UIT 5 DRIEKLEURENSOEP, MET POMPOEN Drees Koren. Ze bezochten der tien kookgekken met buitenland se roots in hun eigen keukens. Deze driekleurensoep komt van de Portugese Marta Isabel da Conceiqao Carreira Germano, kli nisch fysicus te Delft. Mijn aan passing op dit recept is dat ik dus flespompoen neem, die in stuk ken snij, zonder te schillen, en in een oven van t8o graden rooster met wat olijfolie en zout, voordat hij in de soep verdwijnt. Probeer het een keer. De soep ziet er spectacu lair uit: half oranjegeel, half groen met in het midden een donkerrood grensstreepje van geraspte biet. Hij voldoet aan Portugese richtlijn 'os olhos tambèn comen' (de ogen eten ook). Ofwel: een mooie opmaak is belangrijk. www.pzc.nl/uit DONDERDAG 24 OKTOBER 2013 Italiaans restaurant 1611 Kaai 29, Veere Benodigdheden, voor 4 personen: 1 teen knoflook, fijngesneden; scheutje olijfolie; 1 meiknol (of pastinaak of koolrabi), in stukken; 1 courgette, geschild, in stukjes; 1 prei, in ringen; 250 gram win terpeen, in stukjes; 250 gram pompoen, in stukken; 2 aardappels, in stukken; 1 blokje groenten- bouillon; 1 laurierblad; zeezout; snuf paprikapoeder; 150 gram bladspinazie (eventueel diepvries); 1 gekookte rode biet, geraspt. Bereidingswijze: fruit knoflook in olijfolie in soeppan. Doe meiknol, courgette, prei, winter peen, pompoen en aardappel erbij, laat zachtjes sudderen tot groenten zacht beginnen te worden. Giet er zoveel water bij dat groenten onder staan, voeg laurierblad en bouillonblok je toe. Laat in ongeveer 30 minuten gaar koken. Haal pan van vuur, verwijder laurierblad en pureer soep met staafmixer tot hij glad is. Proef, breng op smaak met zout, voeg wat paprikapoeder toe voor oranjegele kleur. Kook in andere pan spinazie 3 minuten in 150 milliliter water. Voeg vier soeplepels oranje soep toe en pureer tot gladde groene soep. Gebruik twee soepopscheplepels om oranjegele en groene soep tegelijkertijd in kom te schenken, zodat de kleuren netjes gescheiden blijven. Maak met geraspte rode biet een streepje op scheidslijn. Serveer met grof boerenbrood. Geef er schaaltje mooie olijfolie bij, op smaak gebracht met grof zeezout en drupje balsamicoazijn. Tip: verkruimel wat feta en strooi dat over de biet. Drees Koren en Floris Scheplitz - De grenzeloze smaken van Nederland. Kosmos, 19,95 euro. Italiaans restaurant/pizzeria 1611 in Veere. foto's Lex de Meester eten Karin Houmes is de spil bij 1611.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 109