Laka: kerncentrale Borssele is niet zo veilig als minister Kamp beweert Schrijnend Werknemer bakkerij overvallen in Souburg WD bezorgd over fusie Scoop en bibliotheek ZEELAND 19 commentaar Michelinster zouden krijgen en we om een volgende ster te halen onze formule zouden moeten wij zigen, dan doe ik dat niet. Dit is wat ik doe." Hij vindt dat jonge koks zich soms in allerlei bochten wringen om de inspecteurs te behagen. „Die schieten dan door. De ge rechten zijn uit balans. Ze willen zo graag een ster hebben, dat ver geten wordt dat koken een am bacht is en dat je alle kooktechnie- ken volledig moet beheersen om te kunnen koken." Het effect van een Michelinster of een bijzondere vermelding in een restaurantgids moet volgens Bril niet overschat worden. „Toen Oud Sluis een derde ster kreeg, ontstond wel een hype. Maar als je dan te freaky gaat koken, of als de chefkok zich als een artiest gaat gedragen, dan zijn de gasten zo weer weg." Want het runnen van een zaak is toch de core business van een res tauranthouder. En als hij ziet dat gasten wegblijven, dan tast dat de ambitie aan om 'het maximale uit een team te halen'. Tweesterren- kok Ron Blaauw (Amsterdam) be gon dit jaar een laagdrempelige bar; Beluga (Maastricht, jarenlang in de top tien van Lekker) heet nu Beluga Loves You. Daar eet je ge rechten van rond de 12,50 euro. De druk qm te presteren voor een Michelinster is hoog. Syrco Bak ker van Pure C is daar tegen be stand. „Het motiveert mij juist", zegt hij. „Ik denk wel dat er in de toekomst veel minder opgekeken zal worden naar een ster. Je gaat naar een restaurant voor de signa tuur van een kok." Bakker wil 'gas blijven geven en dan maar zien waar het schip strandt'. „Over tien jaar wil ik er geen spijt van hebben, dat ik niet alles uit Pure C heb gehaald." En of de ster hem extra gasten heeft bezorgd? „Een sterrenrestau rant kan ook afschrikken. Mensen denken dat een zesgangen menu bij ons honderden euro's kost. Maar voor onder de 100 euro heb je hier een zes gangenmenu, amu ses, friandises en een wijnarrange ment." RESTAURANTKOKS EN KOKS IN SPE BEREIDEN ZICH VOOR OP EEN BEOORDELING DOOR DE JURY EN INSPECTEURS MIDDELBURG - De WD-fractie in Provinciale Staten is bezorgd over de fusieproblemen bij Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek. Onrust in het fusieproces tussen Scoop en de Zeeuwse bibliotheek is ongewenst omdat de Zeeuwse Bibliotheek een belangrijke rol speelt in de ondersteuning van het onderwijs en in de leefbaar heid van Zeeland. De VVD wil van Gedeputeerde Staten weten of zij de twee orga- niaties gedwongen hebben te fuse ren. Ook is er de vraag of deze fu sieperikelen financiële gevolgen voor de provincie kunnen heb ben. Laka baseert zich op recente cij fers van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA). Als het gaat om uitval van de kerncen trale door ongeplande gebeurte nissen, zit Borssele volgens de ranglijst van de IAEA allerminst in de voorhoede. In 2012 zouden 177 van de 273 vergeleken reacto ren veiliger zijn dan de Zeeuwse kerncentrale, blijkt uit vergelij kend onderzoek van het IAEA. Laka beschouwt ook de recente uitval van de kerncentrale door schade aan de generatoren als een veiligheidsincident, waar exploi tant EPZ onderstreept dat de gene ratoren geen deel uitmaken van het nucleaire gedeelte. Volgens EPZ-woordvoerder Moni que Linger klopt de insteek van Laka niet. „Ze halen er één para meter uit, terwijl het veiligheids beleid uit talloze parameters be staat. De kerncentrale schakelt au tomatisch uit als één van die para maters de limiet nadert. Boven dien hebben we volgens de Inter national Nuclear Events Scale nog nooit een serieus veiligheids incident in Borssele gehad. De reactor is heel veilig." Laka en Greenpeace vechten de vergunning aan die minister Kamp heeft verstrekt om de kern centrale tot 2034 in bedrijf te hou den. De Raad van State behandelt 7 november de bodemprocedure tegen de vergunning. Laka wilde die vergunning in oktober via een voorlopige voorziening parkeren, maar de Raad van State verklaar de Laka niet-ontvankelijk. In Zeeland worden jaar lijks duizenden senioren mishandeld. Maar hoeveel precies, en hoe ernstig? Dat is niet bekend. Daarom komt de registratie van oude- renmishandeling in Zeeland per 1 januari 2014 niets te vroeg. Van die gegevens kun nen zorgprofessionals wellicht leren hoe ze ouderen beter kun nen beschermen. Dat is hard nodig. Elders in deze krant staan voorbeelden van mishan deling. Stuk voor stuk zeer schrijnend. En bijna altijd toe gedekt omdat de betrokken oudere veel te afhankelijk is van de dader. Als de voorbeel den maatgevend zijn, is er vaak een financieel motief. De drem pel om senioren uit te buiten is kennelijk laag. De Vlissingse notaris Marcel Oonk heeft een remedie. Hij wil notarissen een vaste plaats geven in de groep professionals - de keten - die voor ouderen zorgt. Dat is een goed begin. Voor het be strijden van fysieke en menta le mishandeling zijn net zulke stevige maatregelen nodig. OOST-SOUBURG - Een 36-jarige werknemer van bakkerij Bliek aan de Kanaalstraat in Oost-Sou burg is dinsdagmorgen door twee gewapende en gemaskerde man nen overvallen. Rond half vijf was de man de bak kerij aan het bevoorraden, toen twee gemaskerde overvallers plot seling voor zijn neus stonden. Met een vuurwapen bedreigde het tweetal de werknemer en eis te geld. Daarbij gaf een van de da ders het slachtoffer een klap. De bakkerijmedewerker liep hierbij lichte verwondingen op. Volgens de politie gingen de over vallers er met een gering geldbe drag vandoor in de richting van de Teylingenstraat. Waarom de daders het op de bak kerijmedewerker hadden gemunt is ook voor de politie nog een raadsel. De man levert alleen brood en andere spullen voor de winkel af en transporteert geen geld voor dè winkel. Het signalement luidt: de twee da ders hebben een lengte van onge veer 1,80 meter. Zij hadden hun gezicht bedekt en droegen een ca puchon. Ze liepen beiden op zwarte sport schoenen met witte zolen. De po litie Zeeland West-Brabant vraagt aan getuigen zich te melden via de telefoonnummers 0900-8844 of 0800-7000. Het laatste nummer is bedoeld voor mensen die anoniem een tip willen geven. WOENSDAG 23 OKTOBER 2013 lÈ levert geen volle zaak op illustratie Rolant Quist Er worden legio kookwedstrijden in Zeeland gehouden. Koken en bakken is in. De Zeeuw se bakkers bijvoorbeeld streden gisteren om de Zeelandtrofee. Bij de Horecabeurs in Goes kan tra ditiegetrouw de Zilveren Mossel, de Zilveren Oester of het Zilveren Mossel Couvert gewonnen wor den. Bij de Zeelandbrug heeft de Amu se-aspergewedstrijd inmiddels een plaats verworven. Diverse kranten publiceren jaar lijks wie de beste oliebollen bakt of wie de lekkerste koffie schenkt Inspecteurs nemen de restaurant keukens onder de loep. Lekker beet dit keer het spits af voor het jaarlijkse gidsenfestival. Inter Scaldes nam in Lekker 2014 de eerste plaats van Oud Sluis over. Oud Sluis sluit in december. Het restaurant van Sergio Herman werd door Lekker, Gault Millau, Michelin, San Peliegrino jarenlang als beste restaurant beoordeeld. Klassering Zeeuwse restaurants, Lekker 1. Inter Scaldes, 10. Pure C, 18. Kromme Watergang, 36. Katse Veer, 38. La Trinité. door Frank Balkenende BORSSELE - Anders dan minister Kamp de Kamer steeds voorhoudt, behoort de kerncentrale Borssele niet bij de 25 procent veiligste reac toren van de westerse wereld, stelt Laka, de organisatie die tegen kern energie strijdt. Exploitant EPZ spreekt dat tegen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45