Kazerne
moet nu al
worden
verbouwd
26 ZEEUWS-VLAANDEREN
KOOKCLUB
Dow investeert in hergebruik water
Snel info bij' files
Vlaketunnel
Het Hulster ambtenarenkorps
staat in de nabije toekomst name
lijk een volksverhuizing te wach
ten. Nu het aantal medewerkers
de afgelopen jaren met 34 fte's is
teruggebracht naar 172 fte's
broedt gemeentesecretaris Sylves
ter ter Wal op een plan om de ge
meentelijke organisatie te veran
deren. De huidige zeven afdelin
gen worden teruggebracht naar
vier, legde Ter Wal uit tijdens de
commissie Algemene Bestuurlij
ke Zaken. Er komen straks afdelin
gen ruimte en beheer, wonen en
werken, publieke dienstverlening
en interne ondersteuning.
Voor de vijftien medewerkers van
Stichting Welzijn Hulst wordt nu
nog ruimte gehuurd in het pand
van scholengroep Perspecto aan
de Lange Bellingstraat, maar de
stichting wordt straks gehuisvest
in het eigen pand aan de Lange
Bellingstraat, waarin ook de ge
meentewinkel zit. Verder is er
overleg met een mogelijke huur
der voor de ruimte waar vroeger
een reisbureau zat.
Door de nieuwe ontwikkelingen
heeft de gemeente de ruimte bo
ven de brandweerkazerne nodig
om een deel van het ambtenaren
apparaat te huisvesten. Er moet
nog wel het een en ander worden
verbouwd. De precieze kosten
van dat karwei zijn nog niet be
kend.
De brandweerkazerne op de bega
ne grond wordt voor één euro in
eigendom overgedragen aan de
Veiligheids Regio Zeeland, waar
onder de brandweer sinds dit jaar
valt.
Koken en nieuwe ge
rechten in de keuken
uitproberen, biedt
heel wat hedendaag
se mannen de ultie
me uitdaging. Nog mooier is het
om de ervaringen te delen in een
kookclub.
In een ontspannen sfeer komen
tien amateurkoks regelmatig bij
een in de keuken van restaurant L
'Ambiance in Cadzand-Bad onder
leiding van de ervaren chef-kok
Antoine Maenhout. De kookclub
'De Uitkookers' bestaat inmiddels
tien jaar.
Bij binnenkomst in de keuken
valt meteen op dat het om enthou
siaste mannen gaat; koks die er
duidelijk plezier in hebben. Gesto
ken in witte koksjassen, voorzien
van het embleem van de club,
zien ze er professioneel uit. En als
het even niet goed lukt, springt
de chef meteen bij.
Het thema is dit keer Italië. Op
het menu staan de borrelamuses
bruschetta crostini, gevolgd door
insalata met geitenkaas, een pasta
frutti di mare, cantucinnikoekjes
en als afsluiter een frisse semifred-
do met yoghurt.
De hobbykoks doen hun werk in
brigades van twee personen. Voor
zitter Lau Oosthoek en Frans
Maas zijn samen belast met het
hoofdgerecht: een pasta met zee
vruchten (frutti di mare). Een-
Maak het mee
In de rubriek Maak Het Mee doet
een PZC-verslaggever of -medewer
ker mee aan alledaagse of speciale ac
tiviteiten. Vandaag: mannenkook-
club De Uitkookers. Tips voor activi
teiten die aandacht verdienen? Mail
dan naar: redtern@pzc.nl
drachtig beginnen ze de voorbe
reiding: met een vlijmscherp mes
sjalotjes, een courgette, knoflook
en tomaten fijnsnijden. Frans is
zeer bedreven in het snijden en
hakken, ook al omdat-ie het thuis
regelmatig doet. „Ik kook thuis
best wel veel. Hier leer ik heel
wat bij en die verworven kennis
kan ik in mijn eigen keuken dan
weer uitproberen."
Na het snijden en fijnhakken van
ingrediënten volgt de eigenlijke
bereiding van de pasta: spaghetti
koken en vis, inktvisjes, coquilles,
gamba's en rivierkreeftjes toevoe
gen. Ook bij het voorgerecht, de
insalata met geitenkaas, loopt het
water bij menigeen al in de
mond. Hier zijn Joop Dees en
Paul van Asten druk in de weer
met stukjes gerookt spek, walno
ten, sla en geitenkaas.
Voorzitter Oosthoek is laaiend en
thousiast over zijn club. „We heb
ben een vaste kern van tien man
nen, die zes keer per jaar bijeen
komen om een smakelijke, ietwat
bijzondere maaltijd te bereiden.
We starten telkens rond de klok
van één uur 's middags met een
korte vergadering, tijdens welke
onder meer de taakverdeling
wordt bepaald. Onze chef Antoi
ne heeft het menu van tevoren al
keurig op papier voorbereid", ver
telt Oosthoek.
Maenhout heeft 's morgens vóór
de vergadering ook al, samen met
penningmeester Paul van Asten,
inkopen voor het diner gedaan.
Izaak Boidin is door de club aange
steld als huissommelier. Uit hoof
de van die functie zorgt hij voor
de drankinkoop. Alle benodigdhe
den zijn dus aanwezig als de club
leden ria de vergadering beginnen
aan de vooerbereidingen voor de
feestelijke maaltijd.
Om vier uur houden de heren
een korte pauze, waarin een dit
keer door Cor Vermeulen klaarge
maakt tussendoortje wordt veror
berd: een portie zelfgemaakte fri
tes met een biertje of wijntje. Dat
mag dan even, maar tijdens het
werk in de keuken wordt geen al
cohol gedronken. Na het tussen
doortje werken de koks driftig ver
der aan de afwerking van de ge
rechten en het dekken van de ta
fels. Rond de klok van zessen ko
men de dames, die mee mogen ge
nieten van het lekkers dat hun he
ren hebben bereid.
Secretaris Ton Verhoeven belicht
de historie van de club: „Tien jaar
•A
REGIOAGENDA
KRUININGEN - De provincie wil fi
les op de provinciale weg N289
die ontstaan bij een calamiteit in
de Vlaketunnel, beperken door be
stuurders zo snel mogelijk te in
formeren via borden, radio, socia
le media en navigatiesystemen.
Automobilisten kunnen dan tij
dig een alternatieve route kiezen.
Verder kan de inzet van verkeers
regelaars ervoor zorgen dat het
verkeer beter doorstroomt op de
N289. Die keuzes maakt het dage
lijks provinciebestuur op basis
van een verkeersstudie van Royal
Haskoning DHV naar de opstop
pingen op de omleidingroute.
De provinciale weg slibt nu vrij
snel dicht als de Vlaketunnel
door een ongeval moet worden af
gesloten. De provincie moet be
zuinigen en zegt geen geld te heb
ben voor dure infrastructuur. GS
kiezen voor de inzet van verkeers
regelaars en het sneller informe-
ren van weggebruikers.
door Eugène Verstraeten
HULST - De verf van de nieuwe
brandweerkazerne in Hulst is nog
amper droog of er moet al weer
worden verbouwd. De brandweer
bureaus verhuizen naar beneden,
zodat de bovenverdieping vrij
komt voor huisvesting van ambte
naren.
Koken is
lekkerste
hobby
door Frank Gijsel
Meer agendanieuws vindt u op
onze website.
ZATERDAG 30 NOVEMBER 2013
AXEL - De Halle, 20.30 uur: Dansavond;
CLINGE Café de Troubadour, 13.30 uur:
Kaarten;
GRAAUW - Dorpshuis, 19.30 uur: Bingo
carnaval 'De Jokers';
HEIKANT - Café Du Commerce, 13.30 uur:
Kaarten; 't Heike, 14.30 uur: Intocht Sint;
HENGSTDIJK - Schoolplein 't Vogelnest,
13.45 uur: Intocht Sinterklaas;
HULST - Reynaertland, 11.30 - 12.30 uur:
Rode Kruis beschermd zwemmen; Café 't
Raedthuys, 20.00 uur: Disco en swing
avond;
LAMSWAARDE - Entree dorp, 14.00 uur;
Intocht Sinterklaas;
OOSTBURG - Kerkcentrum, 10.00 -16.00
uur: Sint -en Kerstmarkt Vrouwengroep
'Samen Sterk';
OSSENISSE - Hof ter Nesse, 10.00 -15.00
uur: Kerstrommelmarkt en -ruilbeurs;
PHILIPPINE De Kaaie, 10.00 uur; Boe
ken - vinyl markt;
SINT - KRUIS - N.H. kerk, 20.00 uur;
Kaarslicht concert;
SCHOONDIJKE - Korenmolen, 11.00 uur:
Rondleiding;
SLUISKIL - Meulengat, 20.00 uur: Back to
the Sixties;
TERNEUZEN - Portaal van Vlaanderen,
13.30 uur: Rondleiding; Edvard Grieghof,
9.30 uur: Vogelbeurs; Grote kerk, 19.30
uur: Orgelconcert; De PIT, 19.00 uur: Café
Markant; Activiteitencentrum Zeeuwsch -
Vlaanderen, 9.30 uur: Wintermarkt;
ZAAMSLAG - Het Podium, 20.00 uur:
Dick van Altena, Terug;
ZONDAG 1 DECEMBER 2013
HULST - Den Dullaert, 10.30 uur: Dienst
Christengemeente; De Korenmarkt, 14.00
uur: Koffie drinken; WV kantoor, 14.30
uur: Torenbeklimming basiliek; 15.30
uur: ZomerVestingWandeling;
KLOOSTERZANDE - Zaal de Linde, 15.15
uur; Najaarsconcert Koninklijke Harmo
nie St.Cecilia; Café De Kastanje, 14.00 uur:
Kaarten;
NIEUW - NAMEN - Café 't Verdronken
Land, 14.00 uur: Zwarte Pieten festijn;
OSSENISSE - Hof ter Nesse, 14.30 uur:
Schieting; 19.30 uur: Gaaibollen;
SLUISKIL - Meulengat, 10.00 - 12.30 uur:
Vogelbeurs;
TERNEUZEN - Porgy Bess, 15.00 uur:
Jazz: Randal Corsen Group; De Veste,
14.00 uur: Inloop zondag;
IJZENDIJKE - Brasserie Petit Paris, 14.00
uur: Kaarten.
TERNEUZEN - Dow Terneuzen werkt met onder meer drinkwaterbedrijf Evides
aan nieuwe technieken om water zoveel mogelijk te hergebruiken. CDA-Euro-
parlementariër Lambert van Nistelrooij (links) opende vrijdag de fabriek waar
in de ontzilting van spuiwater van een koeltoren, regenwater van het Dow-ter-
rein en water uit de afvalwaterzuivering van Dow wordt getest. Het geprodu
ceerde water moet weer bruikbaar zijn als industriewater. Arnd Thomas, direc
teur Dow Terneuzen, luistert naar het betoog van Van Nistelrooij. foto PZC