SPECTRUM 5 Stadsmensen zijn tegen megastallen, omdat ze het naar vinden zoveel die ren bij elkaar te zien. Maar voor een kip maakt het psychologisch niet uit of hij met duizend of vijftigduizend dieren in een bedrijf zit, als de hok ken maar gescheiden zijn. De land bouw leert van zijn fouten en doet ontzettend veel om de voedselveilig heid en het dierenwelzijn te verbete ren. De ideeën die mensen hebben over hoe het eten op hun bord be landt, en zou moeten belanden, zijn simplistisch." Dat stoort Fresco, net als de achteloze manier waarop mensen met voedsel omgaan: veel weggooien, niet naden ken wat ze kopen. Dat gaat in tegen haar idee dat je verantwoordelijk op de aarde moet staan. Als kind wilde Louise Fresco tropenarts werden. Al- bert Schweitzer was haar grote voor beeld. Tot ze werd getroffen door schokkende beelden van de hongers nood in Biafra. „Ik besefte dat je men sen wel beter kunt maken, maar dat het probleem niet is opgelost als ze daarna niks te eten hebben. Als men sen niet genoeg goede voeding krij gen, worden ze bovendien snel ziek." Zo komt het dat ze jaren later niet als arts, maar als landbouwkundige naar de tropen vertrekt om mensen te hel pen. Vier decennia later is de honger nog altijd niet uit de wereld. Het voed selsysteem is sinds Biafra alleen maar ingewikkelder geworden. Kun je het mensen wel kwalijk ne men dat ze er niets meer van begrij pen? Dat ze simpelweg tegen mega stallen zijn, of besluiten alleen nog maar biologisch te eten? Fresco be grijpt de verwarring, maar vindt toch: „Het is te makkelijk om te zeggen: het is me te ingewikkeld, daar wil ik me niet in verdiepen. ICT is ook ingewik keld, aan op vakantie gaan zitten ook allerlei haken en ogen. Ik vind het een ethische opdracht dat je over voedsel nadenkt. Hoe meer je over voedsel weet, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken." Want vergeleken met ICT of vakan ties moeten over voedsel veel meer keuzes worden gemaakt. Elke dag op nieuw. Fresco gelooft in de macht van de consument om de wereld te hel pen verbeteren. Maar ze geeft toe dat ook zij regelmatig twijfelt wat ze zal kopen. Haar boodschappen doet ze be wust op zoveel mogelijk verschillende plekken: in de buurtwinkel, bij de bio logische bakker, op de markt. „Als de positie van één of twee supermarkten te dominant wordt, gaat dat ten koste van de keuzevrijheid van zowel de boer als die van de consument." Ze eet soms biologisch, maar is er niet van overtuigd dat biologisch beter is. „Daar zitten ook haken en ogen aan, net als aan fair trade." Tomaten van dichtbij zijn niet automatisch beter dan tomaten uit Afrika. „Daar leveren ze lokale boeren een inkomen op en hebben ze geen broeikas nodig om te groeien." Ze eet zoveel mogelijk vegetarisch, maar is niet tegen het eten van vlees. „Een vegetariër zou ook geen melk en kaas moeten eten. Kalfsvlees is een bij product van zuivel. Vlees levert essen tiële voedingsstoffen voor bijvoor beeld kinderen en oude mensen. Die ren hebben bovendien een belangrij- De ideeën die mensen hebben over hoe het eten op hun bord belandt, en zou moeten belanden, zijn simplistisch ke functie in het voedselsysteem in grote gebieden van de wereld waar weinig anders kan groeien dan gras, zoals de steppes in Centraal-Azië. Ze zetten gras om in eiwitten die de mens wel kan eten. „Mensen willen het liefst een voor schrift: biologisch is goed, pindakaas is slecht. Maar zo zwart-wit is het niet. Er is niet één magische oplos sing. Daarvoor heeft voedsel te veel di mensies. Maar maak er geen pro bleem van. Het gaat niet om het indi viduele product dat je koopt, maar om het patroon." Behalvé de dilemma's achter de mo derne boterham met pindakaas, wilde Fresco vooral de hoopvolle ontwikke lingen in de wereld laten zien. Daar om bezocht ze de genenbank op Spits bergen, waar wilde plantenzaden vei lig zijn opgeborgen voor het geval een ramp de aarde treft. Minder bekend dan het Rijksmuseum, maar voor het voortbestaan van de mensheid min stens zo belangrijk erfgoed. In Spanje laat ze zien dat algen in de toekomst een alternatief voor vlees en vis kun nen zijn. Ze eindigt de tv-serie in Mexico City. „Dat we een stad met twintig miljoen inwoners kunnen voeden, dat is toch spectaculair?" Want het is volgens haar niet alleen belangrijk je verstand te gebruiken als je eet, maar ook leuk om de verhalen achter dat eten te leren kennen. „Het vergroot je begrip en respect voor die boterham met pindakaas. Dat geeft ge nieten van eten een extra dimensie." Louise Ottilie Fresco ZATERDAG 12 OKTOBER 2013 dimensie van eten reageren? Smr spectrum@depersdienst.nl 1952: geboren in Meppel. Groeide op in Brussel, haar vader was filosoof 1986: promoveert na een studie land bouwkunde cum laude aan de Uni versiteit Wageningen. Doet veld werk voor de VN in Papoea-Nieuw- Guinea en Zaïre/Congo 1990-1997: hoogleraar plantaardige productiesystemen met als speciali satie tropische gebieden 1997 tot 2006: werkt bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome Sinds 2006: universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amster dam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwik keling in internationaal perspectief Fresco is onder andere lid van de Ko ninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en kroonlid van de Sociaal-Economi sche Raad (SER). Ook is zij commis saris bij de Rabobank en bestuur der van Unilever Ze schreef negen boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs (2012) en drie romans. Vorig jaar stond Fresco op de 19e plaats in de lijst van invloedrijkste Nederlanders van de Volkskrant en op nummer 12 in de Duurzame Top 100 van Trouw. Fresco is niet getrouwd en heeft geen kinderen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 63