GEZOND 7 Het leek mooi: elke dag wat foliumzuur slikken om een risicofactor voor hart- en vaatziekten te verminderen. In de VS en Canada wordt het zelfs in het brood gedaan. Maar het blijkt niet te werken en kan zelfs een averechts effect hebben. Een jaar of vijftien geleden was iedereen die betrokken was bij de strijd tegen hart- en vaat ziekten optimistisch. Er was een nieuwe factor ontdekt die het ontstaan van hart- en vaat ziekten bevordert. Een factor die maar liefst bij één op de vijf volwasse nen voorkomt. Een factor, bovendien, die op een simpele en goedkope manier te be handelen viel. Het leek een kwestie van tijd tot homocysteine, want zo heet deze ri sicofactor, net zo'n begrip zou worden als cholesterol, diabetes, roken of een verhoog de bloeddruk. „Homocysteine is een aminozuur", legt Desirée Smith uit. Zij werkt als analytisch chemicus op de afdeling Klinische Chemie van het VU medisch centrum in Amster dam. „Homocysteine ontstaat uit de omzet ting van methionine, een zwavelhoudend aminozuur dat veel voorkomt in ons voed sel als bouwsteen van eiwitten. Zowel ho mocysteine als methionine maken deel uit van het zogeheten éénkoolstofmetabolis- me. Dat is de overkoepelende naam voor een groot aantal, met elkaar samenhangen de chemische reacties in de cellen. Hierbij wordt een zogeheten methylgroep, een scheikundige verbinding met één koolstof atoom, van het ene molecuul overgebracht naar een ander molecuul. Dergelijke reac ties zijn onmisbaar voor een goede wer king van al onze lichaamscellen." Al eind jaren zestig stuitten onderzoekers op een verband tussen homocysteine en hart- en vaatziekten. Mensen die als gevolg van een genetische afwijking torenhoge hoeveelheden homocysteine in hun bloed hebben, krijgen al op jonge leeftijd ernsti ge problemen met hun hart en bloedvaten. Deze afwijking is zeldzaam, Nederland telt zo'n tweehonderd van dergelijke patiën ten. Eind jaren negentig werd echter duide lijk dat ook mensen met een lichte verho ging van de hoeveelheid homocysteine in hun bloed een verhoogd risico op proble men met hart- en bloedvaten hebben. Maar, geluk bij een ongeluk, de nieuw ont dekte risicofactor is op een simpele en ook nog eens heel goedkope manier te verla gen. Dagelijks een milligram foliumzuur slikken en het homocysteinegehalte daalt aanzienlijk. Landen als de VS en Canada gingen er zelfs toe over foliumzuur stan daard toe te voegen aan het brood. De dom per kwam een kleine tien jaar later. Smith: „Begin deze eeuw zijn diverse studies uit gevoerd waarin is onderzocht of het slik- De processen die leiden tot hart en vaatziekten verlopen in de cel ken van foliumzuur daad werkelijk minder mensen met hart- en vaatziekten oplevert." Dat viel vies tegen. Bij de mensen die trouw foliumzuur slikten, daalde welis waar de hoeveelheid homocysteine in het bloed, maar dat had geen aantoonbaar ef fect op de kans hart- en vaatziekten te ont wikkelen. Ziehier de 'homocysteine para dox', zoals dit sindsdien heet. Er was wel een afname van de risicofactor, maar toch geen lager risico. Op zoek naar een verklaring hiervoor, on derzocht Smith de manier waarop het lichaam omgaat met homocysteine. „Om te beginnen zijn we gaan kijken naar de verdeling van homocysteine tussen het bloed en het inwendige van de cellen. Alle studies die het effect van foliumzuur op ho mocysteine onderzochten, keken steeds naar de hoeveelheid homocysteine in het bloedplasma. Maar de processen die leiden tot hart- en vaatziekten verlopen in de cel. Wij vonden dat foliumzuur weliswaar de hoeveelheid homocysteine in het bloed plasma kan verlagen, maar dat dit geen in vloed heeft op de hoeveelheid homocystei ne in de cellen. Bovendien is de hoeveel heid homocysteine in de cel afhankelijk van de soort cel. Een cel in de bloedvat- wand, bijvoorbeeld, bevat een andere hoe veelheid homocysteine dan een levercel en gaat daar ook anders mee om. De hoeveel heid homocysteine in het bloed zegt dus niet veel over wat in de verschillende cel len gebeurt." Maar dat is niet het enige. „Zoals gezegd, maakt homocysteine deel uit van het één- koolstofmetabolisme. De hoeveelheden van de verschillende bestanddelen van dit metabolisme hangen nauw met elkaar samen. Als je de hoeveel heid van één bestanddeel verandert, bij voorbeeld homocysteine, veranderen ook de hoeveelheden van andere bestanddelen. Wat het effect op hart- en vaatziekten daar van is, weten we nog niet. Bovendien is het foliumzuur in een pilletje chemisch gezien net even anders dan de moleculen die in het lichaam de omzetting van homocystei ne bevorderen. Het foliumzuur in het pille tje is een stabiele variant van de zogeheten folaten die in het lichaam voorkomen. Het lichaam kan per keer maximaal 0,2 milli gram foliumzuur omzetten in natuurlijk fo- laat. Wie in één keer 1 milligram folium zuur, of soms zelfs nog meer, slikt, heeft waarschijnlijk een grote hoeveelheid nog niet-omgezet foliumzuur in zijn lichaam. Wij hebben aangetoond dat dit niet-omge- zette foliumzuur reacties in het éénkool- stofmetabolisme kan verstoren. Het is niet ondenkbaar dat het slikken van dergelijke hoeveelheden foliumzuur zelfs negatieve effecten kan hebben op hart- en bloedva ten." Tenslotte, om misverstanden te voorko men: foliumzuur slikken vóór het zwanger worden om geboorteafwijkingen als een open ruggetje te voorkomen is wel bewe zen effectief. DINSDAG 12 NOVEMBER 2013 ONDERZOEKER: DESIREE SMITH Opleiding: Analytische chemie (VU Amsterdam) Huidige functie: onderzoeker, af deling Klinische Chemie, Meta- bool laboratorium (VU) Opdrachtgever: afdeling Klinische Chemie VUmc, Nederlandse Hart stichting Medeonderzoeker(s): prof. dr. Henk Blom en prof. dr. Yvo Smul ders (VUmc medisch centrum, Amsterdam) Foliumzuur geen gouden ei e>' foto Getty Images door Marten Dooper Desirée Smith jt JK reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 39