REIZEN 21
Al drie generaties lang boert
de familie Schwarz in dit ho
gere deel van het Emmental.
Het is een heerlijke plek
voor een vakantie met kinde
ren. Slapen in het warme
stro, knuffelen met de gei
tjes en konijnen, snuffelen aan en proeven
van de kruiden die hier worden gekweekt
voor het beroemde snoepje Ricola.
Het moet heerlijk zijn zo te leven, midden
in de natuur, ver weg van alle drukte. De
stilte wordt hooguit verstoord door het ge
klingel van een koebel. En natuurlijk door
het hoge, fluitende gezang van de zeldza
me Glögglifrösch, het kikkertje dat een po
sitieve uitwerking op de vruchtbaarheid
zou hebben. In de zomer geniet je in het
Emmental van het geurende landschap, in
de winter zit je behaaglijk bij de open
haard waar het hout knisperend brandt.
„Het is hier schitterend", beaamt boer
Franz Schwarz. „Maar we betalen er een ho
ge prijs voor." Franz en zijn vrouw Rita
hebben, naast het werk op de boerderij, bei
den een bijbaan. De gasten die zij 's zo
mers ontvangen in hun strohotel zijn niet
alleen een leuke afwisseling, maar ook een
bittere financiële noodzaak. En de winters
zijn hier hard en lang. „Toch wil ik het
voor geen goud missen", lacht de boer.
Koe Ina loopt nieuwsgierig naar het hek. Nieuwe gasten op de boerderij. Na wat verleidelijk
gefluister laat ze haar warme, natte snuit aaien. Rond de op 940 meter gelegen Bruffhof glooit
het Emmentaler landschap. De bergtoppen in Zwitserland reiken niet allemaal tot in de hemel.
Over het algemeen is het Emmental welva
rend. Deze wat vlakkere regio in het hart
van Zwitserland leent zich uitstekend voor
veeteelt en melkveehouderij. De kaasmake
rij en de handel die daaruit volgt, zorgen al
eeuwenlang voor een goed bestaan. Vooral
de wereldberoemde Emmentaler gatenkaas
is een succesnummer. In de kaasmakerij in
Affoltern zie je hoe de enorme wielen van
zo'n too kilo per stuk worden gemaakt.
Wie wil, kan hier zijn eigen kaasjes maken.
Natuurlijk zonder gaten. Want voor dat
proces hebben de melkzuurbacteriën die
verantwoordelijk zijn voor de C02-produc-
tie in de kaas, wel een paar maanden in de
rijpingskelder nodig.
De Emmentalers zijn trots op wat zij pro
duceren. Bijvoorbeeld de wereldberoemde
Zwitserse stationsklok uit Sumiswald, of
de e-bikes uit Huttwil. Maar ook de origine
le koebellen. Bij klokkengieter René Kern
in Barau ben je van harte welkom om te kij
ken naar het productieproces. Je kunt in
een ochtend zelfs je eigen klok gieten, al is
dat niet echt een goedkope activiteit. Kern
vertelt graag over dit handwerk. En hij zit
vol anekdotes. „Niet alleen de boeren zijn
trots op deze koebellen. De koeien zelf ook.
Zo was er eens een koe die haar bel kapot
had gemaakt. Ze kreeg geen nieuwe. Ze
heeft net zolang haar voer laten staan, tot
ze een nieuwe kreeg, Toen at ze weer."
Zijn ogen twinkelen. „Echt waar."
De uitjes liggen relatief dicht bij elkaar. Al
die plekjes en het verdere moois van het
Emmental ontdek je het best op de fiets. Er
is zelfs een nieuwe fietsroute uitgezet. De
ze Kaseroute kun je makkelijk volgen met
hulp van een smartphone. Niet alleen geeft
de app met een vrolijk belgeluid aan als je
moet afslaan of oversteken, bij verschillen
de punten krijg je ook nog eens interessan
te informatie te horen. Maak zeker een
extra lusje via Langnau naar Trubschachen
voor een bezoek aan de beroemde koekjes
fabriek Kambly. In het bezoekerscentrum
kun je je tegoed doen aan alle soorten koek
jes die hier van de band rollen. Helemaal
leuk wordt het pas, als je in de demonstra
tiekeuken je eigen koekjes mag maken. De
extra calorieën fiets je er wel weer af op de
Kambly Tour, die ook met behulp van een
app gemakkelijk te volgen is.
Hoewel sommige stijgingen zelfs met een
e-bike behoorlijk zwaar zijn, is het hier tus
sen de toppen van het middelgebergte heer
lijk fietsen. Tbssen Affoltern en het plaatsje
Lützelflüh met zijn aandoenlijke museum
pje over de Zwitsefse schrijver Jeremias
Gotthelf, zie je in één blik de complete
schoonheid van deze regio. Aan de ene
kant het zwartgrijze silhouet van het Jura-
gebergte, aan de andere kant aan de hori
zon de witte toppen van onder meer de Ei-
ger, Mönch en Jungfrau. En voor je liggen
de grazige, diep uitgesneden dalen van het
Emmentaler land, waar ver beneden je het
smaragdkleurige water van de Emme on
vermoeibaar bruist tussen beboste oevers.
foto Swiss-image.ch/
Christian Perret
Emmental
"V foto Emmental
kSSt Tourismus
door Arnoud Cornelissen
6reageren?
reizen@depersdienst.nl
EUROPA
Tussen de gaten van
de Emmentaler kaas
WAAR EN WAT
ZATERDAG 12 OKTOBER 2013
Het Emmental in hartje Zwit
serland ligt op zo'n 800 kilo
meter rijden van Utrecht. Met
de trein ben je in 7,5 uur in
Burgdorf. Een retourtje kost
circa 175 euro. Een retourtje
naar Zürich met het vliegtuig,
kost vanaf 209 euro. Zie ook
www.swiss.com. Een vierdaags
passe-partout voor alle open
baar vervoer - plus museum
kaart - kost 227 euro. Zie
www.swisstravelsystem.com.
Meer weten? Zie www.emmen-
tal.ch; www.myswitzer-
land.com; www.veloland.ch;
www.bruffhof.ch; www.em-
mentaler-schaukaeserei.ch;
www.kaeseroute.ch;
www.glocken.ch en
www.kambly.ch.
Hoe langer de
alpenhoorn, hoe
meer tonen erop
gemaakt kunnen
worden.