27 miv rs.«t2»-u «<m»r Stedentrips kun je steeds verder halen. Hongkong biedt een exo tische vorm van uitwaaien en lekker eten in een unieke mix van culturen van oost en west. Soms onbetaalbaar, maar vaak verras send toegankelijk en zelfs spotgoedkoop als in het goedkoopste Michelin-sterrenrestaurant ter wereld. Mao-rode zeilen van een karakteristieke jonk weerspiegelen in de im ponerende glazen faca des langs Victoria Har bour. Vroeger, toen toe risten nog letterlijk tus sen de kantoren landden op het oude Kai Tak, midden in het zaken- en woondistrict Kowloon, mocht hier niet hoger worden ge bouwd dan 22 etages. Hoger zou de door pi loten en passagiers gevreesde stuntlanding nog gevaarlijker maken. Sinds 1998 donder je niet meer uit de hemel in Hongkong, maar glijd je soepeitjes binnen op Chek Lap Kok, een deels door Nederlandse bag geraars gecreëerd kunstmatig eiland ten westen van de stad. Ruim 50 miljoen passa giers komen hier jaarlijks aan en de stroom groeit. Want Hongkong blijkt in trek als verrestedentrip. Wat je ook gaat doen in Hongkong, een eer ste reflex blijft je te vergapen aan de feno menale skyline van de wereldstad. De aan de Chinezen teruggegeven hoofdstad van het multinational-kapitalisme fascineert door die magnetische drukte op het water en op het land. Zeker als je hier voor het eerst loopt, onderga je volledig die non-stop bedrijvigheid waarin eigenlijk al les door elkaar heen loopt: Chinees en Wes ters; oud, nieuw en nieuwer; tempelkaar sen en de laatste gadgets; kapitalisme en communisme, arm en rijk. Alles krioelt hier tezamen en verstaat elkaar. Een gek kenhuis waar je kunt bijkomen en uitbla zen in de drukte van de metropool. Uitkijkend over Victoria Harbour naar de catalogus aan archaïsche vaartuigen die voorbijkomt, kun je je gemakkelijk voorstel len dat hier nog maar een paar generaties geleden slag werd geleverd tussen Chinese piraten en de Britse Royal Navy. De pira ten, die zich tegenwoordig projectontwik kelaars en bankiers noemen, hebben die slag zichtbaar gewonnen. De een na de an dere kantoorkolos verrees. Geld klotst hier als het zeewater. Chinese zakenmensen eta leren schaamteloos hun Ferrari's en Masera- ti's. Eten kun je hier ook voor de hoofd prijs. Omgerekend 50 euro kostte de fameu ze club sandwich bij Tsim Sha Tsui aan de Canton Road. Broodjes voor de nieuwe Chi nese elite met belugakaviaar, wagyurund- vlees en balikzalm. Maar ook het goedkoop ste restaurant ter wereld met een Michelin- ster vind je hier. Tim Ho Wan aan Kwong Wa Street serveert voor 5 euro gestoomde dim sum met garnalen, kip of koolraap. Plezierig voor een nieuwkomer in Hong kong is dat je tussen die peperdure plekken ook heel veel goedkope en zelfs gratis at tracties kunt vinden. Dus is het druk bij Tsim Sha Tsui tussen de Sterrenboulevard en het Hong Kong Cultural Centre en op de promenade bij het Gouden Bauhinia Plein in Wan Chai. Elke avond om acht uur bie den de wolkenkrabbers de Symphony of lights, die in het Guinness Book of Records staat vermeld als de Grootste permanente licht- en geluidshow ter wereld. Een licht en lasershow van logo's van multinationals die de toch al imponerende skyline nog een beetje extra geven. Als je 35665665 (lo kaal tarief) belt op je mobieltje, krijg je er ook muziek en een verhaal bij over de ge schiedenis van deze bijzondere stad. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen als je kunt wegdromen in een zachte najaars bries die echo's van stads- en havengelui den meevoert, terwijl golven van de Zuid-Chinese Zee tegen het beton van de wandelpromenade slaan. Voeg daarbij die dobberende jonk en Hongkong wordt een overdonderende impressie die je nooit meer uit je hoofd krijgt. Evenmin vergeet je dat palet aan smaken, dat veel verder gaat dan die maaltijd 39 van domme Gordon. Hongkong telt een on waarschijnlijke 30.000 eethuizen. Een paar van de beste loop je zomaar binnen met de onlangs gestarte foodie tasting tour. Onder begeleiding van een culinair geschoolde gids kun je je een weg door Hong Kong Central en de wijk Sheung Wan eten. On derweg maak je zes stops voor de beste lo kale specialiteiten. Zo aten wij wonton noodles, geroosterd varkensvlees met rijst, meloenjus, garnalenhapjes en eiertaart. Be reid voor je ogen en - zeldzaam - met een blik in de keuken. Hongkong als eetfeest en een verrassende introductie van de achterkant van de gepre zen skyline. Een wereld van trappensteeg- jes, markten, koloniale gebouwen, tempel tjes, yuppiestraten, de langste lopende band ter wereld en sporen van de hier geëerde Sun-yat Sen, de Chinese Mandela van zijn tijd, als je de gids mag geloven. Etappes voeren door wijken waar je ogen tekortkomt. Haaienvinnensoep is daar he laas nog te vinden, al schrapten de stadsbe stuurders het van alle officiële menu's. WAAR EN WAT py. Hongkong ZATERDAG 11 JANUARI 2014 belizefrankrijkturkijegroot-brittanniëhongkongspanjenederlandnoorwegen Ontstressen in krioelend Hongkong Foto's van boven naar beneden: Winkelstraat in Sheung Wan. Lung Kee slagerij en restaurant in het central district van Hongkong. Iedere avond om acht uur begint de spectaculaire licht- en geluidshow Symphony of lights, foto's Bob van Huët door Bob van Huët reageren? reizen@depersdienst.nl De voormalige Britse kroonkolonie Hong kong werd in juli 1997 overgedragen aan China. De metropool met ruim 7 miljoen in woners ligt aan de oostkust van China. De naam Hongkong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke kantonese taal: Heung Köong, wat 'geurige haven' betekent. Met een rechtstreekse vlucht ben je al snel 12 uur onderweg. Cathay Pacific biedt tot 18 maart 2014 de mogelijkheid een 6-daag- se citytrip naar Hongkong te boeken vanaf 895 euro all-in. Voor meer info, check www.cathaypacific.com. Kijk op www.discoverhongkong.com als je meer wilt weten over Hongkong.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 79