I I I li Knuffel kwijt 7 66 Glutenvrij is als 'marketing tooi' ontdekt in het rijtje puur, eerlijk en natuurlijk 6 GEZOND OPVOEDING Annie de Vreugd Als kindlief na een dag heer lijk spelen naar bed moet, is teddybeertje kwijt. We weten dat er zonder knuffel niet wordt geslapen. Huis, tuin, au to en speelveldje voor het huis worden uitgekamd en dan blijkt dat beertje de hele mid dag heeft liggen tukken in de laadruimte van de loopauto. Het zoekraken van een knuffel is een veelvoorkomend kinderdra ma. Er bestaat al jaren zelfs een speciale website voor dit pro bleem: de knuffelkwijtsijt, een SOS site voor zoekgeraakte knuf felbeesten. Hoe komt het dat een kind zo zielsveel kan houden van een levenloos ding? Waar komt die passie voor een kroellap van daan? Vaak is de lieve knuffel een beestje dat al in de wieg naast het hoofdje van de baby stond. Maar er zijn ook peuters die op slag verliefd worden op een beest dat op de bovenste plank in een speelgoedwinkel staat en dat ouders nooit hadden uitgekozen. Evenzoveel kinderen talen niet naar een speelgoedbeest, 50 procent van de kinderen heeft geen onaf scheidelijke knuffel. Nooit is aan getoond dat kinderen die een knuffel hebben zich gezon der ontwikkelen dan kinderen die er geen hebben. Ook het omgekeerde is nooit bewezen. Wetenschappers proberen deze kinderliefde voor een voorwerp te verklaren. Sommigen menen dat, wanneer de knuffel maar vaak bij het kind is op het mo ment dat ouders hun kind troos ten, de knuffel alleen al op een ge geven moment genoeg is om troost te bieden. De knuffel als aangeleerde (geconditioneerde) troost. Anderen denken dat het kind een knuffel nodig heeft om scheidingsangst te overbruggen. De knuffel bij gebrek aan beter. Belangrijke vragen zijn echter open blijven staan. Waarom heeft het ene kind in een gezin een on afscheidelijke knuffel en loopt een broertje of zusje er helemaal niet warm voor? Waarom is er tussen alle knuffels maar eentje de allerliefste? Hoe komt het dat de knuffel een typisch westers verschijnsel is? In andere cultu ren worden knuffels veel minder aangetroffen. Waarom blijft een kind ook ontroostbaar als het zijn knuffel kwijt is, terwijl zijn ouders toch in de buurt zijn? Hoe het ook zij, die lieve knuffel heeft al heel veel goede diensten bewezen tijdens stressmomen ten als ziekenhuisopname, de eer ste dag in de crèche of op schoot bij een spannende televisiefilm. Ouders kunnen knuffelkonijn niet ongestraft in de vuilnisbak kieperen of in de wasmachine doen. Ontwenningskuren heb ben in het geheel geen zin, die stuiten op groot verzet. Waarom ook het kind zijn knuffel niet la ten? Die is pas echt bezwaarlijk als het relaties met mensen in de weg staat. Normaliter slingert de knuffel steeds vaker in een hoek naarmate het kind ouder wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Het gaat de knuffel steeds meer vergeten. Dan kan knuffelbeest in een doos naar de zolder. De hype is vanuit de Verenigde Staten overgeslagen naar Nederland: glutenvrij eten. Het eiwit in graanproducten als tarwe, rogge en gerst krijgt de schuld van huid- en gewrichts klachten tot gedrags problemen. Allemaal aan de rijstwafels? Heieen Quantrill (32) zat vlak na de geboorte van haar dochtertje verschrikkelijk slecht in haar vel. Een vita mine B12 tekort, meer vlees eten, zei de huisarts. „Ik was echt een wrak. Ik heb een heel fijne huisarts en die heeft echt mee zitten denken wat er aan de hand kon zijn, maar we kwamen er niet uit." Een natuurgeneeskundigde adviseerde haar gluten en suiker uit haar dieet te schrappen. „Haar verhaal sprak me wel aan en ik ben er zó van opgeknapt. Maar ik had wel graag meer handvatten gehad. Het was een hele zoektocht uit te vogelen wat ik wel en niet mocht eten." Ze begon daarom de blog Eet goed, voel je goed om recepten te delen en heeft inmiddels vier gluten- en suikervrije kookboeken op haar naam. De glutenvrije markt, zegt. diëtist Esther Melenberg van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), is wereldwijd sinds 2006 met 170 procent gegroeid. En die markt is niet alleen gericht op patiënten met de auto-immuunziekte coeliakie die om medische redenen geen gluten mogen eten. „Het is echt een modeverschijnsel dat mensen gluten weglaten. In de VS eten 40.000 mensen zonder medische oorzaak glutenvrij. Dat komt onder meer door het boek Wheat Belly (vertaald als: Broodbuik waarin staat dat tarwe slecht is voor ieder een. Terwijl dat totaal geen wetenschappe lijke onderbouwing heeft." De sterren doen het. Tennisser Novak Djo- kovic, actrice Gwyneth Paltrow, ze werpen zich als goeroe op met hun eigen dieetboe- ken. De hype is sinds een jaar of drie, vier ook naar Nederland overgeslagen, zegt foodtrendwatcher Marjan Ippel van de web site Talkin' Food. „In Amerika zijn hele gro te chefs ermee aan de gang gegaan. In Ne derland zijn restaurants er nu ook erg mee bezig glutenvrije alternatieven te bieden. Maar het is nog niet zo groot als in de ons omringende landen. In Spanje is echt alles glutenvrij, daar staat het zelfs als aanprij zing op potjes olijven. Glutenvrij is als 'marketing tooi' ontdekt in het rijtje puur, eerlijk en natuurlijk." In zijn bestseller Wheat Belly uit 2011 wijt de Amerikaanse cardioloog William Davis niet alleen obesitas en suikerziekte aan de vlucht die de consumptie van tarwe heeft genomen, maar ook auto-immuunziekten, ontstekingsreacties, allergieën, astma en ec zeem. Niet alleen zit tarwe tegenwoordig in bijna alle maaltijden terwijl de mens er genetisch niet op is gebouwd daar zo veel van te eten, maar die tarwe is ook nog eens door de decennia heen genetisch gemodifi ceerd. 80 procent van de eiwitten in tarwe zijn gluten, die het deeg zo elastisch ma ken. Vandaar dat juist het percentage glu ten bij die 'veredeling' is verhoogd. „Wij zijn van mening dat tarwe een gezond, ve zelrijk product is dat je niet moet weglaten uit je voeding als daar geen medische nood zaak voor is, net als rogge, gerst, kamut, spelt en andere graanproducten die gluten bevatten" zegt diëtist Melenberg van de NCV echter stellig. „Er zijn veel mensen die proberen geld te verdienen aan de nieu we leefstijldiëten. Maar deze hype kan scha delijk zijn. Je loopt het risico op grote tekor- ten aan vezels, ijzer, vitaminen en minera len." De NCV vindt het ontzettend belangrijk dat mensen die menen dat zij baat hebben bij een glutenvrij dieet zich op coeliakie la ten testen. „Waarschijnlijk heeft één op de honderd mensen deze ziekte terwijl maar één op de achthonderd die diagnose krijgt. Het is een auto-immuunziekte met zeer uiteenlopende klachten en het is van be lang dat de patiënten goede begeleiding krijgen. Het zou heel vervelend zijn als mensen door zelf een beetje te lopen dokte ren met glutenvrije diëten de diagnose mis lopen." Naast coeliakie is ook glutensensitiviteit in middels wetenschappelijk erkend. Dit kan zich ook in de loop van het leven nog ont wikkelen. „Hoeveel procent van de men sen daar last van heeft, is niet helemaal dui delijk maar ligt waarschijnlijk rond de 3 procent", aldus Esther Melenberg. Net als cardioloog Davis zoekt zij de verklaring in de toegenomen productie en veredeling van tarwe. „Maar ook hier is het belangrijk dat éérst coeliakie wordt uitgesloten." Ralph Moorman, bedenker van het populai re glutenvrije Hormoonbalansdieet, erkent de spagaat van de NCV. De levensmidde lentechnoloog, mental coach en personal trainer heeft in zijn praktijk ervaren dat veel van de mensen die hij begeleidt, baat hebben bij een glutenvrij dieet. Luchtweg problemen, huidirritaties, maar ook ge dragsproblemen kunnen erdoor verminde ren of verdwijnen. „Inderdaad bestaat de kans dat deze mensen coeliakie hebben, maar als ze al een tijdje glutenvrij leven kun je dat niet meer meten. Eigenlijk zou iedereen getest moeten worden. Misschien kunnen we met de NCV de handen ineen slaan en dat meenemen in een protocol." Volgens Moorman is er juist géén sprake van tekorten bij de mensen die hij gluten vrij laat eten. „Zij hadden eerst veel meer verteringsproblemen waardoor voedings stoffen niet goed werden opgenomen. Eten ze glutenvrij, dan zie je hun ijzer, hun vita mine B12 stijgen. Sommigen aten daarvoor ook best veel vitaminen en mineralen, maar dat was in hun bloed niet te zien."Zelf verruilde hij al jaren geleden zijn brood voor rijstwafels, vanaf het begin ervoer hij minder sufheid. De acné waar hij met name op zijn rug last.van had, ge nas. „Mensen zijn ontzettend veel meer meelmaaltijden gaan eten, twee keer per dag brood, 's avonds nog eens pasta. Die sensitiviteit is iets wat door de jaren heen groeit, de klachten zijn niet één op één op iets te herleiden. En er zijn zoveel redenen om je suf te voelen. Artsen zullen als eerste op ijzer testen. En glutensensitiviteit is ook niet goed meetbaar. Je ervaart het pas als je gluten laat staan." Voor Heieen Quantrill is het duidelijk. „Ik heb thuis heel duidelijk de link gezien tus sen gluten en gezondheid. Mijn man is ook glutenvrij gaan eten en we voeden onze kinderen glutenvrij op. Dat is geen heilig moeten, als de kinderen af en toe een broodje krijgen bij vriendjes, of peperno ten op school, mag dat best. Maar ik merk dat ze er sloom van worden, hangerig, veel katteriger. En dat dat heel snel overgaat zo dra ik de gluten terugschroef." Annie de Vreugd is orthopedagoge. De opkomst van door Marjolijn de Cocq beeld De Persdienst Marjan Ippel www.ncv.nl;www.eetgoedvoeljegoed.com; www.talkinfood.nl; www.hormoonbalans- dieet.net reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 38