de grond. Voor de Antwerpse frietspecialist Paul Ilegems, die uitgebreid stu die verrichtte naar de frietcultuur in België en er vier boeken aan wijdde is dat een herkenbaar beeld. In Het Volkomen Frietboek schrijft hij: „De klant krijgt zijn hele bestelling tegelijk in de han den gestopt en moet maar zien hoe hij het verder redt. Overdadi ge sausklodders glijden vervaar lijk af, terwijl worsten, satés en vleeshallen onzeker heen en weer rollen in ondiepe schaaltjes. Hoe hij zich met opgeheven handen vol friet en ander spul naar de open ruimte maoeuvreert is tel kens weer een boeiend spektakel. Hij moet al een waar evenwichts kunstenaar zijn, wil hij zonder on gelukken voorbij de schuifdeur ko men. Ook de consumptie zelf kan gauw op een catastrofe uitlopen. Duizenden frietkotbezoekers heb ben hun onhandigheid moeten bekopen met een bezoek aan de stomerij." Een frietkot in Temse, een soort barak. Je hebt koten in alle soor ten en maten. De barak dus, maar ook de frituurwagen, het caravan type, het chalet, huisfrituur, de villafrituur en de kermisfrituur. En of je ze mee mag tellen is on duidelijk, maar je hebt ook aan- bouwtjes aan bestaande cafés en restaurants. Of gewoon met zo'n luikje. De frietkoten heten D'n Vettige Jean, Dikke Willy, Bij Roger en Li- liane, Bonanza, Bolero, 't Sportief- ke, Knordy en Frietroom. Uit cijfers blijkt dat België nog zo'n 5000 frituren telt. Ze trekken gemiddeld 2,8 miljoen hongeri- gen, die ruim 8oo miljoen euro besteden. Volgens recent onder zoek gaat minstens 95 procent van de Vlamingen minstens één keer per jaar naar de frituur. 85 procent eet minstens één keer per maand friet en meer dan 60 pro cent prikt wekelijks een puntzak leeg. Ook aardig om te weten: de meeste frituurklanten kiezen voor een kleine friet (41 procent), Het is geweten dat de Vlaming van een pakje friet houdt 39 procent bestelt een gewone por tie en 20 procent kiest voor een grote friet. En wat doen ze erop? 40 procent kiest voor mayonaise, 32 procent voor stoofvleessaus, 13 procent voor tartaar en 9 procent voor ketchup. Volgens Ilegems heeft het aanbod in de frietkoten sinds de jaren zeventig een enor me vlucht genomen. Bleef het as sortiment aanvankelijk beperkt tot friet met mayo of pickles, een schep /ure mossels, een portie stoofvlees, een hardgekookt ei, een augurk en droge boulet of een cërvela, sindsdien kwam daar een enorme lading snacks (van zi geunersticks tot chickendots) en sauzen (mexicano, mammoet- saus, pepersaus, saus brasil) bij. En zo bestel je dus een papatje oorlog, een friet ziekenhuis (met alle sauzen), een patat paniek en een patat kapsalon, maar dat dan vooral in Nederlandse frituren. Die Belgen zijn daar niet gek op. De laatste jaren werden veel friet koten bedreigd door stedebouw kundigen, die hun stad of de dor pen wilden opwaarderen en een beter aanzien geven. De frietko ten moesten weg. Het belangrijk ste argument: het deed afbreuk aan het straatbeeld en de schoon heid van historische gebouwen. De verjaagde frituristen kapten er gedessilusioneerd mee of betrok ken een woninkje, waar ze een overzichtelijke huisfrituur begon nen. Om kaalslag te voorkomen is het frietkot nu tot cultureel erfgoed verheven. Net als de garnaalvisse rij met paarden in Oostduinkerke, het krulbollen, de Belgische bie ren, het vinkenzetten en de Vlaamse beiaarden. Vlaams minis ter Joke Schauvliege (cultuur): „Door de frietkotcultuur op deze lijst te plaatsen kan de kennis van dit typisch Belgische fenomeen via de erfgoedgemeenschap wor den uitgebouwd en beschermd." Want: „Het is geweten dat de Vla ming van een pakje friet houdt." Babijn (Lijst Babijn) stelt donder dag zijn collega-raadsleden juist voor de commissie, die adviseert over het 'uiterlijk' van bouwplan nen, op te doeken. Volgens Babijn is het onduidelijk aan welke crite ria precies wordt getoetst, en werkt het bestaan van de commis sie alleen maar belemmerend. Volgens het college is juist heel duidelijk aan welke voorwaarden de commissie toetst. Die staan in de Welstandsnota. Als de commis sie wordt afgeschaft, moeten amb tenaren de adviserende taak over nemen. Die werken niet zo onaf hankelijk van de gemeente als de commissie nu doet, legt het colle ge uit. Een andere optie is in de hele gemeente alle welstandsei- sen loslaten. Dat kan leiden tot ex cessen, waarschuwen B en W. De commissie wordt betaald via bouwleges. Die zijn, door het be staan van de commissie, enkele tientjes (kleine bouwplannen) tot enkele honderden euro's duurder. Dat maakten waterschap Schelde- stromen, gemeente Sluis en Yacht@Cadzand-Bad bv gisteren bekend tijdens het tekenen van een samenwerkingsovereen komst. Het is voor het eerst in Nederland dat voor kustversterkingswerk pu blieke en private partijen samen werken, vertelde Adri Provoost van het waterschap. De partijen kwamen tot elkaar, nadat bleek dat juist door het kustverster kingswerk de aanleg van een jachthaven .mogelijk wordt. Dat zou anders veel te duur zijn ge weest. De haven komt tussen twee strekdammen die nodig zijn voor kustversterking. De initiatief nemer, Yacht@Cadzand-Bad, hoopt de haven over twee jaar te openen. De gemeente Sluis haak te aan omdat die verantwoorde lijk is voor de inrichting van de omgeving. Die gaat behoorlijk op de schop: er komt een hellend plein vanaf de Boulevard richting jachthaven, en ook de strekdam men, omgeving van de haven en nieuwe duinen krijgen een frisse uitstraling. „We hopen dat drie keer één in dit geval tweeënhalf is", wees Provoost op de verwach te besparing die de samenwer king met zich mee moet brengen. Vijf aannemers(combinaties) zijn benaderd om een voorstel te doen voor de uitvoering van het werk: Boskalis, Van Oord /KWS Infra, Ballast Nedam, Dredging Inter- national/Heijmans en BAM/Mar- tens van Oord. „We kijken niet alleen naar de kosten, maar ook naar het resul taat", gaf Provoost aan. „De aanne mers hebben ruimte gekregen voor eigen inbreng, dus we laten ons graag door hen verrassen." De 'winnende' aannemer wordt in juni bekend. DINSDAG 28 JANUARI 2014 Antwerpen I Frituur Jozef op de vrijdagmarkt in Gent. Volgens experts zijn de eerste frietkramen halverwege 1800 in het stadsbeeld zijn verschenen. door Wout Bareman Luxe frietkot Gezondheidsapotheek in Brugge. Mayonaisezalf en gesterelis- eerde fricadellen? foto Camile Schelstraete Joke Schauvliege door Martijn de Koning OOSTBURC - De Welstandscommis sie is een nuttig adviesorgaan rich ting zowel burger als B en W en moet daarom blijven bestaan. Dat schrijft het Sluise college aan raads lid Francois Babijn. door Martijn de Koning CAOZAND-BAD - De betrokken par tijen bij de kustversterking in Cad- zand-Bad en daarmee gepaard gaande projecten, zoals de nieuwe jachthaven en de inrichting van het gebied eromheen, bundelen al het werk tot één project. Komende zo mer wordt de aannemer bekend die de omvangrijke klus mag uit voeren. Frietkot bij na heilig verklaard

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 59