UIT 5 kok te beoordelen. Hoe heurt het trouwens, qua bestek? Je eet risot to met een gewone lepel of met een speciale risottolepel, die de vorm heeft van een vismes, maar dan groter: ovaal, met een hapje eruit. Een mes gebruiken om risot to op je lepel te schuiven, is onge manierd. Het is maar een weet. Bij ons geldt eten met alleen een lepel juist als lomp. Gevraagd naar zijn favoriete risot- torecept, citeert Preve junior in zangerig Italiaans een bekend spreekwoord: Al contadino non far sapere quanto buono il formaggio con le pere: vertel de boer niet hoe goed peren met kaas samengaan. Kort door de bocht: verklap niet dat goede smaak, die status geeft, in feite zit in simpele, voor ieder een haalbare dingen. Voor wie zelf risotto maken maar gedoe vindt, brengt Gallo Risotto Pronto op de markt. Alleen water toevoegen, twaalf minuten koken en klaar. 1 www.pzc.nl/uit DONDERDAG 17 OKTOBER 2013 RISOTTO MET PEER EN GORGONZOLA, 4 PERSONEN foto ThinkStock Benodigdheden: 300 gram risot- to-rijst, 1 witte ui, fijngesnip perd; 2 eetlepels olijfolie; half glas droge witte wijn; 3 rijpe handperen, geschild, in stukjes; 150 gram gorgonzola (blauw- schimmelkaas); 1 liter kippen bouillon (of groentebouillon); peper en zout; 100 gram room boter, wat drupjes oude aceto balsamico. Bereidingswijze: Breng bouillon aan kook. Verdeel gorgonzola in blokjes. Bak in brede, ondiepe (hapjes)pan uisnippers in olijf olie op rustig vuur tot ze zacht en glazig, maar nog niet bruin zijn. Voeg (ongewassen!) rijstkor rels toe en bak even aan. Voeg wijn toe, laat absorberen. Voeg dan opscheplepel voor opschep- lepel bouillon toe, voorzichtig roeren, steeds laten absorberen. Doe na 5 minuten helft van peer blokjes erbij, laat meekoken. Ga door met bouillon toevoegen en laten absorberen tot bijna alles op is en risotto smeuïg, maar niet te nat is. Dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten. Roer van vuur af rest van peerblokjes, gor gonzola en boter erdoor. Proef, breng op smaak met peper en zout. Schep in diepe borden, trek middenover een druppel- spoor van aceto balsamico. Drink er lichte rode wijn bij. Tip: lekker met gebakken kipfi let met pesto in parmaham. Restaurant Tajine Stationsweg 1 Vriendelijke en servicegerichte be diening. foto's Peter Nicolai De tajine, een Marokkaanse pot van aardewerk met een toe ter erop, wordt gebruikt als stoofpan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45