Beoordeling d 4 UIT Top 10-wintersportgerechten KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Ik geef het eerlijk toe: ik kijk liever naar wintersport dan dat ik er zelf aan doe. Prachtig decor, die besneeuwde ber gen en blauwe luchten. Daarom verheug ik me nu al op de Olym pische Winterspelen in Sotsji op tv. En natuurlijk op al die heerlij ke wintersportgerechten die dan op tafel zullen komen. Ik maak al vast een top 10. Om me heen zie ik steeds meer Alpengangers zenuwachtig wor den. Ligt er voldoende sneeuw in ons skigebied? Hoe zit het met de files? Is mijn outfit compleet, zijn m'n ski's gewaxt? Ga ik nog iets aan mijn conditie doen? En ëen paar kilo afvallen? Afvallen? Je gaat toch een week lang iedere dag sporten in de buitenlucht. Als je daar niet van afvalt! Niet dus. Uit onderzoek is geble ken dat wintersporters zich welis waar heel gezond voelen, maar niet noemenswaardig gewicht verliezen tijdens hun actieve va kantie. Dat zou best eens iets te maken kunnen hebben met die calorierijke happen en dranken die ze langs de piste en na afloop van de skidag eten en drinken. Een glas glühwein: 220 kcal, even veel als wat je kwijt raakt bij een pittige afdaling van 15 minuten. Kop warme chocomel met slag room, idem dito. Laat het de voor pret niet bederven. Hierbij mijn lijstje met populaire wintersportgerechten: 1. Wienerschnitzel Van die grote, met aardappelsala de en partjes citroen. 2. Zwitserse kaasfondue Lekker je stukjes stokbrood door heen halen, na een intensief dag je op de piste! 3. Raclette Smeltkaas in de klem, bij de bran der. Afschrapen en eten met plak ken gekookte aardappel en au gurkjes. 4. Flammenkuchen Een dunne, knapperige bodem, besmeerd met crème fraïche en bestrooid met gebakken spekjes en uienringen. Lekker als lunch en als après ski-borrelhap te de len met vrienden. 5. Goulashsoep Een pittige, goedgevulde vlees soep met paprika, die het koude bloed weer sneller door de ade ren doet stromen. 6. Spaghetti bolognese Niets zo lekker na fysieke inspan ning als een goed bord pasta met een stevige saus. 7. Sauerkraut met bratwurst Hoe wel het zware kost lijkt, is zuur kool juist licht verteerbaar en daarom heel geschikt als lunchge recht voor langlaufers en skifana ten. Die kunnen er zonder proble men weer even een paar uur te genaan. 8. Bauernteller Of Bauernplatte, in elke berghut te bestellen. Een rustieke plank, overladen met streekspecialitei- ten, zoals gerookte ham, spek, Jagtwurst, kaas uit de omgeving, zure augurkjes, cream cheese met bieslook, boerenbrood en al- penboter. 9. Apfelstrudel Mit Vanillesofie. Een wintersport zonder is ondenkbaar. 10. Kaiserschmarrn (zie recept). Een superluchtige, behoorlijk vullende pannenkoek, in stukjes getrokken. Smarnn be tekent rommeltje. Maar dan wel een onweerstaanbaar lekker rom meltje! €|Z Sommige lezers moppe ren wel eens dat we in deze rubriek in veel te dure restaurants gaan eten. „Ik ga zelf altijd naar Sofra", zei een Vlis- singer laatst tegen me. „Daar kun je tenminste nog betaalbaar eten met je hele familie." En dus gingen ook wij op een doordeweekse avond naar het Schelde- plein in Vlissingen. So fra ziet er aan de buiten kant uit als een doorsnee shoar matent, met iets meer tafeltjes, dat wel. Er is nog een plaatsje aan het raam; we kijken zo op de altijd levendige Aagje Dekenstraat. De coffeeshop tegenover trekt een constante stroom van tijdelijk parkeerders. Binnen is het ook druk: Sofra is ook een afhaalres- taurant, of snackbar, hoe je het ook noemen wil. Mensen staan in de rij om vanuit hun werk op weg naar huis een broodje kebab of een Turkse pizza mee te ne men. Er zijn veel vaste klanten. Bij het afrekenen zullen we later aangesproken worden door een vaste afhaler. „De cagk is hier bijna net zo lekker als die van mijn oma." Wij zitten en turen op de kaart waar behalve die broodjes döner en kebab, friet en Turkse en ge wone Italiaanse pizza's ook ge rechten uit de Turkse keuken op staan. We gaan voor Turks: om dat we dat lekker vinden, en om dat we overal wel pizza kunnen eten. Er zijn typische Turkse voorafjes zoals die cacik (in Grie kenland bekend als tzatziki) en gevulde druivenbladeren, er zijn veel (lams)vleesgerechten van de grill en bij Sofra hebben ze ook Turkse stoofschotels. Het personeel loopt in opvallen de knaloranje bloesjes, een kleur die terugkomt in de wanden. De tafels zijn bedekt met een tafel kleed en een glazen plaat; dat poetst makkelijk schoon. Op de vloer liggen plavuizen, aan het plafond hangen nepdruivenran- ken rond de koperen ventilato ren en aan de wand hangen tapij ten en kromme Turkse zwaar den. Ineens valt ons iets geks op: er zitten hier eigenlijk alleen maar mannen. Het zal wel toeval zijn, hopen we. Ik begin met <pgari börek, heerlijk knapperig gebak ken deeg, opgerold met kaas en kruiden erin. Ze zijn uitstekend gelukt, niet taai, van vers deeg waarschijnlijk, alleen iets aan de grote kant voor een voorgerecht. Ik krijg er een bergje ijsbergsala de, komkommer, tomaat en ge raspte wortel bij; die groente was niet echt nodig geweest. Mijn tafelgenote heeft de linzen soep. En dat is een echte Turkse: veel minder grof dan wij hier ge wend zijn. De soep is fris door ci troen en licht zoutig, met een lekkere linzensmaak. Het brood is nog warm, het is een pita zo als die ook met kebab wordt ge vuld, met grillstreepjes van het opwarmen. Erg lekker. Naast ons is intussen een grote tafel gevuld met nog meer man nen. Ze bestellen een enorme hoeveelheid kippenvleugels. Als voorgerecht, blijkt later, daarna komen er nog pizza's. Misschien is het vlees hier wel de attractie, gewoon ouderwets lekker ge- grilld vlees, voor weinig geld. De bediening bij Sofra is wat onwen- nig: bij ons wordt het bestek ver geten, een tafel verderop wordt de verkeerde pizza geserveerd, wat wel meteen wordt goedge maakt met drankjes van het huis. Ik eet ook vlees, Sofra Sis, een combinatie van drie vleesgerech ten: een spies met stukjes gegrill- de kipfilet - die ik niet echt bij zonder vind - een spies met Ada- nakebab, heel erg pittig gekruid gehakt - lekker! - en sis kebab, stukjes gemarineerd gegrilld en lekker mals lamsvlees. Een min puntje is de salade: weer die ijs bergsla, maar dan wat meer, to maat, komkommer, wortelrasp en ui. Omdat ik kon kiezen tus sen friet en rijst koos ik rijst: van die lekkere een beetje vette Türk- se rijst, of pilav, met vermicelli en kikkererwten erdoor. Mijn gezelschap eet Etli Guvec, een stoofpotje met lamsvlees en groenten: aubergine, boontjes, champignons, paprika en kriel tjes. „Een beetje vet", zegt ze. En dat komt ook door de kaas er bo venop; het gerecht is ook wat neutraler van smaak dan ze had verwacht. Ook zij eet er van die lekkere rijst bij. En dan hebben we nog wel zin in baklava bij de thee. „Die is op!", klinkt het achter de bar. Dan drinken we maar thee en een Turkse koffie. Bij het afreke nen blijkt er ook geen pinauto maat in de zaak te zijn. Dat is minder erg dan ik dacht: de reke ning is zo laag dat ik helemaal, niet hoef te pinnen. Geld zat. Sympathiek buurtrestaurant In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Sofra is iets meer restaurant dan shoarmatent, maar voordelig blijft het. Wij betaalden 34 euro voor twee personen. Bediening Vriendelijk, maar in ons geval niet al tijd even attent. We zaten zonder be stek. Entourage Echt gezellig is het interieur niet, ge lukkig zijn de mensen dat wel. Conclusie: Redelijk en eenvoudig Turks eten voor een vriendelijke prijs bij een sympathiek buurtrestaurant. Sofra, Aagje Dekenstraat 4-6 4381RZ Vlissingen. Telefoon: 0118-415905. www.sofravlissin- gen.nl. Zeven dagen in de week open van 11.00 tot 22.00 uur, in de zomer tot 24.00 uur. Ook thuisbe zorging. Eigenaar Abuzer Uldes aan de grill.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 44