Jobbird.com grootste vacaturebank
DE WERKPLEK
14 WERKEN
rrrn
Vacaturesite Jobbird.com was vorig jaar - net als
in 2012 - de grootste vacaturebank van Neder
land. Werk.nl van het UWV eindigde op een
tweede plek.
Jobbird heeft een marktaandeel van bijna zeven
procent. Werk.nl komt tot vijf procent.
Directeur en oprichter van Jobbird.com,
Jan-Peter Cruiming, reageert enthousiast op de
uitkomst: „Het is goed om te horen dat wij op
nieuw de grootste van Nederland zijn, en ande
re sites als Werk.nl, Nationale Vacaturebank,
Monsterboard en Intermediair hiermee ver ach
ter ons laten. Mijn doel is om zoveel mogelijk
mensen aan een baan te helpen en met onze site
met straks bijna 40.000 vacatures online wordt
dit voor werkzoekenden een stuk makkelijker."
Jobbird.com is een ideële vacaturebank zonder
winstoogmerk, opgericht door Jan-Peter Crui
ming, voormalig eigenaar van Nationale Vacatu
rebank. Zijn doel is om de arbeidsmarkt transpa
rant te maken, zodat werkzoekenden, snel en
eenvoudig een passende baan vinden.
Jobbird.com is de grootste vacaturebank van Ne
derland. In 2014 gaat de site ook live in Enge
land, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.
Cruiming: „Hiermee gaan we de concurrentie
met Monsterboard aan. We hopen dat ons nieu
we concept daar net zo zal aanslaan als hier in
Nederland, zodat werkzoekenden binnen Euro
pa straks makkelijker een baan of stageplaats vin
den."
Op Jobbird.com staan nu bijna 18.000 vacatures
in vaste banen, 3200 uitzendbanen, ruim vijftien
honderd stages/bijbanen en bijna vierhonderd
freelance klussen. In totaal staan er op de site
ruim 37.000 vacatures.
Eten. We hebben er allemaal wat mee. Het is een dagelijks terugkeren
de levensbehoefte waar iedereen anders mee omgaat. Is het na een
drukke dag snel nog wat op tafel toveren of een essentieel onderdeel
van het gezinsleven waar we even de tijd voor elkaar nemen? Hoe we
er ook mee bezig zijn, eten vormt onderdeel van ons levenspatroon.
Een eetpatroon kan bewust, maar he
laas vaker ook onbewust ontstaan.
Voedsel heeft een niet te onder
schatten invloed op onze gezond
heid en fitheid en dat kan dus zo
wel positief als negatief uitpakken.
Ester de Bos (37) uit Bruinisse is
daarom op haar werkplek continu bezig met
het vinden van de juiste balans tussen gezond
en lekker eten. Bang voor een betekenisvolle
blik van de baas als ze onder werktijd weer
eens met een recept bezig is, hoeft Ester niet te
zijn. Ester is al vijftien jaar diëtist, waarvan de
laatste zeven jaar zelfstandig. Ze is aangesloten
bij de landelijke franchiseorganisatie Diëtheek
en werkt samen met collega Inge de Vlieger
vanuit vijf verschillende locaties in Schou-
wen-Duiveland.
Voedsel is voor de diëtist natuurlijk veel meer
dan een lekker receptje. Het is de balans van
wat we binnen krijgen. De juiste hoeveelheden
eiwitten, vetten, koolhydraten en veel verschil
lende vitamines en mineralen helpen lichaam
en geest ontwikkelen, functioneren en herstel
len. Er kunnen allerlei redenen zijn om de ba
lans aan te passen. Over- of ondergewicht, ge
zondheidsproblemen die om een aanpassing
van het dieet vragen, zoals diabetes mellitus,
maag- en darmklachten, hart- en vaatziekten,
longziekten, kanker, een te hoog cholesterolge
halte of voedselovergevoeligheid. De diëtist kan
ook helpen bij het vinden van een goed eetpa
troon bij zwangerschap, moeilijk etende kinde
ken of sportvoeding.
Om tot een evenwichtig en gezond dieet op
basis van de persoonlijke behoefte te ko
men, heeft de diëtist niet alleen een grondi
ge kennis en inzicht van voeding en voedings
stoffen, maar ook van de problematiek waar
over de klant een voedingsadvies nodig heeft.
Het vak van diëtist valt daarom onder de Wet
BIG (Wet op de beroepen in de individuele ge
zondheidszorg). Voeding en wetenschappelijke
inzichten zijn continu aan verandering onder
hevig en de diëtist zal steeds moeten bijscho
len.
„Als diëtist begeleid je, adviseer je en coach je
mensen vanuit de kern van hun probleem.
Uiteindelijk zal iedereen zelf de motivatie
op moeten brengen om het eetpatroon te veran
deren. Je kijkt naar barrières en je zoekt naar
een oplossing die op persoonlijk vlak haalbaar
is en op de lange termijn ook passend en leuk
kan blijven. Daarom zorg je voor een stukje be
wustwording en leer je de mensen beter met
hun eetprobleem om te gaan. Dat alles maakt
het werk heel uitdagend en plezierig", vertelt
Ester.
Het persoonlijk contact met de klant is voor
een diëtist essentieel. Zonder wederzijds ver
trouwen is het een stuk moeilijker om het ad
vies van de diëtist blijvend op te volgen. De dië
tist heeft daarom mensenkennis, inlevingsver
mogen en kan goed luisteren. Ester: „We stel
len een diëtistische diagnose op. Je kijkt bijvoor
beeld naar het ziektebeeld, stelt een voedings
analyse van het oorspronkelijke eetpatroon op
en vervolgens kom je met een plan inclusief uit
leg voor de bewustwording van de klant." In
het plan worden ook doelen gesteld die goed
haalbaar zijn omdat anders het risico ontstaat
dat mensen te hoog inzetten en vervolgens
hun motivatie verliezen. Om een compleet
beeld te krijgen, werken diëtisten nauw samen
met onder andere artsen, praktijkondersteu
ners, diabetesverpleegkundigen, fysiotherapeu
ten en psychologen.
'TTm *T'f~
P" iT'"T' l
Veel mensen willen in 2014 op zoek naar een nieuwe baan.
foto Phil Nijhuis
Ester en Remco de Schenk van De Fyzieo adviseren een cliënt.
Balans zoeken
door John de Kok
Het gewicht van een cliënt wordt nauwkeurig bijgehouden.
Kiezen tussen lekker, of toch gezond.