UIT 5
kok te beoordelen. Hoe heurt het
trouwens, qua bestek? Je eet risot
to met een gewone lepel of met
een speciale risottolepel, die de
vorm heeft van een vismes, maar
dan groter: ovaal, met een hapje
eruit. Een mes gebruiken om risot
to op je lepel te schuiven, is onge
manierd. Het is maar een weet.
Bij ons geldt eten met alleen een
lepel juist als lomp.
Gevraagd naar zijn favoriete risot-
torecept, citeert Preve junior in
zangerig Italiaans een bekend
spreekwoord: Al contadino non far
sapere quanto buono il formaggio
con le pere: vertel de boer niet hoe
goed peren met kaas samengaan.
Kort door de bocht: verklap niet
dat goede smaak, die status geeft,
in feite zit in simpele, voor ieder
een haalbare dingen.
Voor wie zelf risotto maken maar
gedoe vindt, brengt Gallo Risotto
Pronto op de markt. Alleen water
toevoegen, twaalf minuten koken
en klaar.
1
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 17 OKTOBER 2013
RISOTTO MET PEER EN GORGONZOLA, 4 PERSONEN
foto ThinkStock
Benodigdheden: 300 gram risot-
to-rijst, 1 witte ui, fijngesnip
perd; 2 eetlepels olijfolie; half
glas droge witte wijn; 3 rijpe
handperen, geschild, in stukjes;
150 gram gorgonzola (blauw-
schimmelkaas); 1 liter kippen
bouillon (of groentebouillon);
peper en zout; 100 gram room
boter, wat drupjes oude aceto
balsamico.
Bereidingswijze: Breng bouillon
aan kook. Verdeel gorgonzola in
blokjes. Bak in brede, ondiepe
(hapjes)pan uisnippers in olijf
olie op rustig vuur tot ze zacht
en glazig, maar nog niet bruin
zijn. Voeg (ongewassen!) rijstkor
rels toe en bak even aan. Voeg
wijn toe, laat absorberen. Voeg
dan opscheplepel voor opschep-
lepel bouillon toe, voorzichtig
roeren, steeds laten absorberen.
Doe na 5 minuten helft van peer
blokjes erbij, laat meekoken. Ga
door met bouillon toevoegen en
laten absorberen tot bijna alles
op is en risotto smeuïg, maar
niet te nat is. Dit duurt in totaal
ongeveer 20 minuten. Roer van
vuur af rest van peerblokjes, gor
gonzola en boter erdoor. Proef,
breng op smaak met peper en
zout. Schep in diepe borden,
trek middenover een druppel-
spoor van aceto balsamico.
Drink er lichte rode wijn bij.
Tip: lekker met gebakken kipfi
let met pesto in parmaham.
Restaurant Tajine
Stationsweg 1
Vriendelijke en servicegerichte be
diening.
foto's Peter Nicolai
De tajine, een Marokkaanse pot van aardewerk met een toe
ter erop, wordt gebruikt als stoofpan.