UIT 5 KHORESH MET KIPPENDIJ EN SINAASAPPEL ten, biologische sinaasappels als je met de schil aan de slag gaat. 'Bespoten' sinaasappels altijd grondig boenen, want ze zijn vaak geseald met een laagje wax en worden niet zelden bijge kleurd, zeg maar geverfd. Dat nog afgezien van de pesticiden die er tijdens de groei overheen zijn ge sproeid. Wij hebben niet zo'n culinaire traditie met citrusschil. De Engel sen, met hun marmelades (schil- lenjam) en hun fruitcakes, doen er veel meer mee. In de landen van herkomst is het heel gebrui kelijk om citrusschil als smaak maker of kruid toe te voegen, vooral in het Midden Oosten. Een beetje rasp van sinaasappel-, ci troen- of limoenschil en je hele gerecht, salade of gebak komt tot leven. Ik ben helemaal weg van deze Ira nese khoresh (stoofschotel, spreek uit kooresj), die eigenlijk met lamsvlees hoort, maar met kippendijvlees minstens zo lek ker is, en sneller klaar! Een ode aan de sinaasappel in al haar heer lijke verschijningsvormen: sap, vruchtvlees, gekonfijte schil en bloesemwater als geraffineerde fi nishing touch. wenst u een goed en gezond nieuwjaar! www.pzc.nl/uit DONDERDAG 9 JANUARI 2014 Restaurant Le Beau Piet Heinstraat 3A NOTARISPRAKTIJK VAN DONGEN Benodigdheden, hoofdgerecht voor 4 personen: 600 gram kippendij, ontbeend; versge malen witte peper en zout; 3 eetlepels olijfolie; 40 gram roomboter; 2 witte uien, fijn gesneden; Vi rode peper, fijn gesneden; 1 theelepel kaneelpoeder; 3 kardemonpeulen, zaden fijngema len; 2 sinaasappels; sap van Vi citroen; 275 ml kippenbouillon (blokje); 3 wor tels, in dunne plakjes. Vi eetlepel suiker; 50 gram amandel schaafsel; flinke handvol munt, fijn ge sneden; Vi eetlepel sinaasappelbloe- semwater. Bereidingswijze: schil met dunschiller sinaasappelschilletjes (geen wit!) van 1 sinaasappel, snij in dunne lucifersstaaf jes. Kook deze 2 minuten in klein pan netje met laagje water, laat uitlekken. Snij kipvlees (met vet) in blokken, kruid met peper en zout. Verhit 2 eet lepels olijfolie in braadpan met dikke bodem, bak kip rondom goudbruin. Schep uit pan, voeg 1 eetlepel olijfolie en helft van boter toe, bak hierin ui snippers glazig, voeg rode peper, ka neel en kardemonpoedertoe, roerbak ca. 2 minuten. Voeg sap van 1 e sinaasappel, sap van Vi citroen, bouillon en wortelplakjes toe aan uien. Leg kip terug, voeg uitge lekte vleessappen toe. Laat ca. 20 mi nuten sudderen op laag pitje, tot wor tels zacht zijn. Snij van 2e sinaasappel schil dik eraf, tot in vruchtvlees. Snij partjes eruit, vang sap op. Voeg 10 mi nuten voor einde stooftijd, partjes sa men met helft van fijngesneden munt, toe aan khoresh. Smelt in klein pannetje rest van boter, bak sinaasappelschilletjes met suiker goudbruin en knapperig. Schep uit pan, laat afkoelen en uitlekken op keu kenpapier. Rooster amandelschaafsel goudbruin in antiaanbaklaag met drup je olie. Proef khoresh, kruid bij met zout en peper. Roer sinaasappelbloesemwater erdoor. Bestrooi bovenkant met geka- ramelliseerde sinaasappelreepjes, amandelschaafsel en rest van munt. Serveer met geurige pandanrijst. Schenk er mildkruidige witte wijn bij, muscat uit de Elzas bijvoorbeeld. Tip: flesjes sinaasappelbloesemwater koop je bij Turkse of Marokkaanse win kels. Restaurant Margarita in Goes heet voortaan Le Beau. fotografie Marcelle Davidse Dam 37, Middelburg 0118 629155 www.notaris-vandongen.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45