UIT 5
DRIEKLEURENSOEP, MET POMPOEN
Drees Koren. Ze bezochten der
tien kookgekken met buitenland
se roots in hun eigen keukens.
Deze driekleurensoep komt van
de Portugese Marta Isabel da
Conceiqao Carreira Germano, kli
nisch fysicus te Delft. Mijn aan
passing op dit recept is dat ik dus
flespompoen neem, die in stuk
ken snij, zonder te schillen, en
in een oven van t8o graden
rooster met wat olijfolie en
zout, voordat hij in de soep
verdwijnt. Probeer het een
keer. De soep ziet er spectacu
lair uit: half oranjegeel, half
groen met in het midden een
donkerrood grensstreepje van
geraspte biet. Hij voldoet aan
Portugese richtlijn 'os olhos
tambèn comen' (de ogen eten
ook). Ofwel: een mooie opmaak
is belangrijk.
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 24 OKTOBER 2013
Italiaans restaurant 1611
Kaai 29, Veere
Benodigdheden, voor 4 personen: 1 teen knoflook, fijngesneden; scheutje olijfolie; 1 meiknol (of
pastinaak of koolrabi), in stukken; 1 courgette, geschild, in stukjes; 1 prei, in ringen; 250 gram win
terpeen, in stukjes; 250 gram pompoen, in stukken; 2 aardappels, in stukken; 1 blokje groenten-
bouillon; 1 laurierblad; zeezout; snuf paprikapoeder; 150 gram bladspinazie (eventueel diepvries);
1 gekookte rode biet, geraspt.
Bereidingswijze: fruit knoflook in olijfolie in soeppan. Doe meiknol, courgette, prei, winter
peen, pompoen en aardappel erbij, laat zachtjes sudderen tot groenten zacht beginnen te
worden. Giet er zoveel water bij dat groenten onder staan, voeg laurierblad en bouillonblok
je toe. Laat in ongeveer 30 minuten gaar koken. Haal pan van vuur, verwijder laurierblad
en pureer soep met staafmixer tot hij glad is. Proef, breng op smaak met zout, voeg wat
paprikapoeder toe voor oranjegele kleur. Kook in andere pan spinazie 3 minuten in
150 milliliter water. Voeg vier soeplepels oranje soep toe en pureer tot gladde groene
soep. Gebruik twee soepopscheplepels om oranjegele en groene soep tegelijkertijd in
kom te schenken, zodat de kleuren netjes gescheiden blijven. Maak met geraspte rode
biet een streepje op scheidslijn. Serveer met grof boerenbrood. Geef er schaaltje mooie
olijfolie bij, op smaak gebracht met grof zeezout en drupje balsamicoazijn.
Tip: verkruimel wat feta en strooi dat over de biet.
Drees Koren en Floris Scheplitz - De grenzeloze smaken van Nederland. Kosmos, 19,95 euro.
Italiaans restaurant/pizzeria 1611
in Veere. foto's Lex de Meester
eten
Karin Houmes is de spil bij 1611.