Werk valt of staat met een goede voorbereiding
Als we in een restaurant echt goed gegeten
hebben, geven we onze complimenten
door aan de kok.
Normaal gesproken blijft de deur van de keuken
voor de gasten echter dicht.
Voor deze keer gunt chef-kok Marcel Schouwe
naar van restaurant Karei V ons een kijkje in de
keuken.
11:30 uur:
De werkdag begint. Eerst kleden wij onszelf om
en zetten we alle basisapparatuur aan. Je moet
dan denken aan de warmkast voor borden et ce
tera, de vaatwasser, de frituur en de oven.
11:35 uur:
We gaan de mise en place bekijken. Ons werk
valt of staat met een goede voorbereiding. Als al
les goed klaar staat, ben je puur met de gerechten
bezig wanneer de gasten binnenkomen. De voor
bereiding gaat door tot twee uur in de middag.
12:00 tot 15:00 uur:
We zijn open voor de lunch en bereiden bestellin
gen. Ondertussen gaan ook de voorbereidingen
voor de avond door en tussendoor wassen we af.
17:30 uur:
Openingstijd voor het diner. We kunnen nog wat
kleine dingetjes doen voordat we aan de gerech
ten zelf gaan werken. Bij het bereiden van de ge
rechten moeten we ook rekening houden met de
wensen van de gasten en indien mogelijk aanpas
sen.
Ie bent klaar met het bereiden van gerechten wan
neer de laatste gast het laatste gerecht gekregen
heeft. Deze tijd kan sterk variëren en het kan
soms best laat worden. Nadat we het laatste ge
recht bereid hebben gaan we de keuken en de ap
paratuur nog schoon maken.
ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2013 WERKEN 3
t kennis en creativiteit
Chef-kok Marcel
Schouwenaar en leer
ling-kok Jean- Paul Kos
ten zijn bezig met de
de mise en place,
foto's Marcelle Davidse
Numac Nederland bv en BLW
Kunstoffen beste leerbedrijf
Numac Nederland bv uit Venray en
BLW Kunststoffen uit Nuenen is het
beste leerbedrijf in de catogerie
meer dan 25 medewerkers. De beste
onderneming onder de 25 werkne
mers is BLW Kunststoffen uit Nue
nen. Beide bedrijven namen onlangs
een award en een cheque van 2500
euro in ontvangst. Onder de genomi
neerden in de categorie >25 werkne
mers bevond zich de Koninklijke
Hollestelle uit Goes.
Numac heeft een eigen academy
waarvan volgens de jury niet alleen
het technisch mbo-onderwijs maar
ook de klanten profijt hebben.
BLW kreeg de prijs omdat het zelf
het initiatief nam voor een praktijkge
richte opleiding op mbo-niveau en
daarvoor samenwerking zocht.
ZZP'er moet steeds verder reizen
voor opdrachten
Kleine zelfstandigen moeten steeds
verder reizen voor hun opdrachten.
Dat is een gevolg van de crisis.
De totale reistijd bedraagt 8,8 uur
per week, 105 minuten per dag. Dat
is beduidend meer dan de gemiddel
de Nederlander, die iets meer dan
een uur per dag onderweg is. Dat
blijkt uit onderzoek van ZZP Barome
ter.
Vrijwel alle zzp'ers hebben een auto.
Om bij hun opdracht(en) te komen
zijn ze per maand rond de 220 euro
kwijt aan diesel en benzine. Milieu
vriendelijke auto's winnen terrein.
Iets minder dan de helft is van plan
komend jaar te besparen op zijn reis
kosten. Zestig procent van de zzp'ers
berekent de reiskosten via zijn uurta
rief door aan de opdrachtgever.
Klanttevredenheid IT-bedrijven
stijgt tot recordhoogte
Vrijwel alle zzp'ers hebben een auto; ze reizen ook meer voor hun
werk dan de gemiddelde Nederlander, foto Jerry Lampen/ANP
Klanten van automatiseringsbedrijven
zijn de afgelopen tien jaar steeds posi
tiever geworden. In 2004 en 2005
scoorde geen enkel IT-bedrijf een ze
ven in het onderzoek naar klanttevre
denheid van Incompany. Nu lukt dat
twaalf bedrijven. De top 3 scoort bo
ven een 7,5. Vooral dit jaar gaan de
scores zo snel omhoog dat de IT is
uitgegroeid tot de beste branche
voor klanten. De algehele progressie
die zakelijke dienstverleners de afge
lopen tien jaar maakten, is groot. Het
aantal bedrijven dat een zevenplus
scoort in het onderzoek, is gestegen
van zestien procent in 2004 naar vijf
tig procent in 2013. In 2004 waren
maar heel weinig automatiseerders,
banken en yerzekeraars in staat om
hun klanten tevreden te stellen.