Slager die zelf slacht wordt zeldzaam Poortvernieuwing levert speelsere maar ook gestructureerde wijk op 26 SCHOUWEN-DUIVELAND SLAGERIJ Slager Bouwense in Kortgene is dicht. De derde generatie heeft de deuren gesloten. weekenddiensten Op een overzichtslijst van zelf slachtende slagers in Nederland, die de Vereniging Speciale Scha penrassen in 2011 heeft opgesteld, staan tien Zeeuwse slagers ver meld. Deze zijn te vinden in Nieuw- dorp, Sint-Annaland, Yerseke, 's-Heer Arendskerke, Koewacht, Vogelwaarde, Wemeldinge, 's-Heerenhoek en twee in Kortge- ne. Een aantal van deze slagers is ondertussen gestopt. „Steeds meer zelfslachtende slagers ver dwijnen, omdat ze te maken heb ben met heel veel regelgeving", al dus Lemsom. Eduard Mieras heeft een ambach telijke slagerij in Wemeldinge. Hij is een van de weinige nog zelfslachtende slagers. „Om als sla ger toekomst te hebben, moet je willen vernieuwen en ervoor zor gen dat alles tiptop in orde is.", zegt Mieras, „Het onderscheid met een supermarkt is ook belang rijk. Een supermarkt moet vaak af wachten welke kwaliteit vlees het krijgt geleverd. Bij ons is de kwali teit altijd goed." Volgens Lemsom koopt op dit mo ment 85 procent van de consu menten zijn vlees in de super markt. „Wel is er een trend onder consumenten, waarbij er steeds meer interesse is voor ambachtelij ke slagers", zegt ze. Mieras is dit ook opgevallen: „Steeds meer mensen willen we ten waar de beestjes vandaan ko men. Ik zie daarom wel toekomst in de slagerij. Alleen heb je ook een opvolger nodig om te blijven bestaan." Lemsom: „De algemene tendens in Nederland is dat het aantal sla gerijen afneemt, maar dat het aan tal personen dat in het vak werkt gelijk blijft." KORTGENE - De stalen haken die oom Leen in 1947 in Jakarta had laten maken voor een appel en een ei, hangen blinkend maar wer keloos in de slachtplaats. De laat ste worsten drogen aan de stok. Toon Bouwense haalt een slede geurend Zeeuws spek uit de oven. Voor de bestellingen. Want de winkel, slachterij en slagerij van Bouwense aan de Kaaistraat in Kortgene zijn voorgoed dicht. Broers Piet (63) en Toon (65) Bou wense hebben geen opvolgerj. Mogelijk is er wel een overname kandidaat. „We hopen dat hij doorzet", zegt Piet. Zelf wil hij, als de slagerij is opge ruimd, gaan werken als freelan ce-slager, als invaller of tijdelijke versterking. En hij wil zich aan sluiten bij het netwerk van senior experts, stichting PUM, dat ont wikkelingsprojecten doet in Afri ka. Toon gaat na een halve eeuw in de slagerij met pensioen. „Ik ben er als kind gewoon ingerold. Je helpt je vader en moeder, al voordat je naar school gaat." Op de keukentafel achter de win kel aan de Kaaistraat liggen de fo to's van de bedrijfsgeschiedenis. Die begon in de stal en slacht plaats van P. Kramer, in een Zeeuwse schuur met sierlijk ge schulpte daklijst in de Achter sraat. Grootvader Antoon Bou- wense nam de slachtplaats op 21 maart 1905 over en vestigde daar mee het familiebedrijf. „We zijn een echte slagersfamilie", vertelt Piet. „Al was ik nooit in de zaak gekomen als Toon destijds niet met vakantie was geweest. Ik kwam uit militaire dienst en be sloot mijn vader en moeder te hel pen. Het was een drukke tijd. Ik ben nooit meer weggegaan." Acht jaar geleden werd het bedrijf 100 en kreeg het het predikaat Hofleverancier. In 1969 was de sla gerij dat al even, toen de Bou- wenses een lunch met Zeeuwse streekprodukten serveerden aan prinses Beatrix en prins Claus, bij de opening van Delta Marina in Kortgene: „Kaantjes, Zeeuws spek, poskop, gekookte varkens oren. Claus proefde de poskop en zei dat het hem deed denken aan hebt." De komende tijd gaat de winkel leeg. De hele inventaris, van de hijsinstallatie in de slacht plaats tot de worst- en patémachi nes, is te koop. Mocht de winkel niet verkocht worden, dan lijkt de broers de lo catie een mooie nieuwe stek voor de Spar-supermarkt, die ruimtege brek heeft in de Hoofdstraat. Het perceel, pal naast de Nicolaaskerk, is groot genoeg. Bedrijvigheid zal er in elk geval wel komen, gelo ven zij. Maar een zelf slachtende slagerij? „De supermarkt neemt die plek in. Jongeren hebben geen interesse meer in het vak", denkt Piet, vroeger docent bij de slagers vakopleiding van de Streekschool aan de Westwal in Goes. „Maar misschien komt dat weer. Ze kun nen niet allemaal in de informa tietechnologie werken." de Sülze uit zijn jeugd. Misschien heeft het nog geholpen bij het ver krijgen van het predikaat", lacht Toon. Claus is niet meer om pos kop geweest, maar toeristen kwa men vaak terug voor de slagerij. De eigen slacht en de zelfgemaak te vleeswaren - zeekraalpaté of pa té met peer en amaretto, gerookte en verse worst - waren de belang rijkste karakteristieken van het be drijf. Piet: „Je moet je onderscheiden. Als je het dier zelf uitzoekt, weet je wat voor vlees je in handen In verband met rioleringswerk moet een deel van de wijk op de schop. Het gaat grofweg om het gebied tussen de Zandkreekstraat, Sloestraat, Kabbelaarsbank en Gre velingenstraat. Die gelegenheid grijpt de gemeente Schou wen-Duiveland aan om ook bo vengronds de boel op te frissen. Door het gebruik van andere ste nen, door parkeervakken af te dammen en door het planten van beter onderhoudbaar groen, wordt meer eenheid en een rusti ger straatbeeld gecreëerd - schetst gemeentelijk projectleider Ruud van der Leijé. Achter de Lidl komt een natuurlijke speelvoorziening voor kinderen en een hondenuit- laatplaats. Het trapveldje achter de Kabbelaarsbank wordt beter ge schikt om in alle seizoenen te ge bruiken. Door de klinkers van de zijstraten door te trekken in het asfalt van de Scheldestraat wordt de verkeersveiligheid optisch ver beterd. Niet alle wensen zijn in te willigen, erkent Van der Leijé. „Maar als je mensen laat meepra ten, moet je ze wel serieus ne men." Dus komen tal van punten uit het plan uit de koker van wijk bewoners zelf voort. Zoals bijvoor beeld de grotere parkeerplaatsen op de kop van woonblokken waar mensen hun bedrijfsbus kwijt kunnen. Aan de hand van de reac ties maakt Oranjewoud een defi nitief ontwerp. Omdat de klus ge faseerd wordt aangepakt, zal het twee tot drie jaar duren voor alles is geklaard. 'Er is meer door Janneke Koster GOES - „In heel Nederland zijn er ongeveer honderd zelfslachtende slagers over", aldus Marian Lemsom, woordvoerster van de Ko ninklijke Nederlandse Slagersorga nisatie (KNS). geen voor interesse het vak' door Claudia Sondervan Toon (links) en Piet Bouwense: de derde generatie van de slagers Bouwense blijkt de laatste, foto Marcelle Davidse jaar waren de Bou- wenses slager in Kort gene. Het dorp had tot nu toe nog twee slage rijen in de Kaaistraat. Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2013 Huisartsen HAP Zierikzee, Borrendamme, (Schelde- straat 2) Zierikzee, tel: 0900- 1585. Be reikbaar op werkdagen van 18.00-8.00 uur. Tijdens weekend en feestdagen 24 uur bereikbaar. Tandartsen Schouwen-Duiveland Spreekuur 16.30 -17.00 uur. tel. 06-53737162. Apotheken Boots-apotheek Zierikzee, Mol 15, 0111-412906, za. 9.00-17.00 uur. Apotheek Borrendamme Zierikzee, Bor rendamme 11, 0111-870037, dagelijks 8.00-23.00 uur. Van 23.00-8.00 uur via dienstdoende apotheker. Verloskundigen Verloskundige Praktijk Lena 24 uur bereikbaar, tel. 06-22255315. Thuiszorg Allévo, Schouwen-Duiveland tel. 0113- 249111. Buurtzorg: Midden Schouwen 0653673432, Duiveland 0622331441, Burgh-Haamstede 06-54688525, Zierik zee Mid-Oost 0653671600, Mid- West 0653412827, Renesse 0653674446. Eilandzorg Schouwen-Duiveland, tel: 0111- 453480. Iriz thuiszorg, 0113-232529. Dierenartsen Weekenddienstartsen Schouwen-Duive land. Voor spoedgevallen bereikbaar via 0111 -412180. Zaterdag alleen voor gezel schapsdieren en uitsluitend op afspraak 9.30-13.30 uur, Grevelingenstraat 17 te Zierikzee. Dierenambulance 24 uur bereikbaar. 06-43727125. door Esme Soesman ZIERIKZEE - Speelsere materialen, die door hun toepassing zorgen voor meer ordening in de buurt. Het is één van de kenmerken van het schetsontwerp Poortvernieu wing, dat met bewoners uit de Zie- rikzeese wijk Poortambacht zelf is gemaakt. Het ontwerp is gisteren gepresenteerd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 52