0
0
0-
20 CONSUMENT
Geur geeft andere
sfeer in huis
Boek vol met
verwentips
Kaars en houder Het hele kerstverhaal
branden samen op in je boom
Gewoon een wijn met een bubbel. Over champagne moet je volgens Sandra Olij niet moeilijk doen. „Het blijft
natuurlijk wel een chique product, maar wij zijn nog altijd te calvinistisch als om het om champagne gaat."
komt. Die bepalen zo ongeveer wat in dit
land gedronken moet worden."
Sandra is inmiddels het boegbeeld van
haar eigen onderneming: Champagne
Co. „In Nederland zijn we nog steeds calvi
nistisch, drinken we alleen champagne tij
dens oud en nieuw. En dan wordt ook nog
een deel weggegooid! Champagne? Daar
moet je mee beginnen. Het is tijd om de
champagne van zijn voetstuk te stoten,
want het is gewoon wijn met een bubbel."
Ze nuanceert meteen. „Natuurlijk is het
wel een chique product, maar het scheelt
veel als je weet wat je lekker vindt. Veel
mensen drinken - uit onwetendheid - een
slechte champagne. Die bijt in je mond.
Daarom zegt men ook duur en zuur."
Tot de Tweede Wereldoorlog, vertelt San
dra, was champagne allemaal demi-sec,
dus zoet. ;,Door het tekort aan suiker in de
oorlog zijn de brut en sec in opmars ge
raakt. Voor mij persoonlijk mist demi-sec -
met een klein zoetje - aan complexiteit.
Voor mij hebben een brut of rosé champag
ne meer karakter."
Smaken verschillen en daarom organiseert
Sandra proeverijen om het publiek kennis
te laten maken met de verscheidenheid die
zij in huis heeft. „Mijn favoriete champag
ne is van het huis Tribaut. Hier wordt met
zoveel liefde gewerkt en de mensen zijn zo
bescheiden! Ze moeten vaak van anderen
horen dat hun champagne zo goed in de
markt ligt." Proeverijen verzorgt Sandra op
locaties naar keuze, zelfs aan huis. „Maar je
kunt ook kiezen voor een
'doe-het-zelf-kit. Je krijgt dan een doos
met zes flessen: twee rosé, twee brut, een
demi-sec en een ratafia. Daar lever ik proef-
notities bij en ook suggesties bij welke hap
jes je champagne kunt drinken."
MOUSSERENDE WIJNEN
Sandra Olij (48) was 22 jaar toen
ze voor het eerst champagne
dronk. „Ik werkte op de beurs
als handelaar en ja, daar kreeg
je ook champagne. Ik dronk
toen alleen nog lambrusco", be
gint de Noord-Hollandse harte
lijk te lachen. „En nog witte ook! Nou, na
één slok champagne - het was dan wel he
le goede - was ik verkocht. Wat een smaak-
sensatie! Al die bubbeltjes in je mond!"
Ze ontmoette een paar jaar later de liefde
van haar leven - „een echte Bourgondiër" -
en al snel volgden regelmatige tripjes naar
de Franse Champagnestreek. „Gaandeweg
ontstond het idee om te proberen kleine
champagnehuizen te promoten, want we
namen toch altijd al een hoop flessen mee
voor die en die. En juist de kleine huizen,
omdat 70 procent van de champagne hier
in Nederland bij 3 conglomeraties vandaan
leuke boodschap
Sandra Olij
Een stap over de drempel en je weet
het: je bent thuis. Ruikt het er soms
wat minder lekker? Een oplossing is
een geurtje uit een potje. Daar is een
hele industrie omheen gebouwd, van
geurflesjes die je bij de supermarkt
koopt tot dure kaarsen van chique par
fumerieën. Daartussenin zit het assor
timent van Rituals. Het merk biedt in
middels een complete lijn lichaamsver
zorging en nu kun je ook je huis er
naar laten ruiken. De luchtjes komen
in kleine flesjes met geurstokjes van
12 euro, leuk als alternatief kadootje
in plaats van een bosje bloemen. Wie
het serieuzer aanpakt, koopt een gro
te fles Hammam Secret of een van de
andere vijf geuren voor 23 euro.
Monique van Loon blogt zich te
pletter op Culy.nl, een blog over
de lekkere momenten van het le
ven. „Ik vind het heerlijk om men
sen vrolijk te maken met lekker
eten, mezelf incluis", zegt Van
Loon. „Waarom voor matig eten of
een saaie presentatie kiezen als je
voor hetzelfde geld, met nét even
wat meer moeite, een mooi en
goed gerecht kunt maken?"
Haar blog is er nu ook als boek.
'The culy way of life' gaat over culi
nair genieten, van een dinner for
one tot het 's nachts sneaken naar
de keuken. Een inspirerend culinair
boek vol verhalen, kooktips, hot
spots en veel recepten.
www.bijzondermooi.nlwww.alessi.nl
eu.rituals.com
Bertram De Leeuw, 24,95 euro
www.champagneenco.nl
reageren?
consument@depersdienst.nl
Champagne is een mousserende wijn uit
het Champagnegebied in
Noord- Frankrijk. Alleen mousserende
wijn uit deze regio, gemaakt volgens de
méthode champenoise, mag champagne
heten. De term 'Franse champagne' is
dus een pleonasme.
Cava is een Spaanse mousserende wijn,
die vooral geproduceerd ten zuid-wes
ten van Barcelona in Catalonië.
Prosecco is zowel de naam van een Itali
aanse mousserende wijn als van de witte
druif waar deze wijn van gemaakt wordt.
Ratafia wordt als aperitief gedronken.
Oorspronkelijk verwees de term naar el
ke drank die werd gedronken bij de rati
ficatie van een akkoord of verdrag. Rata
fia wordt gemaakt door druivenmost (bij
voorbeeld van champagnedruiven) te
mengen met suiker, kruiden en alcohol.
door Nanska van de Laar foto Marcel Rob
Het is een ontwerpgrapje, maar
dan wel zo mooi dat je er graag
een paar van aansteekt. De kaars
Tallow van Ontwerpduo is een
kaars en een kaarsenhouder tege
lijk, zodat je in een klap ziet dat ze
bij elkaar horen zoals een kop en
schotel of een hamer en een spij
ker. Steek de kaars aan en zie hoe
het geheel rustig opbrandt. Of
plaats er een nieuwe kaars op als
het bovenste deel opgebrand is, zo
dat je er nog wat langer plezier van
hebt De Tallow is te krijgen in
twaalf kleuren en ieder exemplaar
wordt handgemaakt in het eigen
atelier van Ontwerpduo (14.95 eu-
ro).
Is een kerstboom een statement in je
huiskamer of een gezellig allegaartje
van ballen en knutsels die in de loop
van de jaren zijn komen aanwaaien?
De meningen zijn verdeeld. En je
moet wel heel dapper zijn, wil je je bal
len allemaal de deur uit doen en de
boom eens compleet te vernieuwen.
Wie de grote stap toch overweegt,
kan kiezen voor het vrolijke en mooie
Alessi kerstverhaal. Deze handbeschil
derde ballen vertegenwoordigen de
hoofdpersonen uit het kerstverhaal,
van de vallende ster tot de ezel in de
stal. Je boom is dus boom en stalletje
tegelijk. Nee, goedkoop zijn ze niet
(16 euro per stuk)Maar zo mooi, je
raakt niet uitgekeken.