h 4 UIT 5 RECEPT schuimige soep en ga aan de slag. Witlof even aanbakken, dan komen de natuurlijke sui kers vrij. Op het laatst melk toe voegen en pureren met de staaf mixer. Nu we het daar toch over heb ben, dat is dus een geweldig en heel betaalbaar keukenapparaat voor iedereen die een streep wil zetten onder zijn of haar weggooigedrag. Je maakt er heerlijke gebonden soepen mee, van welke overgebleven groenten dan ook; courgette, bloemkool, broccoli, wortel, prei, pompoen, paprika, bietjes, bleekselderij, sla, tomaat, kom kommer. Basisprincipe: uitje snipperen en fruiten, fijngesneden rauwe groenten erbij, plus wat stukjes aardappel (of gekookte rijst of een eetlepel bloem) voor de binding. Bouil lon (van blokje) toevoegen, lek ker kruiden, gaarkoken en glad- draaien. Met je overschot aan fruit maak je de lekkerste smoothies, ge woon even pureren met yog hurt of roomijs en melk. Echt een aanrader, zo'n staafmixer. Je hebt er al een bij de Hema voor to euro. Investeer in een bijbehorende hoge mengbeker, dat is handig. Voor je het weet heb je hem te rugverdiend met al dat uitge spaarde boodschappengeld. Voeg melk toe, rp www.pzc.nl/uit DONDERDAG 2 JANUARI 2014 Schuimige witlofsoep met blauwe kaas en walnoot Benodigdheden, voor 2 grote kommen: 2 struiken witlof; 1 eetlepel boter; 1 theelepel suiker; 1,5 dl kippenbouillon, van blokje (kruidenbouillon als je het vegetarisch wil houden); 2,5 dl melk; restje roquefort of andere blauwe kaas, verkrui meld; 10 walnoten, grof gehakt; versgemalen peper en zout; handje verse peterselie, fijngesneden Bereidingswijze: Verwijder kontjes en lelijke blaadjes van lof. Bewaar 2 mooie blaadjes, snij rest in smalle reepjes. Smelt boter in ruime pan, roerbak hierin lofreepjes met schepje suiker en snuf zout tot ze net bruin beginnen te kleuren. Voeg bouillon toe en laat zachtjes sudderen tot lof zacht is. laat net aan de kook komen en pureer vervolgens met staafmixer tot soep volop schuimt. Proef, breng op smaak met peper en zout. Schep in grote kommen of diepe borden. Strooi in midden wat gehakte walnoten, leg daarop schuitje van witlofblad met wat verkruimelde blauwe kaas erin. Bestrooi met versgehakte peterselie. Heerlijkfnet toast van geroosterd (oud) witbrood en gezou ten boter. Drink er een blond biertje bij. Tip: Gebruik kruidenbouillon en kaas zonder stremsel als je het vegetarisch wil houden. Bellamypark VLISS1NGEN HHf Brasserie Jong Nieuwendijk Het Arsenaal Anna Houtman en Reinoud Schiewold van brasserie Jong. foto's Ruben Oreel. Jong is nog even in kerstsferen. 12

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45