éi Arkema Vlissingen
wilde al langer iets met
biomassa doen. Zeewier
heeft hele goede
papieren.
28 ZEELAND
BIOBASED ECONOMY
Biedt zeewier belangrijke grondstoffen voor de
chemie en de voedingsindustrie? Arkema, North
Seaweed en Wageningen UR zoeken dat uit.
Zeewier. Op de teen van de
dijk glibberen we er wel eens
overheen. Of proeven het in
gerechten van de topkoks
waaraan Zeeland rijk is.
Nu onderzoeken chemiebedrijf Arkema
in het havengebied bij Nieuwdorp, het
Kapelse bedrijf North Seaweed en onder
zoeksorganisatie Wageningen UR of er
meer smaken in zeewier zitten.
Figuurlijk dan. Een driejarig project
moet uitwijzen of zeewier een duurza
me bron van eiwitten en grondstoffen
voor chemicaliën kan bieden. De provin
cie betaalt de helft van het zes ton kost
ende pionierswerk. De biobased eco
nomy - bedrijven die produceren met
groene grondstoffen - is immers een
speerpunt in haar economische beleid.
Zeewier heeft potentie voor de food- en
non-foodindustrie.-Aan de horizon ver
schijnen nieuwe toepassingen. Zeewier
kan wellicht een groene grondstof wor
den voor de productie van bioplastics.
Misschien kunnen bestanddelen van de
zeeplant ook een sleutelrol spelen bij het
zuiveren van afvalwater. En componen
ten van zeewier zijn mogelijk geschikt
om zeep en oplosmiddelen te maken.
Zeewier is dus hot. Niet voor niks vond
na de eerste Zeewierconferentie in Zee
land in 2012 in september al de tweede
plaats in Den Helder en op Texel.
„We wilden al langer iets met biomassa
doen. Zeewier heeft goede papieren. Het
groeit snel en je hebt geen zoet water no
dig om het te telen. Je legt ook geen be
slag op land, waarmee je zou concurre
ren met andere gewassen. Wieren bevat
ten veel groene grondstoffen. De koolhy
draten kunnen interessant zijn voor de
chemie, de eiwitten voor de voedingsin
dustrie en andere toepassingen. Het doel
is dat je het totale wier gaat benutten, zo
dat je geen reststromen overhoudt. Dit
project moet uitwijzen hoe we op grote
schaal kunnen produceren en of we daar
mee dan ook commercieel uit de voeten
kunnen. Boeren op zee kan wellicht de
toekomst zijn", zegt Berth-Jan Deelman,
manager research development bij Ar
kema.
In Vlissingen produceert het chemiebe
drijf onder meer producten voor glascoa-
tings die je terugvindt op bijvoorbeeld
bierflesjes. Zeewierteelt is een hele ande
re tak van sport. Daarom zijn er andere
experts bijgehaald, zoals het Kapelse
North Seaweed dat probeert de zeewier
teelt in Zeeland aan te jagen en markten
voor het eiwit- en mineraalrijke zeege
was te ontwikkelen. Waar Arkema geïn
teresseerd is in wier als grondstof, denkt
North Seaweed aan toepassingen voor
de voedingsindustrie. De vitaminen, mi
neralen, eiwitten, alginaten en carrage-
nen in zeewier bieden tal van mogelijk
heden, onderstreept directeur Carola
Helmendach van North Seaweed. „Denk
aan geleermiddelen die je kunt gebrui
ken in tandpasta, soepen en zelfs ijs."
Dat Wageningen UR is aangeschoven,
ligt voor de hand. Het onderzoekscen
trum is al betrokken bij de meeste zee
wierexperimenten in de Delta, zoals de
Wierderij in de Oosterschelde.
Voor het project dat officieel 'zeewierpro
ductie voor eiwitten en chemie' heet,
heeft Arkema een afvalwaterzuivering
die niet in gebruik was, nieuw leven in
geblazen. Dat fungeert als bassin voor de
teelt van verschillende soorten zeewier.
Deelman: „Bij springtij hebben we - en
dat is ook nieuw - zout water uit de Wes-
terschelde ingepompt. In totaal 1250
Zeewier kan big business
door Frank Balkenende
Berth-Jan Deelman, Arkema Vlissingen