4 UIT 5 www.pzc.nl/uit Parijzenaars en internationale toeristen konden voor het eerst genieten van verse, ronde geiten kaasjes-uit de Sancerre. Wijnhan delaren uit de streek promootten bij hun klanten - bistro's en brasseries - de combinatie met hun wijnen en veroorzaakten daarmee een culinaire hype. Crottins zijn verkrijgbaar van mi-sec (zacht en fris) tot repassé (overrijp). Hoe rijper, des te meer ze naar champignon en noten gaan smaken. En die naam? De vorm zou aan een (geiten)keutel doen denken. Maar in de streek hebben ze een andere verklaring: de kaasjes worden geperst in mallen, nu van kunststof, vroeger van aardewerk. De klei daarvoor kwam uit een crot, dialect voor kleigat bij de ri vier. Wij bestellen deze maaltijdsalade met warme crottin en een fles kou de Sancerre-wijn op een zonnig terras, tegen de stadsmuur van Sancerre en verzuchten... Merde, da's lekker! SALADE AU CROTTIN CHAUD Vlissingen cp DONDERDAG 3 OKTOBER 2013 Hotel-Restaurant Solskin Boulevard Bankert 58 Benodigdheden: Voor vegetarische maaltijdsalade voor 2 personen: 2 crottins de Chauvignol sec (zachte geitenkaasjes); 3 oude witte boter hammen; 1 eetlepel boter; 120 gram ge mengde salade; 10 witlofblaadjes; 1 frisse appel (Elstar of Jonagold); 10 gepelde wal noten, grof gehakt. Voor de dressing: 1 eetlepel appelazijn; 1 theelepel grove Dijonmosterd; 1 theele pel vloeibare honing; peper en zout; 3 eet lepels zonnebloemolie. Bereidingswijze: Verwijder korstjes van bo terhammen, halveer en snijd er 6 vierkant jes van. Bak ze in koekenpan met gesmol ten boter goudgeel. Niet te bruin, want ze moeten nog even in de oven. Snij crottins overlangs in drieën. Leg plakken op toast,- plaats op ingevette ovenplaat. Verhit de grill op 200 graden. Was appel (niet schil len), verdeel in partjes, verwijder klokhuis en snijd in reepjes. Klop dressing van alle ingrediënten. Was en droog witlofblaadjes en sla zorgvuldig, tenzij je voorgewassen gebruikt. Plaats de ovenplaat hoog in de oven en grill tot kaas net uit begint te lo pen en bruin kleurt. Haal eruit, laat iets af koelen. Vermeng sla met appel en twee derde van de dressing. Schik de lofblaad- jes op de borden, daarop mooie slaberg- jes, garneer met walnoten, plaats er war me toast tegenaan. Besprenkel met rest van dressing. Serveer met stokbrood. Drink hierbij een koele, witte, krijtdroge Sancerre-wijn. Tip voor niet-vegetariërs: voeg uitgebak ken spekjes en/of sappige plakken lams- ham toe. Niet nodig, wel lekker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45