Franse whopper standplaats Frankrijk Cees van Zweeden y len nu tijdelijk de vacatures. Volgens hetzelfde rapport is meer dan 75 pro cent van de dagloners illegaal in New York gekomen, vanuit Midden- en Zuid-Amerika. De meesten sturen geld op naar hun geboorteland en bijna allemaal zijn ze naar de VS geko men in de hoop op een vaste baan. Uit gesprekken met dagloners en hulp verleners van Don Bosco in Port Ches ter is op te maken dat opdrachtgevers structureel misbruik maken van het onzekere bestaan van hun flexibele ar beidskrachten. Vooral uitbetalen na verrichte arbeid blijkt een probleem, vertelt hulpverlener Carlos van Don Bosco in zijn kantoortje naast de gaar keuken. Naast hem staan twee man nen met een cheque van meer dan 700 dollar te zwaaien. „Drie dagen hebben ze gewerkt", zegt Carlos. „Voor een legaal bouwbedrijf, dat heb ben we van tevoren voor ze gecontro leerd. Maar ze hebben alleen een che que gekregen van hun voorman, op diens eigen naam en niet op de naam van het bedrijf. Nu zegt het bedrijf dat het nergens van weet en kunnen Ik heb 5.000 dollar betaald om me naar de VS te laten smokkelen we die voorman niet meer vinden." Carlos stuurt de mannen weg met de opdracht nog eens op de bouwplaats te gaan kijken waar ze hebben ge werkt. „Misschien kunnen ze de voor man vinden." Een paar dagen later, om kwart over zeven 's ochtends, hangt weer een man of twintig rond op de parkeer plaats van station Port Chester. Mora les - zijn capuchon over de oren en zijn handen rond een beker warme koffie - staat er tussen. Nee, hij heeft de laatste dagen niet gewerkt. Om een uur of twee 's middags ging hij tel kens naar huis gegaan om wat televi sie te kijken. Misschien heeft hij van daag meer geluk. De mannen doen wat ze iedere dag doen. Ze babbelen wat, kijken op hun mobiele telefoon en slurpen hun koffie. Forensen ren nen langs hen heen naar het perron om de trein naar hun werk te halen. Carlos Gomez (50) komt hier al veer tien jaar, bijna iedere dag. Zijn specia liteit is, naar eigen zeggen, de bouw. „Cement storten, metselen, ik hou van het zware werk." Gomez komt uit Colombia, waar zijn drie kinderen en ex-vrouw nog steeds wonen. Hij moest, zo vertelt hij, het land ont vluchten omdat hij als soldaat op een dodenlijst van een guerillaleger te recht was gekomen. „Ik heb smokke laars 5.000 dollar betaald om me naar de Verenigde Staten te brengen. Ik had alleen een plastic zakje met kle ren bij me toen ik in in 1998 de Rio Grande overstak." Eenmaal in het be loofde land, kon hij bij zijn broer te recht die in Queens in New York woont. „Hij heeft een restaurant, maar keukenwerk is niks voor mij. Met het werk dat ik hier vind, kan ik gewoonlijk mijn huur van 750 dollar per maand betalen." De laatste maand is dat helaas niet gelukt, zegt Gomez. Maar hij heeft een schappelijke huis baas. „Het is een slechte tijd nu. In de zomer kunnen we buiten werken in de tuinen en in de bouw. Daarna in de herfst bladeren vegen." Gomez heeft de afgelopen zomer wel wat gespaard, maar dat geld is nu op. Hij stuurt veel naar Colombia, naar zijn kinderen. Hij rekent voor dat hij een a twee dagen per week werk no dig heeft om zijn huur te betalen. „Maar zelfs dat haal ik nu niet. Ik heb mijn huisbaas gezegd dat ik later be taal. Hij weet dat ik mijn afspraken na kom." Ook deze ochtend worden maar twee mannen opgepikt. Zo te zien door be kenden, die hen snel hun busje inla den. De rest wacht. Vanaf een uur of één in de middag druipen ze af. Een uur later staan er nog maar twee, on der wie Gomez. Hij blijft nog even, zegt hij. „Ik heb thuis toch niks te doen. En je weet het maar nooit. Het kan vandaag zomaar mijn geluksdag zijn." Enkele dagen voor kerst had ik een af spraak in de Starbucks op het Parijse treinstation Saint-Lazare. Alle stoeltjes waren bezet, dus ik zeeg neer op de bor deelachtige, fluwelen canapé. Naast mij zaten een jongen en meisje te tongen. Mijn Franse collega, een half uur te laat, arriveerde in staat van opwinding. „De Fransen zijn gek geworden", was zijn openingszin. De Starbucks zat bomvol, maar bij de buren was het erger, vertelde hij. De Burger King had die dag het lint doorgeknipt en honderden Parij- zenaren stonden in slagorde opgesteld voor hun his- torische aanval op de Whopper. „Ik dacht dat Bur ger King zijn Whoppers gratis uitdeelde, maar dat bleek een vergissing. De wachtenden wilden graag 6,40 euro neertellen voor de beste hamburger in de wereld, legde een meisje uit", aldus mijn collega. En hij ging verder: „Weet u wel dat Starbucks en Burger King de belasting ontwijken en Franse res taurants met lage prijzen kapot maken, zei ik tegen het meisje. Uit het niets verscheen een uitsmijter, die aan de omvang van zijn buik te zien in Whop pers werd betaald. Of ik door wilde lopen." Voor mezelf heb ik een grens getrokken, die ik niet wil overschrijden en die vóór de ingang van McDo nald's en Burger King ligt. Slechts één keer moest ik tegen die regel zondigen. Dat was toen mijn auto in een sneeuwstorm tot stilstand was gekomen voor een McDo. Mijn kinderen praten daar nog over. De Burger King op Saint-Lazare was de derde in Frankrijk. De eerste werd op de luchthaven in Mar seille geopend. De vriend van mijn dochter had de pech daar op de openingsdag te landen. De chaos was zo groot, dat de parkeerautomaten in Whop pers leken te veranderen, er stonden honderden wachtenden bij. Je kunt je afvragen waarom Fransen, niet gespeend van chauvinisme, zich laten verleiden tot junkfood. McDo nald's heeft 1.300 'restaurants' in het land. Een gemiddelde Fransman ver orbert veertien burgers per jaar. Dat is drie minder dan een Brit, maar de aanval is ingezet: in 2011 zaten Fran sen nog op een moyenne van tien. Eén verklaring is dat Fransen geen chauvinistische eters zijn. Ik woonde ooit in een dorp met twee restau rants. Het eerste was Indo-Chinees, het andere kookte Italiaans. Parijs heeft meer buitenlandse restaurants dan Fran se. De fameuze, culinair journalist Henri Gault at zich door bergen in chocola gedoopte sprinkhanen en gefrituurde eendentongen heen om 360 van de ruim 4.000 buitenlandse eethuizen in kaart te brengen. Ik zocht hem ooit op in zijn kantoor. Hij maakte een knoopje van zijn overhemd los en zuchtte: „Ik heb vierhonderd exotische maaltijden genuttigd. Als ik het goed had willen doen, had ik tienduizend keer uit eten gemoeten." Een jaar later was hij dood, maar niet aan een overdosis hambur gers. Zijn bijbel, Guide des Restaurant Étrangers de Pa risbevat slechts enkele pagina's over de Amerikaan se 'gastronomie'. Het scheldwoord McDonald's ont breekt. In plaats daarvan staat er een lijst van au thentieke Amerikaanse gerechten in, die door Bur ger King en McDonald's in de doofpot zijn gestopt. Zelfs die gerechten zijn niet bij hen te krijgen. ZATERDAG 11 JANUARI 2014 Jorge Morales staat elke ochtend op een parkeerplaats in de hoop op een betaalde klus. foto Mathijs Rotteveel Illegale dagloner Carlos Gomez reageren? spectrum@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 63