Kazerne moet nu al worden verbouwd 26 ZEEUWS-VLAANDEREN KOOKCLUB Dow investeert in hergebruik water Snel info bij' files Vlaketunnel Het Hulster ambtenarenkorps staat in de nabije toekomst name lijk een volksverhuizing te wach ten. Nu het aantal medewerkers de afgelopen jaren met 34 fte's is teruggebracht naar 172 fte's broedt gemeentesecretaris Sylves ter ter Wal op een plan om de ge meentelijke organisatie te veran deren. De huidige zeven afdelin gen worden teruggebracht naar vier, legde Ter Wal uit tijdens de commissie Algemene Bestuurlij ke Zaken. Er komen straks afdelin gen ruimte en beheer, wonen en werken, publieke dienstverlening en interne ondersteuning. Voor de vijftien medewerkers van Stichting Welzijn Hulst wordt nu nog ruimte gehuurd in het pand van scholengroep Perspecto aan de Lange Bellingstraat, maar de stichting wordt straks gehuisvest in het eigen pand aan de Lange Bellingstraat, waarin ook de ge meentewinkel zit. Verder is er overleg met een mogelijke huur der voor de ruimte waar vroeger een reisbureau zat. Door de nieuwe ontwikkelingen heeft de gemeente de ruimte bo ven de brandweerkazerne nodig om een deel van het ambtenaren apparaat te huisvesten. Er moet nog wel het een en ander worden verbouwd. De precieze kosten van dat karwei zijn nog niet be kend. De brandweerkazerne op de bega ne grond wordt voor één euro in eigendom overgedragen aan de Veiligheids Regio Zeeland, waar onder de brandweer sinds dit jaar valt. Koken en nieuwe ge rechten in de keuken uitproberen, biedt heel wat hedendaag se mannen de ultie me uitdaging. Nog mooier is het om de ervaringen te delen in een kookclub. In een ontspannen sfeer komen tien amateurkoks regelmatig bij een in de keuken van restaurant L 'Ambiance in Cadzand-Bad onder leiding van de ervaren chef-kok Antoine Maenhout. De kookclub 'De Uitkookers' bestaat inmiddels tien jaar. Bij binnenkomst in de keuken valt meteen op dat het om enthou siaste mannen gaat; koks die er duidelijk plezier in hebben. Gesto ken in witte koksjassen, voorzien van het embleem van de club, zien ze er professioneel uit. En als het even niet goed lukt, springt de chef meteen bij. Het thema is dit keer Italië. Op het menu staan de borrelamuses bruschetta crostini, gevolgd door insalata met geitenkaas, een pasta frutti di mare, cantucinnikoekjes en als afsluiter een frisse semifred- do met yoghurt. De hobbykoks doen hun werk in brigades van twee personen. Voor zitter Lau Oosthoek en Frans Maas zijn samen belast met het hoofdgerecht: een pasta met zee vruchten (frutti di mare). Een- Maak het mee In de rubriek Maak Het Mee doet een PZC-verslaggever of -medewer ker mee aan alledaagse of speciale ac tiviteiten. Vandaag: mannenkook- club De Uitkookers. Tips voor activi teiten die aandacht verdienen? Mail dan naar: redtern@pzc.nl drachtig beginnen ze de voorbe reiding: met een vlijmscherp mes sjalotjes, een courgette, knoflook en tomaten fijnsnijden. Frans is zeer bedreven in het snijden en hakken, ook al omdat-ie het thuis regelmatig doet. „Ik kook thuis best wel veel. Hier leer ik heel wat bij en die verworven kennis kan ik in mijn eigen keuken dan weer uitproberen." Na het snijden en fijnhakken van ingrediënten volgt de eigenlijke bereiding van de pasta: spaghetti koken en vis, inktvisjes, coquilles, gamba's en rivierkreeftjes toevoe gen. Ook bij het voorgerecht, de insalata met geitenkaas, loopt het water bij menigeen al in de mond. Hier zijn Joop Dees en Paul van Asten druk in de weer met stukjes gerookt spek, walno ten, sla en geitenkaas. Voorzitter Oosthoek is laaiend en thousiast over zijn club. „We heb ben een vaste kern van tien man nen, die zes keer per jaar bijeen komen om een smakelijke, ietwat bijzondere maaltijd te bereiden. We starten telkens rond de klok van één uur 's middags met een korte vergadering, tijdens welke onder meer de taakverdeling wordt bepaald. Onze chef Antoi ne heeft het menu van tevoren al keurig op papier voorbereid", ver telt Oosthoek. Maenhout heeft 's morgens vóór de vergadering ook al, samen met penningmeester Paul van Asten, inkopen voor het diner gedaan. Izaak Boidin is door de club aange steld als huissommelier. Uit hoof de van die functie zorgt hij voor de drankinkoop. Alle benodigdhe den zijn dus aanwezig als de club leden ria de vergadering beginnen aan de vooerbereidingen voor de feestelijke maaltijd. Om vier uur houden de heren een korte pauze, waarin een dit keer door Cor Vermeulen klaarge maakt tussendoortje wordt veror berd: een portie zelfgemaakte fri tes met een biertje of wijntje. Dat mag dan even, maar tijdens het werk in de keuken wordt geen al cohol gedronken. Na het tussen doortje werken de koks driftig ver der aan de afwerking van de ge rechten en het dekken van de ta fels. Rond de klok van zessen ko men de dames, die mee mogen ge nieten van het lekkers dat hun he ren hebben bereid. Secretaris Ton Verhoeven belicht de historie van de club: „Tien jaar •A REGIOAGENDA KRUININGEN - De provincie wil fi les op de provinciale weg N289 die ontstaan bij een calamiteit in de Vlaketunnel, beperken door be stuurders zo snel mogelijk te in formeren via borden, radio, socia le media en navigatiesystemen. Automobilisten kunnen dan tij dig een alternatieve route kiezen. Verder kan de inzet van verkeers regelaars ervoor zorgen dat het verkeer beter doorstroomt op de N289. Die keuzes maakt het dage lijks provinciebestuur op basis van een verkeersstudie van Royal Haskoning DHV naar de opstop pingen op de omleidingroute. De provinciale weg slibt nu vrij snel dicht als de Vlaketunnel door een ongeval moet worden af gesloten. De provincie moet be zuinigen en zegt geen geld te heb ben voor dure infrastructuur. GS kiezen voor de inzet van verkeers regelaars en het sneller informe- ren van weggebruikers. door Eugène Verstraeten HULST - De verf van de nieuwe brandweerkazerne in Hulst is nog amper droog of er moet al weer worden verbouwd. De brandweer bureaus verhuizen naar beneden, zodat de bovenverdieping vrij komt voor huisvesting van ambte naren. Koken is lekkerste hobby door Frank Gijsel Meer agendanieuws vindt u op onze website. ZATERDAG 30 NOVEMBER 2013 AXEL - De Halle, 20.30 uur: Dansavond; CLINGE Café de Troubadour, 13.30 uur: Kaarten; GRAAUW - Dorpshuis, 19.30 uur: Bingo carnaval 'De Jokers'; HEIKANT - Café Du Commerce, 13.30 uur: Kaarten; 't Heike, 14.30 uur: Intocht Sint; HENGSTDIJK - Schoolplein 't Vogelnest, 13.45 uur: Intocht Sinterklaas; HULST - Reynaertland, 11.30 - 12.30 uur: Rode Kruis beschermd zwemmen; Café 't Raedthuys, 20.00 uur: Disco en swing avond; LAMSWAARDE - Entree dorp, 14.00 uur; Intocht Sinterklaas; OOSTBURG - Kerkcentrum, 10.00 -16.00 uur: Sint -en Kerstmarkt Vrouwengroep 'Samen Sterk'; OSSENISSE - Hof ter Nesse, 10.00 -15.00 uur: Kerstrommelmarkt en -ruilbeurs; PHILIPPINE De Kaaie, 10.00 uur; Boe ken - vinyl markt; SINT - KRUIS - N.H. kerk, 20.00 uur; Kaarslicht concert; SCHOONDIJKE - Korenmolen, 11.00 uur: Rondleiding; SLUISKIL - Meulengat, 20.00 uur: Back to the Sixties; TERNEUZEN - Portaal van Vlaanderen, 13.30 uur: Rondleiding; Edvard Grieghof, 9.30 uur: Vogelbeurs; Grote kerk, 19.30 uur: Orgelconcert; De PIT, 19.00 uur: Café Markant; Activiteitencentrum Zeeuwsch - Vlaanderen, 9.30 uur: Wintermarkt; ZAAMSLAG - Het Podium, 20.00 uur: Dick van Altena, Terug; ZONDAG 1 DECEMBER 2013 HULST - Den Dullaert, 10.30 uur: Dienst Christengemeente; De Korenmarkt, 14.00 uur: Koffie drinken; WV kantoor, 14.30 uur: Torenbeklimming basiliek; 15.30 uur: ZomerVestingWandeling; KLOOSTERZANDE - Zaal de Linde, 15.15 uur; Najaarsconcert Koninklijke Harmo nie St.Cecilia; Café De Kastanje, 14.00 uur: Kaarten; NIEUW - NAMEN - Café 't Verdronken Land, 14.00 uur: Zwarte Pieten festijn; OSSENISSE - Hof ter Nesse, 14.30 uur: Schieting; 19.30 uur: Gaaibollen; SLUISKIL - Meulengat, 10.00 - 12.30 uur: Vogelbeurs; TERNEUZEN - Porgy Bess, 15.00 uur: Jazz: Randal Corsen Group; De Veste, 14.00 uur: Inloop zondag; IJZENDIJKE - Brasserie Petit Paris, 14.00 uur: Kaarten. TERNEUZEN - Dow Terneuzen werkt met onder meer drinkwaterbedrijf Evides aan nieuwe technieken om water zoveel mogelijk te hergebruiken. CDA-Euro- parlementariër Lambert van Nistelrooij (links) opende vrijdag de fabriek waar in de ontzilting van spuiwater van een koeltoren, regenwater van het Dow-ter- rein en water uit de afvalwaterzuivering van Dow wordt getest. Het geprodu ceerde water moet weer bruikbaar zijn als industriewater. Arnd Thomas, direc teur Dow Terneuzen, luistert naar het betoog van Van Nistelrooij. foto PZC

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 118