Sufmakertjes als zoete
broodjes over toonbank
Marijke Hemelsoet: 'Expositie van
topmomenten tunnelbouw in Sas'
I
I
I
I
I
44 We schenken onze
speciaalbieren in
bokaaltjes, die wei
wat weg hebben
van een wijnglas
24 ZEEUWS-VLAANDEREN
SPECIAAL KERSTBIER
Lappenmand
Bliksemactie Zorgsaam en Curamus
levert vracht op voor Voedselbank
Een beetje brouwerij moet met een
speciaal kerstbier pronken. De
Christale: Marckensteijns kerstkind.
EP
Dacht u dat er in de
dagen tussen kerst
en de jaarwisseling
alleen lange rijen in
de supermarkt en
bij de vuurwerkverkooppunten
staan? Mis! Aan de balie van Die
renziekenhuis Zeeuws-Vlaande
ren is het aan de balie dan name
lijk ook vaak nummertje trekken.
Er zijn natuurlijk mensen die zo
hun eigen methodes hebben om
hun hond of kat een rustige
oudejaarsdag te bezorgen. Geef
een hond een advocaatje te likken
en je hoort hem de hele dag niet
meer. Maar het gros van de hon
den- en kattenbezitters kiest toch
liever voor een wijze van 'droge
ren' die ook op goedkeuring van
de dierenarts kan rekenen. En dus
gaan de sufmakertjes de laatste da
gen van het jaar als zoete broodjes
over de toonbank. „Daar hebben
we echt een dagtaak aan", vertelt
assistente Manuela Kint.
Voor veel honden en katten is de
laatste dag van het jaar een regel
rechte rampdag. „Wij schrikken
de eerste keer van een rotje, maar
kunnen vervolgens plaatsen waar
het geluid vandaan komt. Honden
en katten niet. Die schrikken elke
keer opnieuw", vertelt dierenarts
Annette Burm.
„Rustgevende medicijnen bieden
meestal uitkomst, maar het na-
'deel kan zijn dat een hond de vol
gende dag nóg van de kaart is.
Sinds een paar jaar verstrekken
we ook angstonderdrukkers, die
eigenlijk voor mensen zijn be
doeld. Maar die werken ook bij
honden. En daar worden ze dus
niet suf van."
Hondenbezitters die hun dier
geen medicijnen willen geven,
moeten over engelengeduld be
schikken. Annette: Je kunt een
hond trainen om niet meer van
knallen te schrikken. Daar zijn
cd's voor, die je dan dagelijks
moet opzetten. De hond went
dan aan knallen en piepjes. Zodra
hij niet meer reageert, moet je
hem belonen. Die beloning is
heel belangrijk. Als een hond be
gint te blaffen vanwege het vuur
werk, moet je dat eigenlijk nege
ren. Heel moeilijk, maar dat
werkt echt het beste. Als je de
hond namelijk gaat troosten, is de
kans groot dat hij de volgende
keer hetzelfde trucje toepast. Hon
den zijn namelijk ook heel goede
acteurs. Nog een tip: zorg dat hon
den en katten een overdekt plekje
hebben om de dag door te komep.
Een handdoek over een bench
kan al wonderen doen."
TERNEUZEN - De bliksemactie van
Zorgsaam en Curamus voor de
Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen
heeft een stortvloed aan spullen
opgeleverd.
Zorgsaam-medewerker John
Smael vroeg begin deze week aan
al zijn collega's om kruideniers
producten, verzorgingsproducten,
speelgoed en kleding te doneren
voor de Voedselbank. Hij werd ge
grepen door het bericht dat er
steeds meer vraag is naar voedsel
pakketten, maar er een gebrek is
aan vulling. „Ook patiënten en an
dere organisaties leverden een bij
drage. De vracht aan spullen is gis
teren naar de Voedselbank ge
bracht", vertelt Smael. Hij was
vooral onder de indruk door een
donatie van een zeventiger. „Hij
bracht een mooie pop, waarvoor
hij die ochtend nieuwe kleertjes
had gekocht. 'Ik heb haar maar
even opnieuw aangekleed', zei
hij. Kippenvel, toch?"
CROEDE - De roem van de bieren,
die in de brouwerij van het Groe-
se café De Drie Koningen worden
gebrouwen, nam het afgelopen
jaar al zo'n vlucht dat Mare Me-
nue en Stijn Jordans af en toe
'nee' moesten verkopen. En dat
wil natuurlijk geen enkele onder
nemer, benadrukt Mare. Hij is de
bedrijfskundige van brouwerij en
kroeg, terwijl Stijn de man met
horeca-ervaring is.
Mare en Stijn namen café De Drie
Koningen en de bijbehorende
brouwerij in het voorjaar van 2012
over. Als populair horeca-adres
was overname van de (eet)kroeg -
met een gedegen marketingplan -
een verantwoorde investering.
Maar het ging Stijn en Mare voor
al ook om de brouwerij. Die geeft
beide ondernemers de gelegen
heid, zoals ze op hun website ont
hullen, hun ideeën over bier
'vorm te geven'. Dat hun hersen
spinsels bij de klanten in de
smaak vallen, is snel duidelijk ge
worden. Meer dan de helft van
het bier dat in De Drie Koningen
wordt gedronken, komt dit jaar al
uit de eigen brouwerij Marcken
steijn.
Als het aan de twee compagnons
- die intussen allebei de opleiding
tot brouwmeester volgen - ligt,
stijgt dat percentage nog. Want
Stijn en Mare streven ernaar om
op termijn tien eigen bieren én
een pils van Marckensteijn presen
teren.
Op dit moment zijn alleen de bie
ren 1 (een blonde van 6,5 procent)
en 4 (eep amberkleurige van 6
procent) al echt op smaak. De
nummers 2 (een donker bier van
ongeveer 6,5 procent) en 3 (een tri
pel van een kleine 8 procent) zijn
momenteel nog volop in ontwik
keling. Zo prefereert Mare op dit
moment de 1. „Maar als tripellief
hebber moet de 3 toch echt mijn
favoriet worden", lacht hij.
Hoewel de ontwikkeling van de
'vaste bieren' de ambitieuze
kroegbazen continu bezighoudt,
willen ze regelmatig een speciaal-
biertje maken. Zo verrasten ze
hun gasten al op een bokspring
en een weizen. En sinds twee we
ken is in De Drie Koningen een ei
gen kerstbier te drinken: de Chris
tale.
Om het feestelijke van Kerstmis
te accentueren en het jaar brui
send uit te luiden, pakten de brou
wers dit jaar behoorlijk uit. Het
hele geheim willen ze natuurlijk
niet prijsgeven, maar dat er be
hoorlijk wat verrassende spece
rijen zijn verwerkt, willen ze wel
kwijt. De kaneel haalt de gemid
delde proever er nog wel uit.
Maar menig bierliefhebber moet
zich toch eventjes aan de toog
vastgrijpen als hij hoort dat bij de
productie ook gember, nootmus
kaat en piment is gebruikt.
De Christale is een verrassend en
smakelijk feestbier geworden,
maar Mare blijft kritisch. „Het
bier smaakt goed, maar bekent
geen kleur, misschien mede door
het brede palet aan ingrediënten.
Ik zou hem eerder bij een bord
snert dan bij een wildgerecht
drinken." Christale lijkt daarmee
geen basis te leggen voor één van
de toekomstige bieren 5 tot en
met 10.
Net als al hun andere biersoorten
is het kerstbier uitsluitend te ver
krijgen in flessen van 75 centili
ter. Niet zonder reden het for
maat van een wijnfles. Net als
wijn is bier een gezelligheids
drank, bedoeld om 'samen' sol
daat te maken. „We schenken on
ze bieren daarom in bescheiden
bokaaltjes, die wel wat weg heb
ben van een wijnglas. Je kunt
proeven dat de bieren ambachte
lijk zijn gebrouwen en niet in gro
te hoeveelheden worden geprodu
ceerd", legt Stijn de filosofie ach
ter brouwerij Marckensteijn uit.
Marijke Hemelsoet uit Westdor-
pe, raadslid voor TOP/Gemeente-
belangen, maakt zich daar sterk
voor en heeft het idee binnen
haar partij aangekaart. Wethou
der Pim Broekhuyzen laat de sug
gestie ambtelijk bestuderen. „Er
zijn natuurlijk ook kosten aan ver
bonden, maar wellicht dat we via
sponsoring een eind komen", al
dus Hemelsoet.
Ze kwam op het idee nadat ze vo
rige maand op de voorpagina van
de krant een foto van Mark Neele-
mans zag van de imposante tun
nelboormachine. „Ik dacht: daar
moeten we iets mee doen. Zodat
het nageslacht kan terugzien wat
er allemaal uit de kast is gehaald
om de Sluiskiltunnel aan te leg
gen."
Marijke Hemelsoet zou het fantas
tisch vinden als één van de hoge
wanden van het Industrieel Mu
seum wordt behangen met foto's.
„Technisch zou het volgens Jan
Vinke - van communicatiebureau
Recht door Zee in Sas van Gent -
ook kunnen dat we een foto op
een groot zeildoek afdrukken en
die deel laten uitmaken van de ex
positie. Daar zou ook de maquet
te van de tunnel bij passen die nu
in het informatiecentrum van de
tunnel staat".
Hemelsoet had met een knipoog
naar haar eigen politieke groepe
ring bedacht dat de fotocollage
van de tunnelbouw het best 'Top
momenten' kan heten. „Het gaat
om een economisch en historisch
belangrijk project voor de hele Ka
naalzone. Sas van Gent behoort
net als Sluiskil tot de gemeente
Terneuzen, dus een betere plaats
dan het Industrieel Museum ken
ik niet".
EP
door Raymond de Frel
In de rubriek De Lappenmand ge
ven dierenartsen, specialisten, assis
tentes én baasjes een kijkje achter
de schermen van Dierenziekenhuis
Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen.
Vandaag: vuurwerkpreventie.
Assistente Manuela (rechts) en dierenarts Annette hebben op oudjaarsdag
een dagtaak aan het verstrekken van 'vuurwerkmedicatie'.
Kerst verdient
speciaalbier
Marckensteijn
door René Hoonhorst
Stijn Jordans
door Henk Boot
TERNEUZEN - In het Industrieel Mu
seum in Sas van Gent moet een
permanente expositie komen over
de bouw van de Sluiskiltunnel.