Beoordeling 4 UIT Sap én schil KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Wat zit de natuur mooi in elkaar. Net op het moment dat je ze het hardst nodig hebt, zijn ze er: de vitaminebommen die ons de winter door gaan hel pen. Van oorsprong afkomstig uit China, je hoort het nog in hun naam: China-appel, sinaasappel. Tegenwoordig komen onze win- tersinaasappels van dichterbij; Marokko, Israël, Spanje en het Ita liaanse eiland Sicilië, dat crimi neel lekkere bloedsinaasappels le vert. Dat scheelt weer in food- miles. Gelukkig vallen die voor citrusfruit gunstig uit, en dat alle maal dankzij die kleurrijke schil. Die beschermt fantastisch tegen beschadiging, uitdroging en ziek tes, zodat ze in grote hoeveelhe den kunnen worden getranspor teerd. We hoeven ze niet in te vliegen, zoals het meeste (subtro pische fruit. Ze komen op hun ge makje per vrachtschip en onder weg hoeven ze niet te worden ge koeld. Die schil van de sinaasappel, ik ben er een grote fan van. Zij is nog zo veel meer dan een vrolijk gekleurd beschermlaagje voor de vrucht. Eet haar ook vooral! Nou niet gelijk een stuk sinaasappel schil in de mond stoppen, hoe wel je er een leuk 'gebitje' van kunt maken. Succes verzekerd bij de kinderen. Nee, het gaat om het buitenste gekleurde stukje schil, de huid. Daarin zitten fenolen (aromatische verbindingen) die die typische sinaasappelgeur en -smaak zeer geconcentreerd in zich dragen. Rasp of schil deze eraf met een dunschillertje. Er bestaat een spe ciaal keukenapparaatje, een zes- teur, waarmee je krullerige reep jes, zestes genoemd, van de schil trekt. Ik heb er een, maar vind het een onding. Hij komt nooit meer uit de keukenla sinds ik zo'n fijne, vlijmscherpe Mi- croplane citrusrasp heb. Het zach te witte deel van de sinaasappel schil dat grenst aan het vrucht- vlees, is heel bitter en kun je maar beter niet eten. Heel dun raspen of schillen dus. Kies bij voorkeur voor onbespo- Restaurant Margarita in Goes is niet meer: het heet nu Le Beau: de nieu we naam past volgens de eigenaren beter bij de koers die de afgelo pen drie jaar is ingezet: minder mediterraan, meer raffinement. Wij aten er op één van de laatste dagen dat het nog Margarita heette. Drie jaar geleden was ik al eens bij Margarita, een paar weken na dat het restau rant in de Stads poort in Goes open ging. Sinds dat bezoek is Margarita langzaam maar zeker uitgegroeid tot één van de popu lairste restaurants van Goes. En omdat Margarita sinds 1 januari Le Beau heet, vond ik het tijd voor een nieuw bezoek. Het is woensdagavond vlak voor Kerstmis en het is tot onze verba zing druk: we zijn blij dat we een tafeltje hebben besproken. Het interieur is onveranderd: strak, houten tafels met leren stoelen, overwegend wit en grijs met spiegels langs de wanden, een verhoging waar de tafeltjes achterinop staan en kleurige kunst aan de muur. De expositie wisselt geregeld. We zitten pal bij de opening naar de keuken, zodat we goed kunnen zien hoe er gewerkt wordt. „One cannot think well, love well, sleep well if one has not dined well", staat op de muur, een citaat van Virgi nia Woolf. We krijgen een schaaltje met ge pofte mais en krokante parme zaanse kaas met sesam, en - on gevraagd - ook een karaf water op tafel, een gebaar dat getuigt van gastvrijheid. We kiezen een driegangenmenu, dat zelf samen gesteld kan worden uit de kaart voor een vaste prijs. Wie dat wil kan één of meer gangen laten vallen of toevoegen. Er is ook een uitgebreid menu, de Culinai re Marathon - eigenaresse Pao la's passie is hardlopen - maar dat kan alleen per tafel worden besteld. Wij willen graag varië ren en kiezen voor drie gangen. Vooraf krijgen we nog een amu se, een heel dun schaaltje van deeg met romige tomatenvul- ling, tomatenkruim met pittige parmezaan en couscous, een ge poft tomaatje en een minimozza- rella. De volle smaken van dit kleine hapje schroeven de ver wachtingen voor het echte diner dat nog komt, op. Mijn tafelgenote eet geen vlees; gelukkig heeft Le Beau haar iets te bieden: een groentetuin om te beginnen, want zo heet het voor gerecht, een salade vol met wor tel, asperge, rucola, spruiten, to maat, komkommer friseesalade, bloemen van het viooltje en hal- loumikaas uit Cyprus en toma- tentapenade. De dressing wordt er aan tafel uit een kan over ge schonken. Een erg lekkere combi natie, vindt mijn gezelschap. De inktvis die ik op mijn bord getoverd krijg, is misschien wel de lekkerste die ik ooit heb gege ten: het vlees, in ringen, is zacht, bijna teder - er zijn weinig koks die inktvis zo perfect kunnen ga ren - en combineert heerlijk met de stevig vissige kokkels en licht gekruide garnalen. Op mijn bord ligt verder een perfect gaar wor- teltje en pittige mierikswortel mayonaise. De blokjes meloen hadden niet gehoeven, vind ik. Het vegetarische hoofdgerecht is pasta: grote kussens ravioli met artisjok. De groente is licht zuur en smaakt gek genoeg zoals de artisjok uit blik, terwijl dit vol gens ons verse moet zijn. Toch? De frissigheid van de groente is wel een mooi contrast met de kaas in de pasta. Als bijgerech ten krijgen we couscoussalade met komkommer en lekkere frie ten. Ik eet varken als hoofdgerecht, een livar natuurlijk, want dat lijkt zo te horen in een modern restaurant: stukken heerlijk zacht en tegelijk krokant gegrild buikspek en gebakken varkens haas met kaantjes (hoera!) er overheen. Bij het vlees zit een kruidige saus met ras al hanout en een bolletje puree, van knol selderij denk ik. Een goed ge recht, hartverwarmend voor de winter. Als we een toetje hebben be steld, krijgen we eerst nog een predessert: Zwitserse room met noten, vijgen, honing, koffieli keur en anijscress. Heerlijk. Het echte dessert is even schrikken: mijn tafelgenote gaat voor avon tuur met witte chocolademous se, stoofpeer en saus van warme rode bieten. Het is al met al erg zoet. Mijn eigen toetje - 'chocola' - is conventioneler: chocadeijs, cake, brownie, een cornetto en crum ble. En bij de koffie komt er óók nog een etagère met een maca- ron en turks fruit en cakejes en pindarotsjes en truffels op tafel. Bij Le Beau word je ouderwets in de watten gelegd. Nadia Berkelder Ouderwetse verwennerij Prijs-Kwaliteit Een creatieve keuken, vol vakman schap. We betaalden 85 euro voor twee voor drie gangen en wijn. Entourage Le Beau zit onderin de Stadspoort, misschien wel het lelijkste plekje van Goes. Binnen merk je daar gelukkig niets van. Bediening Attent, aardig en gastvrij. Conclusie: Le Beau is niet voor niets populair. Als ik in Goes woonde, werd dit mijn favoriet. Restaurant Le Beau Piet Heinstraat 3a, 4461 GL Goes, www.restaurant- lebeau.nl, open op dinsdag tot en met zaterdag vanaf 17.30 uur. Rede lijk geschikt voor mensen in een rol stoel. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Zicht op de open keuken, de salades staan klaar om geserveerd te worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 44