Hij liet zien dat je met alleen een mavo-diploma mil joenen kunt verdienen. Nu heeft Ard van de Kreeke de dikke BMW voor een trekker verruild. 32 ZEELAND PIONIER IN DUURZAAM ONDERNEMEN De haan heeft nog maar net gekraaid. Over de velden rondom stadsboerderij 't Hof Welgelegen in Middel burg hangt mist De keien op het erf glanzèn van de ochtenddauw. Middelburg slaapt, en ook de drie kinderen - 9,10 en 12 jaar oud - zijn nog in dromenland, maar Ard van de Kreeke is alweer volöp in touw. Vijf jaar geleden begon hij op 't Hof Welgelegen van voren af aan, na een zakelijke tegenslag. Met wat er over was, kon hij nog anderhalf jaar de tophypotheek van zijn boerderij beta len. Er moest brood op de plank komen. Maar werken bij een baas heeft Van de Kreeke nooit gelegen. Kijken wat er naast de gebaande pa den te beleven valt, out of the box denken, pio nieren, ondernemen en zijn eigen weg vol gen: dat is Van de Kreeke ten voeten uit. En dus werd hij bio-stadsboer. Een voormalige directeur van miljoenenbedrijven die bioboer wordt. Nogal een omschakeling. „Mensen die mij kenden uit de tijd dat ik Biox leidde, begrepen er niets van. Ze zeiden: je had een dikke auto, was altijd op reis, ging overal heen, had geld in overvloed, en nu dit? Hoe hou je het vol? Ze kunnen zich niet voor stellen dat je van honderden miljoenen omzet naar honderdduizend euro kunt gaan zonder dat vreselijk te vinden. Maar echt, dat contract dat ik nu gesloten heb met een restaurant in Breskens, waar ik alle groenten aan ga leveren, geeft me net zo'n kick als de biobrandstofdeal van honderd miljoen die ik in mijn Bioxtijd in Londen sloot." En groenten telen is iets wat altijd al op het wen- senlijstje stond? (Lachend) „Van groenten telen wist ik niets, al heb ik wel twee jaar op de Hogere Agrari sche School gezeten. Maar als je hele dagen al les over schorseneren zit te lezen op internet, weet je na een week heel veel. Ik heb gewoon een lijst gemaakt van de groenten die ik wilde gaan telen en ben gaan googlen. En met ande re boeren gaan praten, openstaan voor men sen die je iets kunnen leren. „Nou had ik altijd al geroepen: als ik later mijn bedrijf verkoop, word ik boer. Ik ben op gegroeid met boeren en rij graag op een trek ker. Eind 2008 stortte de markt voor biobrand stoffen in. Het werd geen faillissement, maar ik bleef met lege handen achter. En met een tophypotheek. In 2006 had ik deze boerderij aan de rand van Middelburg gekocht. Na de in storting van de huizenmarkt was de boerderij alles wat ik nog had, en ook nog een stuk min der waard dan waarvoor ik hem gekocht had. Verkopen was geen optie en de bank zei: zoek maar een baan waarmee je genoeg verdient om de hypotheek te betalen. Die was er niet. Bovendien is bij een baas werken niet mijn sterkste kant. Dus toen ben ik gaan denken: hoe kan ik met mijn vijf hectare grond, die op dat moment aan een loonwerker verhuurd wa ren, de kost verdienen? Ik heb de grote, maar geheel vervallen schuur die op het erf stond leeggehaald en heb een betonnen vloer ge stort - ook om me af te reageren, hoor! En in 2009 zijn we daar begonnen met de verkoop van biologische producten. 't Hof Welgelegen is vijf jaar later een begrip op Walcheren en daarbuiten. Recentelijk is er een tweede crowdfundingronde gestart voor uitbrei ding van de stadslandbouw. 't Hof gaat extra te len om de Voedselbank van gratis groenten te kun nen voorzien. Er is een zorg-poot bijgekomen voor mensen met een beperking. Er er staat inmiddels een professionele keuken in de schuur, waaruit el ke week een aanschuifdiner geserveerd wordt. Wéér succes. „Ik heb altijd een visie. En die is altijd haal baar. Dat had ik toen ik in Vlissingen-Oost de fabriek voor foodrecycling opzette, dat had ik met mijn handelsfirma in biobrandstoffen Bi ox, en nu met deze stadsboerderij. Ik volg de trends, kijk wat er gebeurt in de wereld. En ik denk na: wat zou ik zelf willen, als consu ment? Wat is mijn doelgroep? Mijn klanten zijn mensen die heel bewust eten en willen weten waar dat eten vandaan komt. Dat is mijn toegevoegde waarde. Zoveel mogelijk teel ik zelf. Zo niet, kan ik vertellen waar het product vandaan komt. Dat is de basis. Maar al leen een winkeltje werkt niet. Wie gaat er nu nog naar de groentenboer? Vandaar dat we groententassen voor abonnees gingen samen stellen. Op een gegeven moment zag ik hier in de winkel elke dag een meneer in een witte jas. Dat bleek Etienne te zijn, de kok van Desa- finado in Middelburg, en die witte jas was een koksbuis. Nou koopt een gewone klant één boerenkool, maar een kok neemt gelijk een heel kistje. Dus ik krabte me achter m'n oren: wat is de vraag van de horeca? Die ben ik toen actief gaan benaderen. Gewoon bellen. Om te beginnen de betere restaurants, want die heb ben het ervoor over. De Kromme Watergang was mijn eerste grote klant. Nu heb ik zo'n 25 horecaklanten, waarvoor ik een soort groot handelfunctie vervul. Ik heb net een deal ge maakt met Sergio Herman: we gaan alle groen ten leveren voor zijn nieuwe restaurant in Ant werpen, The Jane." Hoe zie je jezelf? Milieuman? Ondernemer? „Als ondernemer, maar wel een duurzame: dat is de rode draad in mijn leven. Van huis uit heb ik bepaalde waarden meegekregen. Rentmeesterschap. Iets doen voor de toekom stige generaties. Ik heb een paar jaar gewerkt als vertegenwoordiger in veevoer - mijn ouders zaten ook in die branche. Toen ik zag Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, valt hier nog meer op dan elders in Nederland hoeveel afgekeurde producten naar de stort gingen, kwam ik op het idee een uitpakfa- briek op te zetten. Want dat eten was niet be dorven of zo, het ging vaak om een verkeerd etiketje of de verkeerde verpakking - dus daar kon je net zo goed veevoer van maken. Zo'n fa briek bestond nog nergens in de wereld. Pure winst, voor iedereen: het milieu, de bedrijven die afgekeurde producten kwijt moeten, de boeren die goedkoper veevoer krijgen en voor mij als ondernemer. We hebben er zelf de ma chines voor moeten ontwikkelen. Veel ging ook gewoon met de hand. In 1999 hebben we voor een terughaalactie van Coca Cola eens drie weken lang met driehonderd mensen fles jes leeg staan gieten. We kregen heel veel fruit afval, maar ook eens een partij vodka. Die is gewoon door het varkensvoer gegaan. Op het hoogtepunt reden er dagelijks tientallen vrachtwagens met voedsel binnen. Dat bedrijf was vanuit de familieholding opge zet. Toen mijn vader met pensioen ging, heb ben we de aandelen verkocht. Ik kon blijven als directeur foodrecycling. Dan ben je wel di recteur, maar je hebt nog altijd een baas bo ven je aan wie je nieuwe ideeën moet voorleg gen. Dat ligt me niet. Ik wil mijn eigen koers varen. Dus ben ik eruit gestapt en heb ik Biox opgezet, een bedrijf dat handelde in vetten voor duurzame energieopwekking. Biobrand stoffen waren iets nieuws. Al snel hadden we een paar grote energiebedrijven die klant wil den worden. Eind 2006 had ik kantoren over de hele wereld. We hadden 300 miljoen euro omzet." Toen kwam de grondstoffencrisis. „In drie maanden tijd verdrievoudigden de prijzen van biobrandstoffen als frituurvet, palmolie, sojaolie. We hadden op dat moment plannen klaarliggen voor de bouw van groene energiecentrales. Maar de vergunningen daar voor kwamen te laat om Biox te redden." En dat allemaal met een mavo-diploma. „De mavo is de enige school ik heb afgemaakt. Studeren is nooit mijn sterkste kant geweest. Aan mijn hersens lag het niet, maar ik wilde uitgedaagd worden. Als het niet moeilijk was, was het niet boeiend genoeg. Bij de school- competitie met hoofdrekenen op de mavo was ik een van de besten, terwijl ik absoluut slech te cijfers had voor rekenen en alle jaren dou bleerde. Op de meao idem. Bedrijfseconomie, lekker ingewikkeld: dan ging ik er eens goed voor zitten en haalde een negen, terwijl de rest van de klas een 3 of een 4 had. Die meao heb ik niet afgemaakt. De Hogere Agrarische School in Delft ook niet. „Daarna heb ik een jaar lang wedstrijden ge zeild, op grote zeevarende jachten. Dat was wel even omschakelen: van een beschermde omgeving naar de grote boze wereld, bij wijze van spreken! Klaas Bruinsma, die drugsbaron, Ik heb altijd een visie, en die is altijd haalbaar door Ondine van der Vleuten Ard van de Kreeke (1967) werd geboren in Nieuwdorp. In Goes behaal de hij het ma vo-diploma, daarna volgden niet-afgemaak- te studies aan de meao in Mid delburg en de Hogere Agrari sche School in Delft. Na een jaar als profes sioneel wed strijdzeiler werd hij verte genwoordiger in veevoeder. Vanaf 1996 was hij achtereenvol gens werkzaam in de foodrecy cling en de bio brandstoffen. Sinds 2009 is Van de Kreeke stadshoer op 't Hof Welgelegen in Middelburg. Van de Kreeke heeft een vrouw en drie kinderen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 114