Sufmakertjes als zoete broodjes over toonbank Marijke Hemelsoet: 'Expositie van topmomenten tunnelbouw in Sas' I I I I I 44 We schenken onze speciaalbieren in bokaaltjes, die wei wat weg hebben van een wijnglas 24 ZEEUWS-VLAANDEREN SPECIAAL KERSTBIER Lappenmand Bliksemactie Zorgsaam en Curamus levert vracht op voor Voedselbank Een beetje brouwerij moet met een speciaal kerstbier pronken. De Christale: Marckensteijns kerstkind. EP Dacht u dat er in de dagen tussen kerst en de jaarwisseling alleen lange rijen in de supermarkt en bij de vuurwerkverkooppunten staan? Mis! Aan de balie van Die renziekenhuis Zeeuws-Vlaande ren is het aan de balie dan name lijk ook vaak nummertje trekken. Er zijn natuurlijk mensen die zo hun eigen methodes hebben om hun hond of kat een rustige oudejaarsdag te bezorgen. Geef een hond een advocaatje te likken en je hoort hem de hele dag niet meer. Maar het gros van de hon den- en kattenbezitters kiest toch liever voor een wijze van 'droge ren' die ook op goedkeuring van de dierenarts kan rekenen. En dus gaan de sufmakertjes de laatste da gen van het jaar als zoete broodjes over de toonbank. „Daar hebben we echt een dagtaak aan", vertelt assistente Manuela Kint. Voor veel honden en katten is de laatste dag van het jaar een regel rechte rampdag. „Wij schrikken de eerste keer van een rotje, maar kunnen vervolgens plaatsen waar het geluid vandaan komt. Honden en katten niet. Die schrikken elke keer opnieuw", vertelt dierenarts Annette Burm. „Rustgevende medicijnen bieden meestal uitkomst, maar het na- 'deel kan zijn dat een hond de vol gende dag nóg van de kaart is. Sinds een paar jaar verstrekken we ook angstonderdrukkers, die eigenlijk voor mensen zijn be doeld. Maar die werken ook bij honden. En daar worden ze dus niet suf van." Hondenbezitters die hun dier geen medicijnen willen geven, moeten over engelengeduld be schikken. Annette: Je kunt een hond trainen om niet meer van knallen te schrikken. Daar zijn cd's voor, die je dan dagelijks moet opzetten. De hond went dan aan knallen en piepjes. Zodra hij niet meer reageert, moet je hem belonen. Die beloning is heel belangrijk. Als een hond be gint te blaffen vanwege het vuur werk, moet je dat eigenlijk nege ren. Heel moeilijk, maar dat werkt echt het beste. Als je de hond namelijk gaat troosten, is de kans groot dat hij de volgende keer hetzelfde trucje toepast. Hon den zijn namelijk ook heel goede acteurs. Nog een tip: zorg dat hon den en katten een overdekt plekje hebben om de dag door te komep. Een handdoek over een bench kan al wonderen doen." TERNEUZEN - De bliksemactie van Zorgsaam en Curamus voor de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen heeft een stortvloed aan spullen opgeleverd. Zorgsaam-medewerker John Smael vroeg begin deze week aan al zijn collega's om kruideniers producten, verzorgingsproducten, speelgoed en kleding te doneren voor de Voedselbank. Hij werd ge grepen door het bericht dat er steeds meer vraag is naar voedsel pakketten, maar er een gebrek is aan vulling. „Ook patiënten en an dere organisaties leverden een bij drage. De vracht aan spullen is gis teren naar de Voedselbank ge bracht", vertelt Smael. Hij was vooral onder de indruk door een donatie van een zeventiger. „Hij bracht een mooie pop, waarvoor hij die ochtend nieuwe kleertjes had gekocht. 'Ik heb haar maar even opnieuw aangekleed', zei hij. Kippenvel, toch?" CROEDE - De roem van de bieren, die in de brouwerij van het Groe- se café De Drie Koningen worden gebrouwen, nam het afgelopen jaar al zo'n vlucht dat Mare Me- nue en Stijn Jordans af en toe 'nee' moesten verkopen. En dat wil natuurlijk geen enkele onder nemer, benadrukt Mare. Hij is de bedrijfskundige van brouwerij en kroeg, terwijl Stijn de man met horeca-ervaring is. Mare en Stijn namen café De Drie Koningen en de bijbehorende brouwerij in het voorjaar van 2012 over. Als populair horeca-adres was overname van de (eet)kroeg - met een gedegen marketingplan - een verantwoorde investering. Maar het ging Stijn en Mare voor al ook om de brouwerij. Die geeft beide ondernemers de gelegen heid, zoals ze op hun website ont hullen, hun ideeën over bier 'vorm te geven'. Dat hun hersen spinsels bij de klanten in de smaak vallen, is snel duidelijk ge worden. Meer dan de helft van het bier dat in De Drie Koningen wordt gedronken, komt dit jaar al uit de eigen brouwerij Marcken steijn. Als het aan de twee compagnons - die intussen allebei de opleiding tot brouwmeester volgen - ligt, stijgt dat percentage nog. Want Stijn en Mare streven ernaar om op termijn tien eigen bieren én een pils van Marckensteijn presen teren. Op dit moment zijn alleen de bie ren 1 (een blonde van 6,5 procent) en 4 (eep amberkleurige van 6 procent) al echt op smaak. De nummers 2 (een donker bier van ongeveer 6,5 procent) en 3 (een tri pel van een kleine 8 procent) zijn momenteel nog volop in ontwik keling. Zo prefereert Mare op dit moment de 1. „Maar als tripellief hebber moet de 3 toch echt mijn favoriet worden", lacht hij. Hoewel de ontwikkeling van de 'vaste bieren' de ambitieuze kroegbazen continu bezighoudt, willen ze regelmatig een speciaal- biertje maken. Zo verrasten ze hun gasten al op een bokspring en een weizen. En sinds twee we ken is in De Drie Koningen een ei gen kerstbier te drinken: de Chris tale. Om het feestelijke van Kerstmis te accentueren en het jaar brui send uit te luiden, pakten de brou wers dit jaar behoorlijk uit. Het hele geheim willen ze natuurlijk niet prijsgeven, maar dat er be hoorlijk wat verrassende spece rijen zijn verwerkt, willen ze wel kwijt. De kaneel haalt de gemid delde proever er nog wel uit. Maar menig bierliefhebber moet zich toch eventjes aan de toog vastgrijpen als hij hoort dat bij de productie ook gember, nootmus kaat en piment is gebruikt. De Christale is een verrassend en smakelijk feestbier geworden, maar Mare blijft kritisch. „Het bier smaakt goed, maar bekent geen kleur, misschien mede door het brede palet aan ingrediënten. Ik zou hem eerder bij een bord snert dan bij een wildgerecht drinken." Christale lijkt daarmee geen basis te leggen voor één van de toekomstige bieren 5 tot en met 10. Net als al hun andere biersoorten is het kerstbier uitsluitend te ver krijgen in flessen van 75 centili ter. Niet zonder reden het for maat van een wijnfles. Net als wijn is bier een gezelligheids drank, bedoeld om 'samen' sol daat te maken. „We schenken on ze bieren daarom in bescheiden bokaaltjes, die wel wat weg heb ben van een wijnglas. Je kunt proeven dat de bieren ambachte lijk zijn gebrouwen en niet in gro te hoeveelheden worden geprodu ceerd", legt Stijn de filosofie ach ter brouwerij Marckensteijn uit. Marijke Hemelsoet uit Westdor- pe, raadslid voor TOP/Gemeente- belangen, maakt zich daar sterk voor en heeft het idee binnen haar partij aangekaart. Wethou der Pim Broekhuyzen laat de sug gestie ambtelijk bestuderen. „Er zijn natuurlijk ook kosten aan ver bonden, maar wellicht dat we via sponsoring een eind komen", al dus Hemelsoet. Ze kwam op het idee nadat ze vo rige maand op de voorpagina van de krant een foto van Mark Neele- mans zag van de imposante tun nelboormachine. „Ik dacht: daar moeten we iets mee doen. Zodat het nageslacht kan terugzien wat er allemaal uit de kast is gehaald om de Sluiskiltunnel aan te leg gen." Marijke Hemelsoet zou het fantas tisch vinden als één van de hoge wanden van het Industrieel Mu seum wordt behangen met foto's. „Technisch zou het volgens Jan Vinke - van communicatiebureau Recht door Zee in Sas van Gent - ook kunnen dat we een foto op een groot zeildoek afdrukken en die deel laten uitmaken van de ex positie. Daar zou ook de maquet te van de tunnel bij passen die nu in het informatiecentrum van de tunnel staat". Hemelsoet had met een knipoog naar haar eigen politieke groepe ring bedacht dat de fotocollage van de tunnelbouw het best 'Top momenten' kan heten. „Het gaat om een economisch en historisch belangrijk project voor de hele Ka naalzone. Sas van Gent behoort net als Sluiskil tot de gemeente Terneuzen, dus een betere plaats dan het Industrieel Museum ken ik niet". EP door Raymond de Frel In de rubriek De Lappenmand ge ven dierenartsen, specialisten, assis tentes én baasjes een kijkje achter de schermen van Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Vandaag: vuurwerkpreventie. Assistente Manuela (rechts) en dierenarts Annette hebben op oudjaarsdag een dagtaak aan het verstrekken van 'vuurwerkmedicatie'. Kerst verdient speciaalbier Marckensteijn door René Hoonhorst Stijn Jordans door Henk Boot TERNEUZEN - In het Industrieel Mu seum in Sas van Gent moet een permanente expositie komen over de bouw van de Sluiskiltunnel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 136