h
4
UIT 5
RECEPT
schuimige soep en ga aan de
slag. Witlof even aanbakken,
dan komen de natuurlijke sui
kers vrij. Op het laatst melk toe
voegen en pureren met de staaf
mixer.
Nu we het daar toch over heb
ben, dat is dus een geweldig en
heel betaalbaar keukenapparaat
voor iedereen die een streep
wil zetten onder zijn of haar
weggooigedrag. Je maakt er
heerlijke gebonden soepen
mee, van welke overgebleven
groenten dan ook; courgette,
bloemkool, broccoli, wortel,
prei, pompoen, paprika, bietjes,
bleekselderij, sla, tomaat, kom
kommer.
Basisprincipe: uitje snipperen
en fruiten, fijngesneden rauwe
groenten erbij, plus wat stukjes
aardappel (of gekookte rijst of
een eetlepel
bloem) voor de binding. Bouil
lon (van blokje) toevoegen, lek
ker kruiden, gaarkoken en glad-
draaien.
Met je overschot aan fruit maak
je de lekkerste smoothies, ge
woon even pureren met yog
hurt of roomijs en melk. Echt
een aanrader, zo'n staafmixer.
Je hebt er al een bij de Hema
voor to euro. Investeer in een
bijbehorende hoge mengbeker,
dat is handig.
Voor je het weet heb je hem te
rugverdiend met al dat uitge
spaarde boodschappengeld.
Voeg melk toe,
rp
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 2 JANUARI 2014
Schuimige witlofsoep met blauwe kaas en walnoot
Benodigdheden, voor 2 grote kommen:
2 struiken witlof;
1 eetlepel boter;
1 theelepel suiker;
1,5 dl kippenbouillon, van blokje (kruidenbouillon als je het
vegetarisch
wil houden);
2,5 dl melk; restje roquefort of andere blauwe kaas, verkrui
meld;
10 walnoten, grof gehakt;
versgemalen peper en zout;
handje verse peterselie, fijngesneden
Bereidingswijze:
Verwijder kontjes en lelijke blaadjes van lof.
Bewaar 2 mooie blaadjes, snij rest in smalle reepjes.
Smelt boter in ruime pan,
roerbak hierin lofreepjes met schepje suiker en snuf zout
tot ze net bruin beginnen te kleuren.
Voeg bouillon toe en
laat zachtjes sudderen tot lof zacht is.
laat net aan de kook komen en
pureer vervolgens met staafmixer tot soep volop schuimt.
Proef, breng op smaak met peper en zout.
Schep in grote kommen of diepe borden.
Strooi in midden wat gehakte walnoten,
leg daarop schuitje van witlofblad met wat verkruimelde
blauwe kaas erin.
Bestrooi met versgehakte peterselie.
Heerlijkfnet toast van geroosterd (oud) witbrood en gezou
ten boter.
Drink er een blond biertje bij.
Tip:
Gebruik kruidenbouillon en kaas zonder stremsel als je het
vegetarisch wil houden.
Bellamypark
VLISS1NGEN
HHf
Brasserie Jong
Nieuwendijk
Het Arsenaal
Anna Houtman en Reinoud
Schiewold van brasserie Jong.
foto's Ruben Oreel.
Jong is nog even in kerstsferen.
12