REIZEN 21 Al drie generaties lang boert de familie Schwarz in dit ho gere deel van het Emmental. Het is een heerlijke plek voor een vakantie met kinde ren. Slapen in het warme stro, knuffelen met de gei tjes en konijnen, snuffelen aan en proeven van de kruiden die hier worden gekweekt voor het beroemde snoepje Ricola. Het moet heerlijk zijn zo te leven, midden in de natuur, ver weg van alle drukte. De stilte wordt hooguit verstoord door het ge klingel van een koebel. En natuurlijk door het hoge, fluitende gezang van de zeldza me Glögglifrösch, het kikkertje dat een po sitieve uitwerking op de vruchtbaarheid zou hebben. In de zomer geniet je in het Emmental van het geurende landschap, in de winter zit je behaaglijk bij de open haard waar het hout knisperend brandt. „Het is hier schitterend", beaamt boer Franz Schwarz. „Maar we betalen er een ho ge prijs voor." Franz en zijn vrouw Rita hebben, naast het werk op de boerderij, bei den een bijbaan. De gasten die zij 's zo mers ontvangen in hun strohotel zijn niet alleen een leuke afwisseling, maar ook een bittere financiële noodzaak. En de winters zijn hier hard en lang. „Toch wil ik het voor geen goud missen", lacht de boer. Koe Ina loopt nieuwsgierig naar het hek. Nieuwe gasten op de boerderij. Na wat verleidelijk gefluister laat ze haar warme, natte snuit aaien. Rond de op 940 meter gelegen Bruffhof glooit het Emmentaler landschap. De bergtoppen in Zwitserland reiken niet allemaal tot in de hemel. Over het algemeen is het Emmental welva rend. Deze wat vlakkere regio in het hart van Zwitserland leent zich uitstekend voor veeteelt en melkveehouderij. De kaasmake rij en de handel die daaruit volgt, zorgen al eeuwenlang voor een goed bestaan. Vooral de wereldberoemde Emmentaler gatenkaas is een succesnummer. In de kaasmakerij in Affoltern zie je hoe de enorme wielen van zo'n too kilo per stuk worden gemaakt. Wie wil, kan hier zijn eigen kaasjes maken. Natuurlijk zonder gaten. Want voor dat proces hebben de melkzuurbacteriën die verantwoordelijk zijn voor de C02-produc- tie in de kaas, wel een paar maanden in de rijpingskelder nodig. De Emmentalers zijn trots op wat zij pro duceren. Bijvoorbeeld de wereldberoemde Zwitserse stationsklok uit Sumiswald, of de e-bikes uit Huttwil. Maar ook de origine le koebellen. Bij klokkengieter René Kern in Barau ben je van harte welkom om te kij ken naar het productieproces. Je kunt in een ochtend zelfs je eigen klok gieten, al is dat niet echt een goedkope activiteit. Kern vertelt graag over dit handwerk. En hij zit vol anekdotes. „Niet alleen de boeren zijn trots op deze koebellen. De koeien zelf ook. Zo was er eens een koe die haar bel kapot had gemaakt. Ze kreeg geen nieuwe. Ze heeft net zolang haar voer laten staan, tot ze een nieuwe kreeg, Toen at ze weer." Zijn ogen twinkelen. „Echt waar." De uitjes liggen relatief dicht bij elkaar. Al die plekjes en het verdere moois van het Emmental ontdek je het best op de fiets. Er is zelfs een nieuwe fietsroute uitgezet. De ze Kaseroute kun je makkelijk volgen met hulp van een smartphone. Niet alleen geeft de app met een vrolijk belgeluid aan als je moet afslaan of oversteken, bij verschillen de punten krijg je ook nog eens interessan te informatie te horen. Maak zeker een extra lusje via Langnau naar Trubschachen voor een bezoek aan de beroemde koekjes fabriek Kambly. In het bezoekerscentrum kun je je tegoed doen aan alle soorten koek jes die hier van de band rollen. Helemaal leuk wordt het pas, als je in de demonstra tiekeuken je eigen koekjes mag maken. De extra calorieën fiets je er wel weer af op de Kambly Tour, die ook met behulp van een app gemakkelijk te volgen is. Hoewel sommige stijgingen zelfs met een e-bike behoorlijk zwaar zijn, is het hier tus sen de toppen van het middelgebergte heer lijk fietsen. Tbssen Affoltern en het plaatsje Lützelflüh met zijn aandoenlijke museum pje over de Zwitsefse schrijver Jeremias Gotthelf, zie je in één blik de complete schoonheid van deze regio. Aan de ene kant het zwartgrijze silhouet van het Jura- gebergte, aan de andere kant aan de hori zon de witte toppen van onder meer de Ei- ger, Mönch en Jungfrau. En voor je liggen de grazige, diep uitgesneden dalen van het Emmentaler land, waar ver beneden je het smaragdkleurige water van de Emme on vermoeibaar bruist tussen beboste oevers. foto Swiss-image.ch/ Christian Perret Emmental "V foto Emmental kSSt Tourismus door Arnoud Cornelissen 6reageren? reizen@depersdienst.nl EUROPA Tussen de gaten van de Emmentaler kaas WAAR EN WAT ZATERDAG 12 OKTOBER 2013 Het Emmental in hartje Zwit serland ligt op zo'n 800 kilo meter rijden van Utrecht. Met de trein ben je in 7,5 uur in Burgdorf. Een retourtje kost circa 175 euro. Een retourtje naar Zürich met het vliegtuig, kost vanaf 209 euro. Zie ook www.swiss.com. Een vierdaags passe-partout voor alle open baar vervoer - plus museum kaart - kost 227 euro. Zie www.swisstravelsystem.com. Meer weten? Zie www.emmen- tal.ch; www.myswitzer- land.com; www.veloland.ch; www.bruffhof.ch; www.em- mentaler-schaukaeserei.ch; www.kaeseroute.ch; www.glocken.ch en www.kambly.ch. Hoe langer de alpenhoorn, hoe meer tonen erop gemaakt kunnen worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 79