4ë Sylvia Lekawaël van Doom beseft inmiddels dat ze recht heeft op haar plek op deze we reld. „2014 wordt echt het jaar waarin ik zeg hoe het werkelijk zit." 32 ZEELAND GLUTENALLERGIE Het eerste dat ze doet, is kij ken waar het toilet is. En dan, als ze aan een tafeltje is aangeschoven, volgt een grondige bestudering van de menukaart, op zoek naar dingen die ze wél mag eten. Om daarna de serveerster te ondervra gen. „Wat hebben jullie dat glutenvrij is? En lactosevrij?" Nee, zomaar even een restaurant binnenstap pen om te lunchen is er voor Sylvia Lekawaël van Doorn niet bij. Eet ze iets met gluten of lactose, dan is het binnen een kwartier mis: opgezette buik, kramp, excessieve diarree. „Alsof ze de emmer in één keer omdraaien. Zie het dan nog maar eens op te houden. Ik heb ook de ziekte van Crohn, dus ik ben een stuk darm kwijt. De opname van voedsel is voor mij al lastig." De horeca houdt nog steeds maar matig reke ning met mensen die coeliaki (spreek uit: seu- liakie) hebben. Toch spreekt ze voor het ge sprek afin een etablissement aan de boule vard van Vlissingen. Ze is aan het verhuizen, dus thuis is het nog een rommeltje. De serveerster luistert geïnteresseerd naar de wensen van Sylvia en zuigt de informatie over de glutenallergie op als een spons. Ze kent nie mand die dat heeft, zegt ze, maar Sylvia corri geert haar. „Je kent zeker wel iemand die coe- liakie heeft, alleen weet jij dat nog niet." Lang niet alle mensen die de ziekte hebben, praten er zo openlijk en gedetailleerd over als Sylvia. „Zoals ik nu tegen dat meisje praat, dat doe ik tegenwoordig heel vaak en heel be wust. Ik wil bewust die informatie delen. In je leven gebeuren nu eenmaal dingen waarmee je iets kunt. En er is veel onwetendheid over coeliakie. Dat kun je mensen niet verwijten, maar je kunt er wel iets aan doen." Een week geleden stelde haar internist offici eel de diagnose: coeliakie. Sylvia wist al ruim een jaar wat ze mankeerde. „Toen mijn nicht je een tijdlang geen gluten mocht eten, ging ik op zoek naar informatie. Alles wat ik las, klopte. Ik las mezelf terug in de symptomen. Vitamineproblemen. Chronische vermoeid heid. Lage weerstand. Darmproblemen. Fluc tuerend gewicht. Ik voelde: dit is het! Ik had al jarenlang eczeem op mijn handen. Van de dok ter mocht ik ze niet meer wassen met zeep. Ik kreeg maskertjes en paraffinebadjes. En na twintig jaar ontdek ik dat het gewoon door de lactose komt." Dus jij meteen naar de dokter. „Nee. Mijn eerste gedachte was: ik stop met gluten en lactose eten. Had ik geweten dat je alleen op een glutenallergie kunt testen als je die blijft eten, dan was ik toen natuurlijk wel naar de dokter gegaan. Maar nee, ik ben ermee gestopt. Ik ging andere koekjes eten, ander brood, noem maar op. In een halfjaar tijd merkte ik een belachelijk groot verschil in mijn lichaam. Het ging zo veel beter. Vorige week ben ik naar mijn internist in Vlissingen gegaan. Die zei: 'Ik ga je niet weer gluten laten eten om je te testen. Als ik zie wat er met je ge beurd is, is het zó evident: dit is coeliakie." Heb je hem gevraagd waarom hij dat niet eerder zelfheeft gezien1 „Hij was daar heel eerlijk over. Hij zei: 'Ik weet niet waarom ik dat zelf niet heb bedacht, dat is een blinde vlek geweest.' Daar heb ik veel respect voor. Daarom blijf ik ook bij hem: hij draaide er niet omheen en daarom ver trouw ik hem." De diagnose verandert niets aan de manier waarop ze leeft; ze had haar eet- en leefpa troon een jaar geleden al drastisch omgegooid. Als ze met haar gezin de stad in gaat, bedenkt ze hoe laat ze moet eten, waar dat kan, wat ze moet meenemen. Op vakantie gaan haar ei gen brood mee, en pannenkoekenmeel. Ze kan niet zomaar bij iemand blijven eten. Soms zit de familie lekker te eten en zit zij er bij met een droog crackertje. „Ik heb het label tje coeliakie nooit gemist. Mensen nemen mij toch wel serieus. Wat ik wel graag wilde, was de erkenning van de arts, dat het zo is." Toch is dit het tweede bepalende moment in haar leven; fysiek dan toch. „Nu ik geen glu ten meer eet, en geen lactose, geen eiwit, wei nig suiker en nauwelijks vlees, gaat het zo veel beter. Ik wist niet dat ik zo veel energie kon hebben. Ik heb mijn eigen winkel, Mamma's, in Middelburg, waar ik gluten- en lactosevrije producten verkoop. Ik werk tachtig uur per week." Het eerste bepalende moment in haar leven was een mentale gewaarwording die veel meer impact had. „Toen was ik 38. Ik had een gesprek met een paranormaal therapeute, over waarom ik nog steeds niet gelukkig was. Ik ben vragen gaan stellen en zij zei: 'Sylvia, natuurlijk mag jij er zijn! Toen je ter wereld kwam had je je toe gangsbewijs in je handen. Zonder dat was je er immers niet geweest. Je hoort hier zeker te zijn, dat is zeker." Heb je altijd het gevoel gehad dat je niet het recht had te mogen leven1 „Ja, als kind al. Ik was een binnenvetter. Ik ver telde niks over wat er met me gebeurde. Niet dat ik last had van mijn darmen, niet dat ik pijn had. Ik vertelde niks, omdat ik me niet ge wenst voelde. Ik realiseer me nu dat dit in me zelf zat. Ik was niet welkom bij mezelf en nam dus geen ruimte in." En dat veranderde pas op je 38e? „Ja, die therapeute opende me de ogen. Met haar hulp heb ik me gerealiseerd dat ik recht heb op mijn plek. Toen heb ik ook meteen doorgepakt en heb ik hulp gevraagd van een homeopaat. Hij heeft me geholpen mijn leven in balans te brengen. De eerste stap was dat ik mijn eigen ruimte moest gaan innemen, door zelfvertrouwen te krijgen en dat ook uit te Er is veel onwetend heid over coeliakie. Dat kun je mensen niet verwijten, je kunt er wel iets aan doen. stralen. Dat deed wonderen. Ik durfde en kon veel meer. Vanaf dat moment ben ik gestopt met het nemen van ontstekingsremmers te gen de ontstekingen in mijn darmen. Ik heb nooit meer een ontsteking gehad." „Ik heb een holistische kijk op het leven: lichaam en geest zijn één. Iedereen kent dat wel. Je lichaam reageert op de zwakke plek. Heb je een heel drukke dag gehad, zonder pau ze, en wordt het te veel, dan gaat het ergens pijn doen. Ik neem ook nooit een pilletje te gen hoofdpijn. Hoofdpijn is een signaal dat mijn innerlijke kern mij geeft dat ik mezelf voorbij loop. Neem ik en pil, dan dender ik weer door. Dus in plaats daarvan ga ik op de bank zitten, drink veel water en neem de rust die mijn lichaam nodig heeft." Je zegt dat je je ruimte moet innemen. Wat doe je dan? „Wat ik net deed met de serveerster bijvoor beeld. Duidelijk maken dat ik een glutenaller gie heb en wat dat betekent. Duidelijk vragen naar wat ze wel voor mij kunnen maken. Ik neem mijn ruimte in en nu is deze hele ruim te van mij. Ik merk dat het een dun lijntje is waarop ik balanceer. Ik moet nog steeds heel Ik moet respectvol met door Maurits Sep Sylvia Lekawaël van Doorn wordt in 1967 geboren in Sas van Gent en groeit op in Hansweert en Vlissingen. Op haar zestiende gaat ze het huis uit om te stude ren in Breda (ac tiviteitenbege leiding). Na haar opleiding gaat ze in Mid delburg wonen. Daar heeft ze sinds juli 2013 de winkel Mam ma's Middel burg, waar ze glutenvrije en lactosevrije pro ducten ver koopt. Mam ma's is geves tigd aan de Lan ge Geere 4. 0118-853083. www.mamma- smiddelburg.nl. FB: mam mas.middel burg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 120