4
UIT 5
www.pzc.nl/uit
Parijzenaars en internationale
toeristen konden voor het eerst
genieten van verse, ronde geiten
kaasjes-uit de Sancerre. Wijnhan
delaren uit de streek promootten
bij hun klanten - bistro's en
brasseries - de combinatie met
hun wijnen en veroorzaakten
daarmee een culinaire hype.
Crottins zijn verkrijgbaar van
mi-sec (zacht en fris) tot repassé
(overrijp). Hoe rijper, des te meer
ze naar champignon en noten
gaan smaken.
En die naam? De vorm zou aan
een (geiten)keutel doen denken.
Maar in de streek hebben ze een
andere verklaring: de kaasjes
worden geperst in mallen, nu van
kunststof, vroeger van aardewerk.
De klei daarvoor kwam uit een
crot, dialect voor kleigat bij de ri
vier.
Wij bestellen deze maaltijdsalade
met warme crottin en een fles kou
de Sancerre-wijn op een zonnig
terras, tegen de stadsmuur van
Sancerre en verzuchten... Merde,
da's lekker!
SALADE AU CROTTIN CHAUD
Vlissingen
cp DONDERDAG 3 OKTOBER 2013
Hotel-Restaurant Solskin
Boulevard Bankert 58
Benodigdheden:
Voor vegetarische maaltijdsalade voor 2
personen: 2 crottins de Chauvignol sec
(zachte geitenkaasjes); 3 oude witte boter
hammen; 1 eetlepel boter; 120 gram ge
mengde salade; 10 witlofblaadjes; 1 frisse
appel (Elstar of Jonagold); 10 gepelde wal
noten, grof gehakt.
Voor de dressing: 1 eetlepel appelazijn;
1 theelepel grove Dijonmosterd; 1 theele
pel vloeibare honing; peper en zout; 3 eet
lepels zonnebloemolie.
Bereidingswijze: Verwijder korstjes van bo
terhammen, halveer en snijd er 6 vierkant
jes van. Bak ze in koekenpan met gesmol
ten boter goudgeel. Niet te bruin, want ze
moeten nog even in de oven. Snij crottins
overlangs in drieën. Leg plakken op toast,-
plaats op ingevette ovenplaat. Verhit de
grill op 200 graden. Was appel (niet schil
len), verdeel in partjes, verwijder klokhuis
en snijd in reepjes. Klop dressing van alle
ingrediënten. Was en droog witlofblaadjes
en sla zorgvuldig, tenzij je voorgewassen
gebruikt. Plaats de ovenplaat hoog in de
oven en grill tot kaas net uit begint te lo
pen en bruin kleurt. Haal eruit, laat iets af
koelen. Vermeng sla met appel en twee
derde van de dressing. Schik de lofblaad-
jes op de borden, daarop mooie slaberg-
jes, garneer met walnoten, plaats er war
me toast tegenaan. Besprenkel met rest
van dressing.
Serveer met stokbrood. Drink hierbij een
koele, witte, krijtdroge Sancerre-wijn.
Tip voor niet-vegetariërs: voeg uitgebak
ken spekjes en/of sappige plakken lams-
ham toe. Niet nodig, wel lekker.