27
miv rs.«t2»-u «<m»r
Stedentrips kun je steeds verder halen. Hongkong biedt een exo
tische vorm van uitwaaien en lekker eten in een unieke mix van
culturen van oost en west. Soms onbetaalbaar, maar vaak verras
send toegankelijk en zelfs spotgoedkoop als in het goedkoopste
Michelin-sterrenrestaurant ter wereld.
Mao-rode zeilen van een
karakteristieke jonk
weerspiegelen in de im
ponerende glazen faca
des langs Victoria Har
bour. Vroeger, toen toe
risten nog letterlijk tus
sen de kantoren landden op het oude Kai
Tak, midden in het zaken- en woondistrict
Kowloon, mocht hier niet hoger worden ge
bouwd dan 22 etages. Hoger zou de door pi
loten en passagiers gevreesde stuntlanding
nog gevaarlijker maken. Sinds 1998 donder
je niet meer uit de hemel in Hongkong,
maar glijd je soepeitjes binnen op Chek
Lap Kok, een deels door Nederlandse bag
geraars gecreëerd kunstmatig eiland ten
westen van de stad. Ruim 50 miljoen passa
giers komen hier jaarlijks aan en de stroom
groeit. Want Hongkong blijkt in trek als
verrestedentrip.
Wat je ook gaat doen in Hongkong, een eer
ste reflex blijft je te vergapen aan de feno
menale skyline van de wereldstad. De aan
de Chinezen teruggegeven hoofdstad van
het multinational-kapitalisme fascineert
door die magnetische drukte op het water
en op het land. Zeker als je hier voor het
eerst loopt, onderga je volledig die
non-stop bedrijvigheid waarin eigenlijk al
les door elkaar heen loopt: Chinees en Wes
ters; oud, nieuw en nieuwer; tempelkaar
sen en de laatste gadgets; kapitalisme en
communisme, arm en rijk. Alles krioelt
hier tezamen en verstaat elkaar. Een gek
kenhuis waar je kunt bijkomen en uitbla
zen in de drukte van de metropool.
Uitkijkend over Victoria Harbour naar de
catalogus aan archaïsche vaartuigen die
voorbijkomt, kun je je gemakkelijk voorstel
len dat hier nog maar een paar generaties
geleden slag werd geleverd tussen Chinese
piraten en de Britse Royal Navy. De pira
ten, die zich tegenwoordig projectontwik
kelaars en bankiers noemen, hebben die
slag zichtbaar gewonnen. De een na de an
dere kantoorkolos verrees. Geld klotst hier
als het zeewater. Chinese zakenmensen eta
leren schaamteloos hun Ferrari's en Masera-
ti's. Eten kun je hier ook voor de hoofd
prijs. Omgerekend 50 euro kostte de fameu
ze club sandwich bij Tsim Sha Tsui aan de
Canton Road. Broodjes voor de nieuwe Chi
nese elite met belugakaviaar, wagyurund-
vlees en balikzalm. Maar ook het goedkoop
ste restaurant ter wereld met een Michelin-
ster vind je hier. Tim Ho Wan aan Kwong
Wa Street serveert voor 5 euro gestoomde
dim sum met garnalen, kip of koolraap.
Plezierig voor een nieuwkomer in Hong
kong is dat je tussen die peperdure plekken
ook heel veel goedkope en zelfs gratis at
tracties kunt vinden. Dus is het druk bij
Tsim Sha Tsui tussen de Sterrenboulevard
en het Hong Kong Cultural Centre en op de
promenade bij het Gouden Bauhinia Plein
in Wan Chai. Elke avond om acht uur bie
den de wolkenkrabbers de Symphony of
lights, die in het Guinness Book of Records
staat vermeld als de Grootste permanente
licht- en geluidshow ter wereld. Een licht
en lasershow van logo's van multinationals
die de toch al imponerende skyline nog
een beetje extra geven. Als je 35665665 (lo
kaal tarief) belt op je mobieltje, krijg je er
ook muziek en een verhaal bij over de ge
schiedenis van deze bijzondere stad.
Maar waarom zou je dat eigenlijk doen als
je kunt wegdromen in een zachte najaars
bries die echo's van stads- en havengelui
den meevoert, terwijl golven van de
Zuid-Chinese Zee tegen het beton van de
wandelpromenade slaan. Voeg daarbij die
dobberende jonk en Hongkong wordt een
overdonderende impressie die je nooit
meer uit je hoofd krijgt.
Evenmin vergeet je dat palet aan smaken,
dat veel verder gaat dan die maaltijd 39 van
domme Gordon. Hongkong telt een on
waarschijnlijke 30.000 eethuizen. Een paar
van de beste loop je zomaar binnen met de
onlangs gestarte foodie tasting tour. Onder
begeleiding van een culinair geschoolde
gids kun je je een weg door Hong Kong
Central en de wijk Sheung Wan eten. On
derweg maak je zes stops voor de beste lo
kale specialiteiten. Zo aten wij wonton
noodles, geroosterd varkensvlees met rijst,
meloenjus, garnalenhapjes en eiertaart. Be
reid voor je ogen en - zeldzaam - met een
blik in de keuken.
Hongkong als eetfeest en een verrassende
introductie van de achterkant van de gepre
zen skyline. Een wereld van trappensteeg-
jes, markten, koloniale gebouwen, tempel
tjes, yuppiestraten, de langste lopende
band ter wereld en sporen van de hier
geëerde Sun-yat Sen, de Chinese Mandela
van zijn tijd, als je de gids mag geloven.
Etappes voeren door wijken waar je ogen
tekortkomt. Haaienvinnensoep is daar he
laas nog te vinden, al schrapten de stadsbe
stuurders het van alle officiële menu's.
WAAR EN WAT
py.
Hongkong
ZATERDAG 11 JANUARI 2014
belizefrankrijkturkijegroot-brittanniëhongkongspanjenederlandnoorwegen
Ontstressen
in krioelend
Hongkong
Foto's van boven naar beneden:
Winkelstraat in Sheung Wan.
Lung Kee slagerij en restaurant in het
central district van Hongkong.
Iedere avond om acht uur begint de
spectaculaire licht- en geluidshow
Symphony of lights, foto's Bob van Huët
door Bob van Huët
reageren?
reizen@depersdienst.nl
De voormalige Britse kroonkolonie Hong
kong werd in juli 1997 overgedragen aan
China. De metropool met ruim 7 miljoen in
woners ligt aan de oostkust van China. De
naam Hongkong is afgeleid van de uitspraak
in het plaatselijke kantonese taal: Heung
Köong, wat 'geurige haven' betekent.
Met een rechtstreekse vlucht ben je al snel
12 uur onderweg. Cathay Pacific biedt tot
18 maart 2014 de mogelijkheid een 6-daag-
se citytrip naar Hongkong te boeken vanaf
895 euro all-in. Voor meer info, check
www.cathaypacific.com.
Kijk op www.discoverhongkong.com als je
meer wilt weten over Hongkong.