Laka: kerncentrale Borssele is niet
zo veilig als minister Kamp beweert
Schrijnend
Werknemer
bakkerij
overvallen
in Souburg
WD bezorgd
over fusie Scoop
en bibliotheek
ZEELAND 19
commentaar
Michelinster zouden krijgen en
we om een volgende ster te halen
onze formule zouden moeten wij
zigen, dan doe ik dat niet. Dit is
wat ik doe."
Hij vindt dat jonge koks zich
soms in allerlei bochten wringen
om de inspecteurs te behagen.
„Die schieten dan door. De ge
rechten zijn uit balans. Ze willen
zo graag een ster hebben, dat ver
geten wordt dat koken een am
bacht is en dat je alle kooktechnie-
ken volledig moet beheersen om
te kunnen koken."
Het effect van een Michelinster of
een bijzondere vermelding in een
restaurantgids moet volgens Bril
niet overschat worden. „Toen
Oud Sluis een derde ster kreeg,
ontstond wel een hype. Maar als
je dan te freaky gaat koken, of als
de chefkok zich als een artiest
gaat gedragen, dan zijn de gasten
zo weer weg."
Want het runnen van een zaak is
toch de core business van een res
tauranthouder. En als hij ziet dat
gasten wegblijven, dan tast dat de
ambitie aan om 'het maximale uit
een team te halen'. Tweesterren-
kok Ron Blaauw (Amsterdam) be
gon dit jaar een laagdrempelige
bar; Beluga (Maastricht, jarenlang
in de top tien van Lekker) heet nu
Beluga Loves You. Daar eet je ge
rechten van rond de 12,50 euro.
De druk qm te presteren voor een
Michelinster is hoog. Syrco Bak
ker van Pure C is daar tegen be
stand. „Het motiveert mij juist",
zegt hij. „Ik denk wel dat er in de
toekomst veel minder opgekeken
zal worden naar een ster. Je gaat
naar een restaurant voor de signa
tuur van een kok." Bakker wil 'gas
blijven geven en dan maar zien
waar het schip strandt'. „Over
tien jaar wil ik er geen spijt van
hebben, dat ik niet alles uit Pure
C heb gehaald."
En of de ster hem extra gasten
heeft bezorgd? „Een sterrenrestau
rant kan ook afschrikken. Mensen
denken dat een zesgangen menu
bij ons honderden euro's kost.
Maar voor onder de 100 euro heb
je hier een zes gangenmenu, amu
ses, friandises en een wijnarrange
ment."
RESTAURANTKOKS EN KOKS IN SPE BEREIDEN ZICH VOOR OP EEN BEOORDELING DOOR DE JURY EN INSPECTEURS
MIDDELBURG - De WD-fractie in
Provinciale Staten is bezorgd over
de fusieproblemen bij Scoop en
de Zeeuwse Bibliotheek.
Onrust in het fusieproces tussen
Scoop en de Zeeuwse bibliotheek
is ongewenst omdat de Zeeuwse
Bibliotheek een belangrijke rol
speelt in de ondersteuning van
het onderwijs en in de leefbaar
heid van Zeeland.
De VVD wil van Gedeputeerde
Staten weten of zij de twee orga-
niaties gedwongen hebben te fuse
ren. Ook is er de vraag of deze fu
sieperikelen financiële gevolgen
voor de provincie kunnen heb
ben.
Laka baseert zich op recente cij
fers van het Internationaal Atoom
Energie Agentschap (IAEA). Als
het gaat om uitval van de kerncen
trale door ongeplande gebeurte
nissen, zit Borssele volgens de
ranglijst van de IAEA allerminst
in de voorhoede. In 2012 zouden
177 van de 273 vergeleken reacto
ren veiliger zijn dan de Zeeuwse
kerncentrale, blijkt uit vergelij
kend onderzoek van het IAEA.
Laka beschouwt ook de recente
uitval van de kerncentrale door
schade aan de generatoren als een
veiligheidsincident, waar exploi
tant EPZ onderstreept dat de gene
ratoren geen deel uitmaken van
het nucleaire gedeelte.
Volgens EPZ-woordvoerder Moni
que Linger klopt de insteek van
Laka niet. „Ze halen er één para
meter uit, terwijl het veiligheids
beleid uit talloze parameters be
staat. De kerncentrale schakelt au
tomatisch uit als één van die para
maters de limiet nadert. Boven
dien hebben we volgens de Inter
national Nuclear Events Scale nog
nooit een serieus veiligheids
incident in Borssele gehad. De
reactor is heel veilig."
Laka en Greenpeace vechten de
vergunning aan die minister
Kamp heeft verstrekt om de kern
centrale tot 2034 in bedrijf te hou
den. De Raad van State behandelt
7 november de bodemprocedure
tegen de vergunning. Laka wilde
die vergunning in oktober via een
voorlopige voorziening parkeren,
maar de Raad van State verklaar
de Laka niet-ontvankelijk.
In Zeeland worden jaar
lijks duizenden senioren
mishandeld. Maar hoeveel
precies, en hoe ernstig?
Dat is niet bekend. Daarom
komt de registratie van oude-
renmishandeling in Zeeland
per 1 januari 2014 niets te
vroeg. Van die gegevens kun
nen zorgprofessionals wellicht
leren hoe ze ouderen beter kun
nen beschermen. Dat is hard
nodig. Elders in deze krant
staan voorbeelden van mishan
deling. Stuk voor stuk zeer
schrijnend. En bijna altijd toe
gedekt omdat de betrokken
oudere veel te afhankelijk is
van de dader. Als de voorbeel
den maatgevend zijn, is er vaak
een financieel motief. De drem
pel om senioren uit te buiten is
kennelijk laag. De Vlissingse
notaris Marcel Oonk heeft een
remedie. Hij wil notarissen
een vaste plaats geven in de
groep professionals - de keten -
die voor ouderen zorgt. Dat is
een goed begin. Voor het be
strijden van fysieke en menta
le mishandeling zijn net zulke
stevige maatregelen nodig.
OOST-SOUBURG - Een 36-jarige
werknemer van bakkerij Bliek
aan de Kanaalstraat in Oost-Sou
burg is dinsdagmorgen door twee
gewapende en gemaskerde man
nen overvallen.
Rond half vijf was de man de bak
kerij aan het bevoorraden, toen
twee gemaskerde overvallers plot
seling voor zijn neus stonden.
Met een vuurwapen bedreigde
het tweetal de werknemer en eis
te geld. Daarbij gaf een van de da
ders het slachtoffer een klap. De
bakkerijmedewerker liep hierbij
lichte verwondingen op.
Volgens de politie gingen de over
vallers er met een gering geldbe
drag vandoor in de richting van
de Teylingenstraat.
Waarom de daders het op de bak
kerijmedewerker hadden gemunt
is ook voor de politie nog een
raadsel. De man levert alleen
brood en andere spullen voor de
winkel af en transporteert geen
geld voor dè winkel.
Het signalement luidt: de twee da
ders hebben een lengte van onge
veer 1,80 meter. Zij hadden hun
gezicht bedekt en droegen een ca
puchon.
Ze liepen beiden op zwarte sport
schoenen met witte zolen. De po
litie Zeeland West-Brabant vraagt
aan getuigen zich te melden via
de telefoonnummers 0900-8844
of 0800-7000.
Het laatste nummer is bedoeld
voor mensen die anoniem een tip
willen geven.
WOENSDAG 23 OKTOBER 2013
lÈ levert geen volle zaak op
illustratie Rolant Quist
Er worden legio kookwedstrijden
in Zeeland gehouden.
Koken en bakken is in. De Zeeuw
se bakkers bijvoorbeeld streden
gisteren om de Zeelandtrofee.
Bij de Horecabeurs in Goes kan tra
ditiegetrouw de Zilveren Mossel,
de Zilveren Oester of het Zilveren
Mossel Couvert gewonnen wor
den.
Bij de Zeelandbrug heeft de Amu
se-aspergewedstrijd inmiddels een
plaats verworven.
Diverse kranten publiceren jaar
lijks wie de beste oliebollen bakt
of wie de lekkerste koffie schenkt
Inspecteurs nemen de restaurant
keukens onder de loep.
Lekker beet dit keer het spits af
voor het jaarlijkse gidsenfestival.
Inter Scaldes nam in Lekker 2014
de eerste plaats van Oud Sluis
over.
Oud Sluis sluit in december.
Het restaurant van Sergio Herman
werd door Lekker, Gault Millau,
Michelin, San Peliegrino jarenlang
als beste restaurant beoordeeld.
Klassering Zeeuwse restaurants,
Lekker 1. Inter Scaldes, 10. Pure
C, 18. Kromme Watergang, 36.
Katse Veer, 38. La Trinité.
door Frank Balkenende
BORSSELE - Anders dan minister
Kamp de Kamer steeds voorhoudt,
behoort de kerncentrale Borssele
niet bij de 25 procent veiligste reac
toren van de westerse wereld, stelt
Laka, de organisatie die tegen kern
energie strijdt. Exploitant EPZ
spreekt dat tegen.