Monopolie spoor blijft ondanks adviezen -C Asscher: Nederland heeft geen 'racistisch klimaat' 4 BINNENLAND TOPKOK Topkok René Redzepi kookt met mieren en naalden. Hij promoot in Nederland zijn boek. m Concurrentie op het spoor bespaart het rijk tussen de 140 en 300 miljoen euro, blijkt uit een quickscan De kosten gaan met 140 tot 300 miljoen euro omlaag, de kwaliteit verbetert en het aantal reizigers neemt met een procent per jaar toe. Dat blijkt uit een quickscan die staatssecretaris Wilma Mans veld (PvdA, Infrastructuur) liet uitvoeren. Ondanks die voordelen, wil Mans veld de NS tot 2024 laten rijden op de belangrijkste spoorlijnen in Nederland. Ze is bang voor nega tieve effecten voor de reiziger, schrijft ze aan de Tweede Kamer. De quickscan stelt dat er zowel po sitieve als negatieve effecten zijn. Scoort de NS bij een tussentijdse beoordeling in 2019 slecht, dan dreigt Mansveld alsnog de markt open te gooien. In een andere studie, die Mans veld gisteren ook aan de Tweede Kamer stuurde, wordt forse kri tiek geuit op de NS als monopo list op het spoor. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) on derzocht klachten van regionale vervoerders over de macht van de NS. Zo hebben de spoorwegen al le stations in handen, ook die op de regionale lijnen waar geen NS-trein meer stopt. Mansveld is echter niet van plan het eigen dom van stations over te dragen. Daar kan hooguit in 2024 naar ge keken worden als aanbesteding van spoorlijnen weer in beeld komt. Wel gaat Mansveld kijken hoe de kosten en opbrengsten van de ov-chipkaart eerlijker kunnen worden verdeeld. Regionale ver voerders klagen dat zij hoge reke ningen krijgen van de aan de NS gelieerde TLS, de organisatie ach- tef de chipkaart. leiden - Kleine man, open blik. Vooruitgestoken hand. „René", zegt hij bescheiden. Tot driemaal toe werd hij uitgeroepen tot beste kok van de wereld, zijn restaurant Noma in Kopenhagen stak gere nommeerde Franse, Spaanse en Amerikaanse eetgelegenheden naar de kroon. René Redzepi, 35 jaar, is een nuchtere man. Met een goede kijk op zaken, maar vooral een goede kijk op koken. Op de loonlijst van zijn bedrijf prijken meer dan zestig namen. Redzepi is een fenomeen en zijn restaurant een bedevaartsoord voor gastronomen. Waarbij het woord restaurant een understate ment is, want Noma is congresbu reau, voedsellaboratorium en eet gelegenheid tegelijk. Toch heeft René, vader van twee jonge meiden, niets van een zake lijk leider of een gevierd entrepre neur. Hij is de eenvoud zelve en blijft trouw aan zijn roots. Zoon van een vader uit Macedonië in voormalig Joegoslavië en een Deense moeder. René bracht zijn jeugd de ene helft van het jaar door in Kopenhagen, de andere - de kille Deense winter - op de Balkan. „Ik groeide op in het een voudige, landelijke Macedonië. De boeren aten wat ze verbouw den en wat ze vonden in de na tuur. We aten kastanjes en wilde bessen. We zorgden zelf voor on ze bevoorrading." Toen hij tien jaar was, werd hij op een nacht gewekt door zijn vader. Zijn ouders hadden besloten het land te verlaten, omdat vader op geroepen werd voor militaire dienst. Voorgoed naar Kopenha gen, naar een huurflat van zestig vierkante meter. Daar zou hij ver der opgroeien. Hij was geen goede leerling, maar werd ontdekt nadat hij op een de gelijke horecaopleiding prijzen won. René bleek in de keuken een jongen met gouden handen en een hoofd vol ideeën. Hij volg de zijn passie, deed ervaring op in wereldberoemde restaurants als El Bulli in Spanje en The French Laundry in Californië. Het waren slopende tijden: „We maakten da gen van half acht 's ochtends tot half drie 's nachts. De hele week door." Hij leerde en leerde, en keerde op zijn 23e terug naar Ko penhagen, om er twee jaar later gevraagd te worden als chef-kok en mede-eigenaar van een eigen restaurant. Dat werd Noma: Nor dic Mad, in een voormalig pak huis in de oude havenwijk. Zo be gon tien jaar geleden zijn zege tocht. Eerst echter moesten veel hindernissen worden overwon nen, want de critici schreeuwden om het hardst dat hier de gekte wel erg ver doorgeschoten was. Hij kent die geluiden, hij weet ook dat getwijfeld wordt aan het waarheidsgehalte van zijn ge bruik van 'onwaarschijnlijke in grediënten'. Dan zegt hij„Het is maar de vraag of wij hier in het Westen alles zo goed weten. Is het niet arrogant te ontkennen dat oudere beschavingen mis schien wel meer kennis in huis hebben, ook op het gebied van voeding? Ik was in Brazilië bij de beroemde chef Alex Atala - num mer zes van de wereld - en hoor de van hem hoezeer hij verrast was van citroengras. 'Dat smaakt naar mieren', zei hij. Ik ben toen gaan experimenteren met zure mieren. Die heb ik vervolgens in gerechten verwerkt. Daar is hier en daar met afschuw op gerea geerd." Redzepi zette door en verfijnde het concept. Louter Scandina visch: veel uit de natuur. En dus is en was hij veel buiten, want daar haalt hij zijn ingrediënten. Zoals hij in Macedonië op zoek was naar vruchten van het veld, is hij ook op het Scandinavisch plat teland een verzamelaar. Met de 24 koks van Noma gaat hij geregeld op strooptocht, op zoek naar pad denstoelen, bessen, eetbare blade ren en noten. Maar ook: mieren, krekels en boomschors. Het is allemaal terug te vinden op het bord van het Deense tweester renrestaurant, afgelopen jaar niet langer nummer één, maar num mer twee van de wereld. Be roemd zijn de 'radijsjes in eetbare aarde'. Redzepi gebruikt zachte kaas met een oplossing van verse kruiden en olie en daarop geroos terde mout, waardoor het oogt als een bordje vol bosgrond. „Eet maar, je proeft niet wat je ziet." Deze vader, workaholic, manager, beroemde wereldburger, creatieve- ling en perfectionist, ziet ook nog kans geregeld een boek te schrij ven. Zijn laatste pennenvrucht, waar voor hij in Nederland promotie maakt, noemt hij 'gekkenwerk', maar de trilogie 'A Work in Pro gress: notes on food, cooking and creativity' geeft een brede kijk op het leven en het werk van Redze pi. En de kookliefhebber krijgt er een pil met recepten bij. Dennennaalden dienen niet alleen als decoratie, maar ook als onderdeel van zachte siroop Chinees op school Vwo-leerlingen kunnen vanaf 2015 eindexamen doen in Chi nees. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft be sloten om van Chinees een offi cieel examenvak te maken. De proef daarmee op negen scho len is goed bevallen. Rokende Miley De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil met de di rectie van de Ziggo Dome pra ten, nadat popster Miley Cyrus zondag tijdens de MTV EMA op het podium had gerookL Dat is in strijd met het recht op een rookvrije werkplek. Kidnappers Jeroen Oerlemans gaan vrijuit Drie Britten die verdacht worden van de ontvoering van de Vught- se persfotograaf Jeroen Oerle mans in Syrië, gaan vrijuit, zo meldde de NOS gisteravond. Voor de rechter in Londen bleek dat Oerlemans en een tweede slacht offer niet kwamen getuigen, ter wijl de hele zaak juist steunt op hun getuigenis. Oerlemans en zijn Britse collega John Cantlie werden in juli 2012 ontvoerd, toen ze voor een fotoreportage in Syrië waren. Moslimextremisten hiel den hen negen dagen vast in hun kamp. De ontvoerders bleken Brit ten te zijn. Ze werden vorig jaar opgepakt, maar zijn nu weer vrij. Werkverbod Jansen Ex-neuroloog Ernst Jansen mag in Duitsland niet langer zijn be roep uitoefenen. Hij heeft de ge zondheidsautoriteiten in Ba den- Württemberg zelf een ver klaring gestuurd waarin hij af stand doet van de goedkeuring die hij had als arts. Seksles van dr. Corrie Het kabinet zit er niet mee dat dr. Corrie elke week in het Schooltv-Weekjournaal op olij ke wijze 'les' geeft over seks en relaties. Na Kamervragen van de Christenunie zei de staatsse cretaris: „De verantwoordelijk heid ligt bij omroepen zelf." Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt niet dat het klimaat in Nederiand racistisch is. „Dat verwijt is te zwaar", zei hij gisteren in het programma Dit is de Dag op Radio l Hij rea geerde op een rapport van de Raad van Europa en uitlatingen van de Nationale ombudsman met dergelijke beschuldigingen. Als er sprake is van racisme in Nederland, moeten we daar te gen optreden, maar je kunt niet zeggen dat heel Nederland racis tisch is, vindt Asscher. „Dan be tekent dat woord niets meer." Volgens de PvdA-minister is het 'te gemakkelijk om kritiek op mi gratie gelijk te stellen met vreemdelingenhaat'. Asscher is ook niet van plan om racisme expliciet strafbaar te stellen, zoals bepleit door men senrechtenorganisatie Raad van Europa. De minister zei dat racis me in Nederland al strafbaar is. Bovendien is er bij het Open baar Ministerie op aangedron gen hogere straffen te eisen bij duidelijke gevallen van racisme. door Paul Bots DEN HAAC - Het treinvervoer in Ne derland kan fors goedkoper en be ter als het openbaar wordt aanbe steed. 'Eet maar, je proeft niet wat je ziet' door Paulus Smits René Redzepi, A Work in Progress. 49,95, Uitgeverij Phaidon Press René Redzepi, topkok DEN HAAC AMSTERDAM VUCHT HEILBRONN DEN HAAC DEN HAAC

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 4