66 Een indicator is bijvoorbeeld de gedachte 'ach, wat maakt het uit' GEZOND 7 DENKWIJZER René Diekstra Enige tijd geleden vertelde een kennis mij over de dood van zijn broer. Die had zich vrijwillig laten opnemen op de gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek. Mede omdat hijzelf en anderen vonden dat hij een gevaar voor zichzelf was, kortom suïcidaal. In het intakegesprek met een psy chiater ontkende hij echter suïci daal te zijn. Het risico daarop werd door de psychiater vervol gens ook laag ingeschat en de pa tiënt werden enkele vrijheden ge gund. Achtenveertig uur later doodde hij zichzelf middels een sprong voor een aanstormende trein. Deskundigen-onderzoek wees uit dat de psychiater een misdiagnose heeft gesteld. Een an dere kennis vertelde dat hij met een verdikte en donker worden de moedervlek het inloopspreek uur van zijn huisarts had be zocht. Daar werd hij gezien door een co-assistent die concludeer de dat het een ouderdomswrat was. Enige tijd later, hij vertrouw de het toch niet, raadpleegde hij de huisarts zelf die de diagnose bevestigde en 'een soort pleisters' voorschreef. Twee maanden later wees weefselonderzoek uit dat er sprake was van een melanoom. Naar schatting to tot 15 procent van de diagnoses door huisartsen is niet juist. Gelukkig wordt dik wijls bijgestuurd, maar niet al tijd. Hoe vaak misdiagnoses door medisch specialisten, zoals psy chiaters of internisten, worden gesteld, is nog niet goed onder zocht. Maar misdiagnoses vor men slechts één categorie vai^ medische fouten die schade aan patiënten (kunnen) toebrengen. Misbehandelingen, zoals het ver keerde been afzetten, of mismedi- catie vormen een andere catego rie. Vanzelfsprekend zijn niet alle medische fouten vermijdbaar. Zo zijn bepaalde ziektes (nog) niet diagnosticeerbaar. Maar veel me dische fouten zijn wel degelijk te voorkómen, onder andere door betere communicatie tussen art sen, betere opleiding en kwali- teits- en risicobewaking en gro ter bewustzijn van denkfouten. Onlangs meldde onderzoeksinsti tuut NIVEL dat het aantal sterfge vallen door vermijdbare medi sche fouten in ziekenhuizen sinds 2008 met 50 procent is afge nomen. Een statistisch gezien on waarschijnlijke afname. Meerde re onderzoekers betwijfelen het dan ook. Onder andere omdat in het NIVEL-onderzoek 'gevallen' beoordeeld zijn op 16 mogelijke aanwijzingen of triggers van zorg- schade aan patiënten. Terwijl dat gezien de meest recente interna tionale stand van kennis op meer dan 50 aanwijzingen had moeten gebeuren. En ook omdat sterfge vallen direct na ontslag uit het ziekenhuis (de opnameduur wordt steeds korter) niet zijn meegeteld. Redenen genoeg, lijkt me, te eisen dat het betreffende onderzoek in 2014 wordt overge daan. Want gezondheidszorg is fundamenteel een kwestie van vertrouwen. En dat vertrouwen moet met de juiste feiten onder bouwd kunnen worden. nmiddels gaat het goed, maar lange tijd was de weegschaal voor Wendy Paus (42) misschien wel de slechtste uitvinding ooit gedaan. In haar haat-liefde verhouding met eten, waarmee ze sinds haar pubertijd wor- steltwas het een trigger, een valkuil. „Woog ik mezelf en was ik aangekomen, dan volgde een eetbui. Maar zo'n eetbui kwam er ook als bleek dat ik afgevallen was. Want dan verdiende ik natuurlijk een 'beloning', mocht het even." Het probleem van Paus was niet de weeg schaal, maar haar verstoorde verhouding met voeding, stelt leefstijlcoach Inge Veld huis. Als gevolg van gevoelens die ze niet direct herkende, maar waarvoor vaak bij haar maar één remedie werkte: eten. Daar mee viel ze in de categorie onrusteters. Veldhuis helpt in haar praktijk 212 Leefstijl- coaching onder anderen mensen met eet stoornissen. Bepaald geen slapjanussen of mensen die geen idee hebben wat ze in hun mond stoppen. Het is zelfs eerder om gekeerd. „Emotie- of onrusteters weten vaak opvallend goed wat een gezond eetpa troon is", vertelt ze. „Hun strijd speelt zich op een ander vlak af. Ze grijpen naar eten wanneer ze zich onrustig, moe, verveeld, onzeker, verdrietig, blij, boos of angstig voelen. Of zichzelf willen belonen aan het eind van een drukke dag." Emoties en eten hoeven volgens Veldhuis geen probleem te zijn. Ze kunnen elkaar wel versterken. „De oplossing is gevoelens van onbehagen te herkennen, ze te benoe men én te accepteren. Wie niet wil voelen, gaat vullen", zegt ze. „Als je lichaam voe ding nodig heeft, moet je eten. Maar met eten uit onbehagen help je jezelf niet. Al helemaal niet omdat er nadien enorme spijt om de hoek komt kijken. Daarmee krijg je er een extra probleem bij." In haar praktijk hanteert Veldhuis een nieu we aanpak voor eet- en gewichtsproble men, gebaseerd op recente psychologische kennis (mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy). Doel is valkuilen te herkennen en er achter te komen hoe je van binnenuit een evenwichtige relatie met eten kunt krijgen. De methode is ge schikt voor mensen met kleine en grote eetproblemen, zoals lijnen en weer aanko men, eetbuien, emotie-eten, eetverslaving ofboulimia. Hoe herken je valkuilen, momenten van zwakte? „Een indicator is bijvoorbeeld de gedachte 'ach, wat maakt het uit', 'ik begin Emotie-eten is eten uit emotio nele honger. Wie weet wat zijn valkuilen zij kan er iets aan doen. Bijvoorbeeld met de Acceptance and Commitment Therapy waarbij je je eigen valkuilen leert herkennen. 'HARTHONCER' morgen weer' of'ik heb het verdiend'. Tege lijk weet je dat je het eigenlijk niet wilt. 'Ik kan het toch niet' is net zo'n gedachte. Ge dachten heb je, je bent ze niet. Je leert om te gaan met ondermijnende gedachten, met die twee delen in jezelf." Omgaan met eetbuien gaat over meer dan eten alleen. „Loslaten van een vertrouwd patroon als emotie-eten is niet eenvoudig. Het vraagt om moed en het nemen van verantwoorde lijkheid. En het kost tijd. Het is een kwes tie van vallen en opstaan. Ervaring helpt je er de volgende keer beter mee om te gaan." DINSDAG 14 JANUARI 2014 René Diekstra is professor in de psy chologie. door Sandra van Maanen illustratie Nourdin Kouch Inge Veldhuis, leefstijlcoach Emotie-eten is eten zonder lichamelijke aanleiding. Er is geen trek, maar 'harthonger'; een emotionele behoefte om te eten. Hoewel dit even een gevoel van troost kan bieden, lost het de emotionele honger niet op. Acceptance and commitment therapy is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die je leert je te richten op zaken die je kunt beïnvloeden, zoals eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en ge dachten. www.212leefstijlcoaching.nl 'Wie niet wil voelen, gaat vullen' reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 39