66 Nu ik geen gluten eet, gaat het zo veel beter met me. Ik wist niet dat ik zo veel energie kon hebben ZEELAND 33 4L_ erg oppassen dat ik mezelf niet te snel inlever en wegcijfer om anderen te helpen. Ik vind het belang van anderen vaak toch nog groter dan het belang van mezelf. Daar werk ik elke dag aan." „Daar zit een wederkerigheid in. Door voor mijzelf een plaats en ruimte te creëren, be grens ik de ruimte van een ander. 2014 wordt echt het jaar waarin ik zeg hoe het werkelijk zit. Ik wil uiten wat ik te uiten heb. Daar ga ik actief op letten. Ik moet respectvol met me zelf en mijn lichaam leren omgaan." Zich zakelijk nadrukkelijk profileren vindt ze gemakkelijker dan privé in haar gezin. Volgen de week gaat Sylvia met proefmonsters van cupcakes en brownies naar de horeca in Mid delburg om te laten proeven hoe lekker glu ten- en lactosevrij eten is. Het worden ge sprekken over wat zij kan leveren, maar vooral over voorlichting wat coeliakie inhoudt en hoe gemakkelijk het kan zijn voor restaurants om gluten- en lactosevrije producten te serve ren. „Ik vind het doodeng, maar het wordt ook leuk. Wat zo mooi is: mensen gelóven mij. Ze beschouwen mij als een autoriteit over gluten. Dat komt mede doordat ik in de krant heb ge staan met mijn glutenvrije pepernoten bij de intocht van Sinterklaas in Middelburg. Overal word ik nu herkend. Maar het komt ook door dat ik nu mijn ruimte inneem. Ik ga erop uit en ik draag mijn enthousiasme en kennis over op anderen." Wat kan de horeca doen om mensen met coeliakie te bedienen? „Zo veel. Het is zo triest wat ze aanbieden als je geen gluten mag hebben. Je krijgt wel vis, maar geen saus. Terwijl je gemakkelijk een apart sausje kunt maken. Ze serveren datzelf de geroosterde brood uit de supermarkt dat pa tiënten thuis altijd al eten. Of die eeuwige sa lade als alternatief. Ik ben geen konijn!" „En het bedienend personeel moet uitleg krij gen over hoe je moet omgaan met glutenvrije producten. Ik wil een map met tips en trucs maken." Is er een grote markt voor glutenvrije restaurants? „Zeker weten. Mijn winkel is bijna een uitzon dering. Mensen uit heel Zeeland weten mijn winkel te vinden, toeristen inmiddels ook. Ze zijn zo blij dat ik er ben en ze storten ook hun hele hart bij me uit. Bij mij kunnen ze het kwijt. Omdat ik weet wat het is, omdat ik her ken wat ze meemaken. Het gaat zelfs zo ver dat patiënten tegen hun arts en tegen hun dië tist vertellen over mijn winkel." Als het tijd is voor de glutenvrije lunch, doet de serveerster haar uiterste best Sylvia van dienst te zijn en voert een paar keer overleg met de keuken. Helaas blijken zowel het glu tenvrije brood als de gerookte forel op te zijn. Maar de grote kom tomatensoep bevalt Sylvia goed. Ze eet hem leeg en dat, bekent ze tegen over de serveerster, komt bijna nooit voor. De eigenaar van het restaurant kan wel een be richtje van haar verwachten, want het moet natuurlijk beter, vindt ze. „Ik voel me nooit bezwaard om in een restau rant naar de mogelijkheden voor glutenvrij eten te vragen en die te promoten. Dat is nu wat ik bedoel met 'mijn ruimte innemen'. En daar ga ik mee door." „Ik ben meer een idealist dan een zaken vrouw. Mijn doel met mijn winkel is niet om rijk te worden. Ik wil mensen voeden en op voeden. Ik wil lezingen houden. Om de ge zondheid van de ander te verbeteren." ZATERDAG 11 JANUARI 2014 mezelf leren omgaan Sylvia Lekawaël van Doorn: „Ik merk dat het een dun lijntje is waarop ik balanceer. Ik moet nog steeds heel erg oppassen dat ik mezelf niet te snel inlever en weg cijfer om anderen te helpen. Ik vind het belang van anderen vaak toch nog groter dan het belang van mezelf. Daar werk ik elke dag aan." foto Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 33