0 0 0- 20 CONSUMENT Geur geeft andere sfeer in huis Boek vol met verwentips Kaars en houder Het hele kerstverhaal branden samen op in je boom Gewoon een wijn met een bubbel. Over champagne moet je volgens Sandra Olij niet moeilijk doen. „Het blijft natuurlijk wel een chique product, maar wij zijn nog altijd te calvinistisch als om het om champagne gaat." komt. Die bepalen zo ongeveer wat in dit land gedronken moet worden." Sandra is inmiddels het boegbeeld van haar eigen onderneming: Champagne Co. „In Nederland zijn we nog steeds calvi nistisch, drinken we alleen champagne tij dens oud en nieuw. En dan wordt ook nog een deel weggegooid! Champagne? Daar moet je mee beginnen. Het is tijd om de champagne van zijn voetstuk te stoten, want het is gewoon wijn met een bubbel." Ze nuanceert meteen. „Natuurlijk is het wel een chique product, maar het scheelt veel als je weet wat je lekker vindt. Veel mensen drinken - uit onwetendheid - een slechte champagne. Die bijt in je mond. Daarom zegt men ook duur en zuur." Tot de Tweede Wereldoorlog, vertelt San dra, was champagne allemaal demi-sec, dus zoet. ;,Door het tekort aan suiker in de oorlog zijn de brut en sec in opmars ge raakt. Voor mij persoonlijk mist demi-sec - met een klein zoetje - aan complexiteit. Voor mij hebben een brut of rosé champag ne meer karakter." Smaken verschillen en daarom organiseert Sandra proeverijen om het publiek kennis te laten maken met de verscheidenheid die zij in huis heeft. „Mijn favoriete champag ne is van het huis Tribaut. Hier wordt met zoveel liefde gewerkt en de mensen zijn zo bescheiden! Ze moeten vaak van anderen horen dat hun champagne zo goed in de markt ligt." Proeverijen verzorgt Sandra op locaties naar keuze, zelfs aan huis. „Maar je kunt ook kiezen voor een 'doe-het-zelf-kit. Je krijgt dan een doos met zes flessen: twee rosé, twee brut, een demi-sec en een ratafia. Daar lever ik proef- notities bij en ook suggesties bij welke hap jes je champagne kunt drinken." MOUSSERENDE WIJNEN Sandra Olij (48) was 22 jaar toen ze voor het eerst champagne dronk. „Ik werkte op de beurs als handelaar en ja, daar kreeg je ook champagne. Ik dronk toen alleen nog lambrusco", be gint de Noord-Hollandse harte lijk te lachen. „En nog witte ook! Nou, na één slok champagne - het was dan wel he le goede - was ik verkocht. Wat een smaak- sensatie! Al die bubbeltjes in je mond!" Ze ontmoette een paar jaar later de liefde van haar leven - „een echte Bourgondiër" - en al snel volgden regelmatige tripjes naar de Franse Champagnestreek. „Gaandeweg ontstond het idee om te proberen kleine champagnehuizen te promoten, want we namen toch altijd al een hoop flessen mee voor die en die. En juist de kleine huizen, omdat 70 procent van de champagne hier in Nederland bij 3 conglomeraties vandaan leuke boodschap Sandra Olij Een stap over de drempel en je weet het: je bent thuis. Ruikt het er soms wat minder lekker? Een oplossing is een geurtje uit een potje. Daar is een hele industrie omheen gebouwd, van geurflesjes die je bij de supermarkt koopt tot dure kaarsen van chique par fumerieën. Daartussenin zit het assor timent van Rituals. Het merk biedt in middels een complete lijn lichaamsver zorging en nu kun je ook je huis er naar laten ruiken. De luchtjes komen in kleine flesjes met geurstokjes van 12 euro, leuk als alternatief kadootje in plaats van een bosje bloemen. Wie het serieuzer aanpakt, koopt een gro te fles Hammam Secret of een van de andere vijf geuren voor 23 euro. Monique van Loon blogt zich te pletter op Culy.nl, een blog over de lekkere momenten van het le ven. „Ik vind het heerlijk om men sen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis", zegt Van Loon. „Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?" Haar blog is er nu ook als boek. 'The culy way of life' gaat over culi nair genieten, van een dinner for one tot het 's nachts sneaken naar de keuken. Een inspirerend culinair boek vol verhalen, kooktips, hot spots en veel recepten. www.bijzondermooi.nlwww.alessi.nl eu.rituals.com Bertram De Leeuw, 24,95 euro www.champagneenco.nl reageren? consument@depersdienst.nl Champagne is een mousserende wijn uit het Champagnegebied in Noord- Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise, mag champagne heten. De term 'Franse champagne' is dus een pleonasme. Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd ten zuid-wes ten van Barcelona in Catalonië. Prosecco is zowel de naam van een Itali aanse mousserende wijn als van de witte druif waar deze wijn van gemaakt wordt. Ratafia wordt als aperitief gedronken. Oorspronkelijk verwees de term naar el ke drank die werd gedronken bij de rati ficatie van een akkoord of verdrag. Rata fia wordt gemaakt door druivenmost (bij voorbeeld van champagnedruiven) te mengen met suiker, kruiden en alcohol. door Nanska van de Laar foto Marcel Rob Het is een ontwerpgrapje, maar dan wel zo mooi dat je er graag een paar van aansteekt. De kaars Tallow van Ontwerpduo is een kaars en een kaarsenhouder tege lijk, zodat je in een klap ziet dat ze bij elkaar horen zoals een kop en schotel of een hamer en een spij ker. Steek de kaars aan en zie hoe het geheel rustig opbrandt. Of plaats er een nieuwe kaars op als het bovenste deel opgebrand is, zo dat je er nog wat langer plezier van hebt De Tallow is te krijgen in twaalf kleuren en ieder exemplaar wordt handgemaakt in het eigen atelier van Ontwerpduo (14.95 eu- ro). Is een kerstboom een statement in je huiskamer of een gezellig allegaartje van ballen en knutsels die in de loop van de jaren zijn komen aanwaaien? De meningen zijn verdeeld. En je moet wel heel dapper zijn, wil je je bal len allemaal de deur uit doen en de boom eens compleet te vernieuwen. Wie de grote stap toch overweegt, kan kiezen voor het vrolijke en mooie Alessi kerstverhaal. Deze handbeschil derde ballen vertegenwoordigen de hoofdpersonen uit het kerstverhaal, van de vallende ster tot de ezel in de stal. Je boom is dus boom en stalletje tegelijk. Nee, goedkoop zijn ze niet (16 euro per stuk)Maar zo mooi, je raakt niet uitgekeken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 20