Slager die
zelf slacht
wordt
zeldzaam
Poortvernieuwing levert speelsere
maar ook gestructureerde wijk op
26 SCHOUWEN-DUIVELAND
SLAGERIJ
Slager Bouwense
in Kortgene is
dicht. De derde
generatie heeft
de deuren
gesloten.
weekenddiensten
Op een overzichtslijst van zelf
slachtende slagers in Nederland,
die de Vereniging Speciale Scha
penrassen in 2011 heeft opgesteld,
staan tien Zeeuwse slagers ver
meld.
Deze zijn te vinden in Nieuw-
dorp, Sint-Annaland, Yerseke,
's-Heer Arendskerke, Koewacht,
Vogelwaarde, Wemeldinge,
's-Heerenhoek en twee in Kortge-
ne. Een aantal van deze slagers is
ondertussen gestopt. „Steeds
meer zelfslachtende slagers ver
dwijnen, omdat ze te maken heb
ben met heel veel regelgeving", al
dus Lemsom.
Eduard Mieras heeft een ambach
telijke slagerij in Wemeldinge.
Hij is een van de weinige nog
zelfslachtende slagers. „Om als sla
ger toekomst te hebben, moet je
willen vernieuwen en ervoor zor
gen dat alles tiptop in orde is.",
zegt Mieras, „Het onderscheid
met een supermarkt is ook belang
rijk. Een supermarkt moet vaak af
wachten welke kwaliteit vlees het
krijgt geleverd. Bij ons is de kwali
teit altijd goed."
Volgens Lemsom koopt op dit mo
ment 85 procent van de consu
menten zijn vlees in de super
markt. „Wel is er een trend onder
consumenten, waarbij er steeds
meer interesse is voor ambachtelij
ke slagers", zegt ze.
Mieras is dit ook opgevallen:
„Steeds meer mensen willen we
ten waar de beestjes vandaan ko
men. Ik zie daarom wel toekomst
in de slagerij. Alleen heb je ook
een opvolger nodig om te blijven
bestaan."
Lemsom: „De algemene tendens
in Nederland is dat het aantal sla
gerijen afneemt, maar dat het aan
tal personen dat in het vak werkt
gelijk blijft."
KORTGENE - De stalen haken die
oom Leen in 1947 in Jakarta had
laten maken voor een appel en
een ei, hangen blinkend maar wer
keloos in de slachtplaats. De laat
ste worsten drogen aan de stok.
Toon Bouwense haalt een slede
geurend Zeeuws spek uit de oven.
Voor de bestellingen. Want de
winkel, slachterij en slagerij van
Bouwense aan de Kaaistraat in
Kortgene zijn voorgoed dicht.
Broers Piet (63) en Toon (65) Bou
wense hebben geen opvolgerj.
Mogelijk is er wel een overname
kandidaat. „We hopen dat hij
doorzet", zegt Piet.
Zelf wil hij, als de slagerij is opge
ruimd, gaan werken als freelan
ce-slager, als invaller of tijdelijke
versterking. En hij wil zich aan
sluiten bij het netwerk van senior
experts, stichting PUM, dat ont
wikkelingsprojecten doet in Afri
ka. Toon gaat na een halve eeuw
in de slagerij met pensioen. „Ik
ben er als kind gewoon ingerold.
Je helpt je vader en moeder, al
voordat je naar school gaat."
Op de keukentafel achter de win
kel aan de Kaaistraat liggen de fo
to's van de bedrijfsgeschiedenis.
Die begon in de stal en slacht
plaats van P. Kramer, in een
Zeeuwse schuur met sierlijk ge
schulpte daklijst in de Achter
sraat. Grootvader Antoon Bou-
wense nam de slachtplaats op 21
maart 1905 over en vestigde daar
mee het familiebedrijf. „We zijn
een echte slagersfamilie", vertelt
Piet. „Al was ik nooit in de zaak
gekomen als Toon destijds niet
met vakantie was geweest. Ik
kwam uit militaire dienst en be
sloot mijn vader en moeder te hel
pen. Het was een drukke tijd. Ik
ben nooit meer weggegaan."
Acht jaar geleden werd het bedrijf
100 en kreeg het het predikaat
Hofleverancier. In 1969 was de sla
gerij dat al even, toen de Bou-
wenses een lunch met Zeeuwse
streekprodukten serveerden aan
prinses Beatrix en prins Claus, bij
de opening van Delta Marina in
Kortgene: „Kaantjes, Zeeuws
spek, poskop, gekookte varkens
oren. Claus proefde de poskop en
zei dat het hem deed denken aan
hebt." De komende tijd gaat de
winkel leeg. De hele inventaris,
van de hijsinstallatie in de slacht
plaats tot de worst- en patémachi
nes, is te koop.
Mocht de winkel niet verkocht
worden, dan lijkt de broers de lo
catie een mooie nieuwe stek voor
de Spar-supermarkt, die ruimtege
brek heeft in de Hoofdstraat. Het
perceel, pal naast de Nicolaaskerk,
is groot genoeg. Bedrijvigheid zal
er in elk geval wel komen, gelo
ven zij. Maar een zelf slachtende
slagerij? „De supermarkt neemt
die plek in. Jongeren hebben geen
interesse meer in het vak", denkt
Piet, vroeger docent bij de slagers
vakopleiding van de Streekschool
aan de Westwal in Goes. „Maar
misschien komt dat weer. Ze kun
nen niet allemaal in de informa
tietechnologie werken."
de Sülze uit zijn jeugd. Misschien
heeft het nog geholpen bij het ver
krijgen van het predikaat", lacht
Toon. Claus is niet meer om pos
kop geweest, maar toeristen kwa
men vaak terug voor de slagerij.
De eigen slacht en de zelfgemaak
te vleeswaren - zeekraalpaté of pa
té met peer en amaretto, gerookte
en verse worst - waren de belang
rijkste karakteristieken van het be
drijf.
Piet: „Je moet je onderscheiden.
Als je het dier zelf uitzoekt, weet
je wat voor vlees je in handen
In verband met rioleringswerk
moet een deel van de wijk op de
schop. Het gaat grofweg om het
gebied tussen de Zandkreekstraat,
Sloestraat, Kabbelaarsbank en Gre
velingenstraat. Die gelegenheid
grijpt de gemeente Schou
wen-Duiveland aan om ook bo
vengronds de boel op te frissen.
Door het gebruik van andere ste
nen, door parkeervakken af te
dammen en door het planten van
beter onderhoudbaar groen,
wordt meer eenheid en een rusti
ger straatbeeld gecreëerd - schetst
gemeentelijk projectleider Ruud
van der Leijé. Achter de Lidl komt
een natuurlijke speelvoorziening
voor kinderen en een hondenuit-
laatplaats. Het trapveldje achter
de Kabbelaarsbank wordt beter ge
schikt om in alle seizoenen te ge
bruiken. Door de klinkers van de
zijstraten door te trekken in het
asfalt van de Scheldestraat wordt
de verkeersveiligheid optisch ver
beterd. Niet alle wensen zijn in te
willigen, erkent Van der Leijé.
„Maar als je mensen laat meepra
ten, moet je ze wel serieus ne
men." Dus komen tal van punten
uit het plan uit de koker van wijk
bewoners zelf voort. Zoals bijvoor
beeld de grotere parkeerplaatsen
op de kop van woonblokken waar
mensen hun bedrijfsbus kwijt
kunnen. Aan de hand van de reac
ties maakt Oranjewoud een defi
nitief ontwerp. Omdat de klus ge
faseerd wordt aangepakt, zal het
twee tot drie jaar duren voor alles
is geklaard.
'Er is
meer
door Janneke Koster
GOES - „In heel Nederland zijn er
ongeveer honderd zelfslachtende
slagers over", aldus Marian
Lemsom, woordvoerster van de Ko
ninklijke Nederlandse Slagersorga
nisatie (KNS).
geen
voor
interesse
het vak'
door Claudia Sondervan
Toon (links) en Piet Bouwense: de derde generatie van de slagers Bouwense blijkt de laatste, foto Marcelle Davidse
jaar waren de Bou-
wenses slager in Kort
gene. Het dorp had tot
nu toe nog twee slage
rijen in de Kaaistraat.
Zaterdag 12 en zondag 13 oktober
2013
Huisartsen
HAP Zierikzee, Borrendamme, (Schelde-
straat 2) Zierikzee, tel: 0900- 1585. Be
reikbaar op werkdagen van 18.00-8.00
uur. Tijdens weekend en feestdagen 24
uur bereikbaar.
Tandartsen
Schouwen-Duiveland
Spreekuur 16.30 -17.00 uur.
tel. 06-53737162.
Apotheken
Boots-apotheek Zierikzee, Mol 15,
0111-412906, za. 9.00-17.00 uur.
Apotheek Borrendamme Zierikzee, Bor
rendamme 11, 0111-870037, dagelijks
8.00-23.00 uur. Van 23.00-8.00 uur via
dienstdoende apotheker.
Verloskundigen
Verloskundige Praktijk Lena
24 uur bereikbaar, tel. 06-22255315.
Thuiszorg
Allévo, Schouwen-Duiveland tel. 0113-
249111.
Buurtzorg: Midden Schouwen
0653673432, Duiveland 0622331441,
Burgh-Haamstede 06-54688525, Zierik
zee Mid-Oost 0653671600, Mid- West
0653412827, Renesse 0653674446.
Eilandzorg Schouwen-Duiveland, tel:
0111- 453480.
Iriz thuiszorg, 0113-232529.
Dierenartsen
Weekenddienstartsen Schouwen-Duive
land. Voor spoedgevallen bereikbaar via
0111 -412180. Zaterdag alleen voor gezel
schapsdieren en uitsluitend op afspraak
9.30-13.30 uur, Grevelingenstraat 17 te
Zierikzee.
Dierenambulance
24 uur bereikbaar. 06-43727125.
door Esme Soesman
ZIERIKZEE - Speelsere materialen,
die door hun toepassing zorgen
voor meer ordening in de buurt.
Het is één van de kenmerken van
het schetsontwerp Poortvernieu
wing, dat met bewoners uit de Zie-
rikzeese wijk Poortambacht zelf is
gemaakt. Het ontwerp is gisteren
gepresenteerd.