Groene revolutie Beoordeling 4 UIT KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Als je de nieuwste genera tie kookboeken doorbla dert, wordt het je vanzelf groen voor de ogen. Ik noem De Groente Bijbel van Mari Maris, I groente van Janneke Vreugdenhil en Echt Eten, met de groenten van Jon van Jonathan Kar- pathios. Hiermee won hij on langs, tijdens de Kookboe- kenydaagse, de Gouden Garde Pu blieksprijs 2013. Ik weet hoe goed dat voelt, want in 2008 mocht ik hem in ontvangst nemen voor mijn Grote Kliekjesboek. Gefelici teerd Jon. Verdiend, je hebt een heerlijk, puur en eerlijk boek ge maakt. Lekker ongepolijst, daar houdt kookboekenkopend Neder land kennelijk van. Jonathan, bekend van diverse tv-programma's, kookt in zijn res taurant Vork en Mes in Hoofd dorp volgens het 80/20 principe: 80 procent van wat er op het bord ligt is groente, 20 procent vlees of vis. In zijn kas kweekt hij zijn eigen groenten of haalt ze bij bevriende kwekers. Van alle pro ducten die hij gebruikt weet hij exact de herkomst. 'Alleen op die manier kun je écht eten', is zijn overtuiging. Bewust van zijn maatschappelijke verantwoorde lijkheid als kok werd hij overi gens pas toen zijn zoon werd ge boren. Jonathans leerschool was een harde, maar dat was kenne lijk nodig voor deze tegendraadse zoon van een Griekse vader en Hollandse moeder. Zijn ouders stonden ooit voor de keuze: kost school of koksschool; het werd ge lukkig dat laatste. Hij liep onder andere stage bij de gevreesde Zijn ouders stonden voor de keuze: kostschool of koksschool; het werd dat laatste Pierre Koffmann in Londen, leer meester van onder andere Gor don Ramsay. De littekens heeft hij nog op z'n armen. De Groente Bijbel van Mari Maris is een fijn boek, maar van een heel andere orde. Dit is meer een na slagwerk, alfabetisch gerang schikt op groente, met veel ach tergrondinformatie en lekkere re cepten. Ik heb er al diverse gepro beerd, waarover later meer. Geldt ook voor het boek van Janneke. Mijn groentebibliotheek groeit aardig. We hadden al Plenty van de weergaloze Yotam Ottolenghi en Meatless Monday van Sir Paul McCartney. Het ultieme groente kookboek en tegelijk kunstkijk boek is Recepten van Allain Passard. Deze beroemde chef van L'Arpè- ge in Parijs zou wel eens als aan stichter kunnen worden aangewe zen van de huidige groene revolu tie. Hij zwoer al jaren geleden al le vlees en vis af, gaf groente de hoofdrol in zijn restaurant en wist zijn drie Michelinsterren te behouden. Daarmee zette hij de toon voor vele chefs, waaronder Karpathios. Ik heb ze allemaal weer eens doorgebladerd want ik kreeg vrienden te eten, van wie er één al jaren vegetariër is. Je staat lie ver niet in de keuken als iedereen Overdag een lunchroom met een broodje of een biefstuk en 's avonds een Thais restaurant: het is een ongebruikelijke combinatie. Lunchcafé 11 verandert van woensdag tot en met zaterdag in Dao's Dining, een eenvoudig Thais eethuis. e hebben vanavond wel een beetje pech. Dao, de Thaise kokkin naar wie de Thaise avonden ge noemd zijn is er niet. Ze is van wege familieomstandigheden een paar-dagen in haar geboor teland. We krijgen een Hollandse dame aan tafel. „Zal ik jullie vertellen wat we hebben?", vraagt ze. We zitten aan een ronde houten ta fel in een kleine knusse zaak, die inderdaad meer de uitstraling van een café dan van een restau rant heeft. We zitten op stoelen van zwart kunstleer, op tafel staat een roos en een kaars, er is een haard en een balkenplafond, de wanden hebben gezellige gre nen lambrizering en er hangen schilderijen van rustiek servies goed aan de wand. De boeddha op de vensterbank, de landkaart van Thailand aan een pilaar en de eetstokjes in vrolijk gekleur de zijden stoffen verraden dat er meer aan de hand is. Bij de bar ligt een hele collectie eetstokjes, met de namen van de vaste klan ten erop. Iedereen heeft hier zijn eigen bestek. Aan de wand hangt een bord met. de tekst: weekmenu voor 17,50. Zelf kie zen is hier geen optie. Dao - of haar vriend als ze er niet is - kookt drie gangen, elke week een ander menu, iedereen eet hier 's avonds hetzelfde. Overdag serveert men hier lunch: een top elf van gerechten, variërend van een salade met avocado en garnalen tot biefstuk mét champignons en salade en gewokte Thaise mosselen. Zo'n lunch kost 11,50, inclusief een glas wijn. Achter het restaurant, dat maar een tafeltje of acht heeft, is een terras in een binnen tuin. We krijgen het menu te ho ren: een voorafje van saté met kroepoek, een visschotel met oes tersaus en als toetje ijstaart met schuim. We knikken. We vin den het goed. Achter de bar is de kok intussen aan het werk: het sist, het dampt, stoomt en het vlamt. Door de open keuken kun je alles volgen en dat draagt bij aan de informele sfeer. Afhaal- klanten lopen in en uit. De saté zit niet aan een stokje, maar in een héél klein komme tje, de kroepoek is er langs de rand ingestoken. Het is saté zo als we die kennen uit de Neder- lands-Chinese keuken, met pin dasaus. Het varkensvlees is goed kruidig gemarineerd en pittig. De pindasaus is lekker licht, bijna fris. Vroeger zat hier een slagerij, weet mijn gezelschap te vertel len. Slagerij Simmers; het verle den is nog een beetje zichtbaar in de tegels achter de bar, al zijn die wel vernieuwd intussen. De oude slager komt nog wel eens een hapje eten, horen we later bij het afrekenen. Het hoofdgerecht valt mij een beetje tegen: de kok heeft ver schillende soorten vis gewokt: inktvis, een soort witvis - kool- vis vermoeden we - en garnaal, samen met wat groenten: papri ka, peultjes en komkommer. De saus is licht zoetzuur. Ik vind het een beetje flauw, maar mijn tafelgenote is dik tevreden. „Ik eet vaak rijst", zegt ze. „Maar niet in combinatie met vis. Ik vind het echt heel lekker." Ik mis het smaakavontuur dat Thais eten kan zijn: fris citroen, kruidige koriander of pittige pe per. Het is mij allemaal te flauw, te weinig knispervers, ik mis de Thaise geur. Bij het hoofdgerecht krijgen we een mooi vormgegeven berg rijst met een stuk peper erop en een salade van tomaat en kom kommer met slablaadjes. Alles ligt op een prachtig bord, in de vorm van een druppel, compleet met punt. Of we het nagerecht al willen?, wordt ons gevraagd als we klaar zijn. Dat willen we wel. We krij gen een plak van een ijstaart in boomstammodel. Ijs met een omhulsel van in de oven geste ven eiwit met caramelsaus en dotjes slagroom. Het is zoet, maar erg lekker. En bij de koffie krijgen we een ouderwetse ker senbonbon. Ook fijn. Deeltijd Thai in Zierikzee In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Iets te Nederlands, te weinig Thais. Drie gangen voor 17,50 is hoe dan ook een koopje. Entourage Gemoedelijk en gezellig restaurant in een schattig straatje in het hart van Zierikzee. Parkeren is lastig. Bediening Hartelijk, persoonlijk, goedgemutst. Conclusie: We willen graag veel meer proeven van Dao's geboorteland Thailand. Ver der een goed adres voor een zeer be taalbaar etentje. W Lunchcafé 11 Dao's Dining, Visstraat 11 4301 CC Zierikzee. Telefoon: 0111-651711. www.lunchcafel1zierikzee.nl Open van woensdag tot en met zaterdag vanaf 11.00 uur, diner van 17.00 tot 21.00 uur. In juli en augustus ook op dinsdag geopend. Lunchcafé 11 is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Kokkin Dao in de keuken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44