TERUGGESPOELD: LÉON Tijdens de workshop Afrikaans koken, in een hippe Londense loft, hadden er eigenlijk sprink hanen op het menu moeten staan. Helaas voor Kiran Jethwa lukte het niet de beest jes op korte termijn door de Britse douane te loodsen. Op een van zijn culinaire reizen naar Uganda ontdekte de 24Kitchen-chef deze plaatselijke speciali teit: knapperig gebakken in olie met uitjes, geserveerd in papieren zakken. Ugandese kinderen zijn er gek op. Eén hap en Jethwa begreep waarom. „Lekkerder dan een goed gefrituurde garnaal." Maar helaas, of mis schien wel gelukkig, kan hij ons deze lek kernij niet laten proeven. In plaats daarvan laat hij een pan met ge kookte cassave rondgaan, een van de be langrijkste ingrediënten uit de Afrikaanse keuken. „Net zo veelzijdig als de aardappel, ik ben er gek op." We mogen snuffelen aan het Ethiopische kruidenmengsel berberbe. „Helaas niet al te goed spul, normaal is het veel fijner gestampt en knalrood. Maar be ter dan dit kun je niet krijgen in Londen." Dan gooit hij een flinke klodder bQter in de pan - „sorry, dit is geen light keuken, ik ben dol op boter en room" - en een uur la ter staat onze Afrikaanse inspiratie op tafel. Zoetwaterkreeft, gemarineerd in een puree van knoflook, lente-ui en limoensap. Rösti van zoete aardappel en gember en een pu ree van cassave. Een smaakexplosie. De in Kenia geboren en getogen zoon van een Engelse moeder en Indiase vader heeft een missie: Afrika op de culinaire kaart zet ten. Met dit soort prikkelende pr-bijeen- komsten, met zijn twee prijswinnende res taurants in Nairobi, maar vooral met zijn kookprogramma op 24Kitchen: Tales from the bush larder. Vrij vertaald: verhalen uit de voorraadkast van de wildernis. In het eerste seizoen maakte Jethwa een culinaire In Tales from the bush larder tovert de jonge chef Kiran Jethwa Afrikaanse ingrediënten om tot de meest waanzinnige gerechten. Taco's met sprinkhanen, waarom niet? reis door Kenia. In het tweede seizoen, dat net is begonnen bij 24Kitchen, pikt hij ook Ethiopië, Uganda en Tanzania mee. Bij de Afrikaanse keuken zullen snobisti sche foodies niet meteen in de houding springen, beseft de chef. „Oost-Afrika, met uitzondering van Ethiopië, dat wel een rij ke eetcultuur kent, staat niet bekend om de verfijnde keuken. Het draait daar meer om vulling dan om smaak. Men eet om te leven in plaats van andersom." Wat Afrika wél heeft, is een enorme rijk dom aan ingrediënten. Autodidact Jethwa laat in zijn programma's zien hoe je daar mee verrukkelijke moderne creaties kunt maken. Taco's met sprinkhanen, om maar wat te noemen. Altijd met humor en een zwierige hand. Want: „Recepten zijn aan mij niet besteed, ik kook op gevoel." Hij gebruikt de vreemdste ingrediënten, soms vruchten waarvan zelfs hij het be staan niet kende. Jethwa is dol op wonder lijke experimenten. „Mijn producer grapt altijd dat het een keer faliekant mis moet gaan." In Uganda maakte hij een upside down cake, waarbij hij een enorme jack- fruit, ook bekend als nangka, als bakblik ge bruikte. Het baksel zal geen prijzen win nen in de categorie presentatie. Maar, zegt de chef trots: „Het smaakte wel zalig." Jethwa improviseert niet alleen met potten en pannen, feitelijk is zijn hele programma één grote improvisatie. „Ik ben hopeloos met scripts. Dat is juist de kracht van de show." Tales of the bush larder is wat hem betreft ook meer avonturenshow.dan kook programma. Het koken ziet hij als middel om het land te laten zien. „Tegelijkertijd hoop ik natuurlijk wel dat ik kijkers inspi reer om wat andere dingen uit te proberen in de keuken, om avontuurlijker te zijn." Tales from the bush larder wordt gemaakt door zijn eigen productiemaatschappij - zijn vrouw zit in het productieteam - en het was de eerste Keniaanse kookshow die internationaal ging. Het is ook het eerste tv-avontuur van Jethwa. „Programma's over Afrika gaan meestal maar over twee dingen: wilde dieren of ellende. Wij wil den iets anders laten zien." Inmiddels is hij al aardig beroemd in Ke nia. „Maar daar heb je niet veel voor nodig hoor, Nairobi is in dat opzicht net een dorp. Laatst kwam er een jongen uit Neder land naar mijn restaurant omdat hij me wil de ontmoeten, dat vond ik een hele eer." Op vijf minuten afstand van datzelfde res taurant vonden een paar weken geleden de gruwelijke vuurgevechten plaats, waarbij ook een Nederlandse omkwam. „Een van mijn producers is geraakt, ze overleefde het gelukkig. Maar het kwam wel heel dicht bij", zegt Jethwa daarover. Hij laat zich er niet door uit het veld slaan. „Het kan over al gebeuren, niemand is veilig voor terroris me. Je kunt je leven niet door dit soort din gen laten beïnvloeden. Dan winnen ze." tloor Rivka Croenier Megavrucht als bakblik Tales from the bush larder. Elke dinsdag, woens dag en donderdag op 24Kitchen, 21.30 uur. Op 14 november is Kiran Jethwa te gast bij Rudolph van Veen in Rudolph's bakery. reageren? media@depersdienst.nl Kiran Jethwa. Kleine foto: Een nangka, die Jethwa als bakblik gebruikte, foto's 24Kitchen te worden binnengelaten. Léon staat aan de andere kant van de deur en heeft door het spiekgaatje het bloe derige tafereel meegekregen. Hij ziet het betraande gezicht van Mathilda, aarzelt een paar seconden, maar laat haar dan toch binnen. Die keuze mar keert niet alleen het begin van een bijzondere band tussen een introver te hitman en een extravert meisje, maar ook de start van een naar el kaar toe groeiend, vader en dochter achtig koppel met één gezamenlijk doel: wraak nemen op Stansfield en zijn criminele vrienden. Dat ook het einde niet aan de vaste Hollywood- regeltjes hoefde te voldoen, maakt Léon nóg sterker en completer. Jan van Mullem Heel soms zie je zo'n film waarbij alles klopt, waar in alles samenkomt: een indrukwekkend en origi neel script, een groepje rasacteurs (dat voor de gelegenheid ook nog boven zichzelf uitstijgt), een uitmuntende regisseur én een flinke zak met geld, waarmee alle belangrij ke creatieve wensen kunnen worden ingewilligd. Léon (1994) is zo'n film die al het goede in zich draagt. Natuurlijk moet je van het genre hou den. Althans, er geen weerzin tegen hebben. Wie op Engels kostuumdra ma, brave feelgood uit Hollywood of ongeremde slasher is gefixeerd, zal minder gecharmeerd zijn van mis daadthriller Léon. De allround filmkij ker zal er echter van smullen, want nergens overschrijdt regisseur Luc Besson (Le grand bleu, Nikita, Transpor terde uiterste grens; niet richting de zoetsappige kant, niet richting de bikkelharde. Al vloeit er veel bloed. De film drijft vooral op de verbluffen de chemie tussen de hoofdrolspelers Jean Reno (Mission: impossible, Ronin, The Da Vinci code) en Natalie Port- man (Star wars, V for Vendetta, Black swan). Reno speelt Léon, een hit man, ietwat wereldvreemd en traag van begrip, die alleen affectie lijkt te voelen voor zijn pistool en het plant je (aglaonema) op de keukentafel in zijn somber ingerichte appartement in hartje New York. In dezelfde flat woontook de 13-jarige Mathilda, de eerste serieuze rol van Natalie Port man. Haar vader verstopt drugs voor de verknipte agent Stansfield, su bliem neergezet door Gary Oldman. Stansfield - die kickt op geestverrui mende pillen, die tegelijkertijd zijn stijve nekspieren doen ontspannen, én die in the killing mood komt van Beethoven - slacht op een dag Mathilda's familie af, inclusief haar broertje, omdat pa een afspraak niet nakomt. Mathilda ontspringt de bru te dans omdat ze even naar de win kel was. Bij terugkomst met een tas vol boodschappen ziet ze haar vader in een plas bloed in de gang liggen en besluit, om haar leven te redden, net te doen alsof ze er niet bijhoort, niet bestaat. Ze loopt verder de gang in, argwanend gadegeslagen door de moordenaars, en belt bij het laatste appartement aan, in de hoop Hitman Léon en buurmeisje Mathil da hebben een bijzondere band.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 83