Beoordeling
d
4 UIT
Top 10-wintersportgerechten
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Ik geef het eerlijk toe: ik kijk
liever naar wintersport dan
dat ik er zelf aan doe. Prachtig
decor, die besneeuwde ber
gen en blauwe luchten. Daarom
verheug ik me nu al op de Olym
pische Winterspelen in Sotsji op
tv. En natuurlijk op al die heerlij
ke wintersportgerechten die dan
op tafel zullen komen. Ik maak al
vast een top 10.
Om me heen zie ik steeds meer
Alpengangers zenuwachtig wor
den. Ligt er voldoende sneeuw in
ons skigebied? Hoe zit het met de
files? Is mijn outfit compleet, zijn
m'n ski's gewaxt? Ga ik nog iets
aan mijn conditie doen? En ëen
paar kilo afvallen? Afvallen? Je
gaat toch een week lang iedere
dag sporten in de buitenlucht.
Als je daar niet van afvalt!
Niet dus. Uit onderzoek is geble
ken dat wintersporters zich welis
waar heel gezond voelen, maar
niet noemenswaardig gewicht
verliezen tijdens hun actieve va
kantie. Dat zou best eens iets te
maken kunnen hebben met die
calorierijke happen en dranken
die ze langs de piste en na afloop
van de skidag eten en drinken.
Een glas glühwein: 220 kcal, even
veel als wat je kwijt raakt bij een
pittige afdaling van 15 minuten.
Kop warme chocomel met slag
room, idem dito. Laat het de voor
pret niet bederven.
Hierbij mijn lijstje met populaire
wintersportgerechten:
1. Wienerschnitzel
Van die grote, met aardappelsala
de en partjes citroen.
2. Zwitserse kaasfondue
Lekker je stukjes stokbrood door
heen halen, na een intensief dag
je op de piste!
3. Raclette
Smeltkaas in de klem, bij de bran
der. Afschrapen en eten met plak
ken gekookte aardappel en au
gurkjes.
4. Flammenkuchen
Een dunne, knapperige bodem,
besmeerd met crème fraïche en
bestrooid met gebakken spekjes
en uienringen. Lekker als lunch
en als après ski-borrelhap te de
len met vrienden.
5. Goulashsoep
Een pittige, goedgevulde vlees
soep met paprika, die het koude
bloed weer sneller door de ade
ren doet stromen.
6. Spaghetti bolognese
Niets zo lekker na fysieke inspan
ning als een goed bord pasta met
een stevige saus.
7. Sauerkraut met bratwurst Hoe
wel het zware kost lijkt, is zuur
kool juist licht verteerbaar en
daarom heel geschikt als lunchge
recht voor langlaufers en skifana
ten. Die kunnen er zonder proble
men weer even een paar uur te
genaan.
8. Bauernteller
Of Bauernplatte, in elke berghut
te bestellen. Een rustieke plank,
overladen met streekspecialitei-
ten, zoals gerookte ham, spek,
Jagtwurst, kaas uit de omgeving,
zure augurkjes, cream cheese
met bieslook, boerenbrood en al-
penboter.
9. Apfelstrudel
Mit Vanillesofie. Een wintersport
zonder is ondenkbaar.
10. Kaiserschmarrn
(zie recept). Een superluchtige,
behoorlijk vullende pannenkoek,
in stukjes getrokken. Smarnn be
tekent rommeltje. Maar dan wel
een onweerstaanbaar lekker rom
meltje!
€|Z
Sommige lezers moppe
ren wel eens dat we in
deze rubriek in veel te
dure restaurants gaan
eten. „Ik ga zelf altijd
naar Sofra", zei een Vlis-
singer laatst tegen me.
„Daar kun je tenminste
nog betaalbaar eten met
je hele familie."
En dus gingen ook wij op
een doordeweekse
avond naar het Schelde-
plein in Vlissingen. So
fra ziet er aan de buiten
kant uit als een doorsnee shoar
matent, met iets meer tafeltjes,
dat wel.
Er is nog een plaatsje aan het
raam; we kijken zo op de altijd
levendige Aagje Dekenstraat. De
coffeeshop tegenover trekt een
constante stroom van tijdelijk
parkeerders. Binnen is het ook
druk: Sofra is ook een afhaalres-
taurant, of snackbar, hoe je het
ook noemen wil. Mensen staan
in de rij om vanuit hun werk op
weg naar huis een broodje kebab
of een Turkse pizza mee te ne
men. Er zijn veel vaste klanten.
Bij het afrekenen zullen we later
aangesproken worden door een
vaste afhaler. „De cagk is hier
bijna net zo lekker als die van
mijn oma."
Wij zitten en turen op de kaart
waar behalve die broodjes döner
en kebab, friet en Turkse en ge
wone Italiaanse pizza's ook ge
rechten uit de Turkse keuken op
staan. We gaan voor Turks: om
dat we dat lekker vinden, en om
dat we overal wel pizza kunnen
eten. Er zijn typische Turkse
voorafjes zoals die cacik (in Grie
kenland bekend als tzatziki) en
gevulde druivenbladeren, er zijn
veel (lams)vleesgerechten van
de grill en bij Sofra hebben ze
ook Turkse stoofschotels.
Het personeel loopt in opvallen
de knaloranje bloesjes, een kleur
die terugkomt in de wanden. De
tafels zijn bedekt met een tafel
kleed en een glazen plaat; dat
poetst makkelijk schoon. Op de
vloer liggen plavuizen, aan het
plafond hangen nepdruivenran-
ken rond de koperen ventilato
ren en aan de wand hangen tapij
ten en kromme Turkse zwaar
den.
Ineens valt ons iets geks op: er
zitten hier eigenlijk alleen maar
mannen. Het zal wel toeval zijn,
hopen we. Ik begin met <pgari
börek, heerlijk knapperig gebak
ken deeg, opgerold met kaas en
kruiden erin. Ze zijn uitstekend
gelukt, niet taai, van vers deeg
waarschijnlijk, alleen iets aan de
grote kant voor een voorgerecht.
Ik krijg er een bergje ijsbergsala
de, komkommer, tomaat en ge
raspte wortel bij; die groente
was niet echt nodig geweest.
Mijn tafelgenote heeft de linzen
soep. En dat is een echte Turkse:
veel minder grof dan wij hier ge
wend zijn. De soep is fris door ci
troen en licht zoutig, met een
lekkere linzensmaak. Het brood
is nog warm, het is een pita zo
als die ook met kebab wordt ge
vuld, met grillstreepjes van het
opwarmen. Erg lekker.
Naast ons is intussen een grote
tafel gevuld met nog meer man
nen. Ze bestellen een enorme
hoeveelheid kippenvleugels. Als
voorgerecht, blijkt later, daarna
komen er nog pizza's. Misschien
is het vlees hier wel de attractie,
gewoon ouderwets lekker ge-
grilld vlees, voor weinig geld. De
bediening bij Sofra is wat onwen-
nig: bij ons wordt het bestek ver
geten, een tafel verderop wordt
de verkeerde pizza geserveerd,
wat wel meteen wordt goedge
maakt met drankjes van het
huis.
Ik eet ook vlees, Sofra Sis, een
combinatie van drie vleesgerech
ten: een spies met stukjes gegrill-
de kipfilet - die ik niet echt bij
zonder vind - een spies met Ada-
nakebab, heel erg pittig gekruid
gehakt - lekker! - en sis kebab,
stukjes gemarineerd gegrilld en
lekker mals lamsvlees. Een min
puntje is de salade: weer die ijs
bergsla, maar dan wat meer, to
maat, komkommer, wortelrasp
en ui. Omdat ik kon kiezen tus
sen friet en rijst koos ik rijst: van
die lekkere een beetje vette Türk-
se rijst, of pilav, met vermicelli
en kikkererwten erdoor.
Mijn gezelschap eet Etli Guvec,
een stoofpotje met lamsvlees en
groenten: aubergine, boontjes,
champignons, paprika en kriel
tjes. „Een beetje vet", zegt ze. En
dat komt ook door de kaas er bo
venop; het gerecht is ook wat
neutraler van smaak dan ze had
verwacht. Ook zij eet er van die
lekkere rijst bij.
En dan hebben we nog wel zin
in baklava bij de thee. „Die is
op!", klinkt het achter de bar.
Dan drinken we maar thee en
een Turkse koffie. Bij het afreke
nen blijkt er ook geen pinauto
maat in de zaak te zijn. Dat is
minder erg dan ik dacht: de reke
ning is zo laag dat ik helemaal,
niet hoef te pinnen. Geld zat.
Sympathiek buurtrestaurant
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Sofra is iets meer restaurant dan
shoarmatent, maar voordelig blijft
het. Wij betaalden 34 euro voor twee
personen.
Bediening
Vriendelijk, maar in ons geval niet al
tijd even attent. We zaten zonder be
stek.
Entourage
Echt gezellig is het interieur niet, ge
lukkig zijn de mensen dat wel.
Conclusie: Redelijk en eenvoudig
Turks eten voor een vriendelijke prijs
bij een sympathiek buurtrestaurant.
Sofra, Aagje Dekenstraat 4-6
4381RZ Vlissingen. Telefoon:
0118-415905. www.sofravlissin-
gen.nl. Zeven dagen in de week
open van 11.00 tot 22.00 uur, in de
zomer tot 24.00 uur. Ook thuisbe
zorging.
Eigenaar Abuzer Uldes aan de grill.